Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    10. அஸனபோ³தி⁴யத்தே²ரஅபதா³னங்

    10. Asanabodhiyattheraapadānaṃ

    78.

    78.

    ‘‘ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸோஹங், அத்³த³ஸங் லோகனாயகங்;

    ‘‘Jātiyā sattavassohaṃ, addasaṃ lokanāyakaṃ;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, உபக³ச்சி²ங் நருத்தமங்.

    Pasannacitto sumano, upagacchiṃ naruttamaṃ.

    79.

    79.

    ‘‘திஸ்ஸஸ்ஸாஹங் ப⁴க³வதோ, லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Tissassāhaṃ bhagavato, lokajeṭṭhassa tādino;

    ஹட்டோ² ஹட்டே²ன சித்தேன, ரோபயிங் போ³தி⁴முத்தமங்.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, ropayiṃ bodhimuttamaṃ.

    80.

    80.

    ‘‘அஸனோ நாமதெ⁴ய்யேன, த⁴ரணீருஹபாத³போ;

    ‘‘Asano nāmadheyyena, dharaṇīruhapādapo;

    பஞ்சவஸ்ஸே பரிசரிங், அஸனங் போ³தி⁴முத்தமங்.

    Pañcavasse paricariṃ, asanaṃ bodhimuttamaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘புப்பி²தங் பாத³பங் தி³ஸ்வா, அப்³பு⁴தங் லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Pupphitaṃ pādapaṃ disvā, abbhutaṃ lomahaṃsanaṃ;

    ஸகங் கம்மங் பகித்தெந்தோ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் உபாக³மிங்.

    Sakaṃ kammaṃ pakittento, buddhaseṭṭhaṃ upāgamiṃ.

    82.

    82.

    ‘‘திஸ்ஸோ ததா³ ஸோ ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸயம்பூ⁴ அக்³க³புக்³க³லோ;

    ‘‘Tisso tadā so sambuddho, sayambhū aggapuggalo;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    83.

    83.

    ‘‘‘யேனாயங் ரோபிதா போ³தி⁴, பு³த்³த⁴பூஜா ச ஸக்கதா;

    ‘‘‘Yenāyaṃ ropitā bodhi, buddhapūjā ca sakkatā;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    84.

    84.

    ‘‘‘திங்ஸகப்பானி தே³வேஸு, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tiṃsakappāni devesu, devarajjaṃ karissati;

    சதுஸட்டி² சக்க²த்துங் ஸோ, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Catusaṭṭhi cakkhattuṃ so, cakkavattī bhavissati.

    85.

    85.

    ‘‘‘துஸிதா ஹி சவித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘‘Tusitā hi cavitvāna, sukkamūlena codito;

    த்³வே ஸம்பத்தீ அனுபொ⁴த்வா, மனுஸ்ஸத்தே ரமிஸ்ஸதி.

    Dve sampattī anubhotvā, manussatte ramissati.

    86.

    86.

    ‘‘‘பதா⁴னபஹிதத்தோ ஸோ, உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    87.

    87.

    ‘‘விவேகமனுயுத்தோஹங் , உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘Vivekamanuyuttohaṃ , upasanto nirūpadhi;

    நாகோ³வ ப³ந்த⁴னங் செ²த்வா, விஹராமி அனாஸவோ.

    Nāgova bandhanaṃ chetvā, viharāmi anāsavo.

    88.

    88.

    ‘‘த்³வேனவுதே இதோ கப்பே, போ³தி⁴ங் ரோபேஸஹங் ததா³;

    ‘‘Dvenavute ito kappe, bodhiṃ ropesahaṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, போ³தி⁴ரோபஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, bodhiropassidaṃ phalaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘சதுஸத்ததிதோ கப்பே, த³ண்ட³ஸேனோதி விஸ்ஸுதோ;

    ‘‘Catusattatito kappe, daṇḍasenoti vissuto;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ ததா³ அஹுங்.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī tadā ahuṃ.

    90.

    90.

    ‘‘தேஸத்ததிம்ஹிதோ கப்பே, ஸத்தாஹேஸுங் மஹீபதீ;

    ‘‘Tesattatimhito kappe, sattāhesuṃ mahīpatī;

    ஸமந்தனேமினாமேன, ராஜானோ சக்கவத்தினோ.

    Samantanemināmena, rājāno cakkavattino.

    91.

    91.

    ‘‘பண்ணவீஸதிதோ கப்பே, புண்ணகோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Paṇṇavīsatito kappe, puṇṇako nāma khattiyo;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, சக்கவத்தீ மஹப்³ப³லோ.

    Sattaratanasampanno, cakkavattī mahabbalo.

    92.

    92.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா அஸனபோ³தி⁴யோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā asanabodhiyo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    அஸனபோ³தி⁴யத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் த³ஸமங்.

    Asanabodhiyattherassāpadānaṃ dasamaṃ.

    பீ³ஜனிவக்³கோ³ ச²ட்டோ².

    Bījanivaggo chaṭṭho.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    பீ³ஜனீ ஸதரங்ஸீ ச, ஸயனோத³கிவாஹியோ;

    Bījanī sataraṃsī ca, sayanodakivāhiyo;

    பரிவாரோ பதீ³பஞ்ச, த⁴ஜோ பது³மபூஜகோ;

    Parivāro padīpañca, dhajo padumapūjako;

    போ³தி⁴ ச த³ஸமோ வுத்தோ, கா³தா² த்³வேனவுதி ததா².

    Bodhi ca dasamo vutto, gāthā dvenavuti tathā.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 10. அஸனபோ³தி⁴யத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 10. Asanabodhiyattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact