Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
7. மஹாவக்³கோ³
7. Mahāvaggo
1. அஸ்ஸுதவாஸுத்தவண்ணனா
1. Assutavāsuttavaṇṇanā
61. மஹாவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே அஸ்ஸுதவாதி க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனபச்சயாகாரஸதிபட்டா²னாதீ³ஸு உக்³க³ஹபரிபுச்சா²வினிச்ச²யரஹிதோ. புது²ஜ்ஜனோதி புதூ²னங் நானப்பகாரானங் கிலேஸாதீ³னங் ஜனநாதி³காரணேஹி புது²ஜ்ஜனோ. வுத்தஞ்ஹேதங் – ‘‘புது² கிலேஸே ஜனெந்தீதி புது²ஜ்ஜனா’’தி ஸப்³ப³ங் வித்தா²ரேதப்³ப³ங். அபிச புதூ²னங் க³ணனபத²மதீதானங் அரியத⁴ம்மபரம்முகா²னங் நீசத⁴ம்மஸமாசாரானங் ஜனானங் அந்தோக³த⁴த்தாபி புது²ஜ்ஜனோ, புது² வா அயங் விஸுங்யேவ ஸங்க²ங் க³தோ, விஸங்ஸட்டோ² ஸீலஸுதாதி³கு³ணயுத்தேஹி அரியேஹி ஜனோதி புது²ஜ்ஜனோ. ஏவமேதேஹி ‘‘அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ’’தி த்³வீஹிபி பதே³ஹி யே தே –
61. Mahāvaggassa paṭhame assutavāti khandhadhātuāyatanapaccayākārasatipaṭṭhānādīsu uggahaparipucchāvinicchayarahito. Puthujjanoti puthūnaṃ nānappakārānaṃ kilesādīnaṃ jananādikāraṇehi puthujjano. Vuttañhetaṃ – ‘‘puthu kilese janentīti puthujjanā’’ti sabbaṃ vitthāretabbaṃ. Apica puthūnaṃ gaṇanapathamatītānaṃ ariyadhammaparammukhānaṃ nīcadhammasamācārānaṃ janānaṃ antogadhattāpi puthujjano, puthu vā ayaṃ visuṃyeva saṅkhaṃ gato, visaṃsaṭṭho sīlasutādiguṇayuttehi ariyehi janoti puthujjano. Evametehi ‘‘assutavā puthujjano’’ti dvīhipi padehi ye te –
‘‘து³வே புது²ஜ்ஜனா வுத்தா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா;
‘‘Duve puthujjanā vuttā, buddhenādiccabandhunā;
அந்தோ⁴ புது²ஜ்ஜனோ ஏகோ, கல்யாணேகோ புது²ஜ்ஜனோ’’தி. (மஹானி॰ 94); –
Andho puthujjano eko, kalyāṇeko puthujjano’’ti. (mahāni. 94); –
த்³வே புது²ஜ்ஜனா வுத்தா, தேஸு அந்த⁴புது²ஜ்ஜனோ க³ஹிதோ. இமஸ்மிந்தி பச்சுப்பன்னபச்சக்க²காயங் த³ஸ்ஸேதி. சாதுமஹாபூ⁴திகஸ்மிந்தி சதுமஹாபூ⁴தகாயே சதுமஹாபூ⁴தேஹி நிப்³ப³த்தே சதுமஹாபூ⁴தமயேதி அத்தோ². நிப்³பி³ந்தெ³ய்யாதி உக்கண்டெ²ய்ய. விரஜ்ஜெய்யாதி ந ரஜ்ஜெய்ய. விமுச்செய்யாதி முச்சிதுகாமோ ப⁴வெய்ய. ஆசயோதி வுட்³டி⁴. அபசயோதி பரிஹானி. ஆதா³னந்தி நிப்³ப³த்தி. நிக்கே²பனந்தி பே⁴தோ³.
Dve puthujjanā vuttā, tesu andhaputhujjano gahito. Imasminti paccuppannapaccakkhakāyaṃ dasseti. Cātumahābhūtikasminti catumahābhūtakāye catumahābhūtehi nibbatte catumahābhūtamayeti attho. Nibbindeyyāti ukkaṇṭheyya. Virajjeyyāti na rajjeyya. Vimucceyyāti muccitukāmo bhaveyya. Ācayoti vuḍḍhi. Apacayoti parihāni. Ādānanti nibbatti. Nikkhepananti bhedo.
தஸ்மாதி யஸ்மா இமே சத்தாரோ வுட்³டி⁴ஹானினிப்³ப³த்திபே⁴தா³ பஞ்ஞாயந்தி, தஸ்மா தங்காரணாதி அத்தோ². இதி ப⁴க³வா சாதுமஹாபூ⁴திகே காயே ரூபங் பரிக்³க³ஹேதுங் அயுத்தரூபங் கத்வா அரூபங் பரிக்³க³ஹேதுங் யுத்தரூபங் கரோதி. கஸ்மா? தேஸஞ்ஹி பி⁴க்கூ²னங் ரூபஸ்மிங் கா³ஹோ ப³லவா அதி⁴மத்தோ, தேன தேஸங் ரூபே கா³ஹஸ்ஸ பரிக்³க³ஹேதப்³ப³ரூபதங் த³ஸ்ஸெத்வா நிக்கட்³ட⁴ந்தோ அரூபே பதிட்டா²பனத்த²ங் ஏவமாஹ.
Tasmāti yasmā ime cattāro vuḍḍhihāninibbattibhedā paññāyanti, tasmā taṃkāraṇāti attho. Iti bhagavā cātumahābhūtike kāye rūpaṃ pariggahetuṃ ayuttarūpaṃ katvā arūpaṃ pariggahetuṃ yuttarūpaṃ karoti. Kasmā? Tesañhi bhikkhūnaṃ rūpasmiṃ gāho balavā adhimatto, tena tesaṃ rūpe gāhassa pariggahetabbarūpataṃ dassetvā nikkaḍḍhanto arūpe patiṭṭhāpanatthaṃ evamāha.
சித்தந்திஆதி³ ஸப்³ப³ங் மனாயதனஸ்ஸேவ நாமங். தஞ்ஹி சித்தவத்து²தாய சித்தகோ³சரதாய ஸம்பயுத்தத⁴ம்மசித்ததாய ச சித்தங், மனநட்டே²ன மனோ, விஜானநட்டே²ன விஞ்ஞாணந்தி வுச்சதி. நாலந்தி ந ஸமத்தோ². அஜ்ஜோ²ஸிதந்தி தண்ஹாய கி³லித்வா பரினிட்ட²பெத்வா க³ஹிதங். மமாயிதந்தி தண்ஹாமமத்தேன மம இத³ந்தி க³ஹிதங். பராமட்ட²ந்தி தி³ட்டி²யா பராமஸித்வா க³ஹிதங். ஏதங் மமாதி தண்ஹாகா³ஹோ, தேன அட்ட²ஸததண்ஹாவிசரிதங் க³ஹிதங் ஹோதி. ஏஸோஹமஸ்மீதி மானகா³ஹோ, தேன நவ மானா க³ஹிதா ஹொந்தி. ஏஸோ மே அத்தாதி தி³ட்டி²கா³ஹோ, தேன த்³வாஸட்டி² தி³ட்டி²யோ க³ஹிதா ஹொந்தி. தஸ்மாதி யஸ்மா ஏவங் தீ³க⁴ரத்தங் க³ஹிதங், தஸ்மா நிப்³பி³ந்தி³துங் ந ஸமத்தோ².
Cittantiādi sabbaṃ manāyatanasseva nāmaṃ. Tañhi cittavatthutāya cittagocaratāya sampayuttadhammacittatāya ca cittaṃ, mananaṭṭhena mano, vijānanaṭṭhena viññāṇanti vuccati. Nālanti na samattho. Ajjhositanti taṇhāya gilitvā pariniṭṭhapetvā gahitaṃ. Mamāyitanti taṇhāmamattena mama idanti gahitaṃ. Parāmaṭṭhanti diṭṭhiyā parāmasitvā gahitaṃ. Etaṃ mamāti taṇhāgāho, tena aṭṭhasatataṇhāvicaritaṃ gahitaṃ hoti. Esohamasmīti mānagāho, tena nava mānā gahitā honti. Eso me attāti diṭṭhigāho, tena dvāsaṭṭhi diṭṭhiyo gahitā honti. Tasmāti yasmā evaṃ dīgharattaṃ gahitaṃ, tasmā nibbindituṃ na samattho.
வரங், பி⁴க்க²வேதி இத³ங் கஸ்மா ஆஹ? பட²மஞ்ஹி தேன ரூபங் பரிக்³க³ஹேதுங் அயுத்தரூபங் கதங், அரூபங் யுத்தரூபங், அத² ‘‘தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ரூபதோ கா³ஹோ நிக்க²மித்வா அரூபங் க³தோ’’தி ஞத்வா தங் நிக்கட்³டி⁴துங் இமங் தே³ஸனங் ஆரபி⁴. தத்த² அத்ததோ உபக³ச்செ²ய்யாதி அத்தாதி க³ண்ஹெய்ய. பி⁴ய்யோபீதி வஸ்ஸஸததோ உத்³த⁴ம்பி. கஸ்மா பன ப⁴க³வா ஏவமாஹ? கிங் அதிரேகவஸ்ஸஸதங் திட்ட²மானங் ரூபங் நாம அத்தி²? நனு பட²மவயே பவத்தங் ரூபங் மஜ்ஜி²மவயங் ந பாபுணாதி, மஜ்ஜி²மவயே பவத்தங் பச்சி²மவயங், புரேப⁴த்தே பவத்தங் பச்சா²ப⁴த்தங், பச்சா²ப⁴த்தே பவத்தங் பட²மயாமங், பட²மயாமே பவத்தங் மஜ்ஜி²மயாமங், மஜ்ஜி²மயாமே பவத்தங் பச்சி²மயாமங் ந பாபுணாதி? ததா² க³மனே பவத்தங் டா²னங், டா²னே பவத்தங் நிஸஜ்ஜங், நிஸஜ்ஜாய பவத்தங் ஸயனங் ந பாபுணாதி. ஏகஇரியாபதே²பி பாத³ஸ்ஸ உத்³த⁴ரணே பவத்தங் அதிஹரணங், அதிஹரணே பவத்தங் வீதிஹரணங், வீதிஹரணே பவத்தங் வொஸ்ஸஜ்ஜனங், வொஸ்ஸஜ்ஜனே பவத்தங் ஸன்னிக்கே²பனங், ஸன்னிக்கே²பனே பவத்தங் ஸன்னிருஜ்ஜ²னங் ந பாபுணாதி, தத்த² தத்தே²வ ஓதி⁴ ஓதி⁴ பப்³ப³ங் பப்³ப³ங் ஹுத்வா தத்தகபாலே பக்கி²த்ததிலா விய படபடாயந்தா ஸங்கா²ரா பி⁴ஜ்ஜந்தீதி? ஸச்சமேதங். யதா² பன பதீ³பஸ்ஸ ஜலதோ ஜாதா தங் தங் வட்டிப்பதே³ஸங் அனதிக்கமித்வா தத்த² தத்தே²வ பி⁴ஜ்ஜதி, அத² ச பன பவேணிஸம்ப³ந்த⁴வஸேன ஸப்³ப³ரத்திங் ஜலிதோ பதீ³போதி வுச்சதி, ஏவமிதா⁴பி பவேணிவஸேன அயம்பி காயோ ஏவங் சிரட்டி²திகோ விய கத்வா த³ஸ்ஸிதோ.
Varaṃ, bhikkhaveti idaṃ kasmā āha? Paṭhamañhi tena rūpaṃ pariggahetuṃ ayuttarūpaṃ kataṃ, arūpaṃ yuttarūpaṃ, atha ‘‘tesaṃ bhikkhūnaṃ rūpato gāho nikkhamitvā arūpaṃ gato’’ti ñatvā taṃ nikkaḍḍhituṃ imaṃ desanaṃ ārabhi. Tattha attato upagaccheyyāti attāti gaṇheyya. Bhiyyopīti vassasatato uddhampi. Kasmā pana bhagavā evamāha? Kiṃ atirekavassasataṃ tiṭṭhamānaṃ rūpaṃ nāma atthi? Nanu paṭhamavaye pavattaṃ rūpaṃ majjhimavayaṃ na pāpuṇāti, majjhimavaye pavattaṃ pacchimavayaṃ, purebhatte pavattaṃ pacchābhattaṃ, pacchābhatte pavattaṃ paṭhamayāmaṃ, paṭhamayāme pavattaṃ majjhimayāmaṃ, majjhimayāme pavattaṃ pacchimayāmaṃ na pāpuṇāti? Tathā gamane pavattaṃ ṭhānaṃ, ṭhāne pavattaṃ nisajjaṃ, nisajjāya pavattaṃ sayanaṃ na pāpuṇāti. Ekairiyāpathepi pādassa uddharaṇe pavattaṃ atiharaṇaṃ, atiharaṇe pavattaṃ vītiharaṇaṃ, vītiharaṇe pavattaṃ vossajjanaṃ, vossajjane pavattaṃ sannikkhepanaṃ, sannikkhepane pavattaṃ sannirujjhanaṃ na pāpuṇāti, tattha tattheva odhi odhi pabbaṃ pabbaṃ hutvā tattakapāle pakkhittatilā viya paṭapaṭāyantā saṅkhārā bhijjantīti? Saccametaṃ. Yathā pana padīpassa jalato jātā taṃ taṃ vaṭṭippadesaṃ anatikkamitvā tattha tattheva bhijjati, atha ca pana paveṇisambandhavasena sabbarattiṃ jalito padīpoti vuccati, evamidhāpi paveṇivasena ayampi kāyo evaṃ ciraṭṭhitiko viya katvā dassito.
ரத்தியா ச தி³வஸஸ்ஸ சாதி ரத்திம்ஹி ச தி³வஸே ச. பு⁴ம்மத்தே² ஹேதங் ஸாமிவசனங். அஞ்ஞதே³வ உப்பஜ்ஜதி, அஞ்ஞங் நிருஜ்ஜ²தீதி யங் ரத்திங் உப்பஜ்ஜதி ச நிருஜ்ஜ²தி ச, ததோ அஞ்ஞதே³வ தி³வா உப்பஜ்ஜதி ச நிருஜ்ஜ²தி சாதி அத்தோ². அஞ்ஞங் உப்பஜ்ஜதி, அனுப்பன்னமேவ அஞ்ஞங் நிருஜ்ஜ²தீதி ஏவங் பன அத்தோ² ந க³ஹேதப்³போ³. ‘‘ரத்தியா ச தி³வஸஸ்ஸ சா’’தி இத³ங் புரிமபவேணிதோ பரித்தகங் பவேணிங் க³ஹெத்வா பவேணிவஸேனேவ வுத்தங், ஏகரத்திங் பன ஏகதி³வஸங் வா ஏகமேவ சித்தங் டா²துங் ஸமத்த²ங் நாம நத்தி². ஏகஸ்மிஞ்ஹி அச்ச²ராக்க²ணே அனேகானி சித்தகோடிஸதஸஹஸ்ஸானி உப்பஜ்ஜந்தி. வுத்தம்பி சேதங் மிலிந்த³பஞ்ஹே –
Rattiyā ca divasassa cāti rattimhi ca divase ca. Bhummatthe hetaṃ sāmivacanaṃ. Aññadeva uppajjati, aññaṃ nirujjhatīti yaṃ rattiṃ uppajjati ca nirujjhati ca, tato aññadeva divā uppajjati ca nirujjhati cāti attho. Aññaṃ uppajjati, anuppannameva aññaṃ nirujjhatīti evaṃ pana attho na gahetabbo. ‘‘Rattiyā ca divasassa cā’’ti idaṃ purimapaveṇito parittakaṃ paveṇiṃ gahetvā paveṇivaseneva vuttaṃ, ekarattiṃ pana ekadivasaṃ vā ekameva cittaṃ ṭhātuṃ samatthaṃ nāma natthi. Ekasmiñhi accharākkhaṇe anekāni cittakoṭisatasahassāni uppajjanti. Vuttampi cetaṃ milindapañhe –
‘‘வாஹஸதங் கோ², மஹாராஜ , வீஹீனங், அட்³ட⁴சூளஞ்ச வாஹா, வீஹிஸத்தம்ப³ணானி, த்³வே ச தும்பா³, ஏகச்ச²ராக்க²ணே பவத்தஸ்ஸ சித்தஸ்ஸ எத்தகா வீஹீ லக்க²ங் ட²பீயமானா பரிக்க²யங் பரியாதா³னங் க³ச்செ²ய்யு’’ந்தி.
‘‘Vāhasataṃ kho, mahārāja , vīhīnaṃ, aḍḍhacūḷañca vāhā, vīhisattambaṇāni, dve ca tumbā, ekaccharākkhaṇe pavattassa cittassa ettakā vīhī lakkhaṃ ṭhapīyamānā parikkhayaṃ pariyādānaṃ gaccheyyu’’nti.
பவனேதி மஹாவனே. தங் முஞ்சித்வா அஞ்ஞங் க³ண்ஹாதி, தங் முஞ்சித்வா அஞ்ஞங் க³ண்ஹாதீதி இமினா ந ஸோ க³ண்ஹிதப்³ப³ஸாக²ங் அலபி⁴த்வா பூ⁴மிங் ஓதரதி. அத² கோ² தஸ்மிங் மஹாவனே விசரந்தோ தங் தங் ஸாக²ங் க³ண்ஹந்தோயேவ சரதீதி அயமத்தோ² த³ஸ்ஸிதோ.
Pavaneti mahāvane. Taṃ muñcitvā aññaṃ gaṇhāti, taṃ muñcitvā aññaṃ gaṇhātīti iminā na so gaṇhitabbasākhaṃ alabhitvā bhūmiṃ otarati. Atha kho tasmiṃ mahāvane vicaranto taṃ taṃ sākhaṃ gaṇhantoyeva caratīti ayamattho dassito.
ஏவமேவ கோ²தி எத்த² இத³ங் ஓபம்மஸங்ஸந்த³னங் – அரஞ்ஞமஹாவனங் விய ஹி ஆரம்மணவனங் வேதி³தப்³ப³ங். தஸ்மிங் வனே விசரணமக்கடோ விய ஆரம்மணவனே உப்பஜ்ஜனகசித்தங். ஸாகா²க³ஹணங் விய ஆரம்மணே லுப்³ப⁴னங். யதா² ஸோ அரஞ்ஞே விசரந்தோ மக்கடோ தங் தங் ஸாக²ங் பஹாய தங் தங் ஸாக²ங் க³ண்ஹாதி, ஏவமித³ங் ஆரம்மணவனே விசரந்தங் சித்தம்பி கதா³சி ரூபாரம்மணங் க³ஹெத்வா உப்பஜ்ஜதி, கதா³சி ஸத்³தா³தீ³ஸு அஞ்ஞதரங், கதா³சி அதீதங், கதா³சி அனாக³தங் வா பச்சுப்பன்னங் வா, ததா² கதா³சி அஜ்ஜ²த்தங், கதா³சி பா³ஹிரங். யதா² ச ஸோ அரஞ்ஞே விசரந்தோ மக்கடோ ஸாக²ங் அலபி⁴த்வா ஓருய்ஹ பூ⁴மியங் நிஸின்னோதி ந வத்தப்³போ³, ஏகங் பன பண்ணஸாக²ங் க³ஹெத்வாவ நிஸீத³தி, ஏவமேவ ஆரம்மணவனே விசரந்தங் சித்தம்பி ஏகங் ஓலுப்³பா⁴ரம்மணங் அலபி⁴த்வா உப்பன்னந்தி ந வத்தப்³ப³ங், ஏகஜாதியங் பன ஆரம்மணங் க³ஹெத்வாவ உப்பஜ்ஜதீதி வேதி³தப்³ப³ங். எத்தாவதா ச பன ப⁴க³வதா ரூபதோ நீஹரித்வா அரூபே கா³ஹோ பதிட்டா²பிதோ, அரூபதோ நீஹரித்வா ரூபே.
Evameva khoti ettha idaṃ opammasaṃsandanaṃ – araññamahāvanaṃ viya hi ārammaṇavanaṃ veditabbaṃ. Tasmiṃ vane vicaraṇamakkaṭo viya ārammaṇavane uppajjanakacittaṃ. Sākhāgahaṇaṃ viya ārammaṇe lubbhanaṃ. Yathā so araññe vicaranto makkaṭo taṃ taṃ sākhaṃ pahāya taṃ taṃ sākhaṃ gaṇhāti, evamidaṃ ārammaṇavane vicarantaṃ cittampi kadāci rūpārammaṇaṃ gahetvā uppajjati, kadāci saddādīsu aññataraṃ, kadāci atītaṃ, kadāci anāgataṃ vā paccuppannaṃ vā, tathā kadāci ajjhattaṃ, kadāci bāhiraṃ. Yathā ca so araññe vicaranto makkaṭo sākhaṃ alabhitvā oruyha bhūmiyaṃ nisinnoti na vattabbo, ekaṃ pana paṇṇasākhaṃ gahetvāva nisīdati, evameva ārammaṇavane vicarantaṃ cittampi ekaṃ olubbhārammaṇaṃ alabhitvā uppannanti na vattabbaṃ, ekajātiyaṃ pana ārammaṇaṃ gahetvāva uppajjatīti veditabbaṃ. Ettāvatā ca pana bhagavatā rūpato nīharitvā arūpe gāho patiṭṭhāpito, arūpato nīharitvā rūpe.
இதா³னி தங் உப⁴யதோ நிக்கட்³டி⁴துகாமோ தத்ர, பி⁴க்க²வே, ஸுதவா அரியஸாவகோதி தே³ஸனங் ஆரபி⁴. அயங் பனத்தோ² ஆஸீவிஸத³ட்டூ²பமாய தீ³பேதப்³போ³ – ஏகோ கிர புரிஸோ ஆஸீவிஸேன த³ட்டோ², அத²ஸ்ஸ விஸங் ஹரிஸ்ஸாமீதி சே²கோ பி⁴ஸக்கோ ஆக³ந்த்வா வமனங் காரெத்வா ஹெட்டா² க³ருளோ, உபரி நாகோ³தி மந்தங் பரிவத்தெத்வா விஸங் உபரி ஆரோபேஸி. ஸோ யாவ அக்கி²ப்பதே³ஸா ஆருள்ஹபா⁴வங் ஞத்வா ‘‘இதோ பரங் அபி⁴ருஹிதுங் ந த³ஸ்ஸாமி, த³ட்ட²ட்டா²னேயேவ ட²பெஸ்ஸாமீ’’தி உபரி க³ருளோ, ஹெட்டா² நாகோ³தி மந்தங் பரிவத்தெத்வா கண்ணே து⁴மெத்வா த³ண்ட³கேன பஹரித்வா விஸங் ஓதாரெத்வா த³ட்ட²ட்டா²னேயேவ ட²பேஸி. தத்ரஸ்ஸ டி²தபா⁴வங் ஞத்வா அக³த³லேபேன விஸங் நிம்மதெ²த்வா ந்ஹாபெத்வா ‘‘ஸுகீ² ஹோஹீ’’தி வத்வா யேனகாமங் பக்காமி.
Idāni taṃ ubhayato nikkaḍḍhitukāmo tatra, bhikkhave, sutavā ariyasāvakoti desanaṃ ārabhi. Ayaṃ panattho āsīvisadaṭṭhūpamāya dīpetabbo – eko kira puriso āsīvisena daṭṭho, athassa visaṃ harissāmīti cheko bhisakko āgantvā vamanaṃ kāretvā heṭṭhā garuḷo, upari nāgoti mantaṃ parivattetvā visaṃ upari āropesi. So yāva akkhippadesā āruḷhabhāvaṃ ñatvā ‘‘ito paraṃ abhiruhituṃ na dassāmi, daṭṭhaṭṭhāneyeva ṭhapessāmī’’ti upari garuḷo, heṭṭhā nāgoti mantaṃ parivattetvā kaṇṇe dhumetvā daṇḍakena paharitvā visaṃ otāretvā daṭṭhaṭṭhāneyeva ṭhapesi. Tatrassa ṭhitabhāvaṃ ñatvā agadalepena visaṃ nimmathetvā nhāpetvā ‘‘sukhī hohī’’ti vatvā yenakāmaṃ pakkāmi.
தத்த² ஆஸீவிஸேன த³ட்ட²ஸ்ஸ காயே விஸபதிட்டா²னங் விய இமேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ரூபே அதி⁴மத்தகா³ஹகாலோ, சே²கோ பி⁴ஸக்கோ விய ததா²க³தோ, மந்தங் பரிவத்தெத்வா உபரி விஸஸ்ஸ ஆரோபிதகாலோ விய ததா²க³தேன தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் ரூபதோ கா³ஹங் நீஹரித்வா அரூபே பதிட்டா²பிதகாலோ, யாவ அக்கி²ப்பதே³ஸா ஆருள்ஹவிஸஸ்ஸ உபரி அபி⁴ருஹிதுங் அத³த்வா புன மந்தப³லேன ஓதாரெத்வா த³ட்ட²ட்டா²னேயேவ ட²பனங் விய ஸத்தா²ரா தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அரூபதோ கா³ஹங் நீஹரித்வா ரூபே பதிட்டா²பிதகாலோ. த³ட்ட²ட்டா²னே டி²தஸ்ஸ விஸஸ்ஸ அக³த³லேபேன நிம்மத²னங் விய உப⁴யதோ கா³ஹங் நீஹரணத்தா²ய இமிஸ்ஸா தே³ஸனாய ஆரத்³த⁴காலோ வேதி³தப்³போ³. தத்த² நிப்³பி³ந்த³ங் விரஜ்ஜதீதி இமினா மக்³கோ³ கதி²தோ, விராகா³ விமுச்சதீதி ப²லங், விமுத்தஸ்மிந்திஆதி³னா பச்சவெக்க²ணா. பட²மங்.
Tattha āsīvisena daṭṭhassa kāye visapatiṭṭhānaṃ viya imesaṃ bhikkhūnaṃ rūpe adhimattagāhakālo, cheko bhisakko viya tathāgato, mantaṃ parivattetvā upari visassa āropitakālo viya tathāgatena tesaṃ bhikkhūnaṃ rūpato gāhaṃ nīharitvā arūpe patiṭṭhāpitakālo, yāva akkhippadesā āruḷhavisassa upari abhiruhituṃ adatvā puna mantabalena otāretvā daṭṭhaṭṭhāneyeva ṭhapanaṃ viya satthārā tesaṃ bhikkhūnaṃ arūpato gāhaṃ nīharitvā rūpe patiṭṭhāpitakālo. Daṭṭhaṭṭhāne ṭhitassa visassa agadalepena nimmathanaṃ viya ubhayato gāhaṃ nīharaṇatthāya imissā desanāya āraddhakālo veditabbo. Tattha nibbindaṃ virajjatīti iminā maggo kathito, virāgā vimuccatīti phalaṃ, vimuttasmintiādinā paccavekkhaṇā. Paṭhamaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. அஸ்ஸுதவாஸுத்தங் • 1. Assutavāsuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. அஸ்ஸுதவாஸுத்தவண்ணனா • 1. Assutavāsuttavaṇṇanā