Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
3. அஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா
3. Asubhasuttavaṇṇanā
163. ததியே அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீ காயே விஹரதீதி அத்தனோ கரஜகாயே ‘‘யதா² ஏதங், ததா² இத³’’ந்தி இமினா நயேன ப³ஹித்³தா⁴ தி³ட்டா²னங் த³ஸன்னங் அஸுபா⁴னங் உபஸங்ஹரணவஸேன அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீ விஹரதி, அத்தனோ காயங் அஸுப⁴தோ படிகூலதோ ஞாணேன பஸ்ஸதீதி அத்தோ². ஆஹாரே படிகூலஸஞ்ஞீதி நவன்னங் பாடிகுல்யானங் வஸேன கப³ளீகாராஹாரே படிகூலஸஞ்ஞீ. ஸப்³ப³லோகே அனபி⁴ரதிஸஞ்ஞீதி ஸப்³ப³ஸ்மிம்பி தேதா⁴துகே லோகஸன்னிவாஸே அனபி⁴ரதாய உக்கண்டி²தஸஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோ. ஸப்³ப³ஸங்கா²ரேஸு அனிச்சானுபஸ்ஸீதி ஸப்³பே³பி தேபூ⁴மகஸங்கா²ரே அனிச்சதோ அனுபஸ்ஸந்தோ. மரணஸஞ்ஞாதி மரணங் ஆரப்³ப⁴ உப்பன்னஸஞ்ஞா. அஜ்ஜ²த்தங் ஸூபட்டி²தா ஹோதீதி நியகஜ்ஜ²த்தே ஸுட்டு² உபட்டி²தா ஹோதி. எத்தாவதா ப³லவவிபஸ்ஸனா கதி²தா. ஸேக²ப³லானீதி ஸிக்க²னகானங் ப³லானி. ஸேஸமெத்த² பாளிவஸேன உத்தானமேவ. ‘‘அஸுபா⁴னுபஸ்ஸீ’’திஆதீ³னி பன து³க்கா²ய படிபதா³ய த³ஸ்ஸனத்த²ங் வுத்தானி, பட²மஜ்ஜா²னாதீ³னி ஸுகா²ய. அஸுபா⁴தீ³னி ஹி படிகூலாரம்மணானி, தேஸு பன பகதியாவ ஸம்பியாயமானங் சித்தங் அல்லீயதி. தஸ்மா தானி பா⁴வெந்தோ து³க்க²படிபத³ங் படிபன்னோ நாம ஹோதி. பட²மஜ்ஜா²னாதீ³னி பணீதஸுகா²னி , தஸ்மா தானி படிபன்னோ ஸுக²படிபத³ங் படிபன்னோ நாம ஹோதி.
163. Tatiye asubhānupassī kāye viharatīti attano karajakāye ‘‘yathā etaṃ, tathā ida’’nti iminā nayena bahiddhā diṭṭhānaṃ dasannaṃ asubhānaṃ upasaṃharaṇavasena asubhānupassī viharati, attano kāyaṃ asubhato paṭikūlato ñāṇena passatīti attho. Āhāre paṭikūlasaññīti navannaṃ pāṭikulyānaṃ vasena kabaḷīkārāhāre paṭikūlasaññī. Sabbaloke anabhiratisaññīti sabbasmimpi tedhātuke lokasannivāse anabhiratāya ukkaṇṭhitasaññāya samannāgato. Sabbasaṅkhāresu aniccānupassīti sabbepi tebhūmakasaṅkhāre aniccato anupassanto. Maraṇasaññāti maraṇaṃ ārabbha uppannasaññā. Ajjhattaṃ sūpaṭṭhitā hotīti niyakajjhatte suṭṭhu upaṭṭhitā hoti. Ettāvatā balavavipassanā kathitā. Sekhabalānīti sikkhanakānaṃ balāni. Sesamettha pāḷivasena uttānameva. ‘‘Asubhānupassī’’tiādīni pana dukkhāya paṭipadāya dassanatthaṃ vuttāni, paṭhamajjhānādīni sukhāya. Asubhādīni hi paṭikūlārammaṇāni, tesu pana pakatiyāva sampiyāyamānaṃ cittaṃ allīyati. Tasmā tāni bhāvento dukkhapaṭipadaṃ paṭipanno nāma hoti. Paṭhamajjhānādīni paṇītasukhāni , tasmā tāni paṭipanno sukhapaṭipadaṃ paṭipanno nāma hoti.
அயங் பனெத்த² ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணா உபமா – ஸங்கா³மாவசரபுரிஸோ ஹி ப²லககொட்ட²கங் கத்வா பஞ்சாவுதா⁴னி ஸன்னய்ஹித்வா ஸங்கா³மங் பவிஸதி, ஸோ அந்தரா விஸ்ஸமிதுகாமோ ப²லககொட்ட²கங் பவிஸித்வா விஸ்ஸமதி சேவ பானபோ⁴ஜனாதீ³னி ச படிஸேவதி. ததோ புன ஸங்கா³மங் பவிஸித்வா கம்மங் கரோதி. தத்த² ஸங்கா³மோ விய கிலேஸஸங்கா³மோ த³ட்ட²ப்³போ³, ப²லககொட்ட²கோ விய பஞ்சனிஸ்ஸயப³லானி, ஸங்கா³மபவிஸனபுரிஸோ விய யோகா³வசரோ, பஞ்சாவுத⁴ஸன்னாஹோ விய விபஸ்ஸனாபஞ்சமானி இந்த்³ரியானி, ஸங்கா³மங் பவிஸனகாலோ விய விபஸ்ஸனாய கம்மகரணகாலோ, விஸ்ஸமிதுகாமஸ்ஸ ப²லககொட்ட²கங் பவிஸித்வா விஸ்ஸமனபானபோ⁴ஜனானி படிஸேவனகாலோ விய விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தஸ்ஸ சித்துப்பாத³ஸ்ஸ நிரஸ்ஸாத³க்க²ணே பஞ்ச ப³லானி நிஸ்ஸாய சித்தங் ஸம்பஹங்ஸனகாலோ, விஸ்ஸமித்வா கா²தி³த்வா பிவித்வா ச புன ஸங்கா³மஸ்ஸ பவிஸனகாலோ விய பஞ்சஹி ப³லேஹி சித்தங் ஸம்பஹங்ஸெத்வா புன விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தஸ்ஸ விவட்டெத்வா அரஹத்தக்³க³ஹணகாலோ வேதி³தப்³போ³. இமஸ்மிங் பன ஸுத்தே ப³லானி சேவ இந்த்³ரியானி ச மிஸ்ஸகானேவ கதி²தானீதி.
Ayaṃ panettha sabbasādhāraṇā upamā – saṅgāmāvacarapuriso hi phalakakoṭṭhakaṃ katvā pañcāvudhāni sannayhitvā saṅgāmaṃ pavisati, so antarā vissamitukāmo phalakakoṭṭhakaṃ pavisitvā vissamati ceva pānabhojanādīni ca paṭisevati. Tato puna saṅgāmaṃ pavisitvā kammaṃ karoti. Tattha saṅgāmo viya kilesasaṅgāmo daṭṭhabbo, phalakakoṭṭhako viya pañcanissayabalāni, saṅgāmapavisanapuriso viya yogāvacaro, pañcāvudhasannāho viya vipassanāpañcamāni indriyāni, saṅgāmaṃ pavisanakālo viya vipassanāya kammakaraṇakālo, vissamitukāmassa phalakakoṭṭhakaṃ pavisitvā vissamanapānabhojanāni paṭisevanakālo viya vipassanāya kammaṃ karontassa cittuppādassa nirassādakkhaṇe pañca balāni nissāya cittaṃ sampahaṃsanakālo, vissamitvā khāditvā pivitvā ca puna saṅgāmassa pavisanakālo viya pañcahi balehi cittaṃ sampahaṃsetvā puna vipassanāya kammaṃ karontassa vivaṭṭetvā arahattaggahaṇakālo veditabbo. Imasmiṃ pana sutte balāni ceva indriyāni ca missakāneva kathitānīti.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 3. அஸுப⁴ஸுத்தங் • 3. Asubhasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 3. அஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா • 3. Asubhasuttavaṇṇanā