Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
15. பன்னரஸமவக்³கோ³
15. Pannarasamavaggo
(154) 10. அஸஞ்ஞஸத்துபிககதா²
(154) 10. Asaññasattupikakathā
735. ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகாதி? ஆமந்தா. அத்தி² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அலோபோ⁴ குஸலமூலங் , அதோ³ஸோ குஸலமூலங், அமோஹோ குஸலமூலங், ஸத்³தா⁴ வீரியங் ஸதி ஸமாதி⁴ பஞ்ஞாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நத்தி² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அலோபோ⁴ குஸலமூலங் , அதோ³ஸோ குஸலமூலங்…பே॰… பஞ்ஞாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி நத்தி² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ அலோபோ⁴ குஸலமூலங், அதோ³ஸோ குஸலமூலங், அமோஹோ குஸலமூலங், ஸத்³தா⁴ வீரியங் ஸதி ஸமாதி⁴ பஞ்ஞா, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகா’’தி.
735. Saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti? Āmantā. Atthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa alobho kusalamūlaṃ , adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ, saddhā vīriyaṃ sati samādhi paññāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa alobho kusalamūlaṃ , adoso kusalamūlaṃ…pe… paññāti? Āmantā. Hañci natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa alobho kusalamūlaṃ, adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ, saddhā vīriyaṃ sati samādhi paññā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti.
ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகாதி? ஆமந்தா. அத்தி² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ப²ஸ்ஸோ வேத³னா ஸஞ்ஞா சேதனா சித்தந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நத்தி² ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபன்னஸ்ஸ ப²ஸ்ஸோ வேத³னா ஸஞ்ஞா சேதனா சித்தந்தி? ஆமந்தா. அப²ஸ்ஸகஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வனா…பே॰… அசித்தகஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வனாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… நனு ஸப²ஸ்ஸகஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வனா…பே॰… ஸசித்தகஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வனாதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி ஸப²ஸ்ஸகஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வனா…பே॰… ஸசித்தகஸ்ஸ மக்³க³பா⁴வனா, நோ ச வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகா’’தி.
Saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti? Āmantā. Atthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa phasso vedanā saññā cetanā cittanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… natthi saññāvedayitanirodhaṃ samāpannassa phasso vedanā saññā cetanā cittanti? Āmantā. Aphassakassa maggabhāvanā…pe… acittakassa maggabhāvanāti? Na hevaṃ vattabbe…pe… nanu saphassakassa maggabhāvanā…pe… sacittakassa maggabhāvanāti? Āmantā. Hañci saphassakassa maggabhāvanā…pe… sacittakassa maggabhāvanā, no ca vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti.
ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகாதி? ஆமந்தா. யே கேசி ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜந்தி, ஸப்³பே³ தே அஸஞ்ஞஸத்துபிகாதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikāti? Āmantā. Ye keci saññāvedayitanirodhaṃ samāpajjanti, sabbe te asaññasattupikāti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
736. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகா’’தி? ஆமந்தா. நனு இதா⁴பி அஸஞ்ஞீ தத்ராபி அஸஞ்ஞீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி இதா⁴பி அஸஞ்ஞீ தத்ராபி அஸஞ்ஞீ, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ஸமாபத்தி அஸஞ்ஞஸத்துபிகா’’தி.
736. Na vattabbaṃ – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti? Āmantā. Nanu idhāpi asaññī tatrāpi asaññīti? Āmantā. Hañci idhāpi asaññī tatrāpi asaññī, tena vata re vattabbe – ‘‘saññāvedayitanirodhasamāpatti asaññasattupikā’’ti.
அஸஞ்ஞஸத்துபிககதா² நிட்டி²தா.
Asaññasattupikakathā niṭṭhitā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 10. அஸஞ்ஞஸத்துபிகாகதா²வண்ணனா • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 10. அஸஞ்ஞஸத்துபிகாகதா²வண்ணனா • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 10. அஸஞ்ஞஸத்துபிகாகதா²வண்ணனா • 10. Asaññasattupikākathāvaṇṇanā