Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
3. ததியபண்ணாஸகங்
3. Tatiyapaṇṇāsakaṃ
(11) 1. ஆஸாது³ப்பஜஹவக்³க³வண்ணனா
(11) 1. Āsāduppajahavaggavaṇṇanā
119. ததியஸ்ஸ பண்ணாஸகஸ்ஸ பட²மே ஆஸாதி தண்ஹா. து³ப்பஜஹாதி து³ச்சஜா து³ன்னீஹரா. லாபா⁴ஸாய து³ப்பஜஹபா⁴வேன ஸத்தா த³ஸபி வஸ்ஸானி வீஸதிபி ஸட்டி²பி வஸ்ஸானி ‘‘அஜ்ஜ லபி⁴ஸ்ஸாம, ஸ்வே லபி⁴ஸ்ஸாமா’’தி ராஜானங் உபட்ட²ஹந்தி, கஸிகம்மாதீ³னி கரொந்தி, உப⁴தொப்³யூள்ஹங் ஸங்கா³மங் பக்க²ந்த³ந்தி, அஜபத²ஸங்குபதா²த³யோ படிபஜ்ஜந்தி, நாவாய மஹாஸமுத்³த³ங் பவிஸந்தி. ஜீவிதாஸாய து³ப்பஜஹத்தா ஸம்பத்தே மரணகாலேபி வஸ்ஸஸதஜீவிங் அத்தானங் மஞ்ஞந்தி. ஸோ கம்மகம்மனிமித்தாதீ³னி பஸ்ஸந்தோபி ‘‘தா³னங் தே³ஹி பூஜங், கரோஹீ’’தி அனுகம்பகேஹி வுச்சமானோ ‘‘நாஹங் மரிஸ்ஸாமி, ஜீவிஸ்ஸாமி’’ச்சேவ ஆஸாய கஸ்ஸசி வசனங் ந க³ண்ஹாதி.
119. Tatiyassa paṇṇāsakassa paṭhame āsāti taṇhā. Duppajahāti duccajā dunnīharā. Lābhāsāya duppajahabhāvena sattā dasapi vassāni vīsatipi saṭṭhipi vassāni ‘‘ajja labhissāma, sve labhissāmā’’ti rājānaṃ upaṭṭhahanti, kasikammādīni karonti, ubhatobyūḷhaṃ saṅgāmaṃ pakkhandanti, ajapathasaṅkupathādayo paṭipajjanti, nāvāya mahāsamuddaṃ pavisanti. Jīvitāsāya duppajahattā sampatte maraṇakālepi vassasatajīviṃ attānaṃ maññanti. So kammakammanimittādīni passantopi ‘‘dānaṃ dehi pūjaṃ, karohī’’ti anukampakehi vuccamāno ‘‘nāhaṃ marissāmi, jīvissāmi’’cceva āsāya kassaci vacanaṃ na gaṇhāti.
120. து³தியே புப்³ப³காரீதி பட²மங் உபகாரஸ்ஸ காரகோ. கதஞ்ஞூகதவேதீ³தி தேன கதங் ஞத்வா பச்சா² காரகோ. தேஸு புப்³ப³காரீ ‘‘இணங் தே³மீ’’தி ஸஞ்ஞங் கரோதி, பச்சா² காரகோ ‘‘இணங் ஜீராபேமீ’’தி ஸஞ்ஞங் கரோதி.
120. Dutiye pubbakārīti paṭhamaṃ upakārassa kārako. Kataññūkatavedīti tena kataṃ ñatvā pacchā kārako. Tesu pubbakārī ‘‘iṇaṃ demī’’ti saññaṃ karoti, pacchā kārako ‘‘iṇaṃ jīrāpemī’’ti saññaṃ karoti.
121. ததியே தித்தோ ச தப்பேதா சாதி பச்சேகபு³த்³தோ⁴ ச ததா²க³தஸாவகோ ச கீ²ணாஸவோ தித்தோ நாம, ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ தித்தோ ச தப்பேதா ச.
121. Tatiye titto ca tappetā cāti paccekabuddho ca tathāgatasāvako ca khīṇāsavo titto nāma, tathāgato arahaṃ sammāsambuddho titto ca tappetā ca.
122. சதுத்தே² து³த்தப்பயாதி தா³யகேன து³த்தப்பயா தப்பேதுங் ந ஸுகரா. நிக்கி²பதீதி நித³ஹதி ந பரிபு⁴ஞ்ஜதி. விஸ்ஸஜ்ஜேதீதி பரேஸங் தே³தி.
122. Catutthe duttappayāti dāyakena duttappayā tappetuṃ na sukarā. Nikkhipatīti nidahati na paribhuñjati. Vissajjetīti paresaṃ deti.
123. பஞ்சமே ந விஸ்ஸஜ்ஜேதீதி ஸப்³ப³ங்யேவ பரேஸங் ந தே³தி, அத்தனோ பன யாபனமத்தங் க³ஹெத்வா அவஸேஸங் தே³தி.
123. Pañcame na vissajjetīti sabbaṃyeva paresaṃ na deti, attano pana yāpanamattaṃ gahetvā avasesaṃ deti.
124. ச²ட்டே² ஸுப⁴னிமித்தந்தி இட்டா²ரம்மணங்.
124. Chaṭṭhe subhanimittanti iṭṭhārammaṇaṃ.
125. ஸத்தமே படிக⁴னிமித்தந்தி அனிட்ட²னிமித்தங்.
125. Sattame paṭighanimittanti aniṭṭhanimittaṃ.
126. அட்ட²மே பரதோ ச கோ⁴ஸோதி பரஸ்ஸ ஸந்திகா அஸ்ஸத்³த⁴ம்மஸவனங்.
126. Aṭṭhame parato ca ghosoti parassa santikā assaddhammasavanaṃ.
127. நவமே பரதோ ச கோ⁴ஸோதி பரஸ்ஸ ஸந்திகா ஸத்³த⁴ம்மஸவனங். ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.
127. Navame parato ca ghosoti parassa santikā saddhammasavanaṃ. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.
ஆஸாது³ப்பஜஹவக்³கோ³ பட²மோ.
Āsāduppajahavaggo paṭhamo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / (11) 1. ஆஸாது³ப்பஜஹவக்³கோ³ • (11) 1. Āsāduppajahavaggo
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / (11) 1. ஆஸாது³ப்பஜஹவக்³க³வண்ணனா • (11) 1. Āsāduppajahavaggavaṇṇanā