Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    அட்ட²க³ருத⁴ம்மகதா²வண்ணனா

    Aṭṭhagarudhammakathāvaṇṇanā

    403. ஸத்தா²பி ‘‘இத்தி²யோ நாம பரித்தஸத்³தா⁴, ஏகாயாசிதமத்தேயேவ பப்³ப³ஜ்ஜாய அனுஞ்ஞாதாய ந மம ஸாஸனங் க³ருங் கத்வா க³ண்ஹிஸ்ஸந்தீ’’தி திக்க²த்துங் படிக்கி²பித்வா இதா³னி க³ருங் கத்வா கா³ஹாபேதுகாமதாய ‘‘ஸசே, ஆனந்த³, மஹாபஜாபதி கோ³தமீ அட்ட² க³ருத⁴ம்மே படிக்³க³ண்ஹாதி, ஸாவஸ்ஸா ஹோது உபஸம்பதா³’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ஸாவஸ்ஸாதி ஸா ஏவ அஸ்ஸா பப்³ப³ஜ்ஜாபி உபஸம்பதா³பி ஹோது.

    403. Satthāpi ‘‘itthiyo nāma parittasaddhā, ekāyācitamatteyeva pabbajjāya anuññātāya na mama sāsanaṃ garuṃ katvā gaṇhissantī’’ti tikkhattuṃ paṭikkhipitvā idāni garuṃ katvā gāhāpetukāmatāya ‘‘sace, ānanda, mahāpajāpati gotamī aṭṭha garudhamme paṭiggaṇhāti, sāvassā hotu upasampadā’’tiādimāha. Tattha sāvassāti sā eva assā pabbajjāpi upasampadāpi hotu.

    தத³ஹுபஸம்பன்னஸ்ஸாதி தங் தி³வஸம்பி உபஸம்பன்னஸ்ஸ. அபி⁴வாத³னங் பச்சுட்டா²னங் அஞ்ஜலிகம்மங் ஸாமீசிகம்மங் காதப்³ப³ந்தி மானாதிமானங் அகத்வா பஞ்சபதிட்டி²தேன அபி⁴வாத³னங், ஆஸனா உட்டா²ய பச்சுக்³க³மனவஸேன பச்சுட்டா²னங், த³ஸனகே² ஸமோதா⁴னெத்வா அஞ்ஜலிகம்மங், ஆஸனபஞ்ஞாபனபீ³ஜனாதி³கங் அனுச்ச²விககம்மஸங்கா²தங் ஸாமீசிகம்மஞ்ச கத்தப்³ப³ங். அபி⁴க்கு²கே ஆவாஸேதி யத்த² வஸந்தியா அனந்தராயேன ஓவாத³த்தா²ய உபஸங்கமனாரஹே டா²னே ஓவாத³தா³யகோ ஆசரியோ நத்தி², அயங் அபி⁴க்கு²கோ ஆவாஸோ நாம, ஏவரூபே ஆவாஸே வஸ்ஸங் ந உபக³ந்தப்³ப³ங். அன்வத்³த⁴மாஸந்தி அனுபோஸதி²கங். ஓவாதூ³பஸங்கமனந்தி ஓவாத³த்தா²ய உபஸங்கமனங். தி³ட்டே²னாதி சக்கு²னா தி³ட்டே²ன. ஸுதேனாதி ஸோதேன ஸுதேன. பரிஸங்காயாதி தி³ட்ட²ஸுதவஸேன பரிஸங்கிதேன. க³ருத⁴ம்மந்தி க³ருகங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்திங். பக்க²மானத்தந்தி அனூனானி பன்னரஸ தி³வஸானி மானத்தங். ச²ஸு த⁴ம்மேஸூதி விகாலபோ⁴ஜனச்ச²ட்டே²ஸு ஸிக்கா²பதே³ஸு. ஸிக்கி²தஸிக்கா²யாதி ஏகஸிக்க²ம்பி அக²ண்ட³ங் கத்வா பூரிதஸிக்கா²ய.

    Tadahupasampannassāti taṃ divasampi upasampannassa. Abhivādanaṃ paccuṭṭhānaṃ añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ kātabbanti mānātimānaṃ akatvā pañcapatiṭṭhitena abhivādanaṃ, āsanā uṭṭhāya paccuggamanavasena paccuṭṭhānaṃ, dasanakhe samodhānetvā añjalikammaṃ, āsanapaññāpanabījanādikaṃ anucchavikakammasaṅkhātaṃ sāmīcikammañca kattabbaṃ. Abhikkhuke āvāseti yattha vasantiyā anantarāyena ovādatthāya upasaṅkamanārahe ṭhāne ovādadāyako ācariyo natthi, ayaṃ abhikkhuko āvāso nāma, evarūpe āvāse vassaṃ na upagantabbaṃ. Anvaddhamāsanti anuposathikaṃ. Ovādūpasaṅkamananti ovādatthāya upasaṅkamanaṃ. Diṭṭhenāti cakkhunā diṭṭhena. Sutenāti sotena sutena. Parisaṅkāyāti diṭṭhasutavasena parisaṅkitena. Garudhammanti garukaṃ saṅghādisesāpattiṃ. Pakkhamānattanti anūnāni pannarasa divasāni mānattaṃ. Chasu dhammesūti vikālabhojanacchaṭṭhesu sikkhāpadesu. Sikkhitasikkhāyāti ekasikkhampi akhaṇḍaṃ katvā pūritasikkhāya.

    ந அக்கோஸிதப்³போ³ ந பரிபா⁴ஸிதப்³போ³தி த³ஸன்னங் அக்கோஸவத்தூ²னங் அஞ்ஞதரேன அக்கோஸவத்து²னா ந அக்கோஸிதப்³போ³, ப⁴யுபத³ங்ஸனாய காயசி பரிபா⁴ஸாய ந பரிபா⁴ஸிதப்³போ³. ஓவடோ பி⁴க்கு²னீனங் பி⁴க்கூ²ஸு வசனபதோ²தி ஓவாதா³னுஸாஸனித⁴ம்மகதா²ஸங்கா²தோ வசனபதோ² பி⁴க்கு²னீனங் பி⁴க்கூ²ஸு ஓவடோ பிஹிதோ, ந பி⁴க்கு²னியா கோசி பி⁴க்கு² ஓவதி³தப்³போ³ வா அனுஸாஸிதப்³போ³ வா, ‘‘ப⁴ந்தே போராணகத்தே²ரா இத³ஞ்சித³ஞ்ச வத்தங் பூரயிங்ஸூ’’தி ஏவங் பன பவேணிவஸேன கதே²துங் வட்டதி. அனோவடோ பி⁴க்கூ²னங் பி⁴க்கு²னீஸூதி பி⁴க்கூ²னங் பன பி⁴க்கு²னீஸு வசனபதோ² அனிவாரிதோ, யதா²ருசியா ஓவத³ந்து அனுஸாஸந்து த⁴ம்மகத²ங் கதெ²ந்தூதி அயமெத்த² ஸங்கே²போ, வித்தா²ரதோ பனேஸா க³ருத⁴ம்மகதா² மஹாவிப⁴ங்கே³ வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.

    Na akkositabbo na paribhāsitabboti dasannaṃ akkosavatthūnaṃ aññatarena akkosavatthunā na akkositabbo, bhayupadaṃsanāya kāyaci paribhāsāya na paribhāsitabbo. Ovaṭo bhikkhunīnaṃ bhikkhūsu vacanapathoti ovādānusāsanidhammakathāsaṅkhāto vacanapatho bhikkhunīnaṃ bhikkhūsu ovaṭo pihito, na bhikkhuniyā koci bhikkhu ovaditabbo vā anusāsitabbo vā, ‘‘bhante porāṇakattherā idañcidañca vattaṃ pūrayiṃsū’’ti evaṃ pana paveṇivasena kathetuṃ vaṭṭati. Anovaṭo bhikkhūnaṃ bhikkhunīsūti bhikkhūnaṃ pana bhikkhunīsu vacanapatho anivārito, yathāruciyā ovadantu anusāsantu dhammakathaṃ kathentūti ayamettha saṅkhepo, vitthārato panesā garudhammakathā mahāvibhaṅge vuttanayeneva veditabbā.

    இமே பன அட்ட² க³ருத⁴ம்மே ஸத்து² ஸந்திகே உக்³க³ஹெத்வா தே²ரேன அத்தனோ ஆரோசியமானே ஸுத்வா மஹாபஜாபதியா தாவமஹந்தங் தோ³மனஸ்ஸங் க²ணேன படிப்பஸ்ஸம்பி⁴. அனோதத்தத³ஹதோ ஆஹடேன ஸீதுத³கஸ்ஸ க⁴டஸதேன மத்த²கே பரிஸித்தா விய விக³தபரிளாஹா அத்தமனா ஹுத்வா க³ருத⁴ம்மபடிக்³க³ஹணேன உப்பன்னபீதிபாமோஜ்ஜங் ஆவி கரொந்தீ ‘‘ஸெய்யதா²பி, ப⁴ந்தே’’திஆதி³கங் உதா³னங் உதா³னேஸி. தத்த² த³ஹரோதி தருணோ. யுவாதி யொப்³ப³ஞ்ஞபா⁴வே டி²தோ. மண்ட³னகஜாதிகோதி அலங்காரஸபா⁴வோ. தத்த² கோசி தருணோபி யுவா ந ஹோதி யதா² அதிதருணோ. கோசி யுவாபி மண்ட³னகஜாதிகோ ந ஹோதி யதா² உபஸந்தஸபா⁴வோ ஆலஸியப்³யஸனாதீ³ஹி வா அபி⁴பூ⁴தோ, இத⁴ பன த³ஹரோ சேவ யுவா ச மண்ட³னகஜாதிகோ ச அதி⁴ப்பேதோ, தஸ்மா ஏவமாஹ. உப்பலாதீ³னி லோகஸம்மதத்தா வுத்தானி. இதோ பரங் யங் யங் வத்தப்³ப³ங், தங் தங் அட்ட²கதா²யங் த³ஸ்ஸிதமேவ.

    Ime pana aṭṭha garudhamme satthu santike uggahetvā therena attano ārociyamāne sutvā mahāpajāpatiyā tāvamahantaṃ domanassaṃ khaṇena paṭippassambhi. Anotattadahato āhaṭena sītudakassa ghaṭasatena matthake parisittā viya vigatapariḷāhā attamanā hutvā garudhammapaṭiggahaṇena uppannapītipāmojjaṃ āvi karontī ‘‘seyyathāpi, bhante’’tiādikaṃ udānaṃ udānesi. Tattha daharoti taruṇo. Yuvāti yobbaññabhāve ṭhito. Maṇḍanakajātikoti alaṅkārasabhāvo. Tattha koci taruṇopi yuvā na hoti yathā atitaruṇo. Koci yuvāpi maṇḍanakajātiko na hoti yathā upasantasabhāvo ālasiyabyasanādīhi vā abhibhūto, idha pana daharo ceva yuvā ca maṇḍanakajātiko ca adhippeto, tasmā evamāha. Uppalādīni lokasammatattā vuttāni. Ito paraṃ yaṃ yaṃ vattabbaṃ, taṃ taṃ aṭṭhakathāyaṃ dassitameva.

    தத்த² மாதுகா³மஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதத்தாதி இத³ங் பஞ்சவஸ்ஸஸததோ உத்³த⁴ங் அட்ட²த்வா பஞ்சஸுயேவ வஸ்ஸஸதேஸு ஸத்³த⁴ம்மட்டி²தியா காரணனித³ஸ்ஸனங். படிஸம்பி⁴தா³பபே⁴த³ப்பத்தகீ²ணாஸவவஸேனேவ வுத்தந்தி எத்த² ‘‘படிஸம்பி⁴தா³பத்தகீ²ணாஸவக்³க³ஹணேன ஜா²னானிபி க³ஹிதானேவ ஹொந்தி. ந ஹி நிஜ்ஜா²னகானங் ஸப்³ப³ப்பகாரஸம்பத்தி இஜ்ஜ²தீ’’தி க³ண்டி²பதே³ஸு வுத்தங். ஸுக்க²விபஸ்ஸககீ²ணாஸவவஸேன வஸ்ஸஸஹஸ்ஸந்திஆதி³னா ச யங் வுத்தங். தங் க²ந்த⁴கபா⁴ணகானங் மதேன வுத்தந்தி வேதி³தப்³ப³ங். தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங் (தீ³॰ நி॰ அட்ட²॰ 3.161) பன ஏவங் வுத்தங் –

    Tattha mātugāmassa pabbajitattāti idaṃ pañcavassasatato uddhaṃ aṭṭhatvā pañcasuyeva vassasatesu saddhammaṭṭhitiyā kāraṇanidassanaṃ. Paṭisambhidāpabhedappattakhīṇāsavavaseneva vuttanti ettha ‘‘paṭisambhidāpattakhīṇāsavaggahaṇena jhānānipi gahitāneva honti. Na hi nijjhānakānaṃ sabbappakārasampatti ijjhatī’’ti gaṇṭhipadesu vuttaṃ. Sukkhavipassakakhīṇāsavavasena vassasahassantiādinā ca yaṃ vuttaṃ. Taṃ khandhakabhāṇakānaṃ matena vuttanti veditabbaṃ. Dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ (dī. ni. aṭṭha. 3.161) pana evaṃ vuttaṃ –

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³பத்தேஹி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் அட்டா²ஸி, ச²ளபி⁴ஞ்ஞேஹி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங், தேவிஜ்ஜேஹி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங், ஸுக்க²விபஸ்ஸகேஹி வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங், பாதிமொக்கே²ன வஸ்ஸஸஹஸ்ஸங் அட்டா²ஸீ’’தி.

    ‘‘Paṭisambhidāpattehi vassasahassaṃ aṭṭhāsi, chaḷabhiññehi vassasahassaṃ, tevijjehi vassasahassaṃ, sukkhavipassakehi vassasahassaṃ, pātimokkhena vassasahassaṃ aṭṭhāsī’’ti.

    அங்கு³த்தரனிகாயட்ட²கதா²யம்பி (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.130) –

    Aṅguttaranikāyaṭṭhakathāyampi (a. ni. aṭṭha. 1.1.130) –

    ‘‘பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி பரினிப்³பா³னதோ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸமேவ படிஸம்பி⁴தா³ நிப்³ப³த்தேதுங் ஸக்கொந்தி, ததோ பரங் ச² அபி⁴ஞ்ஞா, ததோ தாபி நிப்³ப³த்தேதுங் அஸக்கொந்தா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா நிப்³ப³த்தெந்தி, க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே தாபி நிப்³ப³த்தேதுங் அஸக்கொந்தா ஸுக்க²விபஸ்ஸகா ஹொந்தி. ஏதேனேவ உபாயேன அனாகா³மினோ ஸகதா³கா³மினோ ஸோதாபன்னா’’தி –

    ‘‘Buddhānañhi parinibbānato vassasahassameva paṭisambhidā nibbattetuṃ sakkonti, tato paraṃ cha abhiññā, tato tāpi nibbattetuṃ asakkontā tisso vijjā nibbattenti, gacchante gacchante kāle tāpi nibbattetuṃ asakkontā sukkhavipassakā honti. Eteneva upāyena anāgāmino sakadāgāmino sotāpannā’’ti –

    வுத்தங்.

    Vuttaṃ.

    ஸங்யுத்தனிகாயட்ட²கதா²யங் பன (ஸங்॰ நி॰ அட்ட²॰ 2.3.156) –

    Saṃyuttanikāyaṭṭhakathāyaṃ pana (saṃ. ni. aṭṭha. 2.3.156) –

    ‘‘பட²மபோ³தி⁴யஞ்ஹி பி⁴க்கூ² படிஸம்பி⁴தா³பத்தா அஹேஸுங். அத² காலே க³ச்ச²ந்தே படிஸம்பி⁴தா³ பாபுணிதுங் ந ஸக்கி²ங்ஸு, ச²ளபி⁴ஞ்ஞா அஹேஸுங், ததோ ச² அபி⁴ஞ்ஞா பத்துங் அஸக்கொந்தா திஸ்ஸோ விஜ்ஜா பாபுணிங்ஸு. இதா³னி காலே க³ச்ச²ந்தே திஸ்ஸோ விஜ்ஜா பாபுணிதுங் அஸக்கொந்தா ஆஸவக்க²யமத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி, தம்பி அஸக்கொந்தா அனாகா³மிப²லங், தம்பி அஸக்கொந்தா ஸகதா³கா³மிப²லங், தம்பி அஸக்கொந்தா ஸோதாபத்திப²லங், க³ச்ச²ந்தே காலே ஸோதாபத்திப²லம்பி பத்துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தீ’’தி –

    ‘‘Paṭhamabodhiyañhi bhikkhū paṭisambhidāpattā ahesuṃ. Atha kāle gacchante paṭisambhidā pāpuṇituṃ na sakkhiṃsu, chaḷabhiññā ahesuṃ, tato cha abhiññā pattuṃ asakkontā tisso vijjā pāpuṇiṃsu. Idāni kāle gacchante tisso vijjā pāpuṇituṃ asakkontā āsavakkhayamattaṃ pāpuṇissanti, tampi asakkontā anāgāmiphalaṃ, tampi asakkontā sakadāgāmiphalaṃ, tampi asakkontā sotāpattiphalaṃ, gacchante kāle sotāpattiphalampi pattuṃ na sakkhissantī’’ti –

    வுத்தங்.

    Vuttaṃ.

    யஸ்மா சேதங் ஸப்³ப³ங் அஞ்ஞமஞ்ஞபடிவிருத்³த⁴ங், தஸ்மா தேஸங் தேஸங் பா⁴ணகானங் மதமேவ ஆசரியேன தத்த² தத்த² த³ஸ்ஸிதந்தி க³ஹேதப்³ப³ங். அஞ்ஞதா² ஹி ஆசரியஸ்ஸேவ புப்³பா³பரவிரோத⁴ப்பஸங்கோ³ ஸியாதி.

    Yasmā cetaṃ sabbaṃ aññamaññapaṭiviruddhaṃ, tasmā tesaṃ tesaṃ bhāṇakānaṃ matameva ācariyena tattha tattha dassitanti gahetabbaṃ. Aññathā hi ācariyasseva pubbāparavirodhappasaṅgo siyāti.

    தானியேவாதி தானியேவ பஞ்ச வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி. பரியத்திமூலகங் ஸாஸனந்தி ஆஹ ‘‘ந ஹி பரியத்தியா அஸதி படிவேதோ⁴ அத்தீ²’’திஆதி³. பரியத்தியா ஹி அந்தரஹிதாய படிபத்தி அந்தரதா⁴யதி, படிபத்தியா அந்தரஹிதாய அதி⁴க³மோ அந்தரதா⁴யதி. கிங்காரணா? அயஞ்ஹி பரியத்தி படிபத்தியா பச்சயோ ஹோதி, படிபத்தி அதி⁴க³மஸ்ஸ, இதி படிபத்திதோபி பரியத்தியேவ பமாணங். தத்த² படிவேதோ⁴ ச படிபத்தி ச ஹோதிபி ந ஹோதிபி. ஏகஸ்மிஞ்ஹி காலே படிவேத⁴கரா பி⁴க்கூ² ப³ஹூ ஹொந்தி, ‘‘ஏஸ பி⁴க்கு² புது²ஜ்ஜனோ’’தி அங்கு³லிங் பஸாரெத்வா த³ஸ்ஸேதப்³போ³ ஹோதி, இமஸ்மிங்யேவ தீ³பே ஏகவாரங் புது²ஜ்ஜனபி⁴க்கு² நாம நாஹோஸி. படிபத்திபூரகாபி கதா³சி ப³ஹூ ஹொந்தி, கதா³சி அப்பா, இதி படிவேதோ⁴ ச படிபத்தி ச ஹோதிபி ந ஹோதிபி. ஸாஸனட்டி²தியா பன பரியத்தியேவ பமாணங். பண்டி³தோ ஹி தேபிடகங் ஸுத்வா த்³வேபி பூரேதி. யதா² அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஆளாரஸ்ஸ ஸந்திகே பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞா ஸத்த ச ஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸமாபத்தியா பரிகம்மங் புச்சி², ஸோ ‘‘ந ஜானாமீ’’தி ஆஹ, ததோ உத³கஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா அதி⁴க³தவிஸேஸங் ஸங்ஸந்தி³த்வா நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனஸ்ஸ பரிகம்மங் புச்சி², ஸோ ஆசிக்கி², தஸ்ஸ வசனஸமனந்தரமேவ மஹாஸத்தோ தங் ஸம்பாதே³ஸி, ஏவமேவ பஞ்ஞவா பி⁴க்கு² பரியத்திங் ஸுத்வா த்³வேபி பூரேதி, தஸ்மா பரியத்தியா டி²தாய ஸாஸனங் டி²தங் ஹோதி. யதா²பி மஹதோ தளாகஸ்ஸ பாளியா தி²ராய உத³கங் ந ட²ஸ்ஸதீதி ந வத்தப்³ப³ங், உத³கே ஸதி பது³மாதீ³னி புப்பா²னி ந புப்பி²ஸ்ஸந்தீதி ந வத்தப்³ப³ங், ஏவமேவ மஹாதளாகஸ்ஸ தி²ரபாளிஸதி³ஸே தேபிடகே பு³த்³த⁴வசனே ஸதி மஹாதளாகே உத³கஸதி³ஸா படிபத்திபூரகா குலபுத்தா நத்தீ²தி ந வத்தப்³ப³ங், தேஸு ஸதி மஹாதளாகே பது³மாதீ³னி புப்பா²னி விய ஸோதாபன்னாத³யோ அரியபுக்³க³லா நத்தீ²தி ந வத்தப்³ப³ங். ஏவங் ஏகந்ததோ பரியத்தியேவ பமாணங்.

    Tāniyevāti tāniyeva pañca vassasahassāni. Pariyattimūlakaṃ sāsananti āha ‘‘na hi pariyattiyā asati paṭivedho atthī’’tiādi. Pariyattiyā hi antarahitāya paṭipatti antaradhāyati, paṭipattiyā antarahitāya adhigamo antaradhāyati. Kiṃkāraṇā? Ayañhi pariyatti paṭipattiyā paccayo hoti, paṭipatti adhigamassa, iti paṭipattitopi pariyattiyeva pamāṇaṃ. Tattha paṭivedho ca paṭipatti ca hotipi na hotipi. Ekasmiñhi kāle paṭivedhakarā bhikkhū bahū honti, ‘‘esa bhikkhu puthujjano’’ti aṅguliṃ pasāretvā dassetabbo hoti, imasmiṃyeva dīpe ekavāraṃ puthujjanabhikkhu nāma nāhosi. Paṭipattipūrakāpi kadāci bahū honti, kadāci appā, iti paṭivedho ca paṭipatti ca hotipi na hotipi. Sāsanaṭṭhitiyā pana pariyattiyeva pamāṇaṃ. Paṇḍito hi tepiṭakaṃ sutvā dvepi pūreti. Yathā amhākaṃ bodhisatto āḷārassa santike pañcābhiññā satta ca samāpattiyo nibbattetvā nevasaññānāsaññāyatanasamāpattiyā parikammaṃ pucchi, so ‘‘na jānāmī’’ti āha, tato udakassa santikaṃ gantvā adhigatavisesaṃ saṃsanditvā nevasaññānāsaññāyatanassa parikammaṃ pucchi, so ācikkhi, tassa vacanasamanantarameva mahāsatto taṃ sampādesi, evameva paññavā bhikkhu pariyattiṃ sutvā dvepi pūreti, tasmā pariyattiyā ṭhitāya sāsanaṃ ṭhitaṃ hoti. Yathāpi mahato taḷākassa pāḷiyā thirāya udakaṃ na ṭhassatīti na vattabbaṃ, udake sati padumādīni pupphāni na pupphissantīti na vattabbaṃ, evameva mahātaḷākassa thirapāḷisadise tepiṭake buddhavacane sati mahātaḷāke udakasadisā paṭipattipūrakā kulaputtā natthīti na vattabbaṃ, tesu sati mahātaḷāke padumādīni pupphāni viya sotāpannādayo ariyapuggalā natthīti na vattabbaṃ. Evaṃ ekantato pariyattiyeva pamāṇaṃ.

    பரியத்தியா அந்தரஹிதாயாதி எத்த² பரியத்தீதி (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.130) தேபிடகங் பு³த்³த⁴வசனங் ஸாட்ட²கதா² பாளி. யாவ ஸா திட்ட²தி, தாவ பரியத்தி பரிபுண்ணா நாம ஹோதி. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே கலியுக³ராஜானோ அத⁴ம்மிகா ஹொந்தி, தேஸு அத⁴ம்மிகேஸு தேஸம்பி அமச்சாத³யோ அத⁴ம்மிகா ஹொந்தி, ததோ ரட்ட²ஜனபத³வாஸினோதி தேஸங் அத⁴ம்மிகதாய ந தே³வோ ஸம்மா வஸ்ஸதி, ததோ ஸஸ்ஸானி ந ஸம்பஜ்ஜந்தி, தேஸு அஸம்பஜ்ஜந்தேஸு பச்சயதா³யகா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ பச்சயே தா³துங் ந ஸக்கொந்தி, பி⁴க்கூ² பச்சயேஹி கிலமந்தா அந்தேவாஸிகே ஸங்க³ஹேதுங் ந ஸக்கொந்தி. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே பரியத்தி பரிஹாயதி, அத்த²வஸேன தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கொந்தி, பாளிவஸேனேவ தா⁴ரெந்தி. ததோ காலே க³ச்ச²ந்தே பாளிம்பி ஸகலங் தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கொந்தி, பட²மங் அபி⁴த⁴ம்மபிடகங் பரிஹாயதி, பரிஹாயமானங் மத்த²கதோ பட்டா²ய பரிஹாயதி. பட²மமேவ ஹி மஹாபகரணங் பரிஹாயதி, தஸ்மிங் பரிஹீனே யமகங், கதா²வத்து², புக்³க³லபஞ்ஞத்தி, தா⁴துகதா², விப⁴ங்கோ³, த⁴ம்மஸங்க³ஹோதி.

    Pariyattiyā antarahitāyāti ettha pariyattīti (a. ni. aṭṭha. 1.1.130) tepiṭakaṃ buddhavacanaṃ sāṭṭhakathā pāḷi. Yāva sā tiṭṭhati, tāva pariyatti paripuṇṇā nāma hoti. Gacchante gacchante kāle kaliyugarājāno adhammikā honti, tesu adhammikesu tesampi amaccādayo adhammikā honti, tato raṭṭhajanapadavāsinoti tesaṃ adhammikatāya na devo sammā vassati, tato sassāni na sampajjanti, tesu asampajjantesu paccayadāyakā bhikkhusaṅghassa paccaye dātuṃ na sakkonti, bhikkhū paccayehi kilamantā antevāsike saṅgahetuṃ na sakkonti. Gacchante gacchante kāle pariyatti parihāyati, atthavasena dhāretuṃ na sakkonti, pāḷivaseneva dhārenti. Tato kāle gacchante pāḷimpi sakalaṃ dhāretuṃ na sakkonti, paṭhamaṃ abhidhammapiṭakaṃ parihāyati, parihāyamānaṃ matthakato paṭṭhāya parihāyati. Paṭhamameva hi mahāpakaraṇaṃ parihāyati, tasmiṃ parihīne yamakaṃ, kathāvatthu, puggalapaññatti, dhātukathā, vibhaṅgo, dhammasaṅgahoti.

    ஏவங் அபி⁴த⁴ம்மபிடகே பரிஹீனே மத்த²கதோ பட்டா²ய ஸுத்தந்தபிடகங் பரிஹாயதி. பட²மஞ்ஹி அங்கு³த்தரனிகாயோ பரிஹாயதி, தஸ்மிம்பி பட²மங் ஏகாத³ஸகனிபாதோ…பே॰… ததோ ஏககனிபாதோதி. ஏவங் அங்கு³த்தரனிகாயே பரிஹீனே மத்த²கதோ பட்டா²ய ஸங்யுத்தனிகாயோ பரிஹாயதி. பட²மஞ்ஹி மஹாவக்³கோ³ பரிஹாயதி, ததோ ஸளாயதனவக்³கோ³, க²ந்த⁴கவக்³கோ³, நிதா³னவக்³கோ³, ஸகா³தா²வக்³கோ³தி. ஏவங் ஸங்யுத்தனிகாயே பரிஹீனே மத்த²கதோ பட்டா²ய மஜ்ஜி²மனிகாயோ பரிஹாயதி. பட²மஞ்ஹி உபரிபண்ணாஸகோ பரிஹாயதி, ததோ மஜ்ஜி²மபண்ணாஸகோ, ததோ மூலபண்ணாஸகோதி. ஏவங் மஜ்ஜி²மனிகாயே பரிஹீனே மத்த²கதோ பட்டா²ய தீ³க⁴னிகாயோ பரிஹாயதி. பட²மஞ்ஹி பாதி²கவக்³கோ³ பரிஹாயதி, ததோ மஹாவக்³கோ³, ததோ ஸீலக்க²ந்த⁴வக்³கோ³தி. ஏவங் தீ³க⁴னிகாயே பரிஹீனே ஸுத்தந்தபிடகங் பரிஹீனங் நாம ஹோதி. வினயபிடகேன ஸத்³தி⁴ங் ஜாதகமேவ தா⁴ரெந்தி. வினயபிடகஞ்ஹி லஜ்ஜினோ தா⁴ரெந்தி, லாப⁴காமா பன ‘‘ஸுத்தந்தே கதி²தேபி ஸல்லக்கெ²ந்தா நத்தீ²’’தி ஜாதகமேவ தா⁴ரெந்தி. க³ச்ச²ந்தே காலே ஜாதகம்பி தா⁴ரேதுங் ந ஸக்கொந்தி. அத² நேஸங் பட²மங் வெஸ்ஸந்தரஜாதகங் பரிஹாயதி, ததோ படிலோமக்கமேன புண்ணகஜாதகங், மஹானாரத³ஜாதகந்தி பரியோஸானே அபண்ணகஜாதகங் பரிஹாயதி, வினயபிடகமேவ தா⁴ரெந்தி.

    Evaṃ abhidhammapiṭake parihīne matthakato paṭṭhāya suttantapiṭakaṃ parihāyati. Paṭhamañhi aṅguttaranikāyo parihāyati, tasmimpi paṭhamaṃ ekādasakanipāto…pe… tato ekakanipātoti. Evaṃ aṅguttaranikāye parihīne matthakato paṭṭhāya saṃyuttanikāyo parihāyati. Paṭhamañhi mahāvaggo parihāyati, tato saḷāyatanavaggo, khandhakavaggo, nidānavaggo, sagāthāvaggoti. Evaṃ saṃyuttanikāye parihīne matthakato paṭṭhāya majjhimanikāyo parihāyati. Paṭhamañhi uparipaṇṇāsako parihāyati, tato majjhimapaṇṇāsako, tato mūlapaṇṇāsakoti. Evaṃ majjhimanikāye parihīne matthakato paṭṭhāya dīghanikāyo parihāyati. Paṭhamañhi pāthikavaggo parihāyati, tato mahāvaggo, tato sīlakkhandhavaggoti. Evaṃ dīghanikāye parihīne suttantapiṭakaṃ parihīnaṃ nāma hoti. Vinayapiṭakena saddhiṃ jātakameva dhārenti. Vinayapiṭakañhi lajjino dhārenti, lābhakāmā pana ‘‘suttante kathitepi sallakkhentā natthī’’ti jātakameva dhārenti. Gacchante kāle jātakampi dhāretuṃ na sakkonti. Atha nesaṃ paṭhamaṃ vessantarajātakaṃ parihāyati, tato paṭilomakkamena puṇṇakajātakaṃ, mahānāradajātakanti pariyosāne apaṇṇakajātakaṃ parihāyati, vinayapiṭakameva dhārenti.

    க³ச்ச²ந்தே காலே தம்பி மத்த²கதோ பட்டா²ய பரிஹாயதி. பட²மஞ்ஹி பரிவாரோ பரிஹாயதி, ததோ க²ந்த⁴கோ, பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்கோ³, மஹாவிப⁴ங்கோ³தி அனுக்கமேன உபோஸத²க்க²ந்த⁴கமத்தமேவ தா⁴ரெந்தி. ததா³பி பரியத்தி அனந்தரஹிதாவ ஹோதி. யாவ பன மனுஸ்ஸேஸு சதுப்பதி³ககா³தா²பி பவத்ததி, தாவ பரியத்தி அனந்தரஹிதாவ ஹோதி. யதா³ ஸத்³தோ⁴ பஸன்னோ ராஜா ஹத்தி²க்க²ந்தே⁴ ஸுவண்ணசங்கோடகம்ஹி ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் ட²பாபெத்வா ‘‘பு³த்³தே⁴ஹி கதி²தங் சதுப்பதி³கங் கா³த²ங் ஜானந்தோ இமங் ஸஹஸ்ஸங் க³ண்ஹதூ’’தி நக³ரே பே⁴ரிங் சராபெத்வா க³ண்ஹனகங் அலபி⁴த்வா ‘‘ஏகவாரங் சராபிதே நாமங் ஸுணந்தாபி ஹொந்தி அஸுணந்தாபீ’’தி யாவததியங் சராபெத்வா க³ண்ஹனகங் அலபி⁴த்வா ராஜபுரிஸா ஸஹஸ்ஸத்த²விகங் புன ராஜகுலங் பவேஸெந்தி, ததா³ பரியத்தி அந்தரஹிதா நாம ஹோதி.

    Gacchante kāle tampi matthakato paṭṭhāya parihāyati. Paṭhamañhi parivāro parihāyati, tato khandhako, bhikkhunīvibhaṅgo, mahāvibhaṅgoti anukkamena uposathakkhandhakamattameva dhārenti. Tadāpi pariyatti anantarahitāva hoti. Yāva pana manussesu catuppadikagāthāpi pavattati, tāva pariyatti anantarahitāva hoti. Yadā saddho pasanno rājā hatthikkhandhe suvaṇṇacaṅkoṭakamhi sahassatthavikaṃ ṭhapāpetvā ‘‘buddhehi kathitaṃ catuppadikaṃ gāthaṃ jānanto imaṃ sahassaṃ gaṇhatū’’ti nagare bheriṃ carāpetvā gaṇhanakaṃ alabhitvā ‘‘ekavāraṃ carāpite nāmaṃ suṇantāpi honti asuṇantāpī’’ti yāvatatiyaṃ carāpetvā gaṇhanakaṃ alabhitvā rājapurisā sahassatthavikaṃ puna rājakulaṃ pavesenti, tadā pariyatti antarahitā nāma hoti.

    சிரங் பவத்திஸ்ஸதீதி பரியத்தியா அந்தரஹிதாயபி லிங்க³மத்தங் அத்³தா⁴னங் பவத்திஸ்ஸதி. கத²ங்? க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே ஹி காலே சீவரக்³க³ஹணங் பத்தக்³க³ஹணங் ஸமிஞ்ஜனபஸாரணங் ஆலோகிதவிலோகிதங் ந பாஸாதி³கங் ஹோதி, நிக³ண்ட²ஸமணா விய அலாபு³பத்தங் பி⁴க்கூ² பத்தங் அக்³க³பா³ஹாய பரிக்கி²பித்வா ஆதா³ய விசரந்தி, எத்தாவதாபி லிங்க³ங் அனந்தரஹிதமேவ ஹோதி. க³ச்ச²ந்தே பன காலே அக்³க³பா³ஹதோ ஓதாரெத்வா ஹத்தே²ன வா ஸிக்காய வா ஓலம்பெ³த்வா விசரந்தி, சீவரம்பி ரஜனஸாருப்பங் அகத்வா ஒட்ட²ட்டி²வண்ணங் கத்வா ரஜந்தி. க³ச்ச²ந்தே காலே ரஜனம்பி ந ஹோதி, த³ஸச்சி²ந்த³னங் ஓவட்டிகாவிஜ்ஜ²னங் கப்பமத்தஞ்ச கத்வா வளஞ்ஜந்தி, புன ஓவட்டிகங் விஜ்ஜி²த்வா கப்பங் ந கரொந்தி. ததோ உப⁴யம்பி அகத்வா த³ஸா செ²த்வா பரிப்³பா³ஜகா விய சரந்தி. க³ச்ச²ந்தே காலே ‘‘கோ இமினா அம்ஹாகங் அத்தோ²’’தி கு²த்³த³கங் காஸாவக²ண்ட³ங் ஹத்தே² வா கீ³வாயங் வா ப³ந்த⁴ந்தி, கேஸேஸு வா அல்லீயாபெந்தி, தா³ரப⁴ரணங் கரொந்தா கஸித்வா வபித்வா ஜீவிகங் கப்பெத்வா விசரந்தி, ததா³ த³க்கி²ணங் தெ³ந்தோ ஜனோ ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஏதேஸம்பி தே³தி. இத³ங் ஸந்தா⁴ய ப⁴க³வதா வுத்தங் ‘‘ப⁴விஸ்ஸந்தி கோ² பனானந்த³, அனாக³தமத்³தா⁴னங் கொ³த்ரபு⁴னோ காஸாவகண்டா² து³ஸ்ஸீலா பாபத⁴ம்மா, தேஸு து³ஸ்ஸீலேஸு ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ தா³னங் த³ஸ்ஸந்தி, ததா³பாஹங், ஆனந்த³, ஸங்க⁴க³தங் த³க்கி²ணங் அஸங்க்²யெய்யங் அப்பமெய்யங் வதா³மீ’’தி (ம॰ நி॰ 3.380). ததோ க³ச்ச²ந்தே காலே நானாவிதா⁴னி கம்மானி கரொந்தா ‘‘பபஞ்சோ ஏஸ, கிங் இமினா அம்ஹாக’’ந்தி காஸாவக²ண்ட³ங் சி²ந்தி³த்வா அரஞ்ஞே கி²பந்தி, தஸ்மிங் காலே லிங்க³ங் அந்தரஹிதங் நாம ஹோதி. கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ கிர காலதோ பட்டா²ய யோனகானங் ஸேதவத்தா²னி பாருபித்வா சரணசாரித்தங் ஜாதங். ஏவங் பரியத்தியா அந்தரஹிதாயபி லிங்க³மத்தங் சிரங் பவத்திஸ்ஸதீதி வேதி³தப்³ப³ங்.

    Ciraṃ pavattissatīti pariyattiyā antarahitāyapi liṅgamattaṃ addhānaṃ pavattissati. Kathaṃ? Gacchante gacchante hi kāle cīvaraggahaṇaṃ pattaggahaṇaṃ samiñjanapasāraṇaṃ ālokitavilokitaṃ na pāsādikaṃ hoti, nigaṇṭhasamaṇā viya alābupattaṃ bhikkhū pattaṃ aggabāhāya parikkhipitvā ādāya vicaranti, ettāvatāpi liṅgaṃ anantarahitameva hoti. Gacchante pana kāle aggabāhato otāretvā hatthena vā sikkāya vā olambetvā vicaranti, cīvarampi rajanasāruppaṃ akatvā oṭṭhaṭṭhivaṇṇaṃ katvā rajanti. Gacchante kāle rajanampi na hoti, dasacchindanaṃ ovaṭṭikāvijjhanaṃ kappamattañca katvā vaḷañjanti, puna ovaṭṭikaṃ vijjhitvā kappaṃ na karonti. Tato ubhayampi akatvā dasā chetvā paribbājakā viya caranti. Gacchante kāle ‘‘ko iminā amhākaṃ attho’’ti khuddakaṃ kāsāvakhaṇḍaṃ hatthe vā gīvāyaṃ vā bandhanti, kesesu vā allīyāpenti, dārabharaṇaṃ karontā kasitvā vapitvā jīvikaṃ kappetvā vicaranti, tadā dakkhiṇaṃ dento jano saṅghaṃ uddissa etesampi deti. Idaṃ sandhāya bhagavatā vuttaṃ ‘‘bhavissanti kho panānanda, anāgatamaddhānaṃ gotrabhuno kāsāvakaṇṭhā dussīlā pāpadhammā, tesu dussīlesu saṅghaṃ uddissa dānaṃ dassanti, tadāpāhaṃ, ānanda, saṅghagataṃ dakkhiṇaṃ asaṅkhyeyyaṃ appameyyaṃ vadāmī’’ti (ma. ni. 3.380). Tato gacchante kāle nānāvidhāni kammāni karontā ‘‘papañco esa, kiṃ iminā amhāka’’nti kāsāvakhaṇḍaṃ chinditvā araññe khipanti, tasmiṃ kāle liṅgaṃ antarahitaṃ nāma hoti. Kassapadasabalassa kira kālato paṭṭhāya yonakānaṃ setavatthāni pārupitvā caraṇacārittaṃ jātaṃ. Evaṃ pariyattiyā antarahitāyapi liṅgamattaṃ ciraṃ pavattissatīti veditabbaṃ.

    அட்ட²க³ருத⁴ம்மகதா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Aṭṭhagarudhammakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / அட்ட²க³ருத⁴ம்மா • Aṭṭhagarudhammā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / மஹாபஜாபதிகோ³தமீவத்து²கதா² • Mahāpajāpatigotamīvatthukathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / மஹாபஜாபதிகோ³தமீவத்து²கதா²வண்ணனா • Mahāpajāpatigotamīvatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / மஹாபஜாபதிகோ³தமீவத்து²கதா²வண்ணனா • Mahāpajāpatigotamīvatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / மஹாபஜாபதிகோ³தமீவத்து²கதா² • Mahāpajāpatigotamīvatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact