Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    14. அஸம்பதா³னவக்³கோ³

    14. Asampadānavaggo

    [131] 1. அஸம்பதா³னஜாதகவண்ணனா

    [131] 1. Asampadānajātakavaṇṇanā

    அஸம்பதா³னேனிதரீதரஸ்ஸாதி இத³ங் ஸத்தா² வேளுவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. தஸ்மிஞ்ஹி காலே பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ தே³வத³த்தோ, அகதஞ்ஞூ ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணங் ந ஜானாதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ தே³வத³த்தோ அகதஞ்ஞூ, புப்³பே³பி அகதஞ்ஞூயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Asampadānenitarītarassāti idaṃ satthā veḷuvane viharanto devadattaṃ ārabbha kathesi. Tasmiñhi kāle bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso devadatto, akataññū tathāgatassa guṇaṃ na jānātī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva devadatto akataññū, pubbepi akataññūyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே மக³த⁴ரட்டே² ராஜக³ஹே ஏகஸ்மிங் மக³த⁴ரஞ்ஞே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸேவ ஸெட்டி² அஹோஸி அஸீதிகோடிவிப⁴வோ ஸங்க²ஸெட்டீ²தி நாமேன. பா³ராணஸியங் பீளியஸெட்டி² நாம அஸீதிகோடிவிப⁴வோவ அஹோஸி. தே அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸஹாயகா அஹேஸுங். தேஸு பா³ராணஸியங் பீளியஸெட்டி²ஸ்ஸ கேனசிதே³வ காரணேன மஹந்தங் ப⁴யங் உப்பஜ்ஜி, ஸப்³ப³ங் ஸாபதெய்யங் பரிஹாயி. ஸோ த³லித்³தோ³ அப்படிஸரணோ ஹுத்வா ப⁴ரியங் ஆதா³ய ஸங்க²ஸெட்டி²ங் பச்சயங் கத்வா பா³ராணஸிதோ நிக்க²மித்வா பத³ஸாவ ராஜக³ஹங் பத்வா ஸங்க²ஸெட்டி²ஸ்ஸ நிவேஸனங் அக³மாஸி. ஸோ தங் தி³ஸ்வாவ ‘‘ஸஹாயோ மே ஆக³தோ’’தி பரிஸ்ஸஜித்வா ஸக்காரஸம்மானங் கத்வா கதிபாஹங் வீதினாமெத்வா ஏகதி³வஸங் ‘‘ஸம்ம, கேனட்டே²ன ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ப⁴யங் மே, ஸம்ம, உப்பன்னங், ஸப்³ப³ங் த⁴னங் பரிக்கீ²ணங், உபத்த²ம்போ⁴ மே ஹோஹீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴ ஸம்ம, மா பா⁴யீ’’தி ப⁴ண்டா³கா³ரங் விவராபெத்வா சத்தாலீஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ தா³பெத்வா ஸேஸம்பி பரிச்ச²த³பரிவாரங் ஸப்³ப³ங் அத்தனோ ஸந்தகங் ஸவிஞ்ஞாணகங் அவிஞ்ஞாணகங் மஜ்ஜே² பி⁴ந்தி³த்வா உபட்³ட⁴மேவ அதா³ஸி. ஸோ தங் விப⁴வங் ஆதா³ய புன பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா நிவாஸங் கப்பேஸி.

    Atīte magadharaṭṭhe rājagahe ekasmiṃ magadharaññe rajjaṃ kārente bodhisatto tasseva seṭṭhi ahosi asītikoṭivibhavo saṅkhaseṭṭhīti nāmena. Bārāṇasiyaṃ pīḷiyaseṭṭhi nāma asītikoṭivibhavova ahosi. Te aññamaññaṃ sahāyakā ahesuṃ. Tesu bārāṇasiyaṃ pīḷiyaseṭṭhissa kenacideva kāraṇena mahantaṃ bhayaṃ uppajji, sabbaṃ sāpateyyaṃ parihāyi. So daliddo appaṭisaraṇo hutvā bhariyaṃ ādāya saṅkhaseṭṭhiṃ paccayaṃ katvā bārāṇasito nikkhamitvā padasāva rājagahaṃ patvā saṅkhaseṭṭhissa nivesanaṃ agamāsi. So taṃ disvāva ‘‘sahāyo me āgato’’ti parissajitvā sakkārasammānaṃ katvā katipāhaṃ vītināmetvā ekadivasaṃ ‘‘samma, kenaṭṭhena āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Bhayaṃ me, samma, uppannaṃ, sabbaṃ dhanaṃ parikkhīṇaṃ, upatthambho me hohī’’ti. ‘‘Sādhu samma, mā bhāyī’’ti bhaṇḍāgāraṃ vivarāpetvā cattālīsa hiraññakoṭiyo dāpetvā sesampi paricchadaparivāraṃ sabbaṃ attano santakaṃ saviññāṇakaṃ aviññāṇakaṃ majjhe bhinditvā upaḍḍhameva adāsi. So taṃ vibhavaṃ ādāya puna bārāṇasiṃ gantvā nivāsaṃ kappesi.

    அபரபா⁴கே³ ஸங்க²ஸெட்டி²ஸ்ஸபி தாதி³ஸமேவ ப⁴யங் உப்பஜ்ஜி. ஸோ அத்தனோ படிஸரணங் உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘ஸஹாயஸ்ஸ மே மஹாஉபகாரோ கதோ, உபட்³ட⁴விப⁴வோ தி³ன்னோ. ந ஸோ மங் தி³ஸ்வா பரிச்சஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³மிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ப⁴ரியங் ஆதா³ய பத³ஸாவ பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ப⁴ரியங் ஆஹ ‘‘ப⁴த்³தே³, தவ மயா ஸத்³தி⁴ங் அந்தரவீதி²யா க³மனங் நாம ந யுத்தங், மயா பேஸிதயானமாருய்ஹ மஹந்தேன பரிவாரேன பச்சா² ஆக³மிஸ்ஸஸி. யாவ யானங் பேஸேமி, தாவ இதே⁴வ ஹோஹீ’’தி வத்வா தங் ஸாலாய ட²பெத்வா ஸயங் நக³ரங் பவிஸித்வா ஸெட்டி²ஸ்ஸ க⁴ரங் க³ந்த்வா ‘‘ராஜக³ஹனக³ரதோ தும்ஹாகங் ஸஹாயோ ஸங்க²ஸெட்டி² நாம ஆக³தோ’’தி ஆரோசாபேஸி. ஸோ ‘‘ஆக³ச்ச²தூ’’தி பக்கோஸாபெத்வா தங் தி³ஸ்வா நேவ ஆஸனா வுட்டா²ஸி, ந படிஸந்தா²ரங் அகாஸி, கேவலங் ‘‘கிமத்த²ங் ஆக³தோஸீ’’தி புச்சி². ‘‘தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆக³தொம்ஹீ’’தி. ‘‘நிவாஸோ தே கஹங் க³ஹிதோ’’தி? ‘‘ந தாவ நிவாஸட்டா²னங் அத்தி², ஸெட்டி²க⁴ரணிம்பி ஸாலாய ட²பெத்வாவ ஆக³தொம்ஹீ’’தி. ‘‘தும்ஹாகங் இத⁴ நிவாஸட்டா²னங் நத்தி², நிவாபங் க³ஹெத்வா ஏகஸ்மிங் டா²னே பசாபெத்வா பு⁴ஞ்ஜித்வா க³ச்ச²த², புன அம்ஹாகங் க⁴ரங் மா பவிஸதா²’’தி வத்வா ‘‘மய்ஹங் ஸஹாயஸ்ஸ து³ஸ்ஸந்தே ப³ந்தி⁴த்வா ஏகங் ப³ஹலபலாபதும்ப³ங் தே³ஹீ’’தி தா³ஸங் ஆணாபேஸி. தங் தி³வஸங் கிர ஸோ ரத்தஸாலீனங் ஸகடஸஹஸ்ஸமத்தங் ஓபு²னாபெத்வா கொட்டா²கா³ரங் பூராபேஸி, சத்தாலீஸகோடித⁴னங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ அகதஞ்ஞூ மஹாசோரோ ஸஹாயகஸ்ஸ தும்ப³மத்தே பலாபே தா³பேஸி. தா³ஸோ பச்சி²யங் ஏகங் பலாபதும்ப³ங் பக்கி²பித்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி.

    Aparabhāge saṅkhaseṭṭhissapi tādisameva bhayaṃ uppajji. So attano paṭisaraṇaṃ upadhārento ‘‘sahāyassa me mahāupakāro kato, upaḍḍhavibhavo dinno. Na so maṃ disvā pariccajissati, tassa santikaṃ gamissāmī’’ti cintetvā bhariyaṃ ādāya padasāva bārāṇasiṃ gantvā bhariyaṃ āha ‘‘bhadde, tava mayā saddhiṃ antaravīthiyā gamanaṃ nāma na yuttaṃ, mayā pesitayānamāruyha mahantena parivārena pacchā āgamissasi. Yāva yānaṃ pesemi, tāva idheva hohī’’ti vatvā taṃ sālāya ṭhapetvā sayaṃ nagaraṃ pavisitvā seṭṭhissa gharaṃ gantvā ‘‘rājagahanagarato tumhākaṃ sahāyo saṅkhaseṭṭhi nāma āgato’’ti ārocāpesi. So ‘‘āgacchatū’’ti pakkosāpetvā taṃ disvā neva āsanā vuṭṭhāsi, na paṭisanthāraṃ akāsi, kevalaṃ ‘‘kimatthaṃ āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Tumhākaṃ dassanatthaṃ āgatomhī’’ti. ‘‘Nivāso te kahaṃ gahito’’ti? ‘‘Na tāva nivāsaṭṭhānaṃ atthi, seṭṭhigharaṇimpi sālāya ṭhapetvāva āgatomhī’’ti. ‘‘Tumhākaṃ idha nivāsaṭṭhānaṃ natthi, nivāpaṃ gahetvā ekasmiṃ ṭhāne pacāpetvā bhuñjitvā gacchatha, puna amhākaṃ gharaṃ mā pavisathā’’ti vatvā ‘‘mayhaṃ sahāyassa dussante bandhitvā ekaṃ bahalapalāpatumbaṃ dehī’’ti dāsaṃ āṇāpesi. Taṃ divasaṃ kira so rattasālīnaṃ sakaṭasahassamattaṃ ophunāpetvā koṭṭhāgāraṃ pūrāpesi, cattālīsakoṭidhanaṃ gahetvā āgato akataññū mahācoro sahāyakassa tumbamatte palāpe dāpesi. Dāso pacchiyaṃ ekaṃ palāpatumbaṃ pakkhipitvā bodhisattassa santikaṃ agamāsi.

    போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் அஸப்புரிஸோ மம ஸந்திகா சத்தாலீஸகோடித⁴னங் லபி⁴த்வா இதா³னி பலாபதும்ப³ங் தா³பேஸி, க³ண்ஹாமி நு கோ², ந க³ண்ஹாமீ’’தி? அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘அயங் தாவ அகதஞ்ஞூ மித்தது³ப்³பீ⁴ கதவினாஸகபா⁴வேன மயா ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வங் பி⁴ந்தி³. ஸசாஹங் ஏதேன தி³ன்னங் பலாபதும்ப³ங் லாமகத்தா ந க³ண்ஹிஸ்ஸாமி, அஹம்பி மித்தபா⁴வங் பி⁴ந்தி³ஸ்ஸாமி. அந்த⁴பா³லா பரித்தகங் லத்³த⁴ங் அக்³க³ண்ஹந்தா மித்தபா⁴வங் வினாஸெந்தி, அஹங் பன ஏதேன தி³ன்னங் பலாபதும்ப³ங் க³ஹெத்வா மம வஸேன மித்தபா⁴வங் பதிட்டா²பெஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ பலாபதும்ப³ங் து³ஸ்ஸந்தே ப³ந்தி⁴த்வா பாஸாதா³ ஓருய்ஹ ஸாலங் அக³மாஸி. அத² நங் ப⁴ரியா ‘‘கிங் தே, அய்ய, லத்³த⁴’’ந்தி புச்சி². ‘‘ப⁴த்³தே³ அம்ஹாகங் ஸஹாயோ பீளியஸெட்டி² பலாபதும்ப³ங் த³த்வா அம்ஹே அஜ்ஜேவ விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி. ஸா ‘‘அய்ய, கிமத்த²ங் அக்³க³ஹேஸி, கிங் ஏதங் சத்தாலீஸகோடித⁴னஸ்ஸ அனுச்ச²விக’’ந்தி ரோதி³துங் ஆரபி⁴. போ³தி⁴ஸத்தோபி ‘‘ப⁴த்³தே³, மா ரோதி³, அஹங் தேன ஸத்³தி⁴ங் மித்தபா⁴வபே⁴த³னப⁴யேன மம வஸேன மித்தபா⁴வங் பதிட்டா²பேதுங் க³ண்ஹிங், த்வங் கிங்காரணா ரோத³ஸீ’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ asappuriso mama santikā cattālīsakoṭidhanaṃ labhitvā idāni palāpatumbaṃ dāpesi, gaṇhāmi nu kho, na gaṇhāmī’’ti? Athassa etadahosi ‘‘ayaṃ tāva akataññū mittadubbhī katavināsakabhāvena mayā saddhiṃ mittabhāvaṃ bhindi. Sacāhaṃ etena dinnaṃ palāpatumbaṃ lāmakattā na gaṇhissāmi, ahampi mittabhāvaṃ bhindissāmi. Andhabālā parittakaṃ laddhaṃ aggaṇhantā mittabhāvaṃ vināsenti, ahaṃ pana etena dinnaṃ palāpatumbaṃ gahetvā mama vasena mittabhāvaṃ patiṭṭhāpessāmī’’ti. So palāpatumbaṃ dussante bandhitvā pāsādā oruyha sālaṃ agamāsi. Atha naṃ bhariyā ‘‘kiṃ te, ayya, laddha’’nti pucchi. ‘‘Bhadde amhākaṃ sahāyo pīḷiyaseṭṭhi palāpatumbaṃ datvā amhe ajjeva vissajjesī’’ti. Sā ‘‘ayya, kimatthaṃ aggahesi, kiṃ etaṃ cattālīsakoṭidhanassa anucchavika’’nti rodituṃ ārabhi. Bodhisattopi ‘‘bhadde, mā rodi, ahaṃ tena saddhiṃ mittabhāvabhedanabhayena mama vasena mittabhāvaṃ patiṭṭhāpetuṃ gaṇhiṃ, tvaṃ kiṃkāraṇā rodasī’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –

    131.

    131.

    ‘‘அஸம்பதா³னேனிதரீதரஸ்ஸ, பா³லஸ்ஸ மித்தானி கலீப⁴வந்தி;

    ‘‘Asampadānenitarītarassa, bālassa mittāni kalībhavanti;

    தஸ்மா ஹராமி பு⁴ஸங் அட்³ட⁴மானங், மா மே மித்தி ஜீயித்த² ஸஸ்ஸதாய’’ந்தி.

    Tasmā harāmi bhusaṃ aḍḍhamānaṃ, mā me mitti jīyittha sassatāya’’nti.

    தத்த² அஸம்பதா³னேனாதி அஸம்பாதா³னேன. அகாரலோபே ஸந்தி⁴, அக்³க³ஹணேனாதி அத்தோ². இதரீதரஸ்ஸாதி யஸ்ஸ கஸ்ஸசி லாமகாலாமகஸ்ஸ. பா³லஸ்ஸ மித்தானி கலீப⁴வந்தீதி த³ந்த⁴ஸ்ஸ அபஞ்ஞஸ்ஸ மித்தானி கலீனி காளகண்ணிஸதி³ஸானி ஹொந்தி, பி⁴ஜ்ஜந்தீதி அத்தோ². தஸ்மா ஹராமி பு⁴ஸங் அட்³ட⁴மானந்தி தேன காரணேன அஹங் ஸஹாயேன தி³ன்னங் ஏகபலாபதும்ப³ங் ஹராமி க³ண்ஹாமீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘மான’’ந்தி ஹி அட்ட²ன்னங் நாளீனங் நாமங், சதுன்னங் அட்³ட⁴மானங், சதஸ்ஸோ ச நாளியோ தும்போ³ நாம. தேன வுத்தங் ‘‘பலாபதும்ப³’’ந்தி. மா மே மித்தி ஜீயித்த² ஸஸ்ஸதாயந்தி மம ஸஹாயேன ஸத்³தி⁴ங் மித்தி மா பி⁴ஜ்ஜித்த², ஸஸ்ஸதாவ அயங் ஹோதூதி அத்தோ².

    Tattha asampadānenāti asampādānena. Akāralope sandhi, aggahaṇenāti attho. Itarītarassāti yassa kassaci lāmakālāmakassa. Bālassa mittāni kalībhavantīti dandhassa apaññassa mittāni kalīni kāḷakaṇṇisadisāni honti, bhijjantīti attho. Tasmā harāmi bhusaṃ aḍḍhamānanti tena kāraṇena ahaṃ sahāyena dinnaṃ ekapalāpatumbaṃ harāmi gaṇhāmīti dasseti. ‘‘Māna’’nti hi aṭṭhannaṃ nāḷīnaṃ nāmaṃ, catunnaṃ aḍḍhamānaṃ, catasso ca nāḷiyo tumbo nāma. Tena vuttaṃ ‘‘palāpatumba’’nti. Mā me mitti jīyittha sassatāyanti mama sahāyena saddhiṃ mitti mā bhijjittha, sassatāva ayaṃ hotūti attho.

    ஏவங் வுத்தேபி ஸெட்டி²ப⁴ரியா ரோத³தேவ. தஸ்மிங் க²ணே ஸங்க²ஸெட்டி²னா பீளியஸெட்டி²ஸ்ஸ தி³ன்னோ கம்மந்ததா³ஸோ ஸாலாத்³வாரேன ஆக³ச்ச²ந்தோ ஸெட்டி²ப⁴ரியாய ரோத³னஸத்³த³ங் ஸுத்வா ஸாலங் பவிஸித்வா அத்தனோ ஸாமிகே தி³ஸ்வா பாதே³ஸு நிபதித்வா ரோதி³த்வா கந்தி³த்வா ‘‘கிமத்த²ங் இதா⁴க³தத்த², ஸாமீ’’தி புச்சி². ஸெட்டி² ஸப்³ப³ங் ஆரோசேஸி. கம்மந்ததா³ஸோ ‘‘ஹோது, ஸாமி, மா சிந்தயித்தா²’’தி உபோ⁴பி அஸ்ஸாஸெத்வா அத்தனோ கே³ஹங் நெத்வா க³ந்தோ⁴த³கேன ந்ஹாபெத்வா போ⁴ஜெத்வா ‘‘ஸாமிகா, வோ ஆக³தா’’தி ஸேஸதா³ஸே ஸன்னிபாதெத்வா த³ஸ்ஸெத்வா கதிபாஹங் வீதினாமெத்வா ஸப்³பே³ தா³ஸே க³ஹெத்வா ராஜங்க³ணங் க³ந்த்வா உபரவங் அகாஸி. ராஜா பக்கோஸாபெத்வா ‘‘கிங் ஏத’’ந்தி புச்சி², தே ஸப்³ப³ங் தங் பவத்திங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங்.

    Evaṃ vuttepi seṭṭhibhariyā rodateva. Tasmiṃ khaṇe saṅkhaseṭṭhinā pīḷiyaseṭṭhissa dinno kammantadāso sālādvārena āgacchanto seṭṭhibhariyāya rodanasaddaṃ sutvā sālaṃ pavisitvā attano sāmike disvā pādesu nipatitvā roditvā kanditvā ‘‘kimatthaṃ idhāgatattha, sāmī’’ti pucchi. Seṭṭhi sabbaṃ ārocesi. Kammantadāso ‘‘hotu, sāmi, mā cintayitthā’’ti ubhopi assāsetvā attano gehaṃ netvā gandhodakena nhāpetvā bhojetvā ‘‘sāmikā, vo āgatā’’ti sesadāse sannipātetvā dassetvā katipāhaṃ vītināmetvā sabbe dāse gahetvā rājaṅgaṇaṃ gantvā uparavaṃ akāsi. Rājā pakkosāpetvā ‘‘kiṃ eta’’nti pucchi, te sabbaṃ taṃ pavattiṃ rañño ārocesuṃ.

    ராஜா தேஸங் வசனங் ஸுத்வா உபோ⁴பி ஸெட்டீ² பக்கோஸாபெத்வா ஸங்க²ஸெட்டி²ங் புச்சி² ‘‘ஸச்சங் கிர தயா மஹாஸெட்டி² பீளியஸெட்டி²ஸ்ஸ சத்தாலீஸகோடித⁴னங் தி³ன்ன’’ந்தி? ‘‘ஆம, மஹாராஜ, மம ஸஹாயஸ்ஸ மங் தக்கெத்வா ராஜக³ஹங் ஆக³தஸ்ஸ ந கேவலங் த⁴னங், ஸப்³ப³ங் விப⁴வஜாதங் ஸவிஞ்ஞாணகங் அவிஞ்ஞாணகங் த்³வே கொட்டா²ஸே கத்வா ஸமபா⁴கே³ அதா³ஸிந்தி. ராஜா ‘‘ஸச்சமேத’’ந்தி பீளியஸெட்டி²ங் புச்சி². ‘‘ஆம, தே³வா’’தி. ‘‘தயா பனஸ்ஸ தஞ்ஞேவ தக்கெத்வா ஆக³தஸ்ஸ அத்தி² கோசி ஸக்காரோ வா ஸம்மானோ வா கதோ’’தி. ஸோ துண்ஹீ அஹோஸி. அபி பன தே ஏதஸ்ஸ பலாபதும்ப³மத்தங் து³ஸ்ஸந்தே பக்கி²பாபெத்வா தா³பிதங் அத்தீ²தி. தம்பி ஸுத்வா துண்ஹீயேவ அஹோஸி. ராஜா ‘‘கிங் காதப்³ப³’’ந்தி அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் மந்தெத்வா தங் பரிபா⁴ஸித்வா ‘‘க³ச்ச²த², பீளியஸெட்டி²ஸ்ஸ க⁴ரே ஸப்³ப³ங் விப⁴வங் ஸங்க²ஸெட்டி²ஸ்ஸ தே³தா²’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘மஹாராஜ, மய்ஹங் பரஸந்தகேன அத்தோ² நத்தி², மயா தி³ன்னமத்தமேவ பன தா³பேதா²’’தி ஆஹ. ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்தகங் தா³பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ஸப்³ப³ங் அத்தனோ தி³ன்னவிப⁴வங் படிலபி⁴த்வா தா³ஸபரிவுதோ ராஜக³ஹமேவ க³ந்த்வா குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெத்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.

    Rājā tesaṃ vacanaṃ sutvā ubhopi seṭṭhī pakkosāpetvā saṅkhaseṭṭhiṃ pucchi ‘‘saccaṃ kira tayā mahāseṭṭhi pīḷiyaseṭṭhissa cattālīsakoṭidhanaṃ dinna’’nti? ‘‘Āma, mahārāja, mama sahāyassa maṃ takketvā rājagahaṃ āgatassa na kevalaṃ dhanaṃ, sabbaṃ vibhavajātaṃ saviññāṇakaṃ aviññāṇakaṃ dve koṭṭhāse katvā samabhāge adāsinti. Rājā ‘‘saccameta’’nti pīḷiyaseṭṭhiṃ pucchi. ‘‘Āma, devā’’ti. ‘‘Tayā panassa taññeva takketvā āgatassa atthi koci sakkāro vā sammāno vā kato’’ti. So tuṇhī ahosi. Api pana te etassa palāpatumbamattaṃ dussante pakkhipāpetvā dāpitaṃ atthīti. Tampi sutvā tuṇhīyeva ahosi. Rājā ‘‘kiṃ kātabba’’nti amaccehi saddhiṃ mantetvā taṃ paribhāsitvā ‘‘gacchatha, pīḷiyaseṭṭhissa ghare sabbaṃ vibhavaṃ saṅkhaseṭṭhissa dethā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘mahārāja, mayhaṃ parasantakena attho natthi, mayā dinnamattameva pana dāpethā’’ti āha. Rājā bodhisattassa santakaṃ dāpesi. Bodhisatto sabbaṃ attano dinnavibhavaṃ paṭilabhitvā dāsaparivuto rājagahameva gantvā kuṭumbaṃ saṇṭhapetvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ பீளியஸெட்டி² தே³வத³த்தோ அஹோஸி, ஸங்க²ஸெட்டி² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā pīḷiyaseṭṭhi devadatto ahosi, saṅkhaseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.

    அஸம்பதா³னஜாதகவண்ணனா பட²மா.

    Asampadānajātakavaṇṇanā paṭhamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 131. அஸம்பதா³னஜாதகங் • 131. Asampadānajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact