Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
அட்ட²கவாரவண்ணனா
Aṭṭhakavāravaṇṇanā
328. அட்ட²கேஸு – அட்டா²னிஸங்ஸேதி ‘‘ந மயங் இமினா பி⁴க்கு²னா ஸத்³தி⁴ங் உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸாம, வினா இமினா பி⁴க்கு²னா உபோஸத²ங் கரிஸ்ஸாம, ந மயங் இமினா பி⁴க்கு²னா ஸத்³தி⁴ங் பவாரெஸ்ஸாம, ஸங்க⁴கம்மங் கரிஸ்ஸாம, ஆஸனே நிஸீதி³ஸ்ஸாம, யாகு³பானே நிஸீதி³ஸ்ஸாம, ப⁴த்தக்³கே³ நிஸீதி³ஸ்ஸாம, ஏகச்ச²ன்னே வஸிஸ்ஸாம, யதா²வுட்³ட⁴ங் அபி⁴வாத³னங் பச்சுட்டா²னங் அஞ்ஜலிகம்மங் ஸாமீசிகம்மங் கரிஸ்ஸாம, வினா இமினா பி⁴க்கு²னா கரிஸ்ஸாமா’’தி ஏவங் கோஸம்ப³கக்க²ந்த⁴கே வுத்தே ஆனிஸங்ஸே. து³தியஅட்ட²கேபி ஏஸேவ நயோ, தம்பி ஹி ஏவமேவ கோஸம்ப³கக்க²ந்த⁴கே வுத்தங்.
328. Aṭṭhakesu – aṭṭhānisaṃseti ‘‘na mayaṃ iminā bhikkhunā saddhiṃ uposathaṃ karissāma, vinā iminā bhikkhunā uposathaṃ karissāma, na mayaṃ iminā bhikkhunā saddhiṃ pavāressāma, saṅghakammaṃ karissāma, āsane nisīdissāma, yāgupāne nisīdissāma, bhattagge nisīdissāma, ekacchanne vasissāma, yathāvuḍḍhaṃ abhivādanaṃ paccuṭṭhānaṃ añjalikammaṃ sāmīcikammaṃ karissāma, vinā iminā bhikkhunā karissāmā’’ti evaṃ kosambakakkhandhake vutte ānisaṃse. Dutiyaaṭṭhakepi eseva nayo, tampi hi evameva kosambakakkhandhake vuttaṃ.
அட்ட² யாவததியகாதி பி⁴க்கூ²னங் தேரஸகே சத்தாரோ, பி⁴க்கு²னீனங் ஸத்தரஸகே பி⁴க்கூ²ஹி அஸாதா⁴ரணா சத்தாரோதி அட்ட². அட்ட²ஹாகாரேஹி குலானி தூ³ஸேதீதி குலானி தூ³ஸேதி புப்பே²ன வா ப²லேன வா சுண்ணேன வா மத்திகாய வா த³ந்தகட்டே²ன வா வேளுயா வா வேஜ்ஜிகாய வா ஜங்க⁴பேஸனிகேன வாதி இமேஹி அட்ட²ஹி. அட்ட² மாதிகா சீவரக்க²ந்த⁴கே, அபரா அட்ட² கதி²னக்க²ந்த⁴கே வுத்தா. அட்ட²ஹி அஸத்³த⁴ம்மேஹீதி லாபே⁴ன அலாபே⁴ன யஸேன அயஸேன ஸக்காரேன அஸக்காரேன பாபிச்ச²தாய பாபமித்ததாய. அட்ட² லோகத⁴ம்மா நாம லாபே⁴ ஸாராகோ³, அலாபே⁴ படிவிரோதோ⁴; ஏவங் யஸே அயஸே, பஸங்ஸாய நிந்தா³ய, ஸுகே² ஸாராகோ³, து³க்கே² படிவிரோதோ⁴தி. அட்ட²ங்கி³கோ முஸாவாதோ³தி ‘‘வினிதா⁴ய ஸஞ்ஞ’’ந்தி இமினா ஸத்³தி⁴ங் பாளியங் ஆக³தேஹி ஸத்தஹீதி அட்ட²ஹி அங்கே³ஹி அட்ட²ங்கி³கோ.
Aṭṭha yāvatatiyakāti bhikkhūnaṃ terasake cattāro, bhikkhunīnaṃ sattarasake bhikkhūhi asādhāraṇā cattāroti aṭṭha. Aṭṭhahākārehi kulāni dūsetīti kulāni dūseti pupphena vā phalena vā cuṇṇena vā mattikāya vā dantakaṭṭhena vā veḷuyā vā vejjikāya vā jaṅghapesanikena vāti imehi aṭṭhahi. Aṭṭha mātikā cīvarakkhandhake, aparā aṭṭha kathinakkhandhake vuttā. Aṭṭhahi asaddhammehīti lābhena alābhena yasena ayasena sakkārena asakkārena pāpicchatāya pāpamittatāya. Aṭṭha lokadhammā nāma lābhe sārāgo, alābhe paṭivirodho; evaṃ yase ayase, pasaṃsāya nindāya, sukhe sārāgo, dukkhe paṭivirodhoti. Aṭṭhaṅgiko musāvādoti ‘‘vinidhāya sañña’’nti iminā saddhiṃ pāḷiyaṃ āgatehi sattahīti aṭṭhahi aṅgehi aṭṭhaṅgiko.
அட்ட² உபோஸத²ங்கா³னீதி –
Aṭṭha uposathaṅgānīti –
‘‘பாணங் ந ஹனே ந சாதி³ன்னமாதி³யே,
‘‘Pāṇaṃ na hane na cādinnamādiye,
முஸா ந பா⁴ஸே ந ச மஜ்ஜபோ ஸியா;
Musā na bhāse na ca majjapo siyā;
அப்³ரஹ்மசரியா விரமெய்ய மேது²னா,
Abrahmacariyā virameyya methunā,
ரத்திங் ந பு⁴ஞ்ஜெய்ய விகாலபோ⁴ஜனங்.
Rattiṃ na bhuñjeyya vikālabhojanaṃ.
‘‘மாலங் ந தா⁴ரே ந ச க³ந்த⁴மாசரே,
‘‘Mālaṃ na dhāre na ca gandhamācare,
மஞ்சே ச²மாயங்வ ஸயேத² ஸந்த²தே;
Mañce chamāyaṃva sayetha santhate;
ஏதஞ்ஹி அட்ட²ங்கி³கமாஹுபோஸத²ங்,
Etañhi aṭṭhaṅgikamāhuposathaṃ,
பு³த்³தே⁴ன து³க்க²ந்தகு³னா பகாஸித’’ந்தி. (அ॰ நி॰ 3.71);
Buddhena dukkhantagunā pakāsita’’nti. (a. ni. 3.71);
ஏவங் வுத்தானி அட்ட². அட்ட² தூ³தெய்யங்கா³னீதி ‘‘இத⁴, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² ஸோதா ச ஹோதி ஸாவேதா சா’’திஆதி³னா நயேன ஸங்க⁴பே⁴த³கே வுத்தானி. தித்தி²யவத்தானி மஹாக²ந்த⁴கே நித்³தி³ட்டா²னி. அனதிரித்தா ச அதிரித்தா ச பவாரணாஸிக்கா²பதே³ நித்³தி³ட்டா². அட்ட²ன்னங் பச்சுட்டா²தப்³ப³ந்தி ப⁴த்தக்³கே³ வுட்³ட⁴பி⁴க்கு²னீனங், ஆஸனம்பி தாஸங்யேவ தா³தப்³ப³ங். உபாஸிகாதி விஸாகா². அட்டா²னிஸங்ஸா வினயத⁴ரேதி பஞ்சகே வுத்தேஸு பஞ்சஸு ‘‘தஸ்ஸாதெ⁴ய்யோ உபோஸதோ², பவாரணா, ஸங்க⁴கம்ம’’ந்தி இமே தயோ பக்கி²பித்வா அட்ட² வேதி³தப்³பா³. அட்ட² பரமானீதி புப்³பே³ வுத்தபரமானேவ அட்ட²கவஸேன யோஜெத்வா வேதி³தப்³பா³னி. அட்ட²ஸு த⁴ம்மேஸு ஸம்மா வத்திதப்³ப³ந்தி ‘‘ந பகதத்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ உபோஸதோ² ட²பேதப்³போ³, ந பவாரணா ட²பேதப்³பா³’’திஆதி³னா நயேன ஸமத²க்க²ந்த⁴கே நித்³தி³ட்டே²ஸு அட்ட²ஸு. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.
Evaṃ vuttāni aṭṭha. Aṭṭha dūteyyaṅgānīti ‘‘idha, bhikkhave, bhikkhu sotā ca hoti sāvetā cā’’tiādinā nayena saṅghabhedake vuttāni. Titthiyavattāni mahākhandhake niddiṭṭhāni. Anatirittā ca atirittā ca pavāraṇāsikkhāpade niddiṭṭhā. Aṭṭhannaṃ paccuṭṭhātabbanti bhattagge vuḍḍhabhikkhunīnaṃ, āsanampi tāsaṃyeva dātabbaṃ. Upāsikāti visākhā. Aṭṭhānisaṃsā vinayadhareti pañcake vuttesu pañcasu ‘‘tassādheyyo uposatho, pavāraṇā, saṅghakamma’’nti ime tayo pakkhipitvā aṭṭha veditabbā. Aṭṭha paramānīti pubbe vuttaparamāneva aṭṭhakavasena yojetvā veditabbāni. Aṭṭhasu dhammesu sammā vattitabbanti ‘‘na pakatattassa bhikkhuno uposatho ṭhapetabbo, na pavāraṇā ṭhapetabbā’’tiādinā nayena samathakkhandhake niddiṭṭhesu aṭṭhasu. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.
அட்ட²கவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.
Aṭṭhakavāravaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 8. அட்ட²கவாரோ • 8. Aṭṭhakavāro
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அட்ட²கவாரவண்ணனா • Aṭṭhakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அட்ட²கவாரவண்ணனா • Aṭṭhakavāravaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ச²க்கவாராதி³வண்ணனா • Chakkavārādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / ஏகுத்தரிகனயோ அட்ட²கவாரவண்ணனா • Ekuttarikanayo aṭṭhakavāravaṇṇanā