Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā

    அத்தாதா³னஅங்க³கதா²தி³வண்ணனா

    Attādānaaṅgakathādivaṇṇanā

    398. புன சோதே³துங் அத்தனா ஆதா³தப்³ப³ங் க³ஹேதப்³ப³ங் அதி⁴கரணங் அத்தாதா³னந்தி ஆஹ ‘‘ஸாஸனங் ஸோதே⁴துகாமோ’’திஆதி³. வஸ்ஸாரத்தோதி வஸ்ஸகாலோ. ஸோபி ஹி து³ப்³பி⁴க்கா²தி³காலோ விய அதி⁴கரணவூபஸமத்த²ங் லஜ்ஜிபரிஸாய தூ³ரதோ ஆனயனஸ்ஸ, ஆக³தானஞ்ச பிண்டா³ய சரணாதி³ஸமாசாரஸ்ஸ து³க்கரத்தா அகாலோ ஏவ.

    398. Puna codetuṃ attanā ādātabbaṃ gahetabbaṃ adhikaraṇaṃ attādānanti āha ‘‘sāsanaṃ sodhetukāmo’’tiādi. Vassārattoti vassakālo. Sopi hi dubbhikkhādikālo viya adhikaraṇavūpasamatthaṃ lajjiparisāya dūrato ānayanassa, āgatānañca piṇḍāya caraṇādisamācārassa dukkarattā akālo eva.

    ஸமனுஸ்ஸரணகரணந்தி அனுஸ்ஸரிதானுஸ்ஸரிதக்க²ணே பீதிபாமோஜ்ஜஜனநதோ அனுஸ்ஸரணுப்பாத³கங். விக³தூபக்கிலேஸ…பே॰… ஸங்வத்ததீதி எத்த² யதா² அப்³ப⁴ஹிமாதி³உபக்கிலேஸவிரஹிதானங் சந்தி³மஸூரியானங் ஸஸ்ஸிரீகதா ஹோதி, ஏவமஸ்ஸாபி சோத³கஸ்ஸ பாபபுக்³க³லூபக்கிலேஸவிக³மேன ஸஸ்ஸிரீகதா ஹோதீதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Samanussaraṇakaraṇanti anussaritānussaritakkhaṇe pītipāmojjajananato anussaraṇuppādakaṃ. Vigatūpakkilesa…pe… saṃvattatīti ettha yathā abbhahimādiupakkilesavirahitānaṃ candimasūriyānaṃ sassirīkatā hoti, evamassāpi codakassa pāpapuggalūpakkilesavigamena sassirīkatā hotīti adhippāyo.

    399. அதி⁴க³தங் மெத்தசித்தந்தி அப்பனாப்பத்தங் மெத்தஜா²னங்.

    399.Adhigataṃ mettacittanti appanāppattaṃ mettajhānaṃ.

    400-1. ‘‘தோ³ஸந்தரோ’’தி எத்த² அந்தர-ஸத்³தோ³ சித்தபரியாயோதி ஆஹ ‘‘ந து³ட்ட²சித்தோ ஹுத்வா’’தி.

    400-1. ‘‘Dosantaro’’ti ettha antara-saddo cittapariyāyoti āha ‘‘na duṭṭhacitto hutvā’’ti.

    காருஞ்ஞங் நாம கருணா ஏவாதி ஆஹ ‘‘காருஞ்ஞதாதி கருணாபா⁴வோ’’தி. கருணந்தி அப்பனாப்பத்தங் வத³தி. ததா² மெத்தந்தி.

    Kāruññaṃ nāma karuṇā evāti āha ‘‘kāruññatāti karuṇābhāvo’’ti. Karuṇanti appanāppattaṃ vadati. Tathā mettanti.

    அத்தாதா³னஅங்க³கதா²தி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Attādānaaṅgakathādivaṇṇanā niṭṭhitā.

    பாதிமொக்க²ட்ட²பனக்க²ந்த⁴கவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.

    Pātimokkhaṭṭhapanakkhandhakavaṇṇanānayo niṭṭhito.







    Related texts:



    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அத்தாதா³னஅங்க³கதா²வண்ணனா • Attādānaaṅgakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact