Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    4. அஸதி³ஸவக்³கோ³

    4. Asadisavaggo

    [181] 1. அஸதி³ஸஜாதகவண்ணனா

    [181] 1. Asadisajātakavaṇṇanā

    த⁴னுக்³க³ஹோ அஸதி³ஸோதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஏகதி³வஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் ஸன்னிஸின்னா ப⁴க³வதோ மஹானிக்க²மபாரமிங் வண்ணெந்தா நிஸீதி³ங்ஸு. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ இதா³னேவ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோ, புப்³பே³பி ஸேதச்ச²த்தங் பஹாய நிக்க²ந்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Dhanuggahoasadisoti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaṃ ārabbha kathesi. Ekadivasañhi bhikkhū dhammasabhāyaṃ sannisinnā bhagavato mahānikkhamapāramiṃ vaṇṇentā nisīdiṃsu. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, tathāgato idāneva mahābhinikkhamanaṃ nikkhanto, pubbepi setacchattaṃ pahāya nikkhantoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, தஸ்ஸ ஸொத்தி²னா ஜாதஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘அஸதி³ஸகுமாரோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. அத²ஸ்ஸ ஆதா⁴வித்வா பரிதா⁴வித்வா விசரணகாலே அஞ்ஞோ புஞ்ஞவா ஸத்தோ தே³வியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, தஸ்ஸ ஸொத்தி²னா ஜாதஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரோ’’தி நாமங் அகங்ஸு. தேஸு போ³தி⁴ஸத்தோ ஸோளஸவஸ்ஸகாலே தக்கஸிலங் க³ந்த்வா தி³ஸாபாமொக்க²ஸ்ஸ ஆசரியஸ்ஸ ஸந்திகே தயோ வேதே³ அட்டா²ரஸ ச ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா தேஸு இஸ்ஸாஸஸிப்பே அஸதி³ஸோ ஹுத்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³மி. ராஜா காலங் கரொந்தோ ‘‘அஸதி³ஸகுமாரஸ்ஸ ரஜ்ஜங் த³த்வா ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ஓபரஜ்ஜங் தே³தா²’’தி வத்வா காலமகாஸி. தஸ்மிங் காலகதே போ³தி⁴ஸத்தோ அத்தனோ ரஜ்ஜே தீ³யமானே ‘‘ந மய்ஹங் ரஜ்ஜேனத்தோ²’’தி படிக்கி²பி, ப்³ரஹ்மத³த்தங் ரஜ்ஜே அபி⁴ஸிஞ்சிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மய்ஹங் ரஜ்ஜேன அத்தோ² நத்தீ²’’தி கிஞ்சிபி ந இச்சி², கனிட்டே² ரஜ்ஜங் காரெந்தே பகதியா வஸனாகாரேனேவ வஸி. ராஜபாத³மூலிகா ‘‘அஸதி³ஸகுமாரோ ரஜ்ஜங் பத்தே²தீ’’தி வத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகே போ³தி⁴ஸத்தங் பரிபி⁴ந்தி³ங்ஸு. ஸோபி தேஸங் வசனங் க³ஹெத்வா பரிபி⁴ன்னசித்தோ ‘‘பா⁴தரங் மே க³ண்ஹதா²’’தி மனுஸ்ஸே பயோஜேஸி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, tassa sotthinā jātassa nāmaggahaṇadivase ‘‘asadisakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. Athassa ādhāvitvā paridhāvitvā vicaraṇakāle añño puññavā satto deviyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi, tassa sotthinā jātassa nāmaggahaṇadivase ‘‘brahmadattakumāro’’ti nāmaṃ akaṃsu. Tesu bodhisatto soḷasavassakāle takkasilaṃ gantvā disāpāmokkhassa ācariyassa santike tayo vede aṭṭhārasa ca sippāni uggaṇhitvā tesu issāsasippe asadiso hutvā bārāṇasiṃ paccāgami. Rājā kālaṃ karonto ‘‘asadisakumārassa rajjaṃ datvā brahmadattassa oparajjaṃ dethā’’ti vatvā kālamakāsi. Tasmiṃ kālakate bodhisatto attano rajje dīyamāne ‘‘na mayhaṃ rajjenattho’’ti paṭikkhipi, brahmadattaṃ rajje abhisiñciṃsu. Bodhisatto ‘‘mayhaṃ rajjena attho natthī’’ti kiñcipi na icchi, kaniṭṭhe rajjaṃ kārente pakatiyā vasanākāreneva vasi. Rājapādamūlikā ‘‘asadisakumāro rajjaṃ patthetī’’ti vatvā rañño santike bodhisattaṃ paribhindiṃsu. Sopi tesaṃ vacanaṃ gahetvā paribhinnacitto ‘‘bhātaraṃ me gaṇhathā’’ti manusse payojesi.

    அதே²கோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அத்த²சரகோ தங் காரணங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஆரோசேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ கனிட்ட²பா⁴திகஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா நக³ரா நிக்க²மித்வா அஞ்ஞங் ரட்ட²ங் க³ந்த்வா ‘‘ஏகோ த⁴னுக்³க³ஹோ ஆக³ந்த்வா ராஜத்³வாரே டி²தோ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபேஸி. ராஜா ‘‘கித்தகங் போ⁴க³ங் இச்ச²ஸீ’’தி புச்சி² . ‘‘ஏகஸங்வச்ச²ரேன ஸதஸஹஸ்ஸ’’ந்தி. ‘‘ஸாது⁴ ஆக³ச்ச²தூ’’தி. அத² நங் ஆக³ந்த்வா ஸமீபே டி²தங் புச்சி² – ‘‘த்வங் த⁴னக்³க³ஹோஸீ’’தி? ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘ஸாது⁴ மங் உபட்ட²ஹஸ்ஸூ’’தி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ராஜானங் உபட்ட²ஹி. தஸ்ஸ பரிப்³ப³யங் தீ³யமானங் தி³ஸ்வா ‘‘அதிப³ஹுங் லப⁴தீ’’தி போராணகத⁴னுக்³க³ஹா உஜ்ஜா²யிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் ராஜா உய்யானங் க³ந்த்வா மங்க³லஸிலாபட்டஸமீபே ஸாணிபாகாரங் பரிக்கி²பாபெத்வா அம்ப³ருக்க²மூலே மஹாஸயனே நிபன்னோ உத்³த⁴ங் ஓலோகெந்தோ ருக்க²க்³கே³ ஏகங் அம்ப³பிண்டி³ங் தி³ஸ்வா ‘‘இமங் ந ஸக்கா அபி⁴ருஹித்வா க³ண்ஹிது’’ந்தி த⁴னுக்³க³ஹே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘இமங் அம்ப³பிண்டி³ங் ஸரேன சி²ந்தி³த்வா பாதேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸதா²’’தி ஆஹ. ந தங், தே³வ, அம்ஹாகங் க³ரு, தே³வேன பன நோ ப³ஹுவாரே கம்மங் தி³ட்ட²புப்³ப³ங், அது⁴னாக³தோ த⁴னுக்³க³ஹோ அம்ஹேஹி ப³ஹுதரங் லப⁴தி, தங் பாதாபேதா²தி.

    Atheko bodhisattassa atthacarako taṃ kāraṇaṃ bodhisattassa ārocesi. Bodhisatto kaniṭṭhabhātikassa kujjhitvā nagarā nikkhamitvā aññaṃ raṭṭhaṃ gantvā ‘‘eko dhanuggaho āgantvā rājadvāre ṭhito’’ti rañño ārocāpesi. Rājā ‘‘kittakaṃ bhogaṃ icchasī’’ti pucchi . ‘‘Ekasaṃvaccharena satasahassa’’nti. ‘‘Sādhu āgacchatū’’ti. Atha naṃ āgantvā samīpe ṭhitaṃ pucchi – ‘‘tvaṃ dhanaggahosī’’ti? ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Sādhu maṃ upaṭṭhahassū’’ti. So tato paṭṭhāya rājānaṃ upaṭṭhahi. Tassa paribbayaṃ dīyamānaṃ disvā ‘‘atibahuṃ labhatī’’ti porāṇakadhanuggahā ujjhāyiṃsu. Athekadivasaṃ rājā uyyānaṃ gantvā maṅgalasilāpaṭṭasamīpe sāṇipākāraṃ parikkhipāpetvā ambarukkhamūle mahāsayane nipanno uddhaṃ olokento rukkhagge ekaṃ ambapiṇḍiṃ disvā ‘‘imaṃ na sakkā abhiruhitvā gaṇhitu’’nti dhanuggahe pakkosāpetvā ‘‘imaṃ ambapiṇḍiṃ sarena chinditvā pātetuṃ sakkhissathā’’ti āha. Na taṃ, deva, amhākaṃ garu, devena pana no bahuvāre kammaṃ diṭṭhapubbaṃ, adhunāgato dhanuggaho amhehi bahutaraṃ labhati, taṃ pātāpethāti.

    ராஜா போ³தி⁴ஸத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘ஸக்கி²ஸ்ஸஸி, தாத, ஏதங் பாதேது’’ந்தி புச்சி². ‘‘ஆம, மஹாராஜ, ஏகங் ஓகாஸங் லப⁴மானோ ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கதரோகாஸ’’ந்தி? ‘‘தும்ஹாகங் ஸயனஸ்ஸ அந்தோகாஸ’’ந்தி. ராஜா ஸயனங் ஹராபெத்வா ஓகாஸங் காரேஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹத்தே² த⁴னு நத்தி², நிவாஸனந்தரே த⁴னுங் ஸன்னய்ஹித்வா விசரதி, தஸ்மா ‘‘ஸாணிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸாணிங் ஆஹராபெத்வா பரிக்கி²பாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ அந்தோஸாணிங் பவிஸித்வா உபரினிவத்த²ங் ஸேதவத்த²ங் ஹரித்வா ஏகங் ரத்தபடங் நிவாஸெத்வா கச்ச²ங் ப³ந்தி⁴த்வா ஏகங் ரத்தபடங் உத³ரே ப³ந்தி⁴த்வா பஸிப்³ப³கதோ ஸந்தி⁴யுத்தங் க²க்³க³ங் நீஹரித்வா வாமபஸ்ஸே ஸன்னய்ஹித்வா ஸுவண்ணகஞ்சுகங் படிமுஞ்சித்வா சாபனாளிங் பிட்டி²யங் ஸன்னய்ஹித்வா ஸந்தி⁴யுத்தமெண்ட³கமஹாத⁴னுங் ஆதா³ய பவாளவண்ணங் ஜியங் ஆரோபெத்வா உண்ஹீஸங் ஸீஸே படிமுஞ்சித்வா திகி²ணகு²ரப்பங் நகே²ஹி பரிவத்தயமானோ ஸாணிங் த்³விதா⁴ கத்வா பத²விங் பா²லெத்வா அலங்கதனாக³குமாரோ விய நிக்க²மித்வா ஸரகி²பனட்டா²னங் க³ந்த்வா கு²ரப்பங் ஸன்னய்ஹித்வா ராஜானங் ஆஹ – ‘‘கிங், மஹாராஜ, ஏதங் அம்ப³பிண்டி³ங் உத்³த⁴ங் ஆரோஹனகண்டே³ன பாதேமி, உதா³ஹு அதோ⁴ ஓரோஹனகண்டே³னா’’தி . ‘‘தாத, ப³ஹூ மயா ஆரோஹனகண்டே³ன பாதெந்தா தி³ட்ட²புப்³பா³, ஓரோஹனகண்டே³ன பன பாதெந்தா மயா ந தி³ட்ட²புப்³பா³, ஓரோஹனகண்டே³ன பாதேஹீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, இத³ங் கண்ட³ங் தூ³ரங் ஆரோஹிஸ்ஸதி, யாவ சாதுமஹாராஜிகப⁴வனங், தாவ க³ந்த்வா ஸயங் ஓரோஹிஸ்ஸதி, யாவஸ்ஸ ஓரோஹனங், தாவ தும்ஹேஹி அதி⁴வாஸேதுங் வட்டதீ’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி².

    Rājā bodhisattaṃ pakkosāpetvā ‘‘sakkhissasi, tāta, etaṃ pātetu’’nti pucchi. ‘‘Āma, mahārāja, ekaṃ okāsaṃ labhamāno sakkhissāmī’’ti. ‘‘Katarokāsa’’nti? ‘‘Tumhākaṃ sayanassa antokāsa’’nti. Rājā sayanaṃ harāpetvā okāsaṃ kāresi. Bodhisattassa hatthe dhanu natthi, nivāsanantare dhanuṃ sannayhitvā vicarati, tasmā ‘‘sāṇiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti sāṇiṃ āharāpetvā parikkhipāpesi. Bodhisatto antosāṇiṃ pavisitvā uparinivatthaṃ setavatthaṃ haritvā ekaṃ rattapaṭaṃ nivāsetvā kacchaṃ bandhitvā ekaṃ rattapaṭaṃ udare bandhitvā pasibbakato sandhiyuttaṃ khaggaṃ nīharitvā vāmapasse sannayhitvā suvaṇṇakañcukaṃ paṭimuñcitvā cāpanāḷiṃ piṭṭhiyaṃ sannayhitvā sandhiyuttameṇḍakamahādhanuṃ ādāya pavāḷavaṇṇaṃ jiyaṃ āropetvā uṇhīsaṃ sīse paṭimuñcitvā tikhiṇakhurappaṃ nakhehi parivattayamāno sāṇiṃ dvidhā katvā pathaviṃ phāletvā alaṅkatanāgakumāro viya nikkhamitvā sarakhipanaṭṭhānaṃ gantvā khurappaṃ sannayhitvā rājānaṃ āha – ‘‘kiṃ, mahārāja, etaṃ ambapiṇḍiṃ uddhaṃ ārohanakaṇḍena pātemi, udāhu adho orohanakaṇḍenā’’ti . ‘‘Tāta, bahū mayā ārohanakaṇḍena pātentā diṭṭhapubbā, orohanakaṇḍena pana pātentā mayā na diṭṭhapubbā, orohanakaṇḍena pātehī’’ti. ‘‘Mahārāja, idaṃ kaṇḍaṃ dūraṃ ārohissati, yāva cātumahārājikabhavanaṃ, tāva gantvā sayaṃ orohissati, yāvassa orohanaṃ, tāva tumhehi adhivāsetuṃ vaṭṭatī’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchi.

    அத² நங் புன ஆஹ – ‘‘மஹாராஜ, இத³ங் கண்ட³ங் பன ஆரோஹமானங் அம்ப³பிண்டி³வண்டங் யாவமஜ்ஜ²ங் கந்தமானங் ஆரோஹிஸ்ஸதி, ஓரோஹமானங் கேஸக்³க³மத்தம்பி இதோ வா எத்தோ வா அக³ந்த்வா உஜுஞ்ஞேவ பதித்வா அம்ப³பிண்டி³ங் க³ஹெத்வா ஓதரிஸ்ஸதி, பஸ்ஸ, மஹாராஜா’’தி வேக³ங் ஜனெத்வா கண்ட³ங் கி²பி. தங் கண்ட³ங் அம்ப³பிண்டி³வண்டங் யாவமஜ்ஜ²ங் கந்தமானங் அபி⁴ருஹி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இதா³னி தங் கண்ட³ங் யாவ சாதுமஹாராஜிகப⁴வனங் க³தங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா பட²மங் கி²த்தகண்ட³தோ அதி⁴கதரங் வேக³ங் ஜனெத்வா அஞ்ஞங் கண்ட³ங் கி²பி, தங் க³ந்த்வா புரிமகண்ட³புங்கே² பஹரித்வா நிவத்தித்வா ஸயங் தாவதிங்ஸப⁴வனங் அபி⁴ருஹி. தத்த² நங் தே³வதா அக்³க³ஹேஸுங், நிவத்தனகண்ட³ஸ்ஸ வாதசி²ன்னஸத்³தோ³ அஸனிஸத்³தோ³ விய அஹோஸி. மஹாஜனேன ‘‘கிங் ஏஸோ ஸத்³தோ³’’தி வுத்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘நிவத்தனகண்ட³ஸ்ஸ ஸத்³தோ³’’தி வத்வா அத்தனோ அத்தனோ ஸரீரே கண்ட³ஸ்ஸ பதனபா⁴வங் ஞத்வா பீ⁴ததஸிதங் மஹாஜனங் ‘‘மா பா⁴யித்தா²’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ‘‘கண்ட³ஸ்ஸ பூ⁴மியங் பதிதுங் ந த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. கண்ட³ங் ஓதரமானங் கேஸக்³க³மத்தம்பி இதோ வா எத்தோ வா அக³ந்த்வா உஜுஞ்ஞேவ பதித்வா அம்ப³பிண்டி³ங் சி²ந்தி³. போ³தி⁴ஸத்தோ அம்ப³பிண்டி³யா ச கண்ட³ஸ்ஸ ச பூ⁴மியங் பதிதுங் அத³த்வா ஆகாஸேயேவ ஸம்படிச்ச²ந்தோ ஏகேன ஹத்தே²ன அம்ப³பிண்டி³ங், ஏகேன ஹத்தே²ன கண்ட³ங் அக்³க³ஹேஸி. மஹாஜனோ தங் அச்ச²ரியங் தி³ஸ்வா ‘‘ந நோ ஏவரூபங் தி³ட்ட²புப்³ப³’’ந்தி மஹாபுரிஸங் பஸங்ஸதி உன்னத³தி அப்போ²டேதி அங்கு³லியோ விதூ⁴னதி, சேலுக்கே²பஸஹஸ்ஸானி பவத்தேதி. ராஜபரிஸாய துட்ட²பஹட்டா²ய போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தி³ன்னத⁴னங் கோடிமத்தங் அஹோஸி. ராஜாபிஸ்ஸ த⁴னவஸ்ஸங் வஸ்ஸெந்தோ விய ப³ஹுங் த⁴னங் மஹந்தஞ்ச யஸங் அதா³ஸி.

    Atha naṃ puna āha – ‘‘mahārāja, idaṃ kaṇḍaṃ pana ārohamānaṃ ambapiṇḍivaṇṭaṃ yāvamajjhaṃ kantamānaṃ ārohissati, orohamānaṃ kesaggamattampi ito vā etto vā agantvā ujuññeva patitvā ambapiṇḍiṃ gahetvā otarissati, passa, mahārājā’’ti vegaṃ janetvā kaṇḍaṃ khipi. Taṃ kaṇḍaṃ ambapiṇḍivaṇṭaṃ yāvamajjhaṃ kantamānaṃ abhiruhi. Bodhisatto ‘‘idāni taṃ kaṇḍaṃ yāva cātumahārājikabhavanaṃ gataṃ bhavissatī’’ti ñatvā paṭhamaṃ khittakaṇḍato adhikataraṃ vegaṃ janetvā aññaṃ kaṇḍaṃ khipi, taṃ gantvā purimakaṇḍapuṅkhe paharitvā nivattitvā sayaṃ tāvatiṃsabhavanaṃ abhiruhi. Tattha naṃ devatā aggahesuṃ, nivattanakaṇḍassa vātachinnasaddo asanisaddo viya ahosi. Mahājanena ‘‘kiṃ eso saddo’’ti vutte bodhisatto ‘‘nivattanakaṇḍassa saddo’’ti vatvā attano attano sarīre kaṇḍassa patanabhāvaṃ ñatvā bhītatasitaṃ mahājanaṃ ‘‘mā bhāyitthā’’ti samassāsetvā ‘‘kaṇḍassa bhūmiyaṃ patituṃ na dassāmī’’ti āha. Kaṇḍaṃ otaramānaṃ kesaggamattampi ito vā etto vā agantvā ujuññeva patitvā ambapiṇḍiṃ chindi. Bodhisatto ambapiṇḍiyā ca kaṇḍassa ca bhūmiyaṃ patituṃ adatvā ākāseyeva sampaṭicchanto ekena hatthena ambapiṇḍiṃ, ekena hatthena kaṇḍaṃ aggahesi. Mahājano taṃ acchariyaṃ disvā ‘‘na no evarūpaṃ diṭṭhapubba’’nti mahāpurisaṃ pasaṃsati unnadati apphoṭeti aṅguliyo vidhūnati, celukkhepasahassāni pavatteti. Rājaparisāya tuṭṭhapahaṭṭhāya bodhisattassa dinnadhanaṃ koṭimattaṃ ahosi. Rājāpissa dhanavassaṃ vassento viya bahuṃ dhanaṃ mahantañca yasaṃ adāsi.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தே தேன ரஞ்ஞா ஸக்கதே க³ருகதே தத்த² வஸந்தே ‘‘அஸதி³ஸகுமாரோ கிர பா³ராணஸியங் நத்தீ²’’தி ஸத்த ராஜானோ ஆக³ந்த்வா பா³ராணஸினக³ரங் பரிவாரெத்வா ‘‘ரஜ்ஜங் வா தே³து யுத்³த⁴ங் வா’’தி ரஞ்ஞோ பண்ணங் பேஸேஸுங். ராஜா மரணப⁴யபீ⁴தோ ‘‘குஹிங் மே பா⁴தா வஸதீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஏகங் ஸாமந்தராஜானங் உபட்ட²ஹதீ’’தி ஸுத்வா ‘‘மம பா⁴திகே அனாக³ச்ச²ந்தே மய்ஹங் ஜீவிதங் நத்தி², க³ச்ச²த² தஸ்ஸ மம வசனேன பாதே³ வந்தி³த்வா க²மாபெத்வா க³ண்ஹித்வா ஆக³ச்ச²தா²’’தி தூ³தே பாஹேஸி. தே க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். போ³தி⁴ஸத்தோ தங் ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா பா³ராணஸிங் பச்சாக³ந்த்வா ராஜானங் ‘‘மா பா⁴யீ’’தி ஸமஸ்ஸாஸெத்வா கண்டே³ அக்க²ரானி சி²ந்தி³த்வா ‘‘அஹங் அஸதி³ஸகுமாரோ ஆக³தோ, அஞ்ஞங் ஏககண்ட³ங் கி²பந்தோ ஸப்³பே³ஸங் வோ ஜீவிதங் ஹரிஸ்ஸாமி, ஜீவிதேன அத்தி²கா பலாயந்தூ’’தி அட்டாலகே ட²த்வா ஸத்தன்னங் ராஜூனங் பு⁴ஞ்ஜந்தானங் கஞ்சனபாதிமகுலேயேவ கண்ட³ங் பாதேஸி. தே அக்க²ரானி தி³ஸ்வா மரணப⁴யபீ⁴தா ஸப்³பே³வ பலாயிங்ஸு. ஏவங் மஹாஸத்தோ கு²த்³த³கமக்கி²காய பிவனமத்தம்பி லோஹிதங் அனுப்பாதெ³த்வா ஸத்த ராஜானோ பலாபெத்வா கனிட்ட²பா⁴தரங் அபலோகெத்வா காமே பஹாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஜீவிதபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.

    Evaṃ bodhisatte tena raññā sakkate garukate tattha vasante ‘‘asadisakumāro kira bārāṇasiyaṃ natthī’’ti satta rājāno āgantvā bārāṇasinagaraṃ parivāretvā ‘‘rajjaṃ vā detu yuddhaṃ vā’’ti rañño paṇṇaṃ pesesuṃ. Rājā maraṇabhayabhīto ‘‘kuhiṃ me bhātā vasatī’’ti pucchitvā ‘‘ekaṃ sāmantarājānaṃ upaṭṭhahatī’’ti sutvā ‘‘mama bhātike anāgacchante mayhaṃ jīvitaṃ natthi, gacchatha tassa mama vacanena pāde vanditvā khamāpetvā gaṇhitvā āgacchathā’’ti dūte pāhesi. Te gantvā bodhisattassa taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Bodhisatto taṃ rājānaṃ āpucchitvā bārāṇasiṃ paccāgantvā rājānaṃ ‘‘mā bhāyī’’ti samassāsetvā kaṇḍe akkharāni chinditvā ‘‘ahaṃ asadisakumāro āgato, aññaṃ ekakaṇḍaṃ khipanto sabbesaṃ vo jīvitaṃ harissāmi, jīvitena atthikā palāyantū’’ti aṭṭālake ṭhatvā sattannaṃ rājūnaṃ bhuñjantānaṃ kañcanapātimakuleyeva kaṇḍaṃ pātesi. Te akkharāni disvā maraṇabhayabhītā sabbeva palāyiṃsu. Evaṃ mahāsatto khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ anuppādetvā satta rājāno palāpetvā kaniṭṭhabhātaraṃ apaloketvā kāme pahāya isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā jīvitapariyosāne brahmalokūpago ahosi.

    ஸத்தா² ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, அஸதி³ஸகுமாரோ ஸத்த ராஜானோ பலாபெத்வா விஜிதஸங்கா³மோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதோ’’தி அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமா கா³தா² அவோச –

    Satthā ‘‘evaṃ, bhikkhave, asadisakumāro satta rājāno palāpetvā vijitasaṅgāmo isipabbajjaṃ pabbajito’’ti abhisambuddho hutvā imā gāthā avoca –

    61.

    61.

    ‘‘த⁴னுக்³க³ஹோ அஸதி³ஸோ, ராஜபுத்தோ மஹப்³ப³லோ;

    ‘‘Dhanuggaho asadiso, rājaputto mahabbalo;

    தூ³ரேபாதீ அக்க²ணவேதீ⁴, மஹாகாயப்பதா³லனோ.

    Dūrepātī akkhaṇavedhī, mahākāyappadālano.

    62.

    62.

    ‘‘ஸப்³பா³மித்தே ரணங் கத்வா, ந ச கஞ்சி விஹேட²யி;

    ‘‘Sabbāmitte raṇaṃ katvā, na ca kañci viheṭhayi;

    பா⁴தரங் ஸொத்தி²ங் கத்வான, ஸங்யமங் அஜ்ஜு²பாக³மீ’’தி.

    Bhātaraṃ sotthiṃ katvāna, saṃyamaṃ ajjhupāgamī’’ti.

    தத்த² அஸதி³ஸோதி ந கேவலங் நாமேனேவ, ப³லவீரியபஞ்ஞாஹிபி அஸதி³ஸோவ. மஹப்³ப³லோதி காயப³லேனபி பஞ்ஞாப³லேனபி மஹப்³ப³லோ. தூ³ரேபாதீதி யாவ சாதுமஹாராஜிகப⁴வனா தாவதிங்ஸப⁴வனா ச கண்ட³ங் பேஸேதுங் ஸமத்த²தாய தூ³ரேபாதீ. அக்க²ணவேதீ⁴தி அவிராதி⁴தவேதீ⁴. அத² வா அக்க²ணா வுச்சதி விஜ்ஜு, யாவ ஏகா விஜ்ஜு நிச்ச²ரதி, தாவ தேனோபா⁴ஸேன ஸத்தட்ட² வாரே கண்டா³னி க³ஹெத்வா விஜ்ஜ²தீதி அக்க²ணவேதீ⁴. மஹாகாயப்பதா³லனோதி மஹந்தே காயே பதா³லேதி. சம்மகாயோ, தா³ருகாயோ, லோஹகாயோ, அயோகாயோ, வாலிககாயோ, உத³ககாயோ, ப²லககாயோதி இமே ஸத்த மஹாகாயா நாம. தத்த² அஞ்ஞோ சம்மகாயபதா³லனோ மஹிங்ஸசம்மங் வினிவிஜ்ஜ²தி, ஸோ பன ஸதம்பி மஹிங்ஸசம்மானங் வினிவிஜ்ஜ²தியேவ. அஞ்ஞோ அட்ட²ங்கு³லப³ஹலங் உது³ம்ப³ரபத³ரங், சதுரங்கு³லப³ஹலங் அஸனபத³ரங் வினிவிஜ்ஜ²தி, ஸோ பன ப²லகஸதம்பி ஏகதோ ப³த்³த⁴ங் வினிவிஜ்ஜ²தி, ததா² த்³வங்கு³லப³ஹலங் தம்ப³லோஹபட்டங், அங்கு³லப³ஹலங் அயபட்டங். வாலிகஸகடஸ்ஸ ப³த³ரஸகடஸ்ஸ பலாலஸகடஸ்ஸ வா பச்சா²பா⁴கே³ன கண்ட³ங் பவேஸெத்வா புரேபா⁴கே³ன அதிபாதேதி, பகதியா உத³கே சதுஉஸப⁴ட்டா²னங் கண்ட³ங் பேஸேதி, த²லே அட்ட²உஸப⁴ந்தி ஏவங் இமேஸங் ஸத்தன்னங் மஹாகாயானங் பதா³லனதோ மஹாகாயப்பதா³லனோ. ஸப்³பா³மித்தேதி ஸப்³பே³ அமித்தே. ரணங் கத்வாதி யுத்³த⁴ங் கத்வா பலாபேஸீதி அத்தோ². ந ச கஞ்சி விஹேட²யீதி ஏகம்பி ந விஹேடே²ஸி. அவிஹேட²யந்தோயேவ பன தேஹி ஸத்³தி⁴ங் கண்ட³பேஸனேனேவ ரணங் கத்வா. ஸங்யமங் அஜ்ஜு²பாக³மீதி ஸீலஸங்யமங் பப்³ப³ஜ்ஜங் உபக³தோ.

    Tattha asadisoti na kevalaṃ nāmeneva, balavīriyapaññāhipi asadisova. Mahabbaloti kāyabalenapi paññābalenapi mahabbalo. Dūrepātīti yāva cātumahārājikabhavanā tāvatiṃsabhavanā ca kaṇḍaṃ pesetuṃ samatthatāya dūrepātī. Akkhaṇavedhīti avirādhitavedhī. Atha vā akkhaṇā vuccati vijju, yāva ekā vijju niccharati, tāva tenobhāsena sattaṭṭha vāre kaṇḍāni gahetvā vijjhatīti akkhaṇavedhī. Mahākāyappadālanoti mahante kāye padāleti. Cammakāyo, dārukāyo, lohakāyo, ayokāyo, vālikakāyo, udakakāyo, phalakakāyoti ime satta mahākāyā nāma. Tattha añño cammakāyapadālano mahiṃsacammaṃ vinivijjhati, so pana satampi mahiṃsacammānaṃ vinivijjhatiyeva. Añño aṭṭhaṅgulabahalaṃ udumbarapadaraṃ, caturaṅgulabahalaṃ asanapadaraṃ vinivijjhati, so pana phalakasatampi ekato baddhaṃ vinivijjhati, tathā dvaṅgulabahalaṃ tambalohapaṭṭaṃ, aṅgulabahalaṃ ayapaṭṭaṃ. Vālikasakaṭassa badarasakaṭassa palālasakaṭassa vā pacchābhāgena kaṇḍaṃ pavesetvā purebhāgena atipāteti, pakatiyā udake catuusabhaṭṭhānaṃ kaṇḍaṃ peseti, thale aṭṭhausabhanti evaṃ imesaṃ sattannaṃ mahākāyānaṃ padālanato mahākāyappadālano. Sabbāmitteti sabbe amitte. Raṇaṃ katvāti yuddhaṃ katvā palāpesīti attho. Na ca kañci viheṭhayīti ekampi na viheṭhesi. Aviheṭhayantoyeva pana tehi saddhiṃ kaṇḍapesaneneva raṇaṃ katvā. Saṃyamaṃ ajjhupāgamīti sīlasaṃyamaṃ pabbajjaṃ upagato.

    ஏவங் ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ கனிட்ட²பா⁴தா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, அஸதி³ஸகுமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kaniṭṭhabhātā ānando ahosi, asadisakumāro pana ahameva ahosi’’nti.

    அஸதி³ஸஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Asadisajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 181. அஸதி³ஸஜாதகங் • 181. Asadisajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact