Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
7. அஸ்ஸத்³த⁴ஸங்ஸந்த³னஸுத்தங்
7. Assaddhasaṃsandanasuttaṃ
101. ஸாவத்தி²யங் விஹரதி…பே॰… ‘‘தா⁴துஸோவ, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி. அஸ்ஸத்³தா⁴ அஸ்ஸத்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; அஹிரிகா அஹிரிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; அனொத்தப்பினோ அனொத்தப்பீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; அப்பஸ்ஸுதா அப்பஸ்ஸுதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; குஸீதா குஸீதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; முட்ட²ஸ்ஸதினோ முட்ட²ஸ்ஸதீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; து³ப்பஞ்ஞா து³ப்பஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி’’.
101. Sāvatthiyaṃ viharati…pe… ‘‘dhātusova, bhikkhave, sattā saṃsandanti samenti. Assaddhā assaddhehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; ahirikā ahirikehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; anottappino anottappīhi saddhiṃ saṃsandanti samenti; appassutā appassutehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; kusītā kusītehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; muṭṭhassatino muṭṭhassatīhi saddhiṃ saṃsandanti samenti; duppaññā duppaññehi saddhiṃ saṃsandanti samenti’’.
‘‘அதீதம்பி கோ², பி⁴க்க²வே, அத்³தா⁴னங் தா⁴துஸோவ ஸத்தா ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு. அஸ்ஸத்³தா⁴ அஸ்ஸத்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு; அஹிரிகா அஹிரிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு; அனொத்தப்பினோ அனொத்தப்பீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு; அப்பஸ்ஸுதா அப்பஸ்ஸுதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு; குஸீதா குஸீதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு; முட்ட²ஸ்ஸதினோ முட்ட²ஸ்ஸதீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு; து³ப்பஞ்ஞா து³ப்பஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ங்ஸு ஸமிங்ஸு.
‘‘Atītampi kho, bhikkhave, addhānaṃ dhātusova sattā saṃsandiṃsu samiṃsu. Assaddhā assaddhehi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu; ahirikā ahirikehi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu; anottappino anottappīhi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu; appassutā appassutehi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu; kusītā kusītehi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu; muṭṭhassatino muṭṭhassatīhi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu; duppaññā duppaññehi saddhiṃ saṃsandiṃsu samiṃsu.
‘‘அனாக³தம்பி கோ², பி⁴க்க²வே, அத்³தா⁴னங் தா⁴துஸோவ ஸத்தா ஸங்ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி ஸமெஸ்ஸந்தி. அஸ்ஸத்³தா⁴ அஸ்ஸத்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி ஸமெஸ்ஸந்தி; அஹிரிகா அஹிரிகேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி ஸமெஸ்ஸந்தி; அனொத்தப்பினோ அனொத்தப்பீஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… அப்பஸ்ஸுதா அப்பஸ்ஸுதேஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… குஸீதா குஸீதேஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… முட்ட²ஸ்ஸதினோ முட்ட²ஸ்ஸதீஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… து³ப்பஞ்ஞா து³ப்பஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்தி³ஸ்ஸந்தி ஸமெஸ்ஸந்தி.
‘‘Anāgatampi kho, bhikkhave, addhānaṃ dhātusova sattā saṃsandissanti samessanti. Assaddhā assaddhehi saddhiṃ saṃsandissanti samessanti; ahirikā ahirikehi saddhiṃ saṃsandissanti samessanti; anottappino anottappīhi saddhiṃ…pe… appassutā appassutehi saddhiṃ…pe… kusītā kusītehi saddhiṃ…pe… muṭṭhassatino muṭṭhassatīhi saddhiṃ…pe… duppaññā duppaññehi saddhiṃ saṃsandissanti samessanti.
‘‘ஏதரஹிபி கோ², பி⁴க்க²வே, பச்சுப்பன்னங் அத்³தா⁴னங் தா⁴துஸோவ ஸத்தா ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி. அஸ்ஸத்³தா⁴ அஸ்ஸத்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; அஹிரிகா அஹிரிகேஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… அனொத்தப்பினோ அனொத்தப்பீஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… அப்பஸ்ஸுதா அப்பஸ்ஸுதேஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… குஸீதா குஸீதேஹி ஸத்³தி⁴ங்…பே॰… முட்ட²ஸ்ஸதினோ முட்ட²ஸ்ஸதீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; து³ப்பஞ்ஞா து³ப்பஞ்ஞேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி.
‘‘Etarahipi kho, bhikkhave, paccuppannaṃ addhānaṃ dhātusova sattā saṃsandanti samenti. Assaddhā assaddhehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; ahirikā ahirikehi saddhiṃ…pe… anottappino anottappīhi saddhiṃ…pe… appassutā appassutehi saddhiṃ…pe… kusītā kusītehi saddhiṃ…pe… muṭṭhassatino muṭṭhassatīhi saddhiṃ saṃsandanti samenti; duppaññā duppaññehi saddhiṃ saṃsandanti samenti.
‘‘தா⁴துஸோவ, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி. ஸத்³தா⁴ ஸத்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; ஹிரிமனா ஹிரிமனேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; ஒத்தப்பினோ ஒத்தப்பீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; ப³ஹுஸ்ஸுதா ப³ஹுஸ்ஸுதேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; ஆரத்³த⁴வீரியா ஆரத்³த⁴வீரியேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; உபட்டி²தஸ்ஸதினோ உபட்டி²தஸ்ஸதீஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; பஞ்ஞவந்தோ பஞ்ஞவந்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி. அதீதம்பி கோ², பி⁴க்க²வே, அத்³தா⁴னங்…பே॰… அனாக³தம்பி கோ², பி⁴க்க²வே…பே॰… ஏதரஹிபி கோ², பி⁴க்க²வே, பச்சுப்பன்னங் அத்³தா⁴னங் தா⁴துஸோவ ஸத்தா ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி. ஸத்³தா⁴ ஸத்³தே⁴ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தி; பஞ்ஞவந்தோ பஞ்ஞவந்தேஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸங்ஸந்த³ந்தி ஸமெந்தீ’’தி. ஸத்தமங்.
‘‘Dhātusova, bhikkhave, sattā saṃsandanti samenti. Saddhā saddhehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; hirimanā hirimanehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; ottappino ottappīhi saddhiṃ saṃsandanti samenti; bahussutā bahussutehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; āraddhavīriyā āraddhavīriyehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; upaṭṭhitassatino upaṭṭhitassatīhi saddhiṃ saṃsandanti samenti; paññavanto paññavantehi saddhiṃ saṃsandanti samenti. Atītampi kho, bhikkhave, addhānaṃ…pe… anāgatampi kho, bhikkhave…pe… etarahipi kho, bhikkhave, paccuppannaṃ addhānaṃ dhātusova sattā saṃsandanti samenti. Saddhā saddhehi saddhiṃ saṃsandanti samenti; paññavanto paññavantehi saddhiṃ saṃsandanti samentī’’ti. Sattamaṃ.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 7. அஸ்ஸத்³த⁴ஸங்ஸந்த³னஸுத்தவண்ணனா • 7. Assaddhasaṃsandanasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 7. அஸ்ஸத்³த⁴ஸங்ஸந்த³னஸுத்தவண்ணனா • 7. Assaddhasaṃsandanasuttavaṇṇanā