Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi

    16. அத்த²த³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸோ

    16. Atthadassībuddhavaṃso

    1.

    1.

    தத்தே²வ மண்ட³கப்பம்ஹி, அத்த²த³ஸ்ஸீ மஹாயஸோ;

    Tattheva maṇḍakappamhi, atthadassī mahāyaso;

    மஹாதமங் நிஹந்த்வான, பத்தோ ஸம்போ³தி⁴முத்தமங்.

    Mahātamaṃ nihantvāna, patto sambodhimuttamaṃ.

    2.

    2.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி;

    Brahmunā yācito santo, dhammacakkaṃ pavattayi;

    அமதேன தப்பயீ லோகங், த³ஸஸஹஸ்ஸிஸதே³வகங்.

    Amatena tappayī lokaṃ, dasasahassisadevakaṃ.

    3.

    3.

    தஸ்ஸாபி லோகனாத²ஸ்ஸ, அஹேஸுங் அபி⁴ஸமயா தயோ;

    Tassāpi lokanāthassa, ahesuṃ abhisamayā tayo;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, paṭhamābhisamayo ahu.

    4.

    4.

    யதா³ பு³த்³தோ⁴ அத்த²த³ஸ்ஸீ, சரதே தே³வசாரிகங்;

    Yadā buddho atthadassī, carate devacārikaṃ;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahu.

    5.

    5.

    புனாபரங் யதா³ பு³த்³தோ⁴, தே³ஸேஸி பிதுஸந்திகே;

    Punāparaṃ yadā buddho, desesi pitusantike;

    கோடிஸதஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Koṭisatasahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahu.

    6.

    6.

    ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், தஸ்ஸாபி ச மஹேஸினோ;

    Sannipātā tayo āsuṃ, tassāpi ca mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    7.

    7.

    அட்ட²னவுதிஸஹஸ்ஸானங் , பட²மோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Aṭṭhanavutisahassānaṃ , paṭhamo āsi samāgamo;

    அட்டா²ஸீதிஸஹஸ்ஸானங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Aṭṭhāsītisahassānaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    8.

    8.

    அட்ட²ஸத்ததிஸதஸஹஸ்ஸானங் , ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ;

    Aṭṭhasattatisatasahassānaṃ , tatiyo āsi samāgamo;

    அனுபாதா³ விமுத்தானங், விமலானங் மஹேஸினங்.

    Anupādā vimuttānaṃ, vimalānaṃ mahesinaṃ.

    9.

    9.

    அஹங் தேன ஸமயேன, ஜடிலோ உக்³க³தாபனோ;

    Ahaṃ tena samayena, jaṭilo uggatāpano;

    ஸுஸீமோ நாம நாமேன, மஹியா ஸெட்ட²ஸம்மதோ.

    Susīmo nāma nāmena, mahiyā seṭṭhasammato.

    10.

    10.

    தி³ப்³ப³ங் மந்தா³ரவங் புப்ப²ங், பது³மங் பாரிச²த்தகங்;

    Dibbaṃ mandāravaṃ pupphaṃ, padumaṃ pārichattakaṃ;

    தே³வலோகாஹரித்வான, ஸம்பு³த்³த⁴மபி⁴பூஜயிங்.

    Devalokāharitvāna, sambuddhamabhipūjayiṃ.

    11.

    11.

    ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, அத்த²த³ஸ்ஸீ மஹாமுனி;

    Sopi maṃ buddho byākāsi, atthadassī mahāmuni;

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, ayaṃ buddho bhavissati.

    12.

    12.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்’’.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ’’.

    13.

    13.

    தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, ஹட்டோ² 1 ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    Tassāpi vacanaṃ sutvā, haṭṭho 2 saṃviggamānaso;

    உத்தரிங் வதமதி⁴ட்டா²ஸிங், த³ஸபாரமிபூரியா.

    Uttariṃ vatamadhiṭṭhāsiṃ, dasapāramipūriyā.

    14.

    14.

    ஸோப⁴ணங் நாம நக³ரங், ஸாக³ரோ நாம க²த்தியோ;

    Sobhaṇaṃ nāma nagaraṃ, sāgaro nāma khattiyo;

    ஸுத³ஸ்ஸனா நாம ஜனிகா, அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Sudassanā nāma janikā, atthadassissa satthuno.

    15.

    15.

    த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, அகா³ரங் அஜ்ஜ² ஸோ வஸி;

    Dasavassasahassāni, agāraṃ ajjha so vasi;

    அமரகி³ரி ஸுகி³ரி வாஹனா, தயோ பாஸாத³முத்தமா.

    Amaragiri sugiri vāhanā, tayo pāsādamuttamā.

    16.

    16.

    தெத்திங்ஸஞ்ச ஸஹஸ்ஸானி, நாரியோ ஸமலங்கதா;

    Tettiṃsañca sahassāni, nāriyo samalaṅkatā;

    விஸாகா² நாம நாரீ ச, ஸேலோ நாமாஸி அத்ரஜோ.

    Visākhā nāma nārī ca, selo nāmāsi atrajo.

    17.

    17.

    நிமித்தே சதுரோ தி³ஸ்வா, அஸ்ஸயானேன நிக்க²மி;

    Nimitte caturo disvā, assayānena nikkhami;

    அனூனஅட்ட²மாஸானி, பதா⁴னங் பத³ஹீ ஜினோ.

    Anūnaaṭṭhamāsāni, padhānaṃ padahī jino.

    18.

    18.

    ப்³ரஹ்முனா யாசிதோ ஸந்தோ, அத்த²த³ஸ்ஸீ மஹாயஸோ;

    Brahmunā yācito santo, atthadassī mahāyaso;

    வத்தி சக்கங் மஹாவீரோ, அனோமுய்யானே நராஸபோ⁴.

    Vatti cakkaṃ mahāvīro, anomuyyāne narāsabho.

    19.

    19.

    ஸந்தோ ச உபஸந்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    Santo ca upasanto ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    அப⁴யோ நாமுபட்டா²கோ, அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ ஸத்து²னோ.

    Abhayo nāmupaṭṭhāko, atthadassissa satthuno.

    20.

    20.

    த⁴ம்மா சேவ ஸுத⁴ம்மா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    Dhammā ceva sudhammā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    போ³தி⁴ தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ, சம்பகோதி பவுச்சதி.

    Bodhi tassa bhagavato, campakoti pavuccati.

    21.

    21.

    நகுலோ ச நிஸபோ⁴ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்ட²கா;

    Nakulo ca nisabho ca, ahesuṃ aggupaṭṭhakā;

    மகிலா ச ஸுனந்தா³ ச, அஹேஸுங் அக்³கு³பட்டி²கா.

    Makilā ca sunandā ca, ahesuṃ aggupaṭṭhikā.

    22.

    22.

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, அஸீதிஹத்த²முக்³க³தோ;

    Sopi buddho asamasamo, asītihatthamuggato;

    ஸோப⁴தே ஸாலராஜாவ, உளுராஜாவ பூரிதோ.

    Sobhate sālarājāva, uḷurājāva pūrito.

    23.

    23.

    தஸ்ஸ பாகதிகா ரங்ஸீ, அனேகஸதகோடியோ;

    Tassa pākatikā raṃsī, anekasatakoṭiyo;

    உத்³த⁴ங் அதோ⁴ த³ஸ தி³ஸா, ப²ரந்தி யோஜனங் ஸதா³.

    Uddhaṃ adho dasa disā, pharanti yojanaṃ sadā.

    24.

    24.

    ஸோபி பு³த்³தோ⁴ நராஸபோ⁴, ஸப்³ப³ஸத்துத்தமோ முனி;

    Sopi buddho narāsabho, sabbasattuttamo muni;

    வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸானி, லோகே அட்டா²ஸி சக்கு²மா.

    Vassasatasahassāni, loke aṭṭhāsi cakkhumā.

    25.

    25.

    அதுலங் த³ஸ்ஸெத்வா ஓபா⁴ஸங், விரோசெத்வா ஸதே³வகே 3;

    Atulaṃ dassetvā obhāsaṃ, virocetvā sadevake 4;

    ஸோபி அனிச்சதங் பத்தோ, யத²க்³கு³பாதா³னஸங்க²யா.

    Sopi aniccataṃ patto, yathaggupādānasaṅkhayā.

    26.

    26.

    அத்த²த³ஸ்ஸீ ஜினவரோ, அனோமாராமம்ஹி நிப்³பு³தோ;

    Atthadassī jinavaro, anomārāmamhi nibbuto;

    தா⁴துவித்தா²ரிகங் ஆஸி, தேஸு தேஸு பதே³ஸதோதி.

    Dhātuvitthārikaṃ āsi, tesu tesu padesatoti.

    அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ வங்ஸோ சுத்³த³ஸமோ.

    Atthadassissa bhagavato vaṃso cuddasamo.







    Footnotes:
    1. துட்டோ² (ஸ்யா॰ கங்॰)
    2. tuṭṭho (syā. kaṃ.)
    3. அதுலங் த³ஸ்ஸயித்வான, ஓபா⁴ஸெத்வா ஸதே³வகே (ஸீ॰ க॰)
    4. atulaṃ dassayitvāna, obhāsetvā sadevake (sī. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā / 16. அத்த²த³ஸ்ஸீபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா • 16. Atthadassībuddhavaṃsavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact