News / Sănătate |
Astmul ar putea fi oprit de bacterii
O echipă de cercetători de la Universitatea din Columbia Britanică şi de la Spitalul de Copii din Vancouver, Canada, a stabilit că expunerea la bacterii bune, devreme în viaţă, ar putea preveni dezvoltarea de astm şi alergii.
Analizele efectuate pe copii au arătat că există un risc mai mare de astm la vârsta de trei ani, dacă patru tipuri de bacterii lipsesc din organismul lor la trei luni şi la un an.
Copiilor cărora la trei luni le lipseau bacteriile Faecalibacterium, Lachnospira, Veillonella şi Rothia (Flvr) au un risc crescut de a dezvolta astm la vârsta de trei ani, pe baza respiraţiei şuierătoare şi a testelor cutanate de alergie. Acelaşi efect a fost observat la copiii de un an, ceea ce sugerează că primele luni de viaţă sunt cruciale.
În organism există bacterii, ciuperci şi virusuri, de 10 ori mai numeroşi decât celulele umane şi acest microbiom este considerat a avea un impact uriaş asupra sănătăţii. Experţii consideră că bacteriile potrivite la momentul potrivit ar putea fi cel mai bun mod de a preveni alergiile şi astmul.
Mai multe experimente au arătat că administrarea unui amestec de bacterii la animale de laborator, anterior lipsite de germeni, a redus inflamaţia în căile respiratorii ale puilor lor. O administrare suplimentară cu Flvr în viaţa timpurie a copiilor ar putea fi utilă pentru a preveni dezvoltarea astmului mai târziu.
Astmul este cauzat de căile respiratorii care sunt mai sensibile la iritaţii şi inflamaţii.
O explicaţie pentru creşterea alarmantă a cazurilor de astm şi alergii este "ipoteza igienei", care sugerează că copiii nu mai sunt expuşi suficient la microbi pentru a calibra sistemul imunitar astfel încât să facă diferenţa între prieten şi dușman.
Naşterea prin cezariană şi lipsa alăptării de la mamă limitează bacteriile care sunt trecute la un nou-născut. Antibioticele luate de o femeie gravidă sau de copilul nou-născut pot schimba, de asemenea, microbiomul.
Sistemul imunitar ia naştere în intestin şi influenţează modul în care funcţionează peste tot în organism. Anterior, expunerea la microbi a fost legată de protecţia împotriva astmului, un exemplu clasic fiind creşterea la o fermă şi consumul de lapte crud. Acum, activităţile de cercetare sugerează că o dietă bogată în fibre reduce inflamaţia din plămâni şi poate uşura simptomele astmului.