Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    6. அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீஸுத்தங்

    6. Asubhānupassīsuttaṃ

    85. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    85. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீ, பி⁴க்க²வே, காயஸ்மிங் விஹரத²; ஆனாபானஸ்ஸதி ச வோ அஜ்ஜ²த்தங் பரிமுக²ங் ஸூபட்டி²தா ஹோது; ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு அனிச்சானுபஸ்ஸினோ விஹரத². அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீனங், பி⁴க்க²வே, காயஸ்மிங் விஹரதங் யோ ஸுபா⁴ய தா⁴துயா ராகா³னுஸயோ ஸோ பஹீயதி 1. ஆனாபானஸ்ஸதியா அஜ்ஜ²த்தங் பரிமுக²ங் ஸூபட்டி²திதாய யே பா³ஹிரா விதக்காஸயா விகா⁴தபக்கி²கா, தே ந ஹொந்தி. ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு அனிச்சானுபஸ்ஸீனங் விஹரதங் யா அவிஜ்ஜா ஸா பஹீயதி, யா விஜ்ஜா ஸா உப்பஜ்ஜதீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Asubhānupassī, bhikkhave, kāyasmiṃ viharatha; ānāpānassati ca vo ajjhattaṃ parimukhaṃ sūpaṭṭhitā hotu; sabbasaṅkhāresu aniccānupassino viharatha. Asubhānupassīnaṃ, bhikkhave, kāyasmiṃ viharataṃ yo subhāya dhātuyā rāgānusayo so pahīyati 2. Ānāpānassatiyā ajjhattaṃ parimukhaṃ sūpaṭṭhititāya ye bāhirā vitakkāsayā vighātapakkhikā, te na honti. Sabbasaṅkhāresu aniccānupassīnaṃ viharataṃ yā avijjā sā pahīyati, yā vijjā sā uppajjatī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீ காயஸ்மிங், ஆனாபானே படிஸ்ஸதோ;

    ‘‘Asubhānupassī kāyasmiṃ, ānāpāne paṭissato;

    ஸப்³ப³ஸங்கா²ரஸமத²ங், பஸ்ஸங் ஆதாபி ஸப்³ப³தா³.

    Sabbasaṅkhārasamathaṃ, passaṃ ātāpi sabbadā.

    ‘‘ஸ வே ஸம்மத்³த³ஸோ பி⁴க்கு², யதோ தத்த² விமுச்சதி;

    ‘‘Sa ve sammaddaso bhikkhu, yato tattha vimuccati;

    அபி⁴ஞ்ஞாவோஸிதோ ஸந்தோ, ஸ வே யோகா³திகோ³ முனீ’’தி.

    Abhiññāvosito santo, sa ve yogātigo munī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ச²ட்ட²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. பஹிய்யதி (க॰)
    2. pahiyyati (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 6. அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீஸுத்தவண்ணனா • 6. Asubhānupassīsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact