Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
3. அஸுரிந்த³கஸுத்தவண்ணனா
3. Asurindakasuttavaṇṇanā
189. ததியே அஸுரிந்த³கபா⁴ரத்³வாஜோதி அக்கோஸகபா⁴ரத்³வாஜஸ்ஸ கனிட்டோ². குபிதோதி தேனேவ காரணேன குத்³தோ⁴. ஜயஞ்சேவஸ்ஸ தங் ஹோதீதி அஸ்ஸேவ தங் ஜயங் ஹோதி, ஸோ ஜயோ ஹோதீதி அத்தோ² . கதமஸ்ஸாதி? யா திதிக்கா² விஜானதோ அதி⁴வாஸனாய கு³ணங் விஜானந்தஸ்ஸ திதிக்கா² அதி⁴வாஸனா, அயங் தஸ்ஸ விஜானதோவ ஜயோ. பா³லோ பன ப²ருஸங் ப⁴ணந்தோ ‘‘மய்ஹங் ஜயோ’’தி கேவலங் ஜயங் மஞ்ஞதி. ததியங்.
189. Tatiye asurindakabhāradvājoti akkosakabhāradvājassa kaniṭṭho. Kupitoti teneva kāraṇena kuddho. Jayañcevassa taṃ hotīti asseva taṃ jayaṃ hoti, so jayo hotīti attho . Katamassāti? Yā titikkhā vijānato adhivāsanāya guṇaṃ vijānantassa titikkhā adhivāsanā, ayaṃ tassa vijānatova jayo. Bālo pana pharusaṃ bhaṇanto ‘‘mayhaṃ jayo’’ti kevalaṃ jayaṃ maññati. Tatiyaṃ.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 3. அஸுரிந்த³கஸுத்தங் • 3. Asurindakasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 3. அஸுரிந்த³கஸுத்தவண்ணனா • 3. Asurindakasuttavaṇṇanā