Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi |
ஆஸனப்படிபா³ஹனாதி³கதா²
Āsanappaṭibāhanādikathā
316. விப்பகதபோ⁴ஜனேனாதி எத்த² விப்பகதஸத்³தோ³ அனிட்டி²தபரியாயோதி ஆஹ ‘‘அனிட்டி²தே போ⁴ஜனே’’தி. பகிரியித்த², பகிரியிஸ்ஸதே வா பகதங், ந பகதங் விப்பகதந்தி விக்³க³ஹோ காதப்³போ³, அத்த²தோ பன ‘‘கரியமானோ அனிட்டி²தோ’’தி வுத்தங் ஹோதி. எத்தா²தி டா²னே. அதிஸமீபந்தி பு⁴ஞ்ஜமானஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ அதிஆஸன்னங். தஸ்ஸாதி பு⁴ஞ்ஜமானஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸ்ஸ. பிவித்வா வாதி யாகு³ங் பிவித்வா வா. கா²தி³த்வா வாதி க²ஜ்ஜகங் கா²தி³த்வா வா. ரித்தஹத்த²ம்பீதி துச்ச²ஹத்த²ம்பி. பிஸத்³தே³ன ஆமிஸஹத்த²ங் பன பகே³வாதி த³ஸ்ஸேதி. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. ஸோதி ரித்தஹத்தோ² பி⁴க்கு².
316.Vippakatabhojanenāti ettha vippakatasaddo aniṭṭhitapariyāyoti āha ‘‘aniṭṭhite bhojane’’ti. Pakiriyittha, pakiriyissate vā pakataṃ, na pakataṃ vippakatanti viggaho kātabbo, atthato pana ‘‘kariyamāno aniṭṭhito’’ti vuttaṃ hoti. Etthāti ṭhāne. Atisamīpanti bhuñjamānassa bhikkhussa atiāsannaṃ. Tassāti bhuñjamānassa bhikkhussa. Pivitvā vāti yāguṃ pivitvā vā. Khāditvā vāti khajjakaṃ khāditvā vā. Rittahatthampīti tucchahatthampi. Pisaddena āmisahatthaṃ pana pagevāti dasseti. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Soti rittahattho bhikkhu.
ஆபத்திந்தி து³க்கடாபத்திங். யந்தி விப்பகதபோ⁴ஜனங் பி⁴க்கு²ங். ஸோதி பச்சா² ஆக³தோ பி⁴க்கு². அயஞ்ச பி⁴க்கூ²தி விப்பகதபோ⁴ஜனோ அயஞ்ச பி⁴க்கு². தேனாதி விப்பகதபோ⁴ஜனேன நவகேன வா வுட்³ட⁴தரேன வா பி⁴க்கு²னா. கிங் நவகேன வுட்³ட⁴தரங் ஆணாபேதுங் வட்டதீதி ஆஹ ‘‘வுட்³ட⁴தரங் ஹீ’’திஆதி³. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. ஸோதி வுட்³ட⁴தரோ பி⁴க்கு². ததோதி உத³கங் ஆஹராபேதுங் ஆணத்திதோ. யந்தி கம்மங்.
Āpattinti dukkaṭāpattiṃ. Yanti vippakatabhojanaṃ bhikkhuṃ. Soti pacchā āgato bhikkhu. Ayañca bhikkhūti vippakatabhojano ayañca bhikkhu. Tenāti vippakatabhojanena navakena vā vuḍḍhatarena vā bhikkhunā. Kiṃ navakena vuḍḍhataraṃ āṇāpetuṃ vaṭṭatīti āha ‘‘vuḍḍhataraṃ hī’’tiādi. Hīti saccaṃ, yasmā vā. Soti vuḍḍhataro bhikkhu. Tatoti udakaṃ āharāpetuṃ āṇattito. Yanti kammaṃ.
யோதி பி⁴க்கு². ‘‘ஏவரூபஸ்ஸா’’தி பதே³ன தஸ்ஸ நியமனங் வேதி³தப்³ப³ங். காஸஸ்ஸ கே²ளமல்லகங் ட²பேதப்³ப³ங். ப⁴க³ந்த³ரஅதிஸாரானங் வச்சகபாலங் ட²பேதப்³ப³ங் . அஞ்ஞேஸங் அஞ்ஞானி ட²பேதப்³பா³னி ஹொந்தி. தேன வுத்தங் ‘‘கே²ள…பே॰… ஹொந்தீ’’தி. யஸ்மிங்தி யஸ்மிங் கி³லானே. யோபி பே⁴ஸஜ்ஜங் கரோதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. லேஸகப்பேனாதி எத்த² லேஸகப்பஸத்³தா³னங் அத்த²தோ ஏகத்தா வுத்தங் ‘‘அப்பகேன ஸீஸாபா³தா⁴தி³மத்தேனா’’தி. பி⁴க்கூ² க³ணெத்வாதி எத்த² க³ணங் ஞத்வாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘பரிச்சே²த³ங் ஞத்வா’’தி. தத்த² ‘‘பரிச்சே²த³’’ந்தி இமினா க³ணஸத்³த³ஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘ஞத்வா’’தி இமினா இதா⁴துயா அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி.
Yoti bhikkhu. ‘‘Evarūpassā’’ti padena tassa niyamanaṃ veditabbaṃ. Kāsassa kheḷamallakaṃ ṭhapetabbaṃ. Bhagandaraatisārānaṃ vaccakapālaṃ ṭhapetabbaṃ . Aññesaṃ aññāni ṭhapetabbāni honti. Tena vuttaṃ ‘‘kheḷa…pe… hontī’’ti. Yasmiṃti yasmiṃ gilāne. Yopi bhesajjaṃ karotīti sambandho. Lesakappenāti ettha lesakappasaddānaṃ atthato ekattā vuttaṃ ‘‘appakena sīsābādhādimattenā’’ti. Bhikkhū gaṇetvāti ettha gaṇaṃ ñatvāti dassento āha ‘‘paricchedaṃ ñatvā’’ti. Tattha ‘‘pariccheda’’nti iminā gaṇasaddassa adhippāyatthaṃ dasseti. ‘‘Ñatvā’’ti iminā idhātuyā atthaṃ dasseti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / ஆஸனப்படிபா³ஹனாதி³ • Āsanappaṭibāhanādi
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / ஆஸனப்படிபா³ஹனாதி³கதா² • Āsanappaṭibāhanādikathā