Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[234] 4. அஸிதாபூ⁴ஜாதகவண்ணனா
[234] 4. Asitābhūjātakavaṇṇanā
த்வமேவ தா³னிமகராதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் குமாரிகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிரேகஸ்மிங் த்³வின்னங் அக்³க³ஸாவகானங் உபட்டா²ககுலே ஏகா குமாரிகா அபி⁴ரூபா ஸோப⁴க்³க³ப்பத்தா, ஸா வயப்பத்தா ஸமானஜாதிகங் குலங் அக³மாஸி. ஸாமிகோ தங் கிஸ்மிஞ்சி அமஞ்ஞமானோ அஞ்ஞத்த² சித்தவஸேன சரதி. ஸா தஸ்ஸ தங் அத்தனி அனாத³ரதங் அக³ணெத்வா த்³வே அக்³க³ஸாவகே நிமந்தெத்வா தா³னங் த³த்வா த⁴ம்மங் ஸுணந்தீ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி. ஸா ததோ பட்டா²ய மக்³க³ப²லஸுகே²ன வீதினாமயமானா ‘‘ஸாமிகோபி மங் ந இச்ச²தி, க⁴ராவாஸேன மே கம்மங் நத்தி², பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா மாதாபிதூனங் ஆசிக்கி²த்வா பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தஸ்ஸா ஸா கிரியா பி⁴க்கூ²ஸு பாகடா ஜாதா. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ஆவுஸோ, அஸுககுலஸ்ஸ தீ⁴தா அத்த²க³வேஸிகா ஸாமிகஸ்ஸ அனிச்ச²பா⁴வங் ஞத்வா அக்³க³ஸாவகானங் த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ய புன மாதாபிதரோ ஆபுச்சி²த்வா பப்³ப³ஜித்வா அரஹத்தங் பத்தா, ஏவங் அத்த²க³வேஸிகா, ஆவுஸோ ஸா குமாரிகா’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவேஸா குலதீ⁴தா அத்த²க³வேஸிகா, புப்³பே³பி அத்த²க³வேஸிகாயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Tvamevadānimakarāti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ kumārikaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kirekasmiṃ dvinnaṃ aggasāvakānaṃ upaṭṭhākakule ekā kumārikā abhirūpā sobhaggappattā, sā vayappattā samānajātikaṃ kulaṃ agamāsi. Sāmiko taṃ kismiñci amaññamāno aññattha cittavasena carati. Sā tassa taṃ attani anādarataṃ agaṇetvā dve aggasāvake nimantetvā dānaṃ datvā dhammaṃ suṇantī sotāpattiphale patiṭṭhahi. Sā tato paṭṭhāya maggaphalasukhena vītināmayamānā ‘‘sāmikopi maṃ na icchati, gharāvāsena me kammaṃ natthi, pabbajissāmī’’ti cintetvā mātāpitūnaṃ ācikkhitvā pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇi. Tassā sā kiriyā bhikkhūsu pākaṭā jātā. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘āvuso, asukakulassa dhītā atthagavesikā sāmikassa anicchabhāvaṃ ñatvā aggasāvakānaṃ dhammaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhāya puna mātāpitaro āpucchitvā pabbajitvā arahattaṃ pattā, evaṃ atthagavesikā, āvuso sā kumārikā’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idānevesā kuladhītā atthagavesikā, pubbepi atthagavesikāyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே வாஸங் கப்பேஸி. ததா³ பா³ராணஸிராஜா அத்தனோ புத்தஸ்ஸ ப்³ரஹ்மத³த்தகுமாரஸ்ஸ பரிவாரஸம்பத்திங் தி³ஸ்வா உப்பன்னாஸங்கோ புத்தங் ரட்டா² பப்³பா³ஜேஸி. ஸோ அஸிதாபு⁴ங் நாம அத்தனோ தே³விங் ஆதா³ய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா மச்ச²மங்ஸப²லாப²லானி கா²த³ந்தோ பண்ணஸாலாய நிவாஸங் கப்பேஸி. ஸோ ஏகங் கின்னரிங் தி³ஸ்வா படிப³த்³த⁴சித்தோ ‘‘இமங் பஜாபதிங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி அஸிதாபு⁴ங் அக³ணெத்வா தஸ்ஸா அனுபத³ங் அக³மாஸி. ஸா தங் கின்னரிங் அனுப³ந்த⁴மானங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் மங் அக³ணெத்வா கின்னரிங் அனுப³ந்த⁴தி, கிங் மே இமினா’’தி விரத்தசித்தா ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் உபஸங்கமித்வா வந்தி³த்வா அத்தனோ கஸிணபரிகம்மங் கதா²பெத்வா கஸிணங் ஓலோகெந்தீ அபி⁴ஞ்ஞா ச ஸமாபத்தியோ ச நிப்³ப³த்தெத்வா போ³தி⁴ஸத்தங் வந்தி³த்வா ஆக³ந்த்வா அத்தனோ பண்ணஸாலாய த்³வாரே அட்டா²ஸி. ப்³ரஹ்மத³த்தோபி கின்னரிங் அனுப³ந்த⁴ந்தோ விசரித்வா தஸ்ஸா க³தமக்³க³ம்பி அதி³ஸ்வா சி²ன்னாஸோ ஹுத்வா பண்ணஸாலாபி⁴முகோ²வ ஆக³தோ. அஸிதாபூ⁴ தங் ஆக³ச்ச²ந்தங் தி³ஸ்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா மணிவண்ணே க³க³னதலே டி²தா ‘‘அய்யபுத்த, தங் நிஸ்ஸாய மயா இத³ங் ஜா²னஸுக²ங் லத்³த⁴’’ந்தி வத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto isipabbajjaṃ pabbajitvā abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā himavantapadese vāsaṃ kappesi. Tadā bārāṇasirājā attano puttassa brahmadattakumārassa parivārasampattiṃ disvā uppannāsaṅko puttaṃ raṭṭhā pabbājesi. So asitābhuṃ nāma attano deviṃ ādāya himavantaṃ pavisitvā macchamaṃsaphalāphalāni khādanto paṇṇasālāya nivāsaṃ kappesi. So ekaṃ kinnariṃ disvā paṭibaddhacitto ‘‘imaṃ pajāpatiṃ karissāmī’’ti asitābhuṃ agaṇetvā tassā anupadaṃ agamāsi. Sā taṃ kinnariṃ anubandhamānaṃ disvā ‘‘ayaṃ maṃ agaṇetvā kinnariṃ anubandhati, kiṃ me iminā’’ti virattacittā hutvā bodhisattaṃ upasaṅkamitvā vanditvā attano kasiṇaparikammaṃ kathāpetvā kasiṇaṃ olokentī abhiññā ca samāpattiyo ca nibbattetvā bodhisattaṃ vanditvā āgantvā attano paṇṇasālāya dvāre aṭṭhāsi. Brahmadattopi kinnariṃ anubandhanto vicaritvā tassā gatamaggampi adisvā chinnāso hutvā paṇṇasālābhimukhova āgato. Asitābhū taṃ āgacchantaṃ disvā vehāsaṃ abbhuggantvā maṇivaṇṇe gaganatale ṭhitā ‘‘ayyaputta, taṃ nissāya mayā idaṃ jhānasukhaṃ laddha’’nti vatvā imaṃ gāthamāha –
167.
167.
‘‘த்வமேவ தா³னிமகர, யங் காமோ ப்³யக³மா தயி;
‘‘Tvameva dānimakara, yaṃ kāmo byagamā tayi;
ஸோயங் அப்படிஸந்தி⁴கோ, க²ரசி²ன்னங்வ ரேனுக’’ந்தி.
Soyaṃ appaṭisandhiko, kharachinnaṃva renuka’’nti.
தத்த² த்வமேவ தா³னிமகராதி, அய்யபுத்த, மங் பஹாய கின்னரிங் அனுப³ந்த⁴ந்தோ த்வஞ்ஞேவ இதா³னி இத³ங் அகர. யங் காமோ ப்³யக³மா தயீதி யங் மம தயி காமோ விக³தோ விக்க²ம்ப⁴னப்பஹானேன பஹீனோ, யஸ்ஸ பஹீனத்தா அஹங் இமங் விஸேஸங் பத்தாதி தீ³பேதி. ஸோயங் அப்படிஸந்தி⁴கோதி ஸோ பன காமோ இதா³னி அப்படிஸந்தி⁴கோ ஜாதோ, ந ஸக்கா படிஸந்தி⁴துங். க²ரசி²ன்னங்வ ரேனுகந்தி க²ரோ வுச்சதி ககசோ, ரேனுகங் வுச்சதி ஹத்தி²த³ந்தோ. யதா² ககசேன சி²ன்னோ ஹத்தி²த³ந்தோ அப்படிஸந்தி⁴கோ ஹோதி, ந புன புரிமனயேன அல்லீயதி, ஏவங் புன மய்ஹங் தயா ஸத்³தி⁴ங் சித்தஸ்ஸ க⁴டனங் நாம நத்தீ²தி வத்வா தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ உப்பதித்வா அஞ்ஞத்த² அக³மாஸி.
Tattha tvameva dānimakarāti, ayyaputta, maṃ pahāya kinnariṃ anubandhanto tvaññeva idāni idaṃ akara. Yaṃ kāmo byagamā tayīti yaṃ mama tayi kāmo vigato vikkhambhanappahānena pahīno, yassa pahīnattā ahaṃ imaṃ visesaṃ pattāti dīpeti. Soyaṃ appaṭisandhikoti so pana kāmo idāni appaṭisandhiko jāto, na sakkā paṭisandhituṃ. Kharachinnaṃva renukanti kharo vuccati kakaco, renukaṃ vuccati hatthidanto. Yathā kakacena chinno hatthidanto appaṭisandhiko hoti, na puna purimanayena allīyati, evaṃ puna mayhaṃ tayā saddhiṃ cittassa ghaṭanaṃ nāma natthīti vatvā tassa passantasseva uppatitvā aññattha agamāsi.
ஸோ தஸ்ஸா க³தகாலே பரிதே³வமானோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
So tassā gatakāle paridevamāno dutiyaṃ gāthamāha –
168.
168.
‘‘அத்ரிச்ச²ங் அதிலோபே⁴ன , அதிலோப⁴மதே³ன ச;
‘‘Atricchaṃ atilobhena , atilobhamadena ca;
ஏவங் ஹாயதி அத்த²ம்ஹா, அஹங்வ அஸிதாபு⁴யா’’தி.
Evaṃ hāyati atthamhā, ahaṃva asitābhuyā’’ti.
தத்த² அத்ரிச்ச²ங் அதிலோபே⁴னாதி அத்ரிச்சா² வுச்சதி அத்ர அத்ர இச்சா²ஸங்கா²தா அபரியந்ததண்ஹா, அதிலோபோ⁴ வுச்சதி அதிக்கமித்வா பவத்தலோபோ⁴. அதிலோப⁴மதே³ன சாதி புரிஸமத³ங் உப்பாத³னதோ அதிலோப⁴மதோ³ நாம ஜாயதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அத்ரிச்சா²வஸேன அத்ரிச்ச²மானோ புக்³க³லோ அதிலோபே⁴ன ச அதிலோப⁴மதே³ன ச யதா² அஹங் அஸிதாபு⁴யா ராஜதீ⁴தாய பரிஹீனோ, ஏவங் அத்தா² ஹாயதீதி.
Tattha atricchaṃ atilobhenāti atricchā vuccati atra atra icchāsaṅkhātā apariyantataṇhā, atilobho vuccati atikkamitvā pavattalobho. Atilobhamadena cāti purisamadaṃ uppādanato atilobhamado nāma jāyati. Idaṃ vuttaṃ hoti – atricchāvasena atricchamāno puggalo atilobhena ca atilobhamadena ca yathā ahaṃ asitābhuyā rājadhītāya parihīno, evaṃ atthā hāyatīti.
இதி ஸோ இமாய கா³தா²ய பரிதே³வித்வா அரஞ்ஞே ஏககோவ வஸித்வா பிது அச்சயேன க³ந்த்வா ரஜ்ஜங் க³ண்ஹி.
Iti so imāya gāthāya paridevitvā araññe ekakova vasitvā pitu accayena gantvā rajjaṃ gaṇhi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ராஜபுத்தோ ச ராஜதீ⁴தா ச இமே த்³வே ஜனா அஹேஸுங், தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā rājaputto ca rājadhītā ca ime dve janā ahesuṃ, tāpaso pana ahameva ahosi’’nti.
அஸிதாபூ⁴ஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².
Asitābhūjātakavaṇṇanā catutthā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 234. அஸிதாபூ⁴ஜாதகங் • 234. Asitābhūjātakaṃ