Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    6. ச²ட்ட²வக்³கோ³

    6. Chaṭṭhavaggo

    (56) 4. ஆருப்பகதா²

    (56) 4. Āruppakathā

    455. ஆகாஸானஞ்சாயதனங் அஸங்க²தந்தி? ஆமந்தா. நிப்³பா³னங் தாணங் லேணங் ஸரணங் பராயனங் அச்சுதங் அமதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனங் அஸங்க²தங், நிப்³பா³னங் அஸங்க²தந்தி? ஆமந்தா. த்³வே அஸங்க²தானீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… த்³வே அஸங்க²தானீதி? ஆமந்தா. த்³வே தாணானி…பே॰… அந்தரிகா வாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    455. Ākāsānañcāyatanaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Nibbānaṃ tāṇaṃ leṇaṃ saraṇaṃ parāyanaṃ accutaṃ amatanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ākāsānañcāyatanaṃ asaṅkhataṃ, nibbānaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Dve asaṅkhatānīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dve asaṅkhatānīti? Āmantā. Dve tāṇāni…pe… antarikā vāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஆகாஸானஞ்சாயதனங் அஸங்க²தந்தி? ஆமந்தா. ஆகாஸானஞ்சாயதனங் ப⁴வோ க³தி ஸத்தாவாஸோ ஸங்ஸாரோ யோனி விஞ்ஞாணட்டி²தி அத்தபா⁴வபடிலாபோ⁴தி? ஆமந்தா. அஸங்க²தங் ப⁴வோ க³தி ஸத்தாவாஸோ ஸங்ஸாரோ யோனி விஞ்ஞாணட்டி²தி அத்தபா⁴வபடிலாபோ⁴தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Ākāsānañcāyatanaṃ asaṅkhatanti? Āmantā. Ākāsānañcāyatanaṃ bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Āmantā. Asaṅkhataṃ bhavo gati sattāvāso saṃsāro yoni viññāṇaṭṭhiti attabhāvapaṭilābhoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    அத்தி² ஆகாஸானஞ்சாயதனூபக³ங் கம்மந்தி? ஆமந்தா. அத்தி² அஸங்க²தூபக³ங் கம்மந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அத்தி² ஆகாஸானஞ்சாயதனூபகா³ ஸத்தாதி? ஆமந்தா. அத்தி² அஸங்க²தூபகா³ ஸத்தாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Atthi ākāsānañcāyatanūpagaṃ kammanti? Āmantā. Atthi asaṅkhatūpagaṃ kammanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… atthi ākāsānañcāyatanūpagā sattāti? Āmantā. Atthi asaṅkhatūpagā sattāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    ஆகாஸானஞ்சாயதனே ஸத்தா ஜாயந்தி ஜீயந்தி மீயந்தி சவந்தி உபபஜ்ஜந்தீதி? ஆமந்தா. அஸங்க²தே ஸத்தா ஜாயந்தி ஜீயந்தி மீயந்தி சவந்தி உபபஜ்ஜந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனே அத்தி² வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணந்தி? ஆமந்தா. அஸங்க²தே அத்தி² வேத³னா ஸஞ்ஞா ஸங்கா²ரா விஞ்ஞாணந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனங் சதுவோகாரப⁴வோதி? ஆமந்தா. அஸங்க²தங் சதுவோகாரப⁴வோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Ākāsānañcāyatane sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Āmantā. Asaṅkhate sattā jāyanti jīyanti mīyanti cavanti upapajjantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ākāsānañcāyatane atthi vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Āmantā. Asaṅkhate atthi vedanā saññā saṅkhārā viññāṇanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… ākāsānañcāyatanaṃ catuvokārabhavoti? Āmantā. Asaṅkhataṃ catuvokārabhavoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    456. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘சத்தாரோ ஆருப்பா அஸங்க²தா’’தி? ஆமந்தா. நனு சத்தாரோ ஆருப்பா அனேஜா வுத்தா ப⁴க³வதாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி சத்தாரோ ஆருப்பா அனேஜா வுத்தா ப⁴க³வதா, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ ‘‘சத்தாரோ ஆருப்பா அஸங்க²தா’’தி.

    456. Na vattabbaṃ – ‘‘cattāro āruppā asaṅkhatā’’ti? Āmantā. Nanu cattāro āruppā anejā vuttā bhagavatāti? Āmantā. Hañci cattāro āruppā anejā vuttā bhagavatā, tena vata re vattabbe ‘‘cattāro āruppā asaṅkhatā’’ti.

    ஆருப்பகதா² நிட்டி²தா.

    Āruppakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 4. ஆருப்பகதா²வண்ணனா • 4. Āruppakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact