Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[126] 6. அஸிலக்க²ணஜாதகவண்ணனா
[126] 6. Asilakkhaṇajātakavaṇṇanā
ததே²வேகஸ்ஸ கல்யாணந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கோஸலரஞ்ஞோ அஸிலக்க²ணபாட²கங் ப்³ராஹ்மணங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர கம்மாரேஹி ரஞ்ஞோ அஸீனங் ஆஹடகாலே அஸிங் உபஸிங்கி⁴த்வா அஸிலக்க²ணங் உதா³ஹரதி. ஸோ யேஸங் ஹத்த²தோ லாப⁴ங் லப⁴தி, தேஸங் அஸிங் ‘‘லக்க²ணஸம்பன்னோ மங்க³லஸங்யுத்தோ’’தி வத³தி. யேஸங் ஹத்த²தோ லாப⁴ங் ந லப⁴தி, தேஸங் அஸிங் ‘‘அவலக்க²ணோ’’தி க³ரஹதி. அதே²கோ கம்மாரோ அஸிங் கத்வா கோஸியங் ஸுகு²மங் மரிசசுண்ணங் பக்கி²பித்வா ரஞ்ஞோ அஸிங் ஆஹரி. ராஜா ப்³ராஹ்மணங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘அஸிங் வீமங்ஸா’’தி ஆஹ. ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அஸிங் ஆகட்³டி⁴த்வா உபஸிங்க⁴ந்தஸ்ஸ மரிசசுண்ணானி நாஸங் பவிஸித்வா கி²பிதுகாமதங் உப்பாதே³ஸுங். தஸ்ஸ கி²பந்தஸ்ஸ நாஸிகா அஸிதா⁴ராய படிஹதா த்³விதா⁴ சி²ஜ்ஜி. தஸ்ஸேவங் நாஸிகாய சி²ன்னபா⁴வோ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடோ ஜாதோ. அதே²கதி³வஸங் த⁴ம்மஸபா⁴யங் பி⁴க்கூ² கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, ரஞ்ஞோ கிர அஸிலக்க²ணபாட²கோ அஸிங் உபஸிங்க⁴ந்தோ நாஸிகங் சி²ந்தா³பேஸீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ அஸிங் உபஸிங்க⁴ந்தோ நாஸிகாசே²த³ங் பத்தோ, புப்³பே³பி பத்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Tathevekassa kalyāṇanti idaṃ satthā jetavane viharanto kosalarañño asilakkhaṇapāṭhakaṃ brāhmaṇaṃ ārabbha kathesi. So kira kammārehi rañño asīnaṃ āhaṭakāle asiṃ upasiṅghitvā asilakkhaṇaṃ udāharati. So yesaṃ hatthato lābhaṃ labhati, tesaṃ asiṃ ‘‘lakkhaṇasampanno maṅgalasaṃyutto’’ti vadati. Yesaṃ hatthato lābhaṃ na labhati, tesaṃ asiṃ ‘‘avalakkhaṇo’’ti garahati. Atheko kammāro asiṃ katvā kosiyaṃ sukhumaṃ maricacuṇṇaṃ pakkhipitvā rañño asiṃ āhari. Rājā brāhmaṇaṃ pakkosāpetvā ‘‘asiṃ vīmaṃsā’’ti āha. Brāhmaṇassa asiṃ ākaḍḍhitvā upasiṅghantassa maricacuṇṇāni nāsaṃ pavisitvā khipitukāmataṃ uppādesuṃ. Tassa khipantassa nāsikā asidhārāya paṭihatā dvidhā chijji. Tassevaṃ nāsikāya chinnabhāvo bhikkhusaṅghe pākaṭo jāto. Athekadivasaṃ dhammasabhāyaṃ bhikkhū kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, rañño kira asilakkhaṇapāṭhako asiṃ upasiṅghanto nāsikaṃ chindāpesī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva so brāhmaṇo asiṃ upasiṅghanto nāsikāchedaṃ patto, pubbepi pattoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே தஸ்ஸ அஸிலக்க²ணபாட²கோ ப்³ராஹ்மணோ அஹோஸீதி ஸப்³ப³ங் பச்சுப்பன்னவத்து²ஸதி³ஸமேவ. ராஜா பன தஸ்ஸ வேஜ்ஜே த³த்வா நாஸிகாகோடிங் பா²ஸுகங் காராபெத்வா லாகா²ய படினாஸிகங் காரெத்வா புன தங் உபட்டா²கமேவ அகாஸி. பா³ராணஸிரஞ்ஞோ பன புத்தோ நத்தி², ஏகா தீ⁴தா சேவ பா⁴கி³னெய்யோ ச அஹேஸுங். ஸோ உபோ⁴பி தே அத்தனோ ஸந்திகேயேவ வட்³டா⁴பேஸி. தே ஏகதோ வட்³ட⁴ந்தா அஞ்ஞமஞ்ஞங் படிப³த்³த⁴சித்தா அஹேஸுங். ராஜாபி அமச்சே பக்கோஸாபெத்வா ‘‘மய்ஹங் பா⁴கி³னெய்யோபி இமஸ்ஸ ரஜ்ஜஸ்ஸ ஸாமிகோவ, தீ⁴தரங் ஏதஸ்ஸேவ த³த்வா அபி⁴ஸேகமஸ்ஸ கரோமீ’’தி வத்வா புன சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் பா⁴கி³னெய்யோ ஸப்³ப³தா²பி ஞாதகோயேவ, ஏதஸ்ஸ அஞ்ஞங் ராஜதீ⁴தரங் ஆனெத்வா அபி⁴ஸேகங் கத்வா தீ⁴தரங் அஞ்ஞஸ்ஸ ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸாமி, ஏவங் நோ ஞாதகா ப³ஹூ ப⁴விஸ்ஸந்தி, த்³வின்னம்பி ரஜ்ஜானங் மயமேவ ஸாமிகா ப⁴விஸ்ஸாமா’’தி. ஸோ அமச்சேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மந்தெத்வா ‘‘உபோ⁴பேதே விஸுங் காதுங் வட்டதீ’’தி பா⁴கி³னெய்யங் அஞ்ஞஸ்மிங் நிவேஸனே, தீ⁴தரங் அஞ்ஞஸ்மிங் வாஸேஸி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente tassa asilakkhaṇapāṭhako brāhmaṇo ahosīti sabbaṃ paccuppannavatthusadisameva. Rājā pana tassa vejje datvā nāsikākoṭiṃ phāsukaṃ kārāpetvā lākhāya paṭināsikaṃ kāretvā puna taṃ upaṭṭhākameva akāsi. Bārāṇasirañño pana putto natthi, ekā dhītā ceva bhāgineyyo ca ahesuṃ. So ubhopi te attano santikeyeva vaḍḍhāpesi. Te ekato vaḍḍhantā aññamaññaṃ paṭibaddhacittā ahesuṃ. Rājāpi amacce pakkosāpetvā ‘‘mayhaṃ bhāgineyyopi imassa rajjassa sāmikova, dhītaraṃ etasseva datvā abhisekamassa karomī’’ti vatvā puna cintesi ‘‘mayhaṃ bhāgineyyo sabbathāpi ñātakoyeva, etassa aññaṃ rājadhītaraṃ ānetvā abhisekaṃ katvā dhītaraṃ aññassa rañño dassāmi, evaṃ no ñātakā bahū bhavissanti, dvinnampi rajjānaṃ mayameva sāmikā bhavissāmā’’ti. So amaccehi saddhiṃ sammantetvā ‘‘ubhopete visuṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti bhāgineyyaṃ aññasmiṃ nivesane, dhītaraṃ aññasmiṃ vāsesi.
தே ஸோளஸவஸ்ஸுத்³தே³ஸிகபா⁴வங் பத்தா அதிவிய படிப³த்³த⁴சித்தா அஹேஸுங். ராஜகுமாரோ ‘‘கேன நு கோ² உபாயேன மாதுலதீ⁴தரங் ராஜகே³ஹா நீஹராபேதுங் ஸக்கா ப⁴வெய்யா’’தி சிந்தெந்தோ ‘‘அத்தே²கோ உபாயோ’’தி மஹாஇக்க²ணிகங் பக்கோஸாபெத்வா தஸ்ஸா ஸஹஸ்ஸப⁴ண்டி³கங் த³த்வா ‘‘கிங் மயா கத்தப்³ப³’’ந்தி வுத்தே ‘‘அம்ம, தயி கரொந்தியா அனிப்ப²த்தி நாம நத்தி², கிஞ்சிதே³வ காரணங் வத்வா யதா² மம மாதுலோ ராஜா தீ⁴தரங் அந்தோகே³ஹா நீஹராபேதி, ததா² கரோஹீ’’தி ஆஹ. ஸாது⁴, ஸாமி, அஹங் ராஜானங் உபஸங்கமித்வா ஏவங் வக்கா²மி ‘‘தே³வ, ராஜதீ⁴தாய உபரி காளகண்ணீ அத்தி², எத்தகங் காலங் நிவத்தித்வா ஓலோகெந்தோபி நத்தி², அஹங் ராஜதீ⁴தரங் அஸுகதி³வஸே நாம ரத²ங் ஆரோபெத்வா ப³ஹுஆவுத⁴ஹத்தே² புரிஸே ஆதா³ய மஹந்தேன பரிவாரேன ஸுஸானங் க³ந்த்வா மண்ட³லபீடி²காய ஹெட்டா²மஞ்சே மதமனுஸ்ஸங் நிபஜ்ஜாபெத்வா உபரிமஞ்சே ராஜதீ⁴தரங் ட²பெத்வா க³ந்தோ⁴த³கக⁴டானங் அட்டு²த்தரஸதேன ந்ஹாபெத்வா காளகண்ணிங் பவாஹெஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் வத்வா ராஜதீ⁴தரங் ஸுஸானங் நெஸ்ஸாமி, த்வங் அம்ஹாகங் தத்த² க³மனதி³வஸே அம்ஹேஹி புரேதரமேவ தோ²கங் மரிசசுண்ணங் ஆதா³ய ஆவுத⁴ஹத்தே²ஹி அத்தனோ மனுஸ்ஸேஹி பரிவுதோ ரத²ங் அபி⁴ருய்ஹ ஸுஸானங் க³ந்த்வா ரத²ங் ஸுஸானத்³வாரே ஏகபதே³ஸே ட²பெத்வா ஆவுத⁴ஹத்தே² மனுஸ்ஸே ஸுஸானவனங் பேஸெத்வா ஸயங் ஸுஸானே மண்ட³லபீடி²கங் பஸாரெத்வா மதகோ விய படிகுஜ்ஜோ ஹுத்வா நிபஜ்ஜ. அஹங் தத்த² ஆக³ந்த்வா தவ உபரி மஞ்சகங் அத்த²ரித்வா ராஜதீ⁴தரங் உக்கி²பித்வா மஞ்சே ஸயாபெஸ்ஸாமி, த்வங் தஸ்மிங் க²ணே மரிசசுண்ணங் நாஸிகாய பக்கி²பித்வா த்³வே தயோ வாரே கி²பெய்யாஸி. தயா கி²பிதகாலே மயங் ராஜதீ⁴தரங் பஹாய பலாயிஸ்ஸாம. அத² த்வங் ராஜதீ⁴தரங் ஸீஸங் ந்ஹாபெத்வா ஸயம்பி ஸீஸங் ந்ஹாயித்வா தங் ஆதா³ய அத்தனோ நிவேஸனங் க³ச்செ²ய்யாஸீதி. ஸோ ‘‘ஸாது⁴ ஸுந்த³ரோ உபாயோ’’தி ஸம்படிச்சி².
Te soḷasavassuddesikabhāvaṃ pattā ativiya paṭibaddhacittā ahesuṃ. Rājakumāro ‘‘kena nu kho upāyena mātuladhītaraṃ rājagehā nīharāpetuṃ sakkā bhaveyyā’’ti cintento ‘‘attheko upāyo’’ti mahāikkhaṇikaṃ pakkosāpetvā tassā sahassabhaṇḍikaṃ datvā ‘‘kiṃ mayā kattabba’’nti vutte ‘‘amma, tayi karontiyā anipphatti nāma natthi, kiñcideva kāraṇaṃ vatvā yathā mama mātulo rājā dhītaraṃ antogehā nīharāpeti, tathā karohī’’ti āha. Sādhu, sāmi, ahaṃ rājānaṃ upasaṅkamitvā evaṃ vakkhāmi ‘‘deva, rājadhītāya upari kāḷakaṇṇī atthi, ettakaṃ kālaṃ nivattitvā olokentopi natthi, ahaṃ rājadhītaraṃ asukadivase nāma rathaṃ āropetvā bahuāvudhahatthe purise ādāya mahantena parivārena susānaṃ gantvā maṇḍalapīṭhikāya heṭṭhāmañce matamanussaṃ nipajjāpetvā uparimañce rājadhītaraṃ ṭhapetvā gandhodakaghaṭānaṃ aṭṭhuttarasatena nhāpetvā kāḷakaṇṇiṃ pavāhessāmī’’ti evaṃ vatvā rājadhītaraṃ susānaṃ nessāmi, tvaṃ amhākaṃ tattha gamanadivase amhehi puretarameva thokaṃ maricacuṇṇaṃ ādāya āvudhahatthehi attano manussehi parivuto rathaṃ abhiruyha susānaṃ gantvā rathaṃ susānadvāre ekapadese ṭhapetvā āvudhahatthe manusse susānavanaṃ pesetvā sayaṃ susāne maṇḍalapīṭhikaṃ pasāretvā matako viya paṭikujjo hutvā nipajja. Ahaṃ tattha āgantvā tava upari mañcakaṃ attharitvā rājadhītaraṃ ukkhipitvā mañce sayāpessāmi, tvaṃ tasmiṃ khaṇe maricacuṇṇaṃ nāsikāya pakkhipitvā dve tayo vāre khipeyyāsi. Tayā khipitakāle mayaṃ rājadhītaraṃ pahāya palāyissāma. Atha tvaṃ rājadhītaraṃ sīsaṃ nhāpetvā sayampi sīsaṃ nhāyitvā taṃ ādāya attano nivesanaṃ gaccheyyāsīti. So ‘‘sādhu sundaro upāyo’’ti sampaṭicchi.
ஸாபி க³ந்த்வா ரஞ்ஞோ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி, ராஜாபி ஸம்படிச்சி². ராஜதீ⁴தாயபி தங் அந்தரங் ஆசிக்கி², ஸாபி ஸம்படிச்சி². ஸா நிக்க²மனதி³வஸே குமாரஸ்ஸ ஸஞ்ஞங் த³த்வா மஹந்தேன பரிவாரேன ஸுஸானங் க³ச்ச²ந்தீ ஆரக்க²மனுஸ்ஸானங் ப⁴யஜனநத்த²ங் ஆஹ – ‘‘மயா ராஜதீ⁴தாய மஞ்சே ட²பிதகாலே ஹெட்டா²மஞ்சே மதபுரிஸோ கி²பிஸ்ஸதி, கி²பித்வா ச ஹெட்டா²மஞ்சா நிக்க²மித்வா யங் பட²மங் பஸ்ஸிஸ்ஸதி , தமேவ க³ஹெஸ்ஸதி, அப்பமத்தா ப⁴வெய்யாதா²’’தி. ராஜகுமாரோ புரேதரங் க³ந்த்வா வுத்தனயேனேவ தத்த² நிபஜ்ஜி. மஹாஇக்க²ணிகா ராஜதீ⁴தரங் உக்கி²பித்வா மண்ட³லபீடி²காடா²னங் க³ச்ச²ந்தீ ‘‘மா பா⁴யீ’’தி ஸஞ்ஞாபெத்வா மஞ்சே ட²பேஸி. தஸ்மிங் க²ணே குமாரோ மரிசசுண்ணங் நாஸாய பக்கி²பித்வா கி²பி. தேன கி²பிதமத்தேயேவ மஹாஇக்க²ணிகா ராஜதீ⁴தரங் பஹாய மஹாரவங் ரவமானா ஸப்³ப³பட²மங் பலாயி, தஸ்ஸா பலாதகாலதோ பட்டா²ய ஏகோபி டா²துங் ஸமத்தோ² நாம நாஹோஸி, க³ஹிதக³ஹிதானி ஆவுதா⁴னி ச²ட்³டெ³த்வா ஸப்³பே³ பலாயிங்ஸு. குமாரோ யதா²ஸம்மந்திதங் ஸப்³ப³ங் கத்வா ராஜதீ⁴தரங் ஆதா³ய அத்தனோ நிவேஸனங் அக³மாஸி.
Sāpi gantvā rañño tamatthaṃ ārocesi, rājāpi sampaṭicchi. Rājadhītāyapi taṃ antaraṃ ācikkhi, sāpi sampaṭicchi. Sā nikkhamanadivase kumārassa saññaṃ datvā mahantena parivārena susānaṃ gacchantī ārakkhamanussānaṃ bhayajananatthaṃ āha – ‘‘mayā rājadhītāya mañce ṭhapitakāle heṭṭhāmañce matapuriso khipissati, khipitvā ca heṭṭhāmañcā nikkhamitvā yaṃ paṭhamaṃ passissati , tameva gahessati, appamattā bhaveyyāthā’’ti. Rājakumāro puretaraṃ gantvā vuttanayeneva tattha nipajji. Mahāikkhaṇikā rājadhītaraṃ ukkhipitvā maṇḍalapīṭhikāṭhānaṃ gacchantī ‘‘mā bhāyī’’ti saññāpetvā mañce ṭhapesi. Tasmiṃ khaṇe kumāro maricacuṇṇaṃ nāsāya pakkhipitvā khipi. Tena khipitamatteyeva mahāikkhaṇikā rājadhītaraṃ pahāya mahāravaṃ ravamānā sabbapaṭhamaṃ palāyi, tassā palātakālato paṭṭhāya ekopi ṭhātuṃ samattho nāma nāhosi, gahitagahitāni āvudhāni chaḍḍetvā sabbe palāyiṃsu. Kumāro yathāsammantitaṃ sabbaṃ katvā rājadhītaraṃ ādāya attano nivesanaṃ agamāsi.
இக்க²ணிகா க³ந்த்வா தங் காரணங் ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா ‘‘பகதியாபி ஸா மயா தஸ்ஸேவத்தா²ய புட்டா², பாயாஸே ச²ட்³டி³தஸப்பி விய ஜாத’’ந்தி ஸம்படிச்சி²த்வா அபரபா⁴கே³ பா⁴கி³னெய்யஸ்ஸ ரஜ்ஜங் த³த்வா தீ⁴தரங் மஹாதே³விங் காரேஸி. ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸமக்³க³வாஸங் வஸமானோ த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ஸோபி அஸிலக்க²ணபாட²கோ தஸ்ஸேவ உபட்டா²கோ அஹோஸி. தஸ்ஸேகதி³வஸங் ராஜூபட்டா²னங் ஆக³ந்த்வா படிஸூரியங் ட²த்வா உபட்ட²ஹந்தஸ்ஸ லாகா² விலீயி, படினாஸிகா பூ⁴மியங் பதி. ஸோ லஜ்ஜாய அதோ⁴முகோ² அட்டா²ஸி. அத² நங் ராஜா பரிஹஸந்தோ ‘‘ஆசரிய, மா சிந்தயித்த², கி²பிதங் நாம ஏகஸ்ஸ கல்யாணங் ஹோதி, ஏகஸ்ஸ பாபகங். தும்ஹேஹி கி²பிதேன நாஸிகா சி²ஜ்ஜீயித்த², மயங் பன கி²பந்தா மாதுலதீ⁴தரங் லபி⁴த்வா ரஜ்ஜங் பாபுணிம்ஹா’’தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Ikkhaṇikā gantvā taṃ kāraṇaṃ rañño ārocesi. Rājā ‘‘pakatiyāpi sā mayā tassevatthāya puṭṭhā, pāyāse chaḍḍitasappi viya jāta’’nti sampaṭicchitvā aparabhāge bhāgineyyassa rajjaṃ datvā dhītaraṃ mahādeviṃ kāresi. So tāya saddhiṃ samaggavāsaṃ vasamāno dhammena rajjaṃ kāresi. Sopi asilakkhaṇapāṭhako tasseva upaṭṭhāko ahosi. Tassekadivasaṃ rājūpaṭṭhānaṃ āgantvā paṭisūriyaṃ ṭhatvā upaṭṭhahantassa lākhā vilīyi, paṭināsikā bhūmiyaṃ pati. So lajjāya adhomukho aṭṭhāsi. Atha naṃ rājā parihasanto ‘‘ācariya, mā cintayittha, khipitaṃ nāma ekassa kalyāṇaṃ hoti, ekassa pāpakaṃ. Tumhehi khipitena nāsikā chijjīyittha, mayaṃ pana khipantā mātuladhītaraṃ labhitvā rajjaṃ pāpuṇimhā’’ti vatvā imaṃ gāthamāha –
126.
126.
‘‘ததே²வேகஸ்ஸ கல்யாணங், ததே²வேகஸ்ஸ பாபகங்;
‘‘Tathevekassa kalyāṇaṃ, tathevekassa pāpakaṃ;
தஸ்மா ஸப்³ப³ங் ந கல்யாணங், ஸப்³ப³ங் வாபி ந பாபக’’ந்தி.
Tasmā sabbaṃ na kalyāṇaṃ, sabbaṃ vāpi na pāpaka’’nti.
தத்த² ததே²வேகஸ்ஸாதி ததே³வேகஸ்ஸ. அயமேவ வா பாடோ². து³தியபதே³பி ஏஸேவ நயோ.
Tattha tathevekassāti tadevekassa. Ayameva vā pāṭho. Dutiyapadepi eseva nayo.
இதி ஸோ இமாய கா³தா²ய தங் காரணங் ஆஹரித்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.
Iti so imāya gāthāya taṃ kāraṇaṃ āharitvā dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.
ஸத்தா² இமாய தே³ஸனாய லோகஸம்மதானங் கல்யாணபாபகானங் அனேகங்ஸிகபா⁴வங் பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ அஸிலக்க²ணபாட²கோவ ஏதரஹி அஸிலக்க²ணபாட²கோ, பா⁴கி³னெய்யராஜா பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imāya desanāya lokasammatānaṃ kalyāṇapāpakānaṃ anekaṃsikabhāvaṃ pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā asilakkhaṇapāṭhakova etarahi asilakkhaṇapāṭhako, bhāgineyyarājā pana ahameva ahosi’’nti.
அஸிலக்க²ணஜாதகவண்ணனா ச²ட்டா².
Asilakkhaṇajātakavaṇṇanā chaṭṭhā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 126. அஸிலக்க²ணஜாதகங் • 126. Asilakkhaṇajātakaṃ