Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā |
ஆஸவக்க²யஞாணகதா²
Āsavakkhayañāṇakathā
14. ஸோ ஏவங் ஸமாஹிதே சித்தேதி இத⁴ விபஸ்ஸனாபாத³கங் சதுத்த²ஜ்ஜா²னசித்தங் வேதி³தப்³ப³ங். ஆஸவானங் க²யஞாணாயாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணத்தா²ய. அரஹத்தமக்³கோ³ ஹி ஆஸவவினாஸனதோ ஆஸவானங் க²யோதி வுச்சதி. தத்ர சேதங் ஞாணங் தப்பரியாபன்னத்தாதி . சித்தங் அபி⁴னின்னாமேஸிந்தி விபஸ்ஸனாசித்தங் அபி⁴னீஹரிங். ஸோ இத³ங் து³க்க²ந்தி ஏவமாதீ³ஸு ‘‘எத்தகங் து³க்க²ங், ந இதோ பி⁴ய்யோ’’தி ஸப்³ப³ம்பி து³க்க²ஸச்சங் ஸரஸலக்க²ணபடிவேதே⁴ன யதா²பூ⁴தங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங் ஜானிங் படிவிஜ்ஜி²ங். தஸ்ஸ ச து³க்க²ஸ்ஸ நிப்³ப³த்திகங் தண்ஹங் ‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி, தது³ப⁴யம்பி யங் டா²னங் பத்வா நிருஜ்ஜ²தி தங் தேஸங் அப்பவத்திங் நிப்³பா³னங் ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி, தஸ்ஸ ச ஸம்பாபகங் அரியமக்³க³ங் ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி ஸரஸலக்க²ணபடிவேதே⁴ன யதா²பூ⁴தங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங் ஜானிங் படிவிஜ்ஜி²ந்தி ஏவமத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
14.Soevaṃ samāhite citteti idha vipassanāpādakaṃ catutthajjhānacittaṃ veditabbaṃ. Āsavānaṃ khayañāṇāyāti arahattamaggañāṇatthāya. Arahattamaggo hi āsavavināsanato āsavānaṃ khayoti vuccati. Tatra cetaṃ ñāṇaṃ tappariyāpannattāti . Cittaṃ abhininnāmesinti vipassanācittaṃ abhinīhariṃ. So idaṃ dukkhanti evamādīsu ‘‘ettakaṃ dukkhaṃ, na ito bhiyyo’’ti sabbampi dukkhasaccaṃ sarasalakkhaṇapaṭivedhena yathābhūtaṃ abbhaññāsiṃ jāniṃ paṭivijjhiṃ. Tassa ca dukkhassa nibbattikaṃ taṇhaṃ ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti, tadubhayampi yaṃ ṭhānaṃ patvā nirujjhati taṃ tesaṃ appavattiṃ nibbānaṃ ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti, tassa ca sampāpakaṃ ariyamaggaṃ ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti sarasalakkhaṇapaṭivedhena yathābhūtaṃ abbhaññāsiṃ jāniṃ paṭivijjhinti evamattho veditabbo.
ஏவங் ஸரூபதோ ஸச்சானி த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி கிலேஸவஸேன பரியாயதோ த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘இமே ஆஸவா’’திஆதி³மாஹ. தஸ்ஸ மே ஏவங் ஜானதோ ஏவங் பஸ்ஸதோதி தஸ்ஸ மய்ஹங் ஏவங் ஜானந்தஸ்ஸ ஏவங் பஸ்ஸந்தஸ்ஸ ஸஹ விபஸ்ஸனாய கோடிப்பத்தங் மக்³க³ங் கதே²தி. காமாஸவாதி காமாஸவதோ. விமுச்சித்தா²தி இமினா ப²லக்க²ணங் த³ஸ்ஸேதி. மக்³க³க்க²ணே ஹி சித்தங் விமுச்சதி, ப²லக்க²ணே விமுத்தங் ஹோதி. விமுத்தஸ்மிங் விமுத்தமிதி ஞாணந்தி இமினா பச்சவெக்க²ணஞாணங் த³ஸ்ஸேதி. கீ²ணா ஜாதீதிஆதீ³ஹி தஸ்ஸ பூ⁴மிங். தேன ஹி ஞாணேன ப⁴க³வா பச்சவெக்க²ந்தோ ‘‘கீ²ணா ஜாதீ’’திஆதீ³னி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங். கதமா பன ப⁴க³வதோ ஜாதி கீ²ணா, கத²ஞ்ச நங் அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸீதி? வுச்சதே – ந தாவஸ்ஸ அதீதா ஜாதி கீ²ணா, புப்³பே³வ கீ²ணத்தா; ந அனாக³தா, அனாக³தே வாயாமாபா⁴வதோ; ந பச்சுப்பன்னா, விஜ்ஜமானத்தா. யா பன மக்³க³ஸ்ஸ அபா⁴விதத்தா உப்பஜ்ஜெய்ய ஏகசதுபஞ்சவோகாரப⁴வேஸு ஏகசதுபஞ்சக்க²ந்த⁴ப்பபே⁴தா³ ஜாதி, ஸா மக்³க³ஸ்ஸ பா⁴விதத்தா அனுப்பாத³த⁴ம்மதங் ஆபஜ்ஜனேன கீ²ணா; தங் ஸோ மக்³க³பா⁴வனாய பஹீனகிலேஸே பச்சவெக்கி²த்வா ‘‘கிலேஸாபா⁴வே விஜ்ஜமானம்பி கம்மங் ஆயதிங் அப்படிஸந்தி⁴கங் ஹோதீ’’தி ஜானந்தோ அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்.
Evaṃ sarūpato saccāni dassetvā idāni kilesavasena pariyāyato dassento ‘‘ime āsavā’’tiādimāha. Tassa me evaṃ jānato evaṃ passatoti tassa mayhaṃ evaṃ jānantassa evaṃ passantassa saha vipassanāya koṭippattaṃ maggaṃ katheti. Kāmāsavāti kāmāsavato. Vimuccitthāti iminā phalakkhaṇaṃ dasseti. Maggakkhaṇe hi cittaṃ vimuccati, phalakkhaṇe vimuttaṃ hoti. Vimuttasmiṃ vimuttamiti ñāṇanti iminā paccavekkhaṇañāṇaṃ dasseti. Khīṇā jātītiādīhi tassa bhūmiṃ. Tena hi ñāṇena bhagavā paccavekkhanto ‘‘khīṇā jātī’’tiādīni abbhaññāsiṃ. Katamā pana bhagavato jāti khīṇā, kathañca naṃ abbhaññāsīti? Vuccate – na tāvassa atītā jāti khīṇā, pubbeva khīṇattā; na anāgatā, anāgate vāyāmābhāvato; na paccuppannā, vijjamānattā. Yā pana maggassa abhāvitattā uppajjeyya ekacatupañcavokārabhavesu ekacatupañcakkhandhappabhedā jāti, sā maggassa bhāvitattā anuppādadhammataṃ āpajjanena khīṇā; taṃ so maggabhāvanāya pahīnakilese paccavekkhitvā ‘‘kilesābhāve vijjamānampi kammaṃ āyatiṃ appaṭisandhikaṃ hotī’’ti jānanto abbhaññāsiṃ.
வுஸிதந்தி வுத்த²ங் பரிவுத்த²ங், கதங் சரிதங் நிட்டி²தந்தி அத்தோ². ப்³ரஹ்மசரியந்தி மக்³க³ப்³ரஹ்மசரியங், புது²ஜ்ஜனகல்யாணகேன ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸத்த ஸெக்கா² ப்³ரஹ்மசரியவாஸங் வஸந்தி நாம, கீ²ணாஸவோ வுத்த²வாஸோ. தஸ்மா ப⁴க³வா அத்தனோ ப்³ரஹ்மசரியவாஸங் பச்சவெக்க²ந்தோ ‘‘வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரிய’’ந்தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங். கதங் கரணீயந்தி சதூஸு ஸச்சேஸு சதூஹி மக்³கே³ஹி பரிஞ்ஞாபஹானஸச்சி²கிரியாபா⁴வனாபி⁴ஸமயவஸேன ஸோளஸவித⁴ம்பி கிச்சங் நிட்டா²பிதந்தி அத்தோ² . புது²ஜ்ஜனகல்யாணகாத³யோ ஹி ஏதங் கிச்சங் கரொந்தி, கீ²ணாஸவோ கதகரணீயோ. தஸ்மா ப⁴க³வா அத்தனோ கரணீயங் பச்சவெக்க²ந்தோ ‘‘கதங் கரணீய’’ந்தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங். நாபரங் இத்த²த்தாயாதி இதா³னி புன இத்த²பா⁴வாய ஏவங் ஸோளஸகிச்சபா⁴வாய கிலேஸக்க²யாய வா மக்³க³பா⁴வனாகிச்சங் மே நத்தீ²தி அப்³ப⁴ஞ்ஞாஸிங்.
Vusitanti vutthaṃ parivutthaṃ, kataṃ caritaṃ niṭṭhitanti attho. Brahmacariyanti maggabrahmacariyaṃ, puthujjanakalyāṇakena hi saddhiṃ satta sekkhā brahmacariyavāsaṃ vasanti nāma, khīṇāsavo vutthavāso. Tasmā bhagavā attano brahmacariyavāsaṃ paccavekkhanto ‘‘vusitaṃ brahmacariya’’nti abbhaññāsiṃ. Kataṃ karaṇīyanti catūsu saccesu catūhi maggehi pariññāpahānasacchikiriyābhāvanābhisamayavasena soḷasavidhampi kiccaṃ niṭṭhāpitanti attho . Puthujjanakalyāṇakādayo hi etaṃ kiccaṃ karonti, khīṇāsavo katakaraṇīyo. Tasmā bhagavā attano karaṇīyaṃ paccavekkhanto ‘‘kataṃ karaṇīya’’nti abbhaññāsiṃ. Nāparaṃ itthattāyāti idāni puna itthabhāvāya evaṃ soḷasakiccabhāvāya kilesakkhayāya vā maggabhāvanākiccaṃ me natthīti abbhaññāsiṃ.
இதா³னி ஏவங் பச்சவெக்க²ணஞாணபரிக்³க³ஹிதங் தங் ஆஸவானங் க²யஞாணாதி⁴க³மங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த³ஸ்ஸெந்தோ அயங் கோ² மே ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³மாஹ. தத்த² விஜ்ஜாதி அரஹத்தமக்³க³ஞாணவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜாதி சதுஸச்சபடிச்சா²தி³கா அவிஜ்ஜா. ஸேஸங் வுத்தனயமேவ. அயங் பன விஸேஸோ – அயங் கோ² மே ப்³ராஹ்மண ததியா அபி⁴னிப்³பி⁴தா³ அஹோஸீதி எத்த² அயங் கோ² மம ப்³ராஹ்மண ஆஸவானங் க²யஞாணமுக²துண்ட³கேன சதுஸச்சபடிச்சா²த³கங் அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா ததியா அபி⁴னிப்³பி⁴தா³ ததியா நிக்க²ந்தி ததியா அரியஜாதி அஹோஸி, குக்குடச்சா²பகஸ்ஸேவ முக²துண்ட³கேன வா பாத³னக²ஸிகா²ய வா அண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா தம்ஹா அண்ட³கோஸம்ஹா அபி⁴னிப்³பி⁴தா³ நிக்க²ந்தி குக்குடனிகாயே பச்சாஜாதீதி.
Idāni evaṃ paccavekkhaṇañāṇapariggahitaṃ taṃ āsavānaṃ khayañāṇādhigamaṃ brāhmaṇassa dassento ayaṃ kho me brāhmaṇātiādimāha. Tattha vijjāti arahattamaggañāṇavijjā. Avijjāti catusaccapaṭicchādikā avijjā. Sesaṃ vuttanayameva. Ayaṃ pana viseso – ayaṃ kho me brāhmaṇa tatiyā abhinibbhidā ahosīti ettha ayaṃ kho mama brāhmaṇa āsavānaṃ khayañāṇamukhatuṇḍakena catusaccapaṭicchādakaṃ avijjaṇḍakosaṃ padāletvā tatiyā abhinibbhidā tatiyā nikkhanti tatiyā ariyajāti ahosi, kukkuṭacchāpakasseva mukhatuṇḍakena vā pādanakhasikhāya vā aṇḍakosaṃ padāletvā tamhā aṇḍakosamhā abhinibbhidā nikkhanti kukkuṭanikāye paccājātīti.
எத்தாவதா கிங் த³ஸ்ஸேதீதி? ஸோ ஹி ப்³ராஹ்மண குக்குடச்சா²பகோ அண்ட³கோஸங்
Ettāvatā kiṃ dassetīti? So hi brāhmaṇa kukkuṭacchāpako aṇḍakosaṃ
பதா³லெத்வா ததோ நிக்க²மந்தோ ஸகிமேவ ஜாயதி, அஹங் பன புப்³பே³-நிவுத்த²க்க²ந்த⁴படிச்சா²த³கங் அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பி⁴ந்தி³த்வா பட²மங் தாவ புப்³பே³னிவாஸானுஸ்ஸதிஞாணவிஜ்ஜாய ஜாதோ, ததோ ஸத்தானங் சுதிபடிஸந்தி⁴படிச்சா²த³கங் அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா து³தியங் தி³ப்³ப³சக்கு²ஞாணவிஜ்ஜாய ஜாதோ, புன சதுஸச்சபடிச்சா²த³கங் அவிஜ்ஜண்ட³கோஸங் பதா³லெத்வா ததியங் ஆஸவானங் க²யஞாணவிஜ்ஜாய ஜாதோ; ஏவங் தீஹி விஜ்ஜாஹி திக்க²த்துங் ஜாதோ. ஸா ச மே ஜாதி அரியா ஸுபரிஸுத்³தா⁴தி இத³ங் த³ஸ்ஸேஸி. ஏவங் த³ஸ்ஸெந்தோ ச புப்³பே³னிவாஸஞாணேன அதீதங்ஸஞாணங், தி³ப்³ப³சக்கு²னா பச்சுப்பன்னானாக³தங்ஸஞாணங், ஆஸவக்க²யேன ஸகலலோகியலோகுத்தரகு³ணந்தி ஏவங் தீஹி விஜ்ஜாஹி ஸப்³பே³பி ஸப்³ப³ஞ்ஞுகு³ணே பகாஸெத்வா அத்தனோ அரியாய ஜாதியா ஜெட்ட²ஸெட்ட²பா⁴வங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ த³ஸ்ஸேஸீதி.
Padāletvā tato nikkhamanto sakimeva jāyati, ahaṃ pana pubbe-nivutthakkhandhapaṭicchādakaṃ avijjaṇḍakosaṃ bhinditvā paṭhamaṃ tāva pubbenivāsānussatiñāṇavijjāya jāto, tato sattānaṃ cutipaṭisandhipaṭicchādakaṃ avijjaṇḍakosaṃ padāletvā dutiyaṃ dibbacakkhuñāṇavijjāya jāto, puna catusaccapaṭicchādakaṃ avijjaṇḍakosaṃ padāletvā tatiyaṃ āsavānaṃ khayañāṇavijjāya jāto; evaṃ tīhi vijjāhi tikkhattuṃ jāto. Sā ca me jāti ariyā suparisuddhāti idaṃ dassesi. Evaṃ dassento ca pubbenivāsañāṇena atītaṃsañāṇaṃ, dibbacakkhunā paccuppannānāgataṃsañāṇaṃ, āsavakkhayena sakalalokiyalokuttaraguṇanti evaṃ tīhi vijjāhi sabbepi sabbaññuguṇe pakāsetvā attano ariyāya jātiyā jeṭṭhaseṭṭhabhāvaṃ brāhmaṇassa dassesīti.
ஆஸவக்க²யஞாணகதா² நிட்டி²தா.
Āsavakkhayañāṇakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவிப⁴ங்க³ • Mahāvibhaṅga / வேரஞ்ஜகண்ட³ங் • Verañjakaṇḍaṃ
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஆஸவக்க²யஞாணகதா²வண்ணனா • Āsavakkhayañāṇakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஆஸவக்க²யஞாணகதா²வண்ணனா • Āsavakkhayañāṇakathāvaṇṇanā