Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
6. அஸ்ஸஜிஸுத்தங்
6. Assajisuttaṃ
88. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா அஸ்ஸஜி கஸ்ஸபகாராமே விஹரதி ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. அத² கோ² ஆயஸ்மா அஸ்ஸஜி உபட்டா²கே ஆமந்தேஸி – ‘‘ஏத² தும்ஹே, ஆவுஸோ, யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமத²; உபஸங்கமித்வா மம வசனேன ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³த² – ‘அஸ்ஸஜி, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² ஆபா³தி⁴கோ து³க்கி²தோ பா³ள்ஹகி³லானோ. ஸோ ப⁴க³வதோ பாதே³ ஸிரஸா வந்த³தீ’தி. ஏவஞ்ச வதே³த² – ‘ஸாது⁴ கிர, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா யேன அஸ்ஸஜி பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமது அனுகம்பங் உபாதா³யா’’’தி. ‘‘ஏவமாவுஸோ’’தி கோ² தே பி⁴க்கூ² ஆயஸ்மதோ அஸ்ஸஜிஸ்ஸ படிஸ்ஸுத்வா யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. ஏகமந்தங் நிஸின்னா கோ² தே பி⁴க்கூ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அஸ்ஸஜி, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² ஆபா³தி⁴கோ…பே॰… ஸாது⁴ கிர, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா யேன அஸ்ஸஜி பி⁴க்கு² தேனுபஸங்கமது அனுகம்பங் உபாதா³யா’’தி. அதி⁴வாஸேஸி ப⁴க³வா துண்ஹீபா⁴வேன.
88. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Tena kho pana samayena āyasmā assaji kassapakārāme viharati ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. Atha kho āyasmā assaji upaṭṭhāke āmantesi – ‘‘etha tumhe, āvuso, yena bhagavā tenupasaṅkamatha; upasaṅkamitvā mama vacanena bhagavato pāde sirasā vandatha – ‘assaji, bhante, bhikkhu ābādhiko dukkhito bāḷhagilāno. So bhagavato pāde sirasā vandatī’ti. Evañca vadetha – ‘sādhu kira, bhante, bhagavā yena assaji bhikkhu tenupasaṅkamatu anukampaṃ upādāyā’’’ti. ‘‘Evamāvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato assajissa paṭissutvā yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ekamantaṃ nisinnā kho te bhikkhū bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘assaji, bhante, bhikkhu ābādhiko…pe… sādhu kira, bhante, bhagavā yena assaji bhikkhu tenupasaṅkamatu anukampaṃ upādāyā’’ti. Adhivāsesi bhagavā tuṇhībhāvena.
அத² கோ² ப⁴க³வா ஸாயன்ஹஸமயங் படிஸல்லானா வுட்டி²தோ யேனாயஸ்மா அஸ்ஸஜி தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ஆயஸ்மா அஸ்ஸஜி ப⁴க³வந்தங் தூ³ரதோவ ஆக³ச்ச²ந்தங். தி³ஸ்வான மஞ்சகே ஸமதோ⁴ஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் அஸ்ஸஜிங் 1 ஏதத³வோச – ‘‘அலங், அஸ்ஸஜி, மா த்வங் மஞ்சகே ஸமதோ⁴ஸி. ஸந்திமானி ஆஸனானி பஞ்ஞத்தானி, தத்தா²ஹங் நிஸீதி³ஸ்ஸாமீ’’தி. நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே. நிஸஜ்ஜ கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் அஸ்ஸஜிங் ஏதத³வோச – ‘‘கச்சி தே, அஸ்ஸஜி, க²மனீயங், கச்சி யாபனீயங்…பே॰… படிக்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி நோ அபி⁴க்கமோ’’தி?
Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenāyasmā assaji tenupasaṅkami. Addasā kho āyasmā assaji bhagavantaṃ dūratova āgacchantaṃ. Disvāna mañcake samadhosi. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ assajiṃ 2 etadavoca – ‘‘alaṃ, assaji, mā tvaṃ mañcake samadhosi. Santimāni āsanāni paññattāni, tatthāhaṃ nisīdissāmī’’ti. Nisīdi bhagavā paññatte āsane. Nisajja kho bhagavā āyasmantaṃ assajiṃ etadavoca – ‘‘kacci te, assaji, khamanīyaṃ, kacci yāpanīyaṃ…pe… paṭikkamosānaṃ paññāyati no abhikkamo’’ti?
‘‘ந மே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங்…பே॰… அபி⁴க்கமோஸானங் பஞ்ஞாயதி நோ படிக்கமோ’’தி. ‘‘கச்சி தே, அஸ்ஸஜி, ந கிஞ்சி குக்குச்சங் ந கோசி விப்படிஸாரோ’’தி? ‘‘தக்³க⁴ மே, ப⁴ந்தே, அனப்பகங் குக்குச்சங் அனப்பகோ விப்படிஸாரோ’’தி. ‘‘கச்சி பன தங், அஸ்ஸஜி, அத்தா ஸீலதோ ந உபவத³தீ’’தி? ‘‘ந கோ² மங், ப⁴ந்தே, அத்தா ஸீலதோ உபவத³தீ’’தி. ‘‘நோ சே கிர தங், அஸ்ஸஜி, அத்தா ஸீலதோ உபவத³தி, அத² கிஞ்ச தே குக்குச்சங் கோ ச விப்படிஸாரோ’’தி? ‘‘புப்³பே³ க்²வாஹங், ப⁴ந்தே, கே³லஞ்ஞே பஸ்ஸம்பெ⁴த்வா பஸ்ஸம்பெ⁴த்வா காயஸங்கா²ரே விஹராமி, ஸோஹங் ஸமாதி⁴ங் நப்படிலபா⁴மி. தஸ்ஸ மய்ஹங், ப⁴ந்தே, தங் ஸமாதி⁴ங் அப்படிலப⁴தோ ஏவங் ஹோதி – ‘நோ சஸ்ஸாஹங் பரிஹாயாமீ’’’தி. ‘‘யே தே, அஸ்ஸஜி, ஸமணப்³ராஹ்மணா ஸமாதி⁴ஸாரகா ஸமாதி⁴ஸாமஞ்ஞா தேஸங் தங் ஸமாதி⁴ங் அப்படிலப⁴தங் ஏவங் ஹோதி – ‘நோ சஸ்ஸு மயங் பரிஹாயாமா’’’தி.
‘‘Na me, bhante, khamanīyaṃ…pe… abhikkamosānaṃ paññāyati no paṭikkamo’’ti. ‘‘Kacci te, assaji, na kiñci kukkuccaṃ na koci vippaṭisāro’’ti? ‘‘Taggha me, bhante, anappakaṃ kukkuccaṃ anappako vippaṭisāro’’ti. ‘‘Kacci pana taṃ, assaji, attā sīlato na upavadatī’’ti? ‘‘Na kho maṃ, bhante, attā sīlato upavadatī’’ti. ‘‘No ce kira taṃ, assaji, attā sīlato upavadati, atha kiñca te kukkuccaṃ ko ca vippaṭisāro’’ti? ‘‘Pubbe khvāhaṃ, bhante, gelaññe passambhetvā passambhetvā kāyasaṅkhāre viharāmi, sohaṃ samādhiṃ nappaṭilabhāmi. Tassa mayhaṃ, bhante, taṃ samādhiṃ appaṭilabhato evaṃ hoti – ‘no cassāhaṃ parihāyāmī’’’ti. ‘‘Ye te, assaji, samaṇabrāhmaṇā samādhisārakā samādhisāmaññā tesaṃ taṃ samādhiṃ appaṭilabhataṃ evaṃ hoti – ‘no cassu mayaṃ parihāyāmā’’’ti.
‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, அஸ்ஸஜி, ரூபங் நிச்சங் வா அனிச்சங் வா’’தி? ‘‘அனிச்சங், ப⁴ந்தே’’…பே॰… விஞ்ஞாணங் …பே॰… தஸ்மாதிஹ…பே॰… ஏவங் பஸ்ஸங்…பே॰… நாபரங் இத்த²த்தாயாதி பஜானாதீதி. ஸோ ஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி 3, ஸா ‘அனிச்சா’தி பஜானாதி. ‘அனஜ்ஜோ²ஸிதா’தி பஜானாதி. ‘அனபி⁴னந்தி³தா’தி பஜானாதி. து³க்க²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, ஸா ‘அனிச்சா’தி பஜானாதி. ‘அனஜ்ஜோ²ஸிதா’தி பஜானாதி. ‘அனபி⁴னந்தி³தா’தி பஜானாதி. அது³க்க²மஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, ஸா ‘அனிச்சா’தி பஜானாதி…பே॰… ‘அனபி⁴னந்தி³தா’தி பஜானாதி. ஸோ ஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி , விஸங்யுத்தோ நங் வேத³யதி; து³க்க²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, விஸங்யுத்தோ நங் வேத³யதி; அது³க்க²மஸுக²ங் சே வேத³னங் வேத³யதி, விஸங்யுத்தோ நங் வேத³யதி. ஸோ காயபரியந்திகங் சே வேத³னங் வேத³யமானோ ‘காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீ’தி பஜானாதி. ஜீவிதபரியந்திகங் சே வேத³னங் வேத³யமானாஏ ‘ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீ’தி பஜானாதி. ‘காயஸ்ஸ பே⁴தா³ உத்³த⁴ங் ஜீவிதபரியாதா³னா இதே⁴வ ஸப்³ப³வேத³யிதானி அனபி⁴னந்தி³தானி ஸீதீப⁴விஸ்ஸந்தீ’தி பஜானாதி.
‘‘Taṃ kiṃ maññasi, assaji, rūpaṃ niccaṃ vā aniccaṃ vā’’ti? ‘‘Aniccaṃ, bhante’’…pe… viññāṇaṃ …pe… tasmātiha…pe… evaṃ passaṃ…pe… nāparaṃ itthattāyāti pajānātīti. So sukhaṃ ce vedanaṃ vedayati 4, sā ‘aniccā’ti pajānāti. ‘Anajjhositā’ti pajānāti. ‘Anabhinanditā’ti pajānāti. Dukkhaṃ ce vedanaṃ vedayati, sā ‘aniccā’ti pajānāti. ‘Anajjhositā’ti pajānāti. ‘Anabhinanditā’ti pajānāti. Adukkhamasukhaṃ ce vedanaṃ vedayati, sā ‘aniccā’ti pajānāti…pe… ‘anabhinanditā’ti pajānāti. So sukhaṃ ce vedanaṃ vedayati , visaṃyutto naṃ vedayati; dukkhaṃ ce vedanaṃ vedayati, visaṃyutto naṃ vedayati; adukkhamasukhaṃ ce vedanaṃ vedayati, visaṃyutto naṃ vedayati. So kāyapariyantikaṃ ce vedanaṃ vedayamāno ‘kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti pajānāti. Jīvitapariyantikaṃ ce vedanaṃ vedayamānāe ‘jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti pajānāti. ‘Kāyassa bhedā uddhaṃ jīvitapariyādānā idheva sabbavedayitāni anabhinanditāni sītībhavissantī’ti pajānāti.
‘‘ஸெய்யதா²பி , அஸ்ஸஜி, தேலஞ்ச படிச்ச, வட்டிஞ்ச படிச்ச, தேலப்பதீ³போ ஜா²யெய்ய; தஸ்ஸேவ தேலஸ்ஸ ச வட்டியா ச பரியாதா³னா அனாஹாரோ நிப்³பா³யெய்ய. ஏவமேவ கோ², அஸ்ஸஜி, பி⁴க்கு² காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ ‘காயபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீ’தி பஜானாதி. ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யமானோ ‘ஜீவிதபரியந்திகங் வேத³னங் வேத³யாமீ’தி பஜானாதி. ‘காயஸ்ஸ பே⁴தா³ உத்³த⁴ங் ஜீவிதபரியாதா³னா இதே⁴வ ஸப்³ப³வேத³யிதானி அனபி⁴னந்தி³தானி ஸீதீப⁴விஸ்ஸந்தீ’தி பஜானாதீ’’தி. ச²ட்ட²ங்.
‘‘Seyyathāpi , assaji, telañca paṭicca, vaṭṭiñca paṭicca, telappadīpo jhāyeyya; tasseva telassa ca vaṭṭiyā ca pariyādānā anāhāro nibbāyeyya. Evameva kho, assaji, bhikkhu kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno ‘kāyapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti pajānāti. Jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayamāno ‘jīvitapariyantikaṃ vedanaṃ vedayāmī’ti pajānāti. ‘Kāyassa bhedā uddhaṃ jīvitapariyādānā idheva sabbavedayitāni anabhinanditāni sītībhavissantī’ti pajānātī’’ti. Chaṭṭhaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 6. அஸ்ஸஜிஸுத்தவண்ணனா • 6. Assajisuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 6. அஸ்ஸஜிஸுத்தவண்ணனா • 6. Assajisuttavaṇṇanā