Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    8. அரிட்ட²ஸிக்கா²பத³ங்

    8. Ariṭṭhasikkhāpadaṃ

    417. அட்ட²மே க³ந்தே⁴தி கி³ஜ்ஜே². தே ஹி கி³த⁴ந்தி குணபங் அபி⁴கங்க²ந்தீதி ‘‘க³ந்தா⁴’’தி வுச்சந்தி . க³த்³தே⁴திபி பாடோ², ஸோபி யுஜ்ஜதி யதா² ‘‘யுக³னந்தோ⁴, யுக³னத்³தோ⁴’’தி ச ‘‘படிப³ந்தோ⁴ படிப³த்³தோ⁴’’தி ச. பா³த⁴யிங்ஸூதி ஹனிங்ஸு. அஸ்ஸாதி அரிட்ட²ஸ்ஸ.

    417. Aṭṭhame gandheti gijjhe. Te hi gidhanti kuṇapaṃ abhikaṅkhantīti ‘‘gandhā’’ti vuccanti . Gaddhetipi pāṭho, sopi yujjati yathā ‘‘yuganandho, yuganaddho’’ti ca ‘‘paṭibandho paṭibaddho’’ti ca. Bādhayiṃsūti haniṃsu. Assāti ariṭṭhassa.

    தத்³தி⁴தேன வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ த³ஸ்ஸேதுமாஹ ‘‘தே’’திஆதி³. தேதி அந்தராயிகா. தத்தா²தி பஞ்சவிதே⁴ஸு அந்தராயிகேஸு. ‘‘ததா²’’திபதே³ன ‘‘கம்மந்தராயிகங் நாமா’’தி பத³ங் அதிதி³ஸதி. தங் பனாதி பி⁴க்கு²னிதூ³ஸககம்மங் பன. மொக்க²ஸ்ஸேவாதி மக்³க³னிப்³பா³னஸ்ஸேவ. மக்³கோ³ ஹி கிலேஸேஹி முச்சதீதி அத்தே²ன மொக்கோ² நாம. ஜா²னம்பெத்த² ஸங்க³ஹிதங் நீவரணேஹி விமுச்சனத்தா. நிப்³பா³னங் விமுச்சீதி அத்தே²ன மொக்கோ² நாம. ப²லம்பெத்த² ஸங்க³ஹிதங் விமுச்சிதத்தா. நியதமிச்சா²தி³ட்டி²த⁴ம்மாதி நியதபா⁴வங் பத்தா, நியதவஸேன வா பவத்தா மிச்சா²தி³ட்டி²ஸங்கா²தா த⁴ம்மா. தே பன நத்தி²கஅஹேதுக அகிரியவஸேன திவிதா⁴. பண்ட³காதி³க³ஹணஸ்ஸ நித³ஸ்ஸனமத்தத்தா ‘படிஸந்தி⁴த⁴ம்மா’’திபதே³ன அஹேதுகத்³விஹேதுகபடிஸந்தி⁴த⁴ம்மா க³ஹேதப்³பா³ ஸப்³பே³ஸம்பி விபாகந்தராயிகபா⁴வதோ. தேபி மொக்க²ஸ்ஸேவ அந்தராயங் கரொந்தி, ந ஸக்³க³ஸ்ஸ. தே பனாதி அரியூபவாதா³ பன. தாவதே³வ உபவாத³ந்தராயிகா நாமாதி யோஜனா. தாபீதி ஸஞ்சிச்ச ஆபன்னா ஆபத்தியோபி. பாராஜிகாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘பி⁴க்கு²பா⁴வங் வா படிஜானாதீ’’தி. ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ந வுட்டா²தி வா’’தி. லஹுகாபத்திங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ந தே³ஸேதி வா’’தி.

    Taddhitena vuttassa atthassa dassetumāha ‘‘te’’tiādi. Teti antarāyikā. Tatthāti pañcavidhesu antarāyikesu. ‘‘Tathā’’tipadena ‘‘kammantarāyikaṃ nāmā’’ti padaṃ atidisati. Taṃ panāti bhikkhunidūsakakammaṃ pana. Mokkhassevāti magganibbānasseva. Maggo hi kilesehi muccatīti atthena mokkho nāma. Jhānampettha saṅgahitaṃ nīvaraṇehi vimuccanattā. Nibbānaṃ vimuccīti atthena mokkho nāma. Phalampettha saṅgahitaṃ vimuccitattā. Niyatamicchādiṭṭhidhammāti niyatabhāvaṃ pattā, niyatavasena vā pavattā micchādiṭṭhisaṅkhātā dhammā. Te pana natthikaahetuka akiriyavasena tividhā. Paṇḍakādigahaṇassa nidassanamattattā ‘paṭisandhidhammā’’tipadena ahetukadvihetukapaṭisandhidhammā gahetabbā sabbesampi vipākantarāyikabhāvato. Tepi mokkhasseva antarāyaṃ karonti, na saggassa. Te panāti ariyūpavādā pana. Tāvadeva upavādantarāyikā nāmāti yojanā. Tāpīti sañcicca āpannā āpattiyopi. Pārājikāpattiṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘bhikkhubhāvaṃ vā paṭijānātī’’ti. Saṅghādisesāpattiṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘na vuṭṭhāti vā’’ti. Lahukāpattiṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘na deseti vā’’ti.

    தத்ராதி பஞ்சவிதே⁴ஸு அந்தராயிகேஸு. அயங் பி⁴க்கூ²தி அரிட்டோ² க³ந்த⁴பா³தி⁴புப்³போ³ பி⁴க்கு². ஸேஸந்தராயிகேதி ஆணாவீதிக்கமந்தராயிகதோ ஸேஸே சதுப்³பி³தே⁴ அந்தராயிகே. இமே ஆகா³ரிகாதி அகா³ரே வஸனஸீலா இமே மனுஸ்ஸா. பி⁴க்கூ²பி பஸ்ஸந்தி பு²ஸந்தி பரிபு⁴ஞ்ஜந்தீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. கஸ்மா ந வட்டந்தி, வட்டந்தியேவாதி அதி⁴ப்பாயோ. ரஸேன ரஸங் ஸங்ஸந்தி³த்வாதி உபாதி³ண்ணகரஸேன அனுபாதி³ண்ணகரஸங், அனுபாதி³ண்ணகரஸேன வா உபாதி³ண்ணகரஸங் ஸமானெத்வா. யோனிஸோ பச்சவெக்க²ணஸ்ஸ அபா⁴வதோ ஸங்விஜ்ஜதி ச²ந்த³ராகோ³ எத்தா²தி ஸச்ச²ந்த³ராகோ³, ஸோயேவ பரிபோ⁴கோ³ ஸச்ச²ந்த³ராக³பரிபோ⁴கோ³, தங். ஏகங் கத்வாதி ஸமானங் கத்வா. க⁴டெந்தோ விய பாபகங் தி³ட்டி²க³தங் உப்பாதெ³த்வாதி யோஜனா. கிங்ஸத்³தோ³ க³ரஹத்தோ², கஸ்மா ப⁴க³வதா பட²மபாராஜிகங் பஞ்ஞத்தங், ந பஞ்ஞாபேதப்³ப³ந்தி அத்தோ². மஹாஸமுத்³த³ங் ப³ந்த⁴ந்தோ யதா² அகத்தப்³ப³ங் கரோதி, ததா² பட²மபாராஜிகங் பஞ்ஞபெந்தோ ப⁴க³வா அபஞ்ஞத்தங் பஞ்ஞபேதீதி அதி⁴ப்பாயோ. எத்தா²தி பட²மபாராஜிகே. ஆஸந்தி ப⁴ப்³பா³ஸங். ஆணாசக்கேதி ஆணாஸங்கா²தே சக்கே.

    Tatrāti pañcavidhesu antarāyikesu. Ayaṃ bhikkhūti ariṭṭho gandhabādhipubbo bhikkhu. Sesantarāyiketi āṇāvītikkamantarāyikato sese catubbidhe antarāyike. Ime āgārikāti agāre vasanasīlā ime manussā. Bhikkhūpi passanti phusanti paribhuñjantīti sambandho. Kasmā na vaṭṭanti, vaṭṭantiyevāti adhippāyo. Rasena rasaṃ saṃsanditvāti upādiṇṇakarasena anupādiṇṇakarasaṃ, anupādiṇṇakarasena vā upādiṇṇakarasaṃ samānetvā. Yoniso paccavekkhaṇassa abhāvato saṃvijjati chandarāgo etthāti sacchandarāgo, soyeva paribhogo sacchandarāgaparibhogo, taṃ. Ekaṃ katvāti samānaṃ katvā. Ghaṭento viya pāpakaṃ diṭṭhigataṃ uppādetvāti yojanā. Kiṃsaddo garahattho, kasmā bhagavatā paṭhamapārājikaṃ paññattaṃ, na paññāpetabbanti attho. Mahāsamuddaṃ bandhanto yathā akattabbaṃ karoti, tathā paṭhamapārājikaṃ paññapento bhagavā apaññattaṃ paññapetīti adhippāyo. Etthāti paṭhamapārājike. Āsanti bhabbāsaṃ. Āṇācakketi āṇāsaṅkhāte cakke.

    அட்டி²யேவ அட்டி²கங் குச்சி²தத்தே²ன, குச்சி²தத்தே² ஹி கோ. அட்டி²கமேவ க²லோ நீசட்டே²ன லாமகட்டே²னாதி அட்டி²கங்க²லோ நிக்³க³ஹீதாக³மங் கத்வா. தேன உபமா ஸதி³ஸாதி அட்டி²கங்க²லூபமா. ‘‘அட்டீ²’’தி ச ‘‘கங்க²ல’’ந்தி ச பத³ங் க³ஹெத்வா வண்ணெந்தி ஆசரியா (ஸாரத்த²॰ டீ॰ பாசித்திய 3.417; வி॰ வி॰ டீ॰ பாசித்திய 2.417; ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.42; ம॰ நி॰ டீ॰ 3.42). அங்கா³ரகாஸூபமாதி அங்கா³ரராஸிஸதி³ஸா, அங்கா³ரேஹி வா பரிபுண்ணா ஆவாடஸதி³ஸா. அஸிஸூனூபமாதி எத்த² அஸீதி க²க்³கோ³. ஸோ ஹி அஸதே கி²பதே அனேனாதி ‘‘அஸீ’’தி வுச்சதி. ஸூனாதி அதி⁴கொட்டனங். தஞ்ஹி ஸுனதி ஸஞ்சுண்ணபா⁴வங் க³ச்ச²தி எத்தா²தி ‘‘ஸூனா’’தி வுச்சதி. அஸினா ஸூனாதி அஸிஸூனா, தாய உபமா ஸதி³ஸாதி அஸிஸூனூபமா. ஸத்திஸூலூபமாதி ஸத்தியா ச ஸூலேன ச ஸதி³ஸா. எத்தா²தி இமிஸ்ஸங் அட்ட²கதா²யங். மஜ்ஜி²மட்ட²கதா²யங் அலக³த்³தூ³பமஸுத்தே (ம॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.234 ஆத³யோ) க³ஹேதப்³போ³. ஏவங்ஸத்³த³கோ²ஸத்³தா³னமந்தரே வியஸத்³த³ஸ்ஸ ப்³யாதே³ஸபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் வுத்தங் ‘‘ஏவங் விய கோ²’’தி. அட்ட²மங்.

    Aṭṭhiyeva aṭṭhikaṃ kucchitatthena, kucchitatthe hi ko. Aṭṭhikameva khalo nīcaṭṭhena lāmakaṭṭhenāti aṭṭhikaṅkhalo niggahītāgamaṃ katvā. Tena upamā sadisāti aṭṭhikaṅkhalūpamā. ‘‘Aṭṭhī’’ti ca ‘‘kaṅkhala’’nti ca padaṃ gahetvā vaṇṇenti ācariyā (sārattha. ṭī. pācittiya 3.417; vi. vi. ṭī. pācittiya 2.417; ma. ni. aṭṭha. 2.42; ma. ni. ṭī. 3.42). Aṅgārakāsūpamāti aṅgārarāsisadisā, aṅgārehi vā paripuṇṇā āvāṭasadisā. Asisūnūpamāti ettha asīti khaggo. So hi asate khipate anenāti ‘‘asī’’ti vuccati. Sūnāti adhikoṭṭanaṃ. Tañhi sunati sañcuṇṇabhāvaṃ gacchati etthāti ‘‘sūnā’’ti vuccati. Asinā sūnāti asisūnā, tāya upamā sadisāti asisūnūpamā. Sattisūlūpamāti sattiyā ca sūlena ca sadisā. Etthāti imissaṃ aṭṭhakathāyaṃ. Majjhimaṭṭhakathāyaṃ alagaddūpamasutte (ma. ni. aṭṭha. 1.234 ādayo) gahetabbo. Evaṃsaddakhosaddānamantare viyasaddassa byādesabhāvaṃ dassetuṃ vuttaṃ ‘‘evaṃ viya kho’’ti. Aṭṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / 7. ஸப்பாணகவக்³கோ³ • 7. Sappāṇakavaggo

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / 8. அரிட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Ariṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 8. அரிட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Ariṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 8. அரிட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Ariṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / 8. அரிட்ட²ஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 8. Ariṭṭhasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact