Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā)

    5. அத்ததீ³பவக்³கோ³

    5. Attadīpavaggo

    1. அத்ததீ³பஸுத்தவண்ணனா

    1. Attadīpasuttavaṇṇanā

    43. அத்ததீ³பவக்³க³ஸ்ஸ பட²மே அத்ததீ³பாதி அத்தானங் தீ³பங் தாணங் லேணங் க³திங் பராயணங் பதிட்ட²ங் கத்வா விஹரதா²தி அத்தோ². அத்தஸரணாதி இத³ங் தஸ்ஸேவ வேவசனங். அனஞ்ஞஸரணாதி இத³ங் அஞ்ஞஸ்ஸ ஸரணபடிக்கே²பவசனங். ந ஹி அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ ஸரணங் ஹோதி அஞ்ஞஸ்ஸ வாயாமேன அஞ்ஞஸ்ஸ அஸிஜ்ஜ²னதோ, வுத்தம்பி சேதங் –

    43. Attadīpavaggassa paṭhame attadīpāti attānaṃ dīpaṃ tāṇaṃ leṇaṃ gatiṃ parāyaṇaṃ patiṭṭhaṃ katvā viharathāti attho. Attasaraṇāti idaṃ tasseva vevacanaṃ. Anaññasaraṇāti idaṃ aññassa saraṇapaṭikkhepavacanaṃ. Na hi añño aññassa saraṇaṃ hoti aññassa vāyāmena aññassa asijjhanato, vuttampi cetaṃ –

    ‘‘அத்தா ஹி அத்தனோ நாதோ²,

    ‘‘Attā hi attano nātho,

    கோ ஹி நாதோ² பரோ ஸியா’’தி. (த⁴॰ ப॰ 160);

    Ko hi nātho paro siyā’’ti. (dha. pa. 160);

    தேனாஹ ‘‘அனஞ்ஞஸரணா’’தி. கோ பனெத்த² அத்தா நாம? லோகியலோகுத்தரோ த⁴ம்மோ. தேனேவாஹ – ‘‘த⁴ம்மதீ³பா த⁴ம்மஸரணா அனஞ்ஞஸரணா’’தி. யோனீதி காரணங் – ‘‘யோனி ஹேஸா, பூ⁴மிஜ, ப²லஸ்ஸ அதி⁴க³மாயா’’திஆதீ³ஸு (ம॰ நி॰ 3.227) விய. கிங்பஹோதிகாதி கிங்பபு⁴திகா, குதோ பப⁴வந்தீதி அத்தோ²? ரூபஸ்ஸ த்வேவாதி இத³ங் தேஸங்யேவ ஸோகாதீ³னங் பஹானத³ஸ்ஸனத்த²ங் ஆரத்³த⁴ங். ந பரிதஸ்ஸதீதி ந க³ண்ஹாதி ந க³ஹதி. தத³ங்க³னிப்³பு³தோதி தேன விபஸ்ஸனங்கே³ன கிலேஸானங் நிப்³பு³தத்தா தத³ங்க³னிப்³பு³தோ. இமஸ்மிங் ஸுத்தே விபஸ்ஸனாவ கதி²தா. பட²மங்.

    Tenāha ‘‘anaññasaraṇā’’ti. Ko panettha attā nāma? Lokiyalokuttaro dhammo. Tenevāha – ‘‘dhammadīpā dhammasaraṇā anaññasaraṇā’’ti. Yonīti kāraṇaṃ – ‘‘yoni hesā, bhūmija, phalassa adhigamāyā’’tiādīsu (ma. ni. 3.227) viya. Kiṃpahotikāti kiṃpabhutikā, kuto pabhavantīti attho? Rūpassa tvevāti idaṃ tesaṃyeva sokādīnaṃ pahānadassanatthaṃ āraddhaṃ. Na paritassatīti na gaṇhāti na gahati. Tadaṅganibbutoti tena vipassanaṅgena kilesānaṃ nibbutattā tadaṅganibbuto. Imasmiṃ sutte vipassanāva kathitā. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 1. அத்ததீ³பஸுத்தங் • 1. Attadīpasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. அத்ததீ³பஸுத்தவண்ணனா • 1. Attadīpasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact