Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
7. ஆதாபீஸுத்தங்
7. Ātāpīsuttaṃ
34. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
34. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘அனாதாபீ, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² அனொத்தாபீ 1 அப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய, அப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய, அப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாய. ஆதாபீ ச கோ², பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஒத்தாபீ 2 ப⁴ப்³போ³ ஸம்போ³தா⁴ய, ப⁴ப்³போ³ நிப்³பா³னாய, ப⁴ப்³போ³ அனுத்தரஸ்ஸ யோக³க்கே²மஸ்ஸ அதி⁴க³மாயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச . தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Anātāpī, bhikkhave, bhikkhu anottāpī 3 abhabbo sambodhāya, abhabbo nibbānāya, abhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāya. Ātāpī ca kho, bhikkhave, bhikkhu ottāpī 4 bhabbo sambodhāya, bhabbo nibbānāya, bhabbo anuttarassa yogakkhemassa adhigamāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca . Tatthetaṃ iti vuccati –
‘‘அனாதாபீ அனொத்தாபீ, குஸீதோ ஹீனவீரியோ;
‘‘Anātāpī anottāpī, kusīto hīnavīriyo;
யோ தீ²னமித்³த⁴ப³ஹுலோ, அஹிரீகோ அனாத³ரோ;
Yo thīnamiddhabahulo, ahirīko anādaro;
அப⁴ப்³போ³ தாதி³ஸோ பி⁴க்கு², பு²ட்டு²ங் ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.
Abhabbo tādiso bhikkhu, phuṭṭhuṃ sambodhimuttamaṃ.
‘‘யோ ச ஸதிமா நிபகோ ஜா²யீ, ஆதாபீ ஒத்தாபீ ச அப்பமத்தோ;
‘‘Yo ca satimā nipako jhāyī, ātāpī ottāpī ca appamatto;
ஸங்யோஜனங் ஜாதிஜராய செ²த்வா, இதே⁴வ ஸம்போ³தி⁴மனுத்தரங் பு²ஸே’’தி.
Saṃyojanaṃ jātijarāya chetvā, idheva sambodhimanuttaraṃ phuse’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ஸத்தமங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 7. ஆதாபீஸுத்தவண்ணனா • 7. Ātāpīsuttavaṇṇanā