Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    அதிரேகசீவராதி³கதா²

    Atirekacīvarādikathā

    348. அக்³க³ளங் அச்சு²பெய்யந்தி சி²த்³த³ட்டா²னே பிலோதிகக²ண்ட³ங் லக்³கா³பெய்யங். அஹதகப்பானந்தி ஏகவாரங் தோ⁴தானங். உதுத்³த⁴டானந்தி உதுதோ தீ³க⁴காலதோ உத்³த⁴டானங் ஹதவத்த²கானங், பிலோதிகானந்தி வுத்தங் ஹோதி. பாபணிகேதி அந்தராபணதோ பதிதபிலோதிகசீவரே. உஸ்ஸாஹோ கரணீயோதி பரியேஸனா காதப்³பா³. பரிச்சே²தோ³ பனெத்த² நத்தி², பட்டஸதம்பி வட்டதி. ஸப்³ப³மித³ங் ஸாதி³யந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ வஸேன வுத்தங். அக்³க³ளங் துன்னந்தி எத்த² உத்³த⁴ரித்வா அல்லீயாபனக²ண்ட³ங் அக்³க³ளங், ஸுத்தேன ஸங்ஸிப்³பி³தங் துன்னங்; வட்டெத்வா கரணங் ஓவட்டிகங் . கண்டு³ஸகங் வுச்சதி முத்³தி³கா. த³ள்ஹீகம்மந்தி அனுத்³த⁴ரித்வாவ உபஸ்ஸயங் கத்வா அல்லீயாபனகங் வத்த²க²ண்ட³ங்.

    348.Aggaḷaṃ acchupeyyanti chiddaṭṭhāne pilotikakhaṇḍaṃ laggāpeyyaṃ. Ahatakappānanti ekavāraṃ dhotānaṃ. Utuddhaṭānanti ututo dīghakālato uddhaṭānaṃ hatavatthakānaṃ, pilotikānanti vuttaṃ hoti. Pāpaṇiketi antarāpaṇato patitapilotikacīvare. Ussāho karaṇīyoti pariyesanā kātabbā. Paricchedo panettha natthi, paṭṭasatampi vaṭṭati. Sabbamidaṃ sādiyantassa bhikkhuno vasena vuttaṃ. Aggaḷaṃ tunnanti ettha uddharitvā allīyāpanakhaṇḍaṃ aggaḷaṃ, suttena saṃsibbitaṃ tunnaṃ; vaṭṭetvā karaṇaṃ ovaṭṭikaṃ. Kaṇḍusakaṃ vuccati muddikā. Daḷhīkammanti anuddharitvāva upassayaṃ katvā allīyāpanakaṃ vatthakhaṇḍaṃ.

    349-351. விஸாகா²வத்து² உத்தானத்த²ங். ததோ பரங் புப்³பே³ வினிச்சி²தமேவ. ஸோவக்³கி³கந்தி ஸக்³க³ப்பத்தஹேதுகங். தேனேவாஹ ‘‘ஸோவக்³கி³க’’ந்தி . ஸோகங் அபனேதீதி ஸோகனுத³ங். அனாமயாதி அரோகா³. ஸக்³க³ம்ஹி காயம்ஹீதி ஸக்³கோ³பபன்னா.

    349-351. Visākhāvatthu uttānatthaṃ. Tato paraṃ pubbe vinicchitameva. Sovaggikanti saggappattahetukaṃ. Tenevāha ‘‘sovaggika’’nti . Sokaṃ apanetīti sokanudaṃ. Anāmayāti arogā. Saggamhi kāyamhīti saggopapannā.

    353. புது²ஜ்ஜனா காமேஸு வீதராகா³தி ஜா²னலாபி⁴னோ.

    353.Puthujjanā kāmesu vītarāgāti jhānalābhino.

    356. ஸந்தி³ட்டோ²தி தி³ட்ட²மத்தகமித்தோ. ஸம்ப⁴த்தோதி ஏகஸம்போ⁴கோ³ த³ள்ஹமித்தோ. ஆலபிதோதி ‘‘மம ஸந்தகங் யங் இச்செ²ய்யாஸி, தங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ஏவங் வுத்தோ. ஏதேஸு தீஸு அஞ்ஞதரனாமேன ஸத்³தி⁴ங் ஜீவதி, க³ஹிதே அத்தமனோ ஹோதீதி இமேஹி க³ஹிதவிஸ்ஸாஸோ ருஹதி.

    356.Sandiṭṭhoti diṭṭhamattakamitto. Sambhattoti ekasambhogo daḷhamitto. Ālapitoti ‘‘mama santakaṃ yaṃ iccheyyāsi, taṃ gaṇhāhī’’ti evaṃ vutto. Etesu tīsu aññataranāmena saddhiṃ jīvati, gahite attamano hotīti imehi gahitavissāso ruhati.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    218. அதிரேகசீவரகதா² • 218. Atirekacīvarakathā
    219. விஸாகா²வத்து² • 219. Visākhāvatthu
    220. நிஸீத³னாதி³அனுஜானநா • 220. Nisīdanādianujānanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / நிஸீத³னாதி³அனுஜானநகதா²வண்ணனா • Nisīdanādianujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / சீவரரஜனகதா²தி³வண்ணனா • Cīvararajanakathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 218. அதிரேகசீவராதி³கதா² • 218. Atirekacīvarādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact