Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[380] 5. ஆஸங்கஜாதகவண்ணனா
[380] 5. Āsaṅkajātakavaṇṇanā
ஆஸாவதீ நாம லதாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ புராணது³தியிகாபலோப⁴னங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² இந்த்³ரியஜாதகே (ஜா॰ 1.8.60 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி. இத⁴ பன ஸத்தா² தங் பி⁴க்கு²ங் ‘‘ஸச்சங் கிர த்வங் உக்கண்டி²தோஸீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘ஸச்சங், ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘கேன உக்கண்டா²பிதோஸீ’’தி வத்வா ‘‘புராணது³தியிகாய, ப⁴ந்தே’’தி வுத்தே ‘‘பி⁴க்கு² ஏஸா இத்தீ² துய்ஹங் அனத்த²காரிகா, புப்³பே³பி த்வங் ஏதங் நிஸ்ஸாய சதுரங்கி³னிஸேனங் ஜஹித்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே மஹந்தங் து³க்க²ங் அனுப⁴வந்தோ தீணி ஸங்வச்ச²ரானி வஸீ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Āsāvatīnāma latāti idaṃ satthā jetavane viharanto purāṇadutiyikāpalobhanaṃ ārabbha kathesi. Vatthu indriyajātake (jā. 1.8.60 ādayo) āvi bhavissati. Idha pana satthā taṃ bhikkhuṃ ‘‘saccaṃ kira tvaṃ ukkaṇṭhitosī’’ti pucchitvā ‘‘saccaṃ, bhante’’ti vutte ‘‘kena ukkaṇṭhāpitosī’’ti vatvā ‘‘purāṇadutiyikāya, bhante’’ti vutte ‘‘bhikkhu esā itthī tuyhaṃ anatthakārikā, pubbepi tvaṃ etaṃ nissāya caturaṅginisenaṃ jahitvā himavantapadese mahantaṃ dukkhaṃ anubhavanto tīṇi saṃvaccharāni vasī’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ காஸிகா³மே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் உக்³க³ஹிதஸிப்போ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா வனமூலப²லாஹாரோ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே வஸி. தஸ்மிங் காலே ஏகோ புஞ்ஞஸம்பன்னோ ஸத்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனதோ சவித்வா தஸ்மிங் டா²னே பது³மஸரே ஏகஸ்மிங் பது³மக³ப்³பே⁴ தா³ரிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸேஸபது³மேஸு புராணபா⁴வங் பத்வா பதந்தேஸுபி தங் மஹாகுச்சி²கங் ஹுத்வா திட்ட²தேவ. தாபஸோ நஹாயிதுங் பது³மஸரங் க³தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அஞ்ஞேஸு பது³மேஸு பதந்தேஸுபி இத³ங் மஹாகுச்சி²கங் ஹுத்வா திட்ட²தி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி சிந்தெத்வா உத³கஸாடகங் நிவாஸெத்வா ஓதரந்தோ க³ந்த்வா தங் பது³மங் விவரித்வா தங் தா³ரிகங் தி³ஸ்வா தீ⁴துஸஞ்ஞங் உப்பாதெ³த்வா பண்ணஸாலங் ஆனெத்வா படிஜக்³கி³. ஸா அபரபா⁴கே³ ஸோளஸவஸ்ஸிகா ஹுத்வா அபி⁴ரூபா அஹோஸி உத்தமரூபத⁴ரா அதிக்கந்தா மானுஸகவண்ணங், அபத்தா தே³வவண்ணங். ததா³ ஸக்கோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²தி, ஸோ தங் தா³ரிகங் தி³ஸ்வா ‘‘குதோ ஏஸா’’தி புச்சி²த்வா லத்³த⁴னியாமங் ஸுத்வா ‘‘இமிஸ்ஸா கிங் லத்³து⁴ங் வட்டதீ’’தி புச்சி². ‘‘நிவாஸட்டா²னங் வத்தா²லங்காரபோ⁴ஜனவிதா⁴னங், மாரிஸா’’தி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி தஸ்ஸா வஸனட்டா²னஸ்ஸ ஆஸன்னே ப²லிகபாஸாத³ங் மாபெத்வா தி³ப்³ப³ஸயனதி³ப்³ப³வத்தா²லங்காரதி³ப்³ப³ன்னபானானி மாபேஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto kāsigāme brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo isipabbajjaṃ pabbajitvā vanamūlaphalāhāro abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā himavantapadese vasi. Tasmiṃ kāle eko puññasampanno satto tāvatiṃsabhavanato cavitvā tasmiṃ ṭhāne padumasare ekasmiṃ padumagabbhe dārikā hutvā nibbatti, sesapadumesu purāṇabhāvaṃ patvā patantesupi taṃ mahākucchikaṃ hutvā tiṭṭhateva. Tāpaso nahāyituṃ padumasaraṃ gato taṃ disvā ‘‘aññesu padumesu patantesupi idaṃ mahākucchikaṃ hutvā tiṭṭhati, kiṃ nu kho kāraṇa’’nti cintetvā udakasāṭakaṃ nivāsetvā otaranto gantvā taṃ padumaṃ vivaritvā taṃ dārikaṃ disvā dhītusaññaṃ uppādetvā paṇṇasālaṃ ānetvā paṭijaggi. Sā aparabhāge soḷasavassikā hutvā abhirūpā ahosi uttamarūpadharā atikkantā mānusakavaṇṇaṃ, apattā devavaṇṇaṃ. Tadā sakko bodhisattassa upaṭṭhānaṃ āgacchati, so taṃ dārikaṃ disvā ‘‘kuto esā’’ti pucchitvā laddhaniyāmaṃ sutvā ‘‘imissā kiṃ laddhuṃ vaṭṭatī’’ti pucchi. ‘‘Nivāsaṭṭhānaṃ vatthālaṅkārabhojanavidhānaṃ, mārisā’’ti. So ‘‘sādhu, bhante’’ti tassā vasanaṭṭhānassa āsanne phalikapāsādaṃ māpetvā dibbasayanadibbavatthālaṅkāradibbannapānāni māpesi.
ஸோ பாஸாதோ³ தஸ்ஸா அபி⁴ருஹனகாலே ஓதரித்வா பூ⁴மியங் பதிட்டா²தி, அபி⁴ருள்ஹகாலே லங்கி⁴த்வா ஆகாஸே திட்ட²தி. ஸா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வத்தபடிவத்தங் குருமானா பாஸாதே³ வஸதி. தமேகோ வனசரகோ தி³ஸ்வா ‘‘அயங், வோ ப⁴ந்தே, கிங் ஹோதீ’’தி புச்சி²த்வா ‘‘தீ⁴தா மே’’தி ஸுத்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா ‘‘தே³வ, மயா ஹிமவந்தபதே³ஸே ஏவரூபா நாம ஏகஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ தீ⁴தா தி³ட்டா²’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. தங் ஸுத்வா ஸோ ஸவனஸங்ஸக்³கே³ன ப³ஜ்ஜி²த்வா வனசரகங் மக்³க³தே³ஸகங் கத்வா சதுரங்கி³னியா ஸேனாய தங் டா²னங் க³ந்த்வா க²ந்தா⁴வாரங் நிவாஸாபெத்வா வனசரகங் ஆதா³ய அமச்சக³ணபரிவுதோ அஸ்ஸமபத³ங் பவிஸித்வா மஹாஸத்தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ‘‘ப⁴ந்தே, இத்தி²யோ நாம ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ மலங், தும்ஹாகங் தீ⁴தரங் அஹங் படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. போ³தி⁴ஸத்தோ பன ‘‘கிங் நு கோ² ஏதஸ்மிங் பது³மே’’தி ஆஸங்கங் கத்வா உத³கங் ஓதரித்வா ஆனீதபா⁴வேன தஸ்ஸா குமாரிகாய ஆஸங்காதி நாமங் அகாஸி. ஸோ தங் ராஜானங் ‘‘இமங் க³ஹெத்வா க³ச்சா²’’தி உஜுகங் அவத்வா ‘‘மஹாராஜ, இமாய குமாரிகாய நாமங் ஜானந்தோ க³ண்ஹித்வா க³ச்சா²’’தி ஆஹ. ‘‘தும்ஹேஹி கதி²தே ஞஸ்ஸாமி, ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘அஹங் தே ந கதே²மி, த்வங் அத்தனோ பஞ்ஞாப³லேன நாமங் ஜானந்தோவ க³ஹெத்வா யாஹீ’’தி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா ததோ பட்டா²ய அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் ‘‘கின்னாமா நு கோ² ஏஸா’’தி நாமங் உபதா⁴ரேதி. ஸோ யானி து³ஜ்ஜானானி நாமானி, தானி கித்தெத்வா ‘‘அஸுகா நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் கதே²தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘ந ஏவங்னாமா’’தி படிக்கி²பதி.
So pāsādo tassā abhiruhanakāle otaritvā bhūmiyaṃ patiṭṭhāti, abhiruḷhakāle laṅghitvā ākāse tiṭṭhati. Sā bodhisattassa vattapaṭivattaṃ kurumānā pāsāde vasati. Tameko vanacarako disvā ‘‘ayaṃ, vo bhante, kiṃ hotī’’ti pucchitvā ‘‘dhītā me’’ti sutvā bārāṇasiṃ gantvā ‘‘deva, mayā himavantapadese evarūpā nāma ekassa tāpasassa dhītā diṭṭhā’’ti rañño ārocesi. Taṃ sutvā so savanasaṃsaggena bajjhitvā vanacarakaṃ maggadesakaṃ katvā caturaṅginiyā senāya taṃ ṭhānaṃ gantvā khandhāvāraṃ nivāsāpetvā vanacarakaṃ ādāya amaccagaṇaparivuto assamapadaṃ pavisitvā mahāsattaṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno ‘‘bhante, itthiyo nāma brahmacariyassa malaṃ, tumhākaṃ dhītaraṃ ahaṃ paṭijaggissāmī’’ti āha. Bodhisatto pana ‘‘kiṃ nu kho etasmiṃ padume’’ti āsaṅkaṃ katvā udakaṃ otaritvā ānītabhāvena tassā kumārikāya āsaṅkāti nāmaṃ akāsi. So taṃ rājānaṃ ‘‘imaṃ gahetvā gacchā’’ti ujukaṃ avatvā ‘‘mahārāja, imāya kumārikāya nāmaṃ jānanto gaṇhitvā gacchā’’ti āha. ‘‘Tumhehi kathite ñassāmi, bhante’’ti. ‘‘Ahaṃ te na kathemi, tvaṃ attano paññābalena nāmaṃ jānantova gahetvā yāhī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā tato paṭṭhāya amaccehi saddhiṃ ‘‘kinnāmā nu kho esā’’ti nāmaṃ upadhāreti. So yāni dujjānāni nāmāni, tāni kittetvā ‘‘asukā nāma bhavissatī’’ti bodhisattena saddhiṃ katheti. Bodhisatto ‘‘na evaṃnāmā’’ti paṭikkhipati.
ரஞ்ஞோ ச நாமங் உபதா⁴ரெந்தஸ்ஸ ஸங்வச்ச²ரோ அதீதோ. ததா³ ஹத்தி²அஸ்ஸமனுஸ்ஸே ஸீஹாத³யோ வாளா க³ண்ஹந்தி, தீ³க⁴ஜாதிகபரிபந்தோ² ஹோதி, மக்கி²கபரிபந்தோ² ஹோதி, ஸீதேன கிலமித்வா ப³ஹூ மனுஸ்ஸா மரந்தி. அத² ராஜா குஜ்ஜி²த்வா ‘‘கிங் மே ஏதாயா’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கதெ²த்வா பாயாஸி. ஆஸங்கா குமாரிகா தங் தி³வஸங் ப²லிகவாதபானங் விவரித்வா அத்தானங் த³ஸ்ஸெந்தீ அட்டா²ஸி. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ‘‘மயங் தவ நாமங் ஜானிதுங் ந ஸக்கோம, த்வங் ஹிமவந்தேயேவ வஸ, மயங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ‘‘கஹங், மஹாராஜ, க³ச்ச²ந்தோ மாதி³ஸங் இத்தி²ங் லபி⁴ஸ்ஸஸி, மம வசனங் ஸுணாஹி, தாவதிங்ஸதே³வலோகே சித்தலதாவனே ஆஸாவதீ நாம லதா அத்தி², தஸ்ஸா ப²லஸ்ஸ அப்³ப⁴ந்தரே தி³ப்³ப³பானங் நிப்³ப³த்தங், தங் ஏகவாரங் பிவித்வா சத்தாரோ மாஸே மத்தா ஹுத்வா தி³ப்³ப³ஸயனே ஸயந்தி, ஸா பன வஸ்ஸஸஹஸ்ஸேன ப²லதி, ஸுராஸொண்டா³ தே³வபுத்தா ‘இதோ ப²லங் லபி⁴ஸ்ஸாமா’தி தி³ப்³ப³பானபிபாஸங் அதி⁴வாஸெத்வா வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் நிப³த்³த⁴ங் க³ந்த்வா தங் லதங் ‘அரோகா³ நு கோ²’தி ஓலோகெந்தி, த்வங் பன ஏகஸங்வச்ச²ரேனேவ உக்கண்டி²தோ, ஆஸாப²லவதீ நாம ஸுகா², மா உக்கண்டீ²’’தி வத்வா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Rañño ca nāmaṃ upadhārentassa saṃvaccharo atīto. Tadā hatthiassamanusse sīhādayo vāḷā gaṇhanti, dīghajātikaparipantho hoti, makkhikaparipantho hoti, sītena kilamitvā bahū manussā maranti. Atha rājā kujjhitvā ‘‘kiṃ me etāyā’’ti bodhisattassa kathetvā pāyāsi. Āsaṅkā kumārikā taṃ divasaṃ phalikavātapānaṃ vivaritvā attānaṃ dassentī aṭṭhāsi. Rājā taṃ disvā ‘‘mayaṃ tava nāmaṃ jānituṃ na sakkoma, tvaṃ himavanteyeva vasa, mayaṃ gamissāmā’’ti āha. ‘‘Kahaṃ, mahārāja, gacchanto mādisaṃ itthiṃ labhissasi, mama vacanaṃ suṇāhi, tāvatiṃsadevaloke cittalatāvane āsāvatī nāma latā atthi, tassā phalassa abbhantare dibbapānaṃ nibbattaṃ, taṃ ekavāraṃ pivitvā cattāro māse mattā hutvā dibbasayane sayanti, sā pana vassasahassena phalati, surāsoṇḍā devaputtā ‘ito phalaṃ labhissāmā’ti dibbapānapipāsaṃ adhivāsetvā vassasahassaṃ nibaddhaṃ gantvā taṃ lataṃ ‘arogā nu kho’ti olokenti, tvaṃ pana ekasaṃvacchareneva ukkaṇṭhito, āsāphalavatī nāma sukhā, mā ukkaṇṭhī’’ti vatvā tisso gāthā abhāsi –
26.
26.
‘‘ஆஸாவதீ நாம லதா, ஜாதா சித்தலதாவனே;
‘‘Āsāvatī nāma latā, jātā cittalatāvane;
தஸ்ஸா வஸ்ஸஸஹஸ்ஸேன, ஏகங் நிப்³ப³த்ததே ப²லங்.
Tassā vassasahassena, ekaṃ nibbattate phalaṃ.
27.
27.
‘‘தங் தே³வா பயிருபாஸந்தி, தாவ தூ³ரப²லங் ஸதிங்;
‘‘Taṃ devā payirupāsanti, tāva dūraphalaṃ satiṃ;
ஆஸீஸேவ துவங் ராஜ, ஆஸா ப²லவதீ ஸுகா².
Āsīseva tuvaṃ rāja, āsā phalavatī sukhā.
28.
28.
‘‘ஆஸீஸதேவ ஸோ பக்கீ², ஆஸீஸதேவ ஸோ தி³ஜோ;
‘‘Āsīsateva so pakkhī, āsīsateva so dijo;
தஸ்ஸ சாஸா ஸமிஜ்ஜ²தி, தாவ தூ³ரக³தா ஸதீ;
Tassa cāsā samijjhati, tāva dūragatā satī;
ஆஸீஸேவ துவங் ராஜ, ஆஸா ப²லவதீ ஸுகா²’’தி.
Āsīseva tuvaṃ rāja, āsā phalavatī sukhā’’ti.
தத்த² ஆஸாவதீதி ஏவங்னாமிகா. ஸா ஹி யஸ்மா தஸ்ஸா ப²லே ஆஸா உப்பஜ்ஜதி, தஸ்மா ஏதங் நாமங் லப⁴தி. சித்தலதாவனேதி ஏவங்னாமகே உய்யானே. தஸ்மிங் கிர உய்யானே திணருக்க²லதாதீ³னங் பபா⁴ தத்த² பவிட்ட²பவிட்டா²னங் தே³வதானங் ஸரீரவண்ணங் சித்தங் கரோதி, தேனஸ்ஸ ‘‘சித்தலதாவன’’ந்தி நாமங் ஜாதங். பயிருபாஸந்தீதி புனப்புனங் உபெந்தி. ஆஸீஸேவாதி ஆஸீஸாஹியேவ பத்தே²ஹியேவ, மா ஆஸச்சே²த³ங் கரோஹீதி.
Tattha āsāvatīti evaṃnāmikā. Sā hi yasmā tassā phale āsā uppajjati, tasmā etaṃ nāmaṃ labhati. Cittalatāvaneti evaṃnāmake uyyāne. Tasmiṃ kira uyyāne tiṇarukkhalatādīnaṃ pabhā tattha paviṭṭhapaviṭṭhānaṃ devatānaṃ sarīravaṇṇaṃ cittaṃ karoti, tenassa ‘‘cittalatāvana’’nti nāmaṃ jātaṃ. Payirupāsantīti punappunaṃ upenti. Āsīsevāti āsīsāhiyeva patthehiyeva, mā āsacchedaṃ karohīti.
ராஜா தஸ்ஸா கதா²ய ப³ஜ்ஜி²த்வா புன அமச்சே ஸன்னிபாதாபெத்வா த³ஸனாமகங் காரெத்வா நாமங் க³வேஸந்தோ அபரம்பி ஸங்வச்ச²ரங் வஸி. தஸ்ஸா த³ஸனாமகம்பி நாமங் நாஹோஸி, ‘‘அஸுகா நாமா’’தி வுத்தே போ³தி⁴ஸத்தோ படிக்கி²பதேவ. புன ராஜா ‘‘கிங் மே இமாயா’’தி துரங்க³ங் ஆருய்ஹ பாயாஸி. ஸாபி புன வாதபானே ட²த்வா அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. ராஜா ‘‘திட்ட² த்வங், மயங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்மா யாஸி, மஹாராஜா’’தி? ‘‘தவ நாமங் ஜானிதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி. ‘‘மஹாராஜ, கஸ்மா நாமங் ந ஜானிஸ்ஸஸி, ஆஸா நாம அஸமிஜ்ஜ²னகா நாம நத்தி², ஏகோ கிர ப³கோ பப்³ப³தமுத்³த⁴னி டி²தோ அத்தனா பத்தி²தங் லபி⁴, த்வங் கஸ்மா ந லபி⁴ஸ்ஸஸி, அதி⁴வாஸேஹி, மஹாராஜா’’தி. ஏகோ கிர ப³கோ ஏகஸ்மிங் பது³மஸரே கோ³சரங் க³ஹெத்வா உப்பதித்வா பப்³ப³தமத்த²கே நிலீயி. ஸோ தங் தி³வஸங் தத்தே²வ வஸித்வா புனதி³வஸே சிந்தேஸி ‘‘அஹங் இமஸ்மிங் பப்³ப³தமத்த²கே ஸுக²ங் நிஸின்னோ, ஸசே இதோ அனோதரித்வா எத்தே²வ நிஸின்னோ கோ³சரங் க³ஹெத்வா பானீயங் பிவித்வா இமங் தி³வஸங் வஸெய்யங், ப⁴த்³ரகங் வத அஸ்ஸா’’தி. அத² தங் தி³வஸமேவ ஸக்கோ தே³வராஜா அஸுரனிம்மத²னங் கத்வா தாவதிங்ஸப⁴வனே தே³விஸ்ஸரியங் லத்³தா⁴ சிந்தேஸி ‘மம தாவ மனோரதோ² மத்த²கங் பத்தோ, அத்தி² நு கோ² அஞ்ஞோ கோசி அபரிபுண்ணமனோரதோ²’தி உபதா⁴ரெந்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘இமஸ்ஸ மனோரத²ங் மத்த²கங் பாபெஸ்ஸாமீ’தி ப³கஸ்ஸ நிஸின்னட்டா²னதோ அவிதூ³ரே ஏகா நதீ³ அத்தி², தங் நதி³ங் ஓக⁴புண்ணங் கத்வா பப்³ப³தமத்த²கேன பேஸேஸி. ஸோபி ப³கோ தத்தே²வ நிஸின்னோ மச்சே² கா²தி³த்வா பானீயங் பிவித்வா தங் தி³வஸங் தத்தே²வ வஸி, உத³கம்பி ப⁴ஸ்ஸித்வா க³தங். ‘‘ஏவங், மஹாராஜ, ப³கோபி தாவ அத்தனோ ஆஸாப²லங் லபி⁴, கிங் த்வங் ந லபி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி வத்வா ‘‘ஆஸீஸதேவா’’திஆதி³மாஹ.
Rājā tassā kathāya bajjhitvā puna amacce sannipātāpetvā dasanāmakaṃ kāretvā nāmaṃ gavesanto aparampi saṃvaccharaṃ vasi. Tassā dasanāmakampi nāmaṃ nāhosi, ‘‘asukā nāmā’’ti vutte bodhisatto paṭikkhipateva. Puna rājā ‘‘kiṃ me imāyā’’ti turaṅgaṃ āruyha pāyāsi. Sāpi puna vātapāne ṭhatvā attānaṃ dassesi. Rājā ‘‘tiṭṭha tvaṃ, mayaṃ gamissāmā’’ti āha. ‘‘Kasmā yāsi, mahārājā’’ti? ‘‘Tava nāmaṃ jānituṃ na sakkomī’’ti. ‘‘Mahārāja, kasmā nāmaṃ na jānissasi, āsā nāma asamijjhanakā nāma natthi, eko kira bako pabbatamuddhani ṭhito attanā patthitaṃ labhi, tvaṃ kasmā na labhissasi, adhivāsehi, mahārājā’’ti. Eko kira bako ekasmiṃ padumasare gocaraṃ gahetvā uppatitvā pabbatamatthake nilīyi. So taṃ divasaṃ tattheva vasitvā punadivase cintesi ‘‘ahaṃ imasmiṃ pabbatamatthake sukhaṃ nisinno, sace ito anotaritvā ettheva nisinno gocaraṃ gahetvā pānīyaṃ pivitvā imaṃ divasaṃ vaseyyaṃ, bhadrakaṃ vata assā’’ti. Atha taṃ divasameva sakko devarājā asuranimmathanaṃ katvā tāvatiṃsabhavane devissariyaṃ laddhā cintesi ‘mama tāva manoratho matthakaṃ patto, atthi nu kho añño koci aparipuṇṇamanoratho’ti upadhārento taṃ disvā ‘imassa manorathaṃ matthakaṃ pāpessāmī’ti bakassa nisinnaṭṭhānato avidūre ekā nadī atthi, taṃ nadiṃ oghapuṇṇaṃ katvā pabbatamatthakena pesesi. Sopi bako tattheva nisinno macche khāditvā pānīyaṃ pivitvā taṃ divasaṃ tattheva vasi, udakampi bhassitvā gataṃ. ‘‘Evaṃ, mahārāja, bakopi tāva attano āsāphalaṃ labhi, kiṃ tvaṃ na labhissasī’’ti vatvā ‘‘āsīsatevā’’tiādimāha.
தத்த² ஆஸீஸதேவாதி ஆஸீஸதியேவ பத்தே²தியேவ. பக்கீ²தி பக்கே²ஹி யுத்ததாய பக்கீ². த்³விக்க²த்துங் ஜாததாய தி³ஜோ. தாவ தூ³ரக³தா ஸதீதி பப்³ப³தமத்த²கதோ மச்சா²னஞ்ச உத³கஸ்ஸ ச தூ³ரபா⁴வங் பஸ்ஸ, ஏவங் தூ³ரக³தா ஸமானா ஸக்கஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன ப³கஸ்ஸ ஆஸா பூரியேவாதி.
Tattha āsīsatevāti āsīsatiyeva patthetiyeva. Pakkhīti pakkhehi yuttatāya pakkhī. Dvikkhattuṃ jātatāya dijo. Tāva dūragatā satīti pabbatamatthakato macchānañca udakassa ca dūrabhāvaṃ passa, evaṃ dūragatā samānā sakkassa ānubhāvena bakassa āsā pūriyevāti.
அத² ராஜா தஸ்ஸா கத²ங் ஸுத்வா ரூபே ப³ஜ்ஜி²த்வா கதா²ய அல்லீனோ க³ந்துங் அஸக்கொந்தோ அமச்சே ஸன்னிபாதெத்வா ஸதனாமங் காரேஸி, ஸதனாமவஸேன நாமங் க³வேஸதோபிஸ்ஸ அஞ்ஞங் ஸங்வச்ச²ரங் அதீதங் . ஸோ திண்ணங் ஸங்வச்ச²ரானங் அச்சயேன போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா ஸதனாமவஸேன ‘‘அஸுகா நாம ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி புச்சி². ‘‘ந ஜானாஸி, மஹாராஜா’’தி. ஸோ ‘‘க³மிஸ்ஸாம தா³னி மய’’ந்தி போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா பாயாஸி. ஆஸங்கா குமாரிகா ச புன ப²லிகவாதபானங் நிஸ்ஸாய டி²தாவ. ராஜா தங் தி³ஸ்வா ‘‘த்வங் அச்ச², மயங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ‘‘கஸ்மா, மஹாராஜா’’தி. ‘‘த்வங் மங் வசனேனேவ ஸந்தப்பேஸி, ந ச காமரதியா, தவ மது⁴ரவசனேன ப³ஜ்ஜி²த்வா வஸந்தஸ்ஸ மம தீணி ஸங்வச்ச²ரானி அதிக்கந்தானி, இதா³னி க³மிஸ்ஸாமீ’’தி இமா கா³தா² ஆஹ –
Atha rājā tassā kathaṃ sutvā rūpe bajjhitvā kathāya allīno gantuṃ asakkonto amacce sannipātetvā satanāmaṃ kāresi, satanāmavasena nāmaṃ gavesatopissa aññaṃ saṃvaccharaṃ atītaṃ . So tiṇṇaṃ saṃvaccharānaṃ accayena bodhisattaṃ upasaṅkamitvā satanāmavasena ‘‘asukā nāma bhavissatī’’ti pucchi. ‘‘Na jānāsi, mahārājā’’ti. So ‘‘gamissāma dāni maya’’nti bodhisattaṃ vanditvā pāyāsi. Āsaṅkā kumārikā ca puna phalikavātapānaṃ nissāya ṭhitāva. Rājā taṃ disvā ‘‘tvaṃ accha, mayaṃ gamissāmā’’ti āha. ‘‘Kasmā, mahārājā’’ti. ‘‘Tvaṃ maṃ vacaneneva santappesi, na ca kāmaratiyā, tava madhuravacanena bajjhitvā vasantassa mama tīṇi saṃvaccharāni atikkantāni, idāni gamissāmī’’ti imā gāthā āha –
29.
29.
‘‘ஸம்பேஸி கோ² மங் வாசாய, ந ச ஸம்பேஸி கம்முனா;
‘‘Sampesi kho maṃ vācāya, na ca sampesi kammunā;
மாலா ஸேரெய்யகஸ்ஸேவ, வண்ணவந்தா அக³ந்தி⁴கா.
Mālā sereyyakasseva, vaṇṇavantā agandhikā.
30.
30.
‘‘அப²லங் மது⁴ரங் வாசங், யோ மித்தேஸு பகுப்³ப³தி;
‘‘Aphalaṃ madhuraṃ vācaṃ, yo mittesu pakubbati;
அத³த³ங் அவிஸ்ஸஜங் போ⁴க³ங், ஸந்தி⁴ தேனஸ்ஸ ஜீரதி.
Adadaṃ avissajaṃ bhogaṃ, sandhi tenassa jīrati.
31.
31.
‘‘யஞ்ஹி கயிரா தஞ்ஹி வதே³, யங் ந கயிரா ந தங் வதே³;
‘‘Yañhi kayirā tañhi vade, yaṃ na kayirā na taṃ vade;
அகரொந்தங் பா⁴ஸமானங், பரிஜானந்தி பண்டி³தா.
Akarontaṃ bhāsamānaṃ, parijānanti paṇḍitā.
32.
32.
‘‘ப³லஞ்ச வத மே கீ²ணங், பாதெ²ய்யஞ்ச ந விஜ்ஜதி;
‘‘Balañca vata me khīṇaṃ, pātheyyañca na vijjati;
ஸங்கே பாணூபரோதா⁴ய, ஹந்த³ தா³னி வஜாமஹ’’ந்தி.
Saṅke pāṇūparodhāya, handa dāni vajāmaha’’nti.
தத்த² ஸம்பேஸீதி ஸந்தப்பேஸி பீணேஸி. ஸேரெய்யகஸ்ஸாதி ஸுவண்ணகுரண்ட³கஸ்ஸ. தே³ஸனாஸீஸமேவேதங், யங்கிஞ்சி பன ஸுவண்ணகுரண்ட³கஜயஸுமனாதி³கங் அஞ்ஞம்பி புப்ப²ங் வண்ணஸம்பன்னங் அக³ந்த⁴கங், ஸப்³ப³ங் தங் ஸந்தா⁴யேவமாஹ. வண்ணவந்தா அக³ந்தி⁴காதி யதா² ஸேரெய்யகாதீ³னங் மாலா வண்ணவந்ததாய த³ஸ்ஸனேன தப்பேதி, அக³ந்த⁴தாய க³ந்தே⁴ன ந தப்பேதி, ஏவங் த்வம்பி த³ஸ்ஸனேன பியவசனேன ச ஸந்தப்பேஸி, ந கம்முனாதி தீ³பேதி. அத³த³ந்தி ப⁴த்³தே³, யோ ‘‘இமங் நாம வோ போ⁴க³ங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி மது⁴ரவசனேன வத்வா தங் போ⁴க³ங் அத³த³ந்தோ அவிஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ கேவலங் மது⁴ரவசனமேவ கரோதி, தேன ஸத்³தி⁴ங் அஸ்ஸ மித்தஸ்ஸ ஸந்தி⁴ ஜீரதி, மித்தஸந்த²வோ ந க⁴டீயதி. பாதெ²ய்யஞ்சாதி ப⁴த்³தே³, மய்ஹங் தவ மது⁴ரவசனேன ப³ஜ்ஜி²த்வா தீணி ஸங்வச்ச²ரானி வஸந்தஸ்ஸேவ ஹத்தி²அஸ்ஸரத²பத்திஸங்கா²தங் ப³லஞ்ச கீ²ணங், மனுஸ்ஸானங் ப⁴த்தவேதனஸங்கா²தங் பாதெ²ய்யஞ்ச நத்தி². ஸங்கே பாணூபரோதா⁴யாதி ஸ்வாஹங் இதே⁴வ அத்தனோ ஜீவிதவினாஸங் ஆஸங்காமி, ஹந்த³ தா³னாஹங் க³ச்சா²மீதி.
Tattha sampesīti santappesi pīṇesi. Sereyyakassāti suvaṇṇakuraṇḍakassa. Desanāsīsamevetaṃ, yaṃkiñci pana suvaṇṇakuraṇḍakajayasumanādikaṃ aññampi pupphaṃ vaṇṇasampannaṃ agandhakaṃ, sabbaṃ taṃ sandhāyevamāha. Vaṇṇavantā agandhikāti yathā sereyyakādīnaṃ mālā vaṇṇavantatāya dassanena tappeti, agandhatāya gandhena na tappeti, evaṃ tvampi dassanena piyavacanena ca santappesi, na kammunāti dīpeti. Adadanti bhadde, yo ‘‘imaṃ nāma vo bhogaṃ dassāmī’’ti madhuravacanena vatvā taṃ bhogaṃ adadanto avissajjento kevalaṃ madhuravacanameva karoti, tena saddhiṃ assa mittassa sandhi jīrati, mittasanthavo na ghaṭīyati. Pātheyyañcāti bhadde, mayhaṃ tava madhuravacanena bajjhitvā tīṇi saṃvaccharāni vasantasseva hatthiassarathapattisaṅkhātaṃ balañca khīṇaṃ, manussānaṃ bhattavetanasaṅkhātaṃ pātheyyañca natthi. Saṅke pāṇūparodhāyāti svāhaṃ idheva attano jīvitavināsaṃ āsaṅkāmi, handa dānāhaṃ gacchāmīti.
ஆஸங்கா குமாரிகா ரஞ்ஞோ வசனங் ஸுத்வா ‘‘மஹாராஜ, த்வங் மய்ஹங் நாமங் ஜானாஸி, தயா வுத்தமேவ மம நாமங், இத³ங் மே பிது கதெ²த்வா மங் க³ண்ஹித்வா யாஹீ’’தி ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தீ ஆஹ –
Āsaṅkā kumārikā rañño vacanaṃ sutvā ‘‘mahārāja, tvaṃ mayhaṃ nāmaṃ jānāsi, tayā vuttameva mama nāmaṃ, idaṃ me pitu kathetvā maṃ gaṇhitvā yāhī’’ti raññā saddhiṃ sallapantī āha –
33.
33.
‘‘ஏததே³வ ஹி மே நாமங், யங்னாமஸ்மி ரதே²ஸப⁴;
‘‘Etadeva hi me nāmaṃ, yaṃnāmasmi rathesabha;
ஆக³மேஹி மஹாராஜ, பிதரங் ஆமந்தயாமஹ’’ந்தி.
Āgamehi mahārāja, pitaraṃ āmantayāmaha’’nti.
தஸ்ஸத்தோ² – யங்னாமா அஹங் அஸ்மி, தங் ஏதங் ஆஸங்காத்வேவ மம நாமந்தி.
Tassattho – yaṃnāmā ahaṃ asmi, taṃ etaṃ āsaṅkātveva mama nāmanti.
தங் ஸுத்வா ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹாகங் தீ⁴தா ஆஸங்கா நாமா’’தி ஆஹ. ‘‘நாமங் ஞாதகாலதோ பட்டா²ய தங் க³ஹெத்வா க³ச்ச², மஹாராஜா’’தி. ஸோ மஹாஸத்தங் வந்தி³த்வா ப²லிகவிமானத்³வாரங் ஆக³ந்த்வா ஆஹ – ‘‘ப⁴த்³தே³, பிதராபி தே மய்ஹங் தி³ன்னா, ஏஹி தா³னி க³மிஸ்ஸாமா’’தி. ‘‘ஆக³மேஹி, மஹாராஜ, பிதரங் ஆமந்தயாமஹ’’ந்தி பாஸாதா³ ஓதரித்வா மஹாஸத்தங் வந்தி³த்வா ரோதி³த்வா க²மாபெத்வா ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் ஆக³தா. ராஜா தங் க³ஹெத்வா பா³ராணஸிங் க³ந்த்வா புத்ததீ⁴தாஹி வட்³ட⁴ந்தோ பியஸங்வாஸங் வஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகே உப்பஜ்ஜி.
Taṃ sutvā rājā bodhisattassa santikaṃ gantvā ‘‘bhante, tumhākaṃ dhītā āsaṅkā nāmā’’ti āha. ‘‘Nāmaṃ ñātakālato paṭṭhāya taṃ gahetvā gaccha, mahārājā’’ti. So mahāsattaṃ vanditvā phalikavimānadvāraṃ āgantvā āha – ‘‘bhadde, pitarāpi te mayhaṃ dinnā, ehi dāni gamissāmā’’ti. ‘‘Āgamehi, mahārāja, pitaraṃ āmantayāmaha’’nti pāsādā otaritvā mahāsattaṃ vanditvā roditvā khamāpetvā rañño santikaṃ āgatā. Rājā taṃ gahetvā bārāṇasiṃ gantvā puttadhītāhi vaḍḍhanto piyasaṃvāsaṃ vasi. Bodhisatto aparihīnajjhāno brahmaloke uppajji.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே உக்கண்டி²தபி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ததா³ ஆஸங்கா குமாரிகா புராணது³தியிகா அஹோஸி, ராஜா உக்கண்டி²தபி⁴க்கு², தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne ukkaṇṭhitabhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi. Tadā āsaṅkā kumārikā purāṇadutiyikā ahosi, rājā ukkaṇṭhitabhikkhu, tāpaso pana ahameva ahosinti.
ஆஸங்கஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Āsaṅkajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 380. ஆஸங்கஜாதகங் • 380. Āsaṅkajātakaṃ