Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    4. அதபனீயஸுத்தங்

    4. Atapanīyasuttaṃ

    31. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    31. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘த்³வேமே, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மா அதபனீயா. கதமே த்³வே? இத⁴, பி⁴க்க²வே, ஏகச்சோ கதகல்யாணோ ஹோதி, கதகுஸலோ, கதபீ⁴ருத்தாணோ, அகதபாபோ, அகதலுத்³தோ³, அகதகிப்³பி³ஸோ. ஸோ ‘கதங் மே கல்யாண’ந்திபி ந தப்பதி, ‘அகதங் மே பாப’ந்திபி ந தப்பதி. இமே கோ², பி⁴க்க²வே, த்³வே த⁴ம்மா அதபனீயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Dveme, bhikkhave, dhammā atapanīyā. Katame dve? Idha, bhikkhave, ekacco katakalyāṇo hoti, katakusalo, katabhīruttāṇo, akatapāpo, akataluddo, akatakibbiso. So ‘kataṃ me kalyāṇa’ntipi na tappati, ‘akataṃ me pāpa’ntipi na tappati. Ime kho, bhikkhave, dve dhammā atapanīyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘காயது³ச்சரிதங் ஹித்வா, வசீது³ச்சரிதானி ச;

    ‘‘Kāyaduccaritaṃ hitvā, vacīduccaritāni ca;

    மனோது³ச்சரிதங் ஹித்வா, யஞ்சஞ்ஞங் தோ³ஸஸஞ்ஹிதங்.

    Manoduccaritaṃ hitvā, yañcaññaṃ dosasañhitaṃ.

    ‘‘அகத்வாகுஸலங் கம்மங், கத்வான குஸலங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Akatvākusalaṃ kammaṃ, katvāna kusalaṃ bahuṃ;

    காயஸ்ஸ பே⁴தா³ ஸப்பஞ்ஞோ, ஸக்³க³ங் ஸோ உபபஜ்ஜதீ’’தி.

    Kāyassa bhedā sappañño, saggaṃ so upapajjatī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. சதுத்த²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 4. அதபனீயஸுத்தவண்ணனா • 4. Atapanīyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact