Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
15. அட்டா²னபாளி
15. Aṭṭhānapāḷi
(15) 1. அட்டா²னபாளி-பட²மவக்³க³வண்ணனா
(15) 1. Aṭṭhānapāḷi-paṭhamavaggavaṇṇanā
268. அட்டா²னபாளியா அட்டா²னந்தி ஹேதுபடிக்கே²போ. அனவகாஸோதி பச்சயபடிக்கே²போ. உப⁴யேனாபி காரணமேவ படிக்கி²பதி. காரணஞ்ஹி ததா³யத்தவுத்திதாய அத்தனோ ப²லஸ்ஸ டா²னந்தி ச அவகாஸோதி ச வுச்சதி. யந்தி யேன காரணேன. தி³ட்டி²ஸம்பன்னோதி மக்³க³தி³ட்டி²யா ஸம்பன்னோ ஸோதாபன்னோ அரியஸாவகோ. தஸ்ஸ ஹி தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ இதிபி, த³ஸ்ஸனஸம்பன்னோ இதிபி, ஆக³தோ இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் இதிபி, பஸ்ஸதி இமங் ஸத்³த⁴ம்மங் இதிபி, ஸெக்கே²ன ஞாணேன ஸமன்னாக³தோ இதிபி, ஸெக்கா²ய விஜ்ஜாய ஸமன்னாக³தோ இதிபி, த⁴ம்மஸோதஸமாபன்னோ இதிபி, அரியோ நிப்³பே³தி⁴கபஞ்ஞோ இதிபி, அமதத்³வாரங் ஆஹச்ச திட்ட²தி இதிபிதி ப³ஹூனி நாமானி ஹொந்தி. கஞ்சி ஸங்கா²ரந்தி சதுபூ⁴மகேஸு ஸங்க²தஸங்கா²ரேஸு கஞ்சி ஏகங் ஸங்கா²ரம்பி. நிச்சதோ உபக³ச்செ²ய்யாதி நிச்சோதி க³ண்ஹெய்ய. நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீதி ஏதங் காரணங் நத்தி² ந உபலப்³ப⁴தி. யங் புது²ஜ்ஜனோதி யேன காரணேன புது²ஜ்ஜனோ. டா²னமேதங் விஜ்ஜதீதி ஏதங் காரணங் அத்தி². ஸஸ்ஸததி³ட்டி²யா ஹி ஸோ தேபூ⁴மகேஸு ஸங்க²தஸங்கா²ரேஸு கஞ்சி ஸங்கா²ரங் நிச்சதோ க³ண்ஹெய்யாதி அத்தோ². சதுத்த²பூ⁴மகஸங்கா²ரா பன தேஜுஸ்ஸத³த்தா தி³வஸங்ஸந்தத்தோ அயோகு³ளோ விய மக்கி²கானங், தி³ட்டி²யா வா அஞ்ஞேஸங் வா அகுஸலானங் ஆரம்மணங் ந ஹொந்தி. இமினா நயேன கஞ்சி ஸங்கா²ரங் ஸுக²தோதிஆதீ³ஸுபி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
268. Aṭṭhānapāḷiyā aṭṭhānanti hetupaṭikkhepo. Anavakāsoti paccayapaṭikkhepo. Ubhayenāpi kāraṇameva paṭikkhipati. Kāraṇañhi tadāyattavuttitāya attano phalassa ṭhānanti ca avakāsoti ca vuccati. Yanti yena kāraṇena. Diṭṭhisampannoti maggadiṭṭhiyā sampanno sotāpanno ariyasāvako. Tassa hi diṭṭhisampanno itipi, dassanasampanno itipi, āgato imaṃ saddhammaṃ itipi, passati imaṃ saddhammaṃ itipi, sekkhena ñāṇena samannāgato itipi, sekkhāya vijjāya samannāgato itipi, dhammasotasamāpanno itipi, ariyo nibbedhikapañño itipi, amatadvāraṃ āhacca tiṭṭhati itipiti bahūni nāmāni honti. Kañci saṅkhāranti catubhūmakesu saṅkhatasaṅkhāresu kañci ekaṃ saṅkhārampi. Niccatoupagaccheyyāti niccoti gaṇheyya. Netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti etaṃ kāraṇaṃ natthi na upalabbhati. Yaṃ puthujjanoti yena kāraṇena puthujjano. Ṭhānametaṃ vijjatīti etaṃ kāraṇaṃ atthi. Sassatadiṭṭhiyā hi so tebhūmakesu saṅkhatasaṅkhāresu kañci saṅkhāraṃ niccato gaṇheyyāti attho. Catutthabhūmakasaṅkhārā pana tejussadattā divasaṃsantatto ayoguḷo viya makkhikānaṃ, diṭṭhiyā vā aññesaṃ vā akusalānaṃ ārammaṇaṃ na honti. Iminā nayena kañci saṅkhāraṃ sukhatotiādīsupi attho veditabbo.
269. ஸுக²தோ உபக³ச்செ²ய்யாதி ‘‘ஏகந்தஸுகீ² அத்தா ஹோதி ஆரோகோ³ பரம்மரணா’’தி (தீ³॰ நி॰ 1.76, 79; ம॰ நி॰ 3.21, 22) ஏவங் அத்ததி³ட்டி²வஸேன ஸுக²தோ கா³ஹங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். தி³ட்டி²விப்பயுத்தசித்தேன பன அரியஸாவகோ பரிளாஹாதி⁴பூ⁴தோ பரிளாஹவூபஸமத்த²ங் மத்தஹத்தி²பரித்தாஸிதோ விய சொக்க²ப்³ராஹ்மணோ கூ³த²ங் கஞ்சி ஸங்கா²ரங் ஸுக²தோ உபக³ச்ச²தி.
269.Sukhato upagaccheyyāti ‘‘ekantasukhī attā hoti ārogo parammaraṇā’’ti (dī. ni. 1.76, 79; ma. ni. 3.21, 22) evaṃ attadiṭṭhivasena sukhato gāhaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Diṭṭhivippayuttacittena pana ariyasāvako pariḷāhādhibhūto pariḷāhavūpasamatthaṃ mattahatthiparittāsito viya cokkhabrāhmaṇo gūthaṃ kañci saṅkhāraṃ sukhato upagacchati.
270. அத்தவாரே கஸிணாதி³பண்ணத்திஸங்க³ஹத்த²ங் ‘‘ஸங்கா²ர’’ந்தி அவத்வா கஞ்சி த⁴ம்மந்தி வுத்தங். இதா⁴பி அரியஸாவகஸ்ஸ சதுபூ⁴மகவஸேன பரிச்சே²தோ³ வேதி³தப்³போ³, புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ தேபூ⁴மகவஸேன . ஸப்³ப³வாரேஸு வா அரியஸாவகஸ்ஸாபி தேபூ⁴மகவஸேனேவ பரிச்சே²தோ³ வட்டதி. யங் யங் ஹி புது²ஜ்ஜனோ க³ண்ஹாதி, ததோ ததோ அரியஸாவகோ கா³ஹங் வினிவேடே²தி. புது²ஜ்ஜனோ ஹி யங் யங் நிச்சங் ஸுக²ங் அத்தாதி க³ண்ஹாதி, தங் தங் அரியஸாவகோ அனிச்சங் து³க்க²ங் அனத்தாதி க³ண்ஹந்தோ தங் கா³ஹங் வினிவேடே²தி. இதி இமஸ்மிங் ஸுத்தத்தயே புது²ஜ்ஜனத்தக்³கா³ஹவினிவேட²னங் நாம கதி²தங்.
270. Attavāre kasiṇādipaṇṇattisaṅgahatthaṃ ‘‘saṅkhāra’’nti avatvā kañci dhammanti vuttaṃ. Idhāpi ariyasāvakassa catubhūmakavasena paricchedo veditabbo, puthujjanassa tebhūmakavasena . Sabbavāresu vā ariyasāvakassāpi tebhūmakavaseneva paricchedo vaṭṭati. Yaṃ yaṃ hi puthujjano gaṇhāti, tato tato ariyasāvako gāhaṃ viniveṭheti. Puthujjano hi yaṃ yaṃ niccaṃ sukhaṃ attāti gaṇhāti, taṃ taṃ ariyasāvako aniccaṃ dukkhaṃ anattāti gaṇhanto taṃ gāhaṃ viniveṭheti. Iti imasmiṃ suttattaye puthujjanattaggāhaviniveṭhanaṃ nāma kathitaṃ.
271. மாதரந்திஆதீ³ஸு ஜனிகாவ மாதா, ஜனகோவ பிதா, மனுஸ்ஸபூ⁴தோவ கீ²ணாஸவோ அரஹாதி அதி⁴ப்பேதோ. கிங் பன அரியஸாவகோ அஞ்ஞங் ஜீவிதா வோரோபெய்யாதி? ஏதம்பி அட்டா²னங். ஸசேபி ப⁴வந்தரக³தங் அரியஸாவகங் அத்தனோ அரியஸாவகபா⁴வங் அஜானந்தம்பி கோசி ஏவங் வதெ³ய்ய ‘‘இமங் குந்த²கிபில்லிகங் ஜீவிதா வோரோபெத்வா ஸகலசக்கவாளக³ப்³பே⁴ சக்கவத்திரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி, நேவ ஸோ தங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய. அதா²பி நங் ஏவங் வதெ³ய்யுங் ‘‘ஸசே இமங் ந கா⁴தெஸ்ஸஸி, ஸீஸங் தே சி²ந்தி³ஸ்ஸாமா’’தி. ஸீஸமேவஸ்ஸ சி²ந்தெ³ய்யுங், ந ச ஸோ தங் கா⁴தெய்ய. புது²ஜ்ஜனபா⁴வஸ்ஸ பன மஹாஸாவஜ்ஜபா⁴வத³ஸ்ஸனத்த²ங் அரியஸாவகஸ்ஸ ச ப³லவதீ³பனத்த²மேதங் வுத்தங். அயஞ்ஹெத்த² அதி⁴ப்பாயோ – ஸாவஜ்ஜோ புது²ஜ்ஜனபா⁴வோ, யத்ர ஹி நாம புது²ஜ்ஜனோ மாதுகா⁴தாதீ³னிபி ஆனந்தரியானி கரிஸ்ஸதி. மஹாப³லோ ச அரியஸாவகோ, யோ ஏதானி கம்மானி ந கரோதீதி.
271.Mātarantiādīsu janikāva mātā, janakova pitā, manussabhūtova khīṇāsavo arahāti adhippeto. Kiṃ pana ariyasāvako aññaṃ jīvitā voropeyyāti? Etampi aṭṭhānaṃ. Sacepi bhavantaragataṃ ariyasāvakaṃ attano ariyasāvakabhāvaṃ ajānantampi koci evaṃ vadeyya ‘‘imaṃ kunthakipillikaṃ jīvitā voropetvā sakalacakkavāḷagabbhe cakkavattirajjaṃ paṭipajjāhī’’ti, neva so taṃ jīvitā voropeyya. Athāpi naṃ evaṃ vadeyyuṃ ‘‘sace imaṃ na ghātessasi, sīsaṃ te chindissāmā’’ti. Sīsamevassa chindeyyuṃ, na ca so taṃ ghāteyya. Puthujjanabhāvassa pana mahāsāvajjabhāvadassanatthaṃ ariyasāvakassa ca balavadīpanatthametaṃ vuttaṃ. Ayañhettha adhippāyo – sāvajjo puthujjanabhāvo, yatra hi nāma puthujjano mātughātādīnipi ānantariyāni karissati. Mahābalo ca ariyasāvako, yo etāni kammāni na karotīti.
274. பது³ட்ட²சித்தோதி வத⁴கசித்தேன பது³ட்ட²சித்தோ. லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்யாதி ஜீவமானகஸரீரே கு²த்³த³கமக்கி²காய பிவனமத்தம்பி லோஹிதங் உப்பாதெ³ய்ய.
274.Paduṭṭhacittoti vadhakacittena paduṭṭhacitto. Lohitaṃ uppādeyyāti jīvamānakasarīre khuddakamakkhikāya pivanamattampi lohitaṃ uppādeyya.
275. ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி ஸமானஸங்வாஸகங் ஸமானஸீமாய டி²தங் பஞ்சஹி காரணேஹி ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்ய. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘பஞ்சஹுபாலி , ஆகாரேஹி ஸங்கோ⁴ பி⁴ஜ்ஜதி – கம்மேன, உத்³தே³ஸேன, வோஹரந்தோ, அனுஸ்ஸாவனேன, ஸலாகக்³கா³ஹேனா’’தி (பரி॰ 458).
275.Saṅghaṃ bhindeyyāti samānasaṃvāsakaṃ samānasīmāya ṭhitaṃ pañcahi kāraṇehi saṅghaṃ bhindeyya. Vuttampi cetaṃ ‘‘pañcahupāli , ākārehi saṅgho bhijjati – kammena, uddesena, voharanto, anussāvanena, salākaggāhenā’’ti (pari. 458).
தத்த² கம்மேனாதி அபலோகனாதீ³ஸு சதூஸு கம்மேஸு அஞ்ஞதரேன கம்மேன. உத்³தே³ஸேனாதி பஞ்சஸு பாதிமொக்கு²த்³தே³ஸேஸு அஞ்ஞதரேன உத்³தே³ஸேன. வோஹரந்தோதி கத²யந்தோ, தாஹி தாஹி உப்பத்தீஹி அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோதிஆதீ³னி அட்டா²ரஸ பே⁴த³கரவத்தூ²னி தீ³பெந்தோ. அனுஸ்ஸாவனேனாதி ‘‘நனு தும்ஹே ஜானாத² மய்ஹங் உச்சாகுலா பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ப³ஹுஸ்ஸுதபா⁴வஞ்ச, மாதி³ஸோ நாம உத்³த⁴ம்மங் உப்³பி³னயங் ஸத்து² ஸாஸனங் கா³ஹெய்யாதி சித்தம்பி உப்பாதே³துங் ந தும்ஹாகங் யுத்தங், கிங் மய்ஹங் அவீசி நீலுப்பலவனங் விய ஸீதலா, கிங் அஹங் அபாயதோ ந பா⁴யாமீ’’திஆதி³னா நயேன கண்ணமூலே வசீபே⁴த³ங் கத்வா அனுஸ்ஸாவனேன . ஸலாகக்³கா³ஹேனாதி ஏவங் அனுஸ்ஸாவெத்வா தேஸங் சித்தங் உபத்த²ம்பெ⁴த்வா அனிவத்தித⁴ம்மே கத்வா ‘‘க³ண்ஹத² இமங் ஸலாக’’ந்தி ஸலாகக்³கா³ஹேன.
Tattha kammenāti apalokanādīsu catūsu kammesu aññatarena kammena. Uddesenāti pañcasu pātimokkhuddesesu aññatarena uddesena. Voharantoti kathayanto, tāhi tāhi uppattīhi adhammaṃ dhammotiādīni aṭṭhārasa bhedakaravatthūni dīpento. Anussāvanenāti ‘‘nanu tumhe jānātha mayhaṃ uccākulā pabbajitabhāvaṃ bahussutabhāvañca, mādiso nāma uddhammaṃ ubbinayaṃ satthu sāsanaṃ gāheyyāti cittampi uppādetuṃ na tumhākaṃ yuttaṃ, kiṃ mayhaṃ avīci nīluppalavanaṃ viya sītalā, kiṃ ahaṃ apāyato na bhāyāmī’’tiādinā nayena kaṇṇamūle vacībhedaṃ katvā anussāvanena . Salākaggāhenāti evaṃ anussāvetvā tesaṃ cittaṃ upatthambhetvā anivattidhamme katvā ‘‘gaṇhatha imaṃ salāka’’nti salākaggāhena.
எத்த² ச கம்மேவ உத்³தே³ஸோ வா பமாணங், வோஹாரானுஸ்ஸாவனஸலாகக்³கா³ஹா பன புப்³ப³பா⁴கா³. அட்டா²ரஸவத்து²தீ³பனவஸேன ஹி வோஹரந்தேன தத்த² ருசிஜனநத்த²ங் அனுஸ்ஸாவெத்வா ஸலாகாய க³ஹிதாயபி அபி⁴ன்னோவ ஹோதி ஸங்கோ⁴. யதா³ பன ஏவங் சத்தாரோ வா அதிரேகா வா ஸலாகங் க³ஹெத்வா ஆவேணிகங் கம்மங் வா உத்³தே³ஸங் வா கரொந்தி, ததா³ ஸங்கோ⁴ பி⁴ன்னோ நாம ஹோதி. ஏவங் தி³ட்டி²ஸம்பன்னோ புக்³க³லோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்தெ³ய்யாதி நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதி. எத்தாவதா மாதுகா⁴தாதீ³னி பஞ்ச ஆனந்தரியகம்மானி த³ஸ்ஸிதானி ஹொந்தி, யானி புது²ஜ்ஜனோ கரோதி, ந அரியஸாவகோ. தேஸங் ஆவிபா⁴வத்த²ங் –
Ettha ca kammeva uddeso vā pamāṇaṃ, vohārānussāvanasalākaggāhā pana pubbabhāgā. Aṭṭhārasavatthudīpanavasena hi voharantena tattha rucijananatthaṃ anussāvetvā salākāya gahitāyapi abhinnova hoti saṅgho. Yadā pana evaṃ cattāro vā atirekā vā salākaṃ gahetvā āveṇikaṃ kammaṃ vā uddesaṃ vā karonti, tadā saṅgho bhinno nāma hoti. Evaṃ diṭṭhisampanno puggalo saṅghaṃ bhindeyyāti netaṃ ṭhānaṃ vijjati. Ettāvatā mātughātādīni pañca ānantariyakammāni dassitāni honti, yāni puthujjano karoti, na ariyasāvako. Tesaṃ āvibhāvatthaṃ –
‘‘கம்மதோ த்³வாரதோ சேவ, கப்பட்டி²தியதோ ததா²;
‘‘Kammato dvārato ceva, kappaṭṭhitiyato tathā;
பாகஸாதா⁴ரணாதீ³ஹி, விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ’’.
Pākasādhāraṇādīhi, viññātabbo vinicchayo’’.
தத்த² கம்மதோ தாவ – எத்த² ஹி மனுஸ்ஸபூ⁴தஸ்ஸேவ மனுஸ்ஸபூ⁴தங் மாதரங் வா பிதரங் வா அபி பரிவத்தலிங்க³ங் ஜீவிதா வோரோபெந்தஸ்ஸ கம்மங் ஆனந்தரியங் ஹோதி, தஸ்ஸ விபாகங் படிபா³ஹிஸ்ஸாமீதி ஸகலசக்கவாளங் மஹாசேதியப்பமாணேஹிபி கஞ்சனதூ²பேஹி பூரெத்வாபி ஸகலசக்கவாளங் பூரெத்வா நிஸின்னஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் த³த்வாபி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸங்கா⁴டிகண்ணங் அமுஞ்சந்தோ விசரித்வாபி காயஸ்ஸ பே⁴தா³ நிரயமேவ உபபஜ்ஜதி. யோ பன ஸயங் மனுஸ்ஸோ திரச்சா²னபூ⁴தங் மாதரங் வா பிதரங் வா, ஸயங் வா திரச்சா²னபூ⁴தோ மனுஸ்ஸபூ⁴தங், திரச்சா²னபூ⁴தோயேவ வா திரச்சா²னபூ⁴தங் ஜீவிதா வோரோபேதி, தஸ்ஸ கம்மங் ஆனந்தரியங் ந ஹோதி, பா⁴ரியங் பன ஹோதி, ஆனந்தரியங் ஆஹச்சேவ திட்ட²தி. மனுஸ்ஸஜாதிகானங்வ பன வஸேன அயங் பஞ்ஹோ கதி²தோ.
Tattha kammato tāva – ettha hi manussabhūtasseva manussabhūtaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā api parivattaliṅgaṃ jīvitā voropentassa kammaṃ ānantariyaṃ hoti, tassa vipākaṃ paṭibāhissāmīti sakalacakkavāḷaṃ mahācetiyappamāṇehipi kañcanathūpehi pūretvāpi sakalacakkavāḷaṃ pūretvā nisinnassa bhikkhusaṅghassa mahādānaṃ datvāpi buddhassa bhagavato saṅghāṭikaṇṇaṃ amuñcanto vicaritvāpi kāyassa bhedā nirayameva upapajjati. Yo pana sayaṃ manusso tiracchānabhūtaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā, sayaṃ vā tiracchānabhūto manussabhūtaṃ, tiracchānabhūtoyeva vā tiracchānabhūtaṃ jīvitā voropeti, tassa kammaṃ ānantariyaṃ na hoti, bhāriyaṃ pana hoti, ānantariyaṃ āhacceva tiṭṭhati. Manussajātikānaṃva pana vasena ayaṃ pañho kathito.
தத்த² ஏளகசதுக்கங், ஸங்கா³மசதுக்கங், சோரசதுக்கஞ்ச கதே²தப்³ப³ங். ஏளகங் மாரெஸ்ஸாமீதி அபி⁴ஸந்தி⁴னாபி ஹி ஏளகட்டா²னே டி²தங் மனுஸ்ஸோ மனுஸ்ஸபூ⁴தங் மாதரங் வா பிதரங் வா மாரெந்தோ ஆனந்தரியங் பு²ஸதி. ஏளகாபி⁴ஸந்தி⁴னா மாதாபிதிஅபி⁴ஸந்தி⁴னா வா ஏளகங் மாரெந்தோ ஆனந்தரியங் ந பு²ஸதி, மாதாபிதிஅபி⁴ஸந்தி⁴னா மாதாபிதரோ மாரெந்தோ பு²ஸதேவ. ஏஸ நயோ இதரஸ்மிம்பி சதுக்கத்³வயே. யதா² ச மாதாபிதூஸு, ஏவங் அரஹந்தேபி ஏதானி சதுக்கானி வேதி³தப்³பா³னி . மனுஸ்ஸஅரஹந்தமேவ ச மாரெத்வா ஆனந்தரியங் பு²ஸதி, ந யக்க²பூ⁴தங். கம்மங் பன பா⁴ரியங், ஆனந்தரியஸதி³ஸமேவ. மனுஸ்ஸஅரஹந்தஸ்ஸ ச புது²ஜ்ஜனகாலேயேவ ஸத்த²ப்பஹாரே வா விஸே வா தி³ன்னேபி யதி³ ஸோ அரஹத்தங் பத்வா தேனேவ மரதி, அரஹந்தகா⁴தகோ ஹோதியேவ. யங் பன புது²ஜ்ஜனகாலே தி³ன்னங் தா³னங் அரஹத்தங் பத்வா பரிபு⁴ஞ்ஜதி, புது²ஜ்ஜனஸ்ஸேவ தங் தி³ன்னங் ஹோதி. ஸேஸஅரியபுக்³க³லே மாரெந்தஸ்ஸ ஆனந்தரியங் நத்தி², கம்மங் பன பா⁴ரியங், ஆனந்தரியஸதி³ஸமேவ.
Tattha eḷakacatukkaṃ, saṅgāmacatukkaṃ, coracatukkañca kathetabbaṃ. Eḷakaṃ māressāmīti abhisandhināpi hi eḷakaṭṭhāne ṭhitaṃ manusso manussabhūtaṃ mātaraṃ vā pitaraṃ vā mārento ānantariyaṃ phusati. Eḷakābhisandhinā mātāpitiabhisandhinā vā eḷakaṃ mārento ānantariyaṃ na phusati, mātāpitiabhisandhinā mātāpitaro mārento phusateva. Esa nayo itarasmimpi catukkadvaye. Yathā ca mātāpitūsu, evaṃ arahantepi etāni catukkāni veditabbāni . Manussaarahantameva ca māretvā ānantariyaṃ phusati, na yakkhabhūtaṃ. Kammaṃ pana bhāriyaṃ, ānantariyasadisameva. Manussaarahantassa ca puthujjanakāleyeva satthappahāre vā vise vā dinnepi yadi so arahattaṃ patvā teneva marati, arahantaghātako hotiyeva. Yaṃ pana puthujjanakāle dinnaṃ dānaṃ arahattaṃ patvā paribhuñjati, puthujjanasseva taṃ dinnaṃ hoti. Sesaariyapuggale mārentassa ānantariyaṃ natthi, kammaṃ pana bhāriyaṃ, ānantariyasadisameva.
லோஹிதுப்பாதே³ ததா²க³தஸ்ஸ அபே⁴ஜ்ஜகாயதாய பரூபக்கமேன சம்மச்சே²த³ங் கத்வா லோஹிதபக்³க⁴ரணங் நாம நத்தி², ஸரீரஸ்ஸ பன அந்தோயேவ ஏகஸ்மிங் டா²னே லோஹிதங் ஸமோஸரதி. தே³வத³த்தேன பவித்³த⁴ஸிலதோ பி⁴ஜ்ஜித்வா க³தா ஸகலிகாபி ததா²க³தஸ்ஸ பாத³ந்தங் பஹரி, ப²ரஸுனா பஹடோ விய பாதோ³ அந்தோலோஹிதோயேவ அஹோஸி. ததா² கரொந்தஸ்ஸ ஆனந்தரியங் ஹோதி. ஜீவகோ பன ததா²க³தஸ்ஸ ருசியா ஸத்த²கேன சம்மங் சி²ந்தி³த்வா தம்ஹா டா²னா து³ட்ட²லோஹிதங் நீஹரித்வா பா²ஸுகமகாஸி. ததா² கரொந்தஸ்ஸ புஞ்ஞகம்மமேவ ஹோதி.
Lohituppāde tathāgatassa abhejjakāyatāya parūpakkamena cammacchedaṃ katvā lohitapaggharaṇaṃ nāma natthi, sarīrassa pana antoyeva ekasmiṃ ṭhāne lohitaṃ samosarati. Devadattena paviddhasilato bhijjitvā gatā sakalikāpi tathāgatassa pādantaṃ pahari, pharasunā pahaṭo viya pādo antolohitoyeva ahosi. Tathā karontassa ānantariyaṃ hoti. Jīvako pana tathāgatassa ruciyā satthakena cammaṃ chinditvā tamhā ṭhānā duṭṭhalohitaṃ nīharitvā phāsukamakāsi. Tathā karontassa puññakammameva hoti.
அத² யே பரினிப்³பு³தே ததா²க³தே சேதியங் பி⁴ந்த³ந்தி, போ³தி⁴ங் சி²ந்த³ந்தி, தா⁴தும்ஹி உபக்கமந்தி, தேஸங் கிங் ஹோதீதி? பா⁴ரியங் கம்மங் ஹோதி, ஆனந்தரியஸதி³ஸங். ஸதா⁴துகங் பன தூ²பங் வா படிமங் வா பா³த⁴யமானங் போ³தி⁴ஸாக²ங் சி²ந்தி³துங் வட்டதி. ஸசேபி தத்த² நிலீனா ஸகுணா சேதியே வச்சங் பாதெந்தி, சி²ந்தி³துங் வட்டதியேவ. பரிபோ⁴க³சேதியதோ ஹி ஸரீரசேதியங் மஹந்ததரங். சேதியவத்து²ங் பி⁴ந்தி³த்வா க³ச்ச²ந்தங் போ³தி⁴மூலம்பி சி²ந்தி³த்வா ஹரிதுங் வட்டதி. யா பன போ³தி⁴ஸாகா² போ³தி⁴க⁴ரங் பா³த⁴தி, தங் கே³ஹரக்க²ணத்த²ங் சி²ந்தி³துங் ந லப⁴தி. போ³தி⁴அத்த²ஞ்ஹி கே³ஹங், ந கே³ஹத்தா²ய போ³தி⁴. ஆஸனக⁴ரேபி ஏஸேவ நயோ. யஸ்மிங் பன ஆஸனக⁴ரே தா⁴து நிஹிதா ஹோதி, தஸ்ஸ ரக்க²ணத்தா²ய போ³தி⁴ஸாக²ங் சி²ந்தி³துங் வட்டதி. போ³தி⁴ஜக்³க³னத்த²ங் ஓஜாஹரணஸாக²ங் வா பூதிஸாக²ங் வா சி²ந்தி³துங் வட்டதியேவ, ஸரீரபடிஜக்³க³னே விய புஞ்ஞம்பி ஹோதி.
Atha ye parinibbute tathāgate cetiyaṃ bhindanti, bodhiṃ chindanti, dhātumhi upakkamanti, tesaṃ kiṃ hotīti? Bhāriyaṃ kammaṃ hoti, ānantariyasadisaṃ. Sadhātukaṃ pana thūpaṃ vā paṭimaṃ vā bādhayamānaṃ bodhisākhaṃ chindituṃ vaṭṭati. Sacepi tattha nilīnā sakuṇā cetiye vaccaṃ pātenti, chindituṃ vaṭṭatiyeva. Paribhogacetiyato hi sarīracetiyaṃ mahantataraṃ. Cetiyavatthuṃ bhinditvā gacchantaṃ bodhimūlampi chinditvā harituṃ vaṭṭati. Yā pana bodhisākhā bodhigharaṃ bādhati, taṃ geharakkhaṇatthaṃ chindituṃ na labhati. Bodhiatthañhi gehaṃ, na gehatthāya bodhi. Āsanagharepi eseva nayo. Yasmiṃ pana āsanaghare dhātu nihitā hoti, tassa rakkhaṇatthāya bodhisākhaṃ chindituṃ vaṭṭati. Bodhijagganatthaṃ ojāharaṇasākhaṃ vā pūtisākhaṃ vā chindituṃ vaṭṭatiyeva, sarīrapaṭijaggane viya puññampi hoti.
ஸங்க⁴பே⁴தே³பி ஸீமட்ட²கஸங்கே⁴ அஸன்னிபதிதே விஸுங் பரிஸங் க³ஹெத்வா கதவோஹாரானுஸ்ஸாவனஸலாகக்³கா³ஹஸ்ஸ கம்மங் வா கரொந்தஸ்ஸ உத்³தே³ஸங் வா உத்³தி³ஸந்தஸ்ஸ பே⁴தோ³ ச ஹோதி ஆனந்தரியகம்மஞ்ச. ஸமக்³க³ஸஞ்ஞாய பன வட்டதீதி ஸஞ்ஞாய வா கரொந்தஸ்ஸ பே⁴தோ³வ ஹோதி, ந ஆனந்தரியகம்மங். ததா² நவதோ ஊனபரிஸாய. ஸப்³ப³ந்திமேன பரிச்சே²தே³ன நவன்னங் ஜனானங் யோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி, தஸ்ஸ ஆனந்தரியகம்மங் ஹோதி. தஸ்ஸ அனுவத்தகானங் அத⁴ம்மவாதீ³னங் மஹாஸாவஜ்ஜகம்மங் , த⁴ம்மவாதி³னோ பன அனவஜ்ஜா. தத்த² நவன்னமேவ ஸங்க⁴பே⁴தே³ இத³ங் ஸுத்தங் – ‘‘ஏகதோ, உபாலி, சத்தாரோ ஹொந்தி, ஏகதோ சத்தாரோ, நவமோ அனுஸ்ஸாவேதி, ஸலாகங் கா³ஹேதி ‘அயங் த⁴ம்மோ அயங் வினயோ இத³ங் ஸத்து² ஸாஸனங், இமங் க³ண்ஹத², இமங் ரோசேதா²’தி. ஏவங் கோ², உபாலி, ஸங்க⁴ராஜி சேவ ஹோதி ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ச. நவன்னங் வா , உபாலி, அதிரேகனவன்னங் வா ஸங்க⁴ராஜி சேவ ஹோதி ஸங்க⁴பே⁴தோ³ சா’’தி (சூளவ॰ 351). ஏதேஸு ச பன பஞ்சஸு ஸங்க⁴பே⁴தோ³ வசீகம்மங், ஸேஸானி காயகம்மானீதி ஏவங் கம்மதோ விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Saṅghabhedepi sīmaṭṭhakasaṅghe asannipatite visuṃ parisaṃ gahetvā katavohārānussāvanasalākaggāhassa kammaṃ vā karontassa uddesaṃ vā uddisantassa bhedo ca hoti ānantariyakammañca. Samaggasaññāya pana vaṭṭatīti saññāya vā karontassa bhedova hoti, na ānantariyakammaṃ. Tathā navato ūnaparisāya. Sabbantimena paricchedena navannaṃ janānaṃ yo saṅghaṃ bhindati, tassa ānantariyakammaṃ hoti. Tassa anuvattakānaṃ adhammavādīnaṃ mahāsāvajjakammaṃ , dhammavādino pana anavajjā. Tattha navannameva saṅghabhede idaṃ suttaṃ – ‘‘ekato, upāli, cattāro honti, ekato cattāro, navamo anussāveti, salākaṃ gāheti ‘ayaṃ dhammo ayaṃ vinayo idaṃ satthu sāsanaṃ, imaṃ gaṇhatha, imaṃ rocethā’ti. Evaṃ kho, upāli, saṅgharāji ceva hoti saṅghabhedo ca. Navannaṃ vā , upāli, atirekanavannaṃ vā saṅgharāji ceva hoti saṅghabhedo cā’’ti (cūḷava. 351). Etesu ca pana pañcasu saṅghabhedo vacīkammaṃ, sesāni kāyakammānīti evaṃ kammato viññātabbo vinicchayo.
த்³வாரதோதி ஸப்³பா³னேவ சேதானி காயத்³வாரதோபி வசீத்³வாரதோபி ஸமுட்ட²ஹந்தி. புரிமானி பனெத்த² சத்தாரி ஆணத்திகவிஜ்ஜாமயப்பயோக³வஸேன வசீத்³வாரதோ ஸமுட்ட²ஹித்வாபி காயத்³வாரமேவ பூரெந்தி, ஸங்க⁴பே⁴தோ³ ஹத்த²முத்³தா⁴ய பே⁴த³ங் கரொந்தஸ்ஸ காயத்³வாரதோ ஸமுட்ட²ஹித்வாபி வசீத்³வாரமேவ பூரேதீதி ஏவமெத்த² த்³வாரதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Dvāratoti sabbāneva cetāni kāyadvāratopi vacīdvāratopi samuṭṭhahanti. Purimāni panettha cattāri āṇattikavijjāmayappayogavasena vacīdvārato samuṭṭhahitvāpi kāyadvārameva pūrenti, saṅghabhedo hatthamuddhāya bhedaṃ karontassa kāyadvārato samuṭṭhahitvāpi vacīdvārameva pūretīti evamettha dvāratopi viññātabbo vinicchayo.
கப்பட்டி²தியதோதி ஸங்க⁴பே⁴தோ³யேவ செத்த² கப்பட்டி²தியோ. ஸண்ட²ஹந்தே ஹி கப்பே வா கப்பவேமஜ்ஜே² வா ஸங்க⁴பே⁴த³ங் கத்வா கப்பவினாஸேயேவ முச்சதி. ஸசேபி ஹி ‘ஸ்வே கப்போ வினஸ்ஸிஸ்ஸதீ’’தி அஜ்ஜ ஸங்க⁴பே⁴த³ங் கரோதி, ஸ்வேவ முச்சதி, ஏகதி³வஸமேவ நிரயே பச்சதி. ஏவங் கரணங் பன நத்தி². ஸேஸானி சத்தாரி கம்மானி ஆனந்தரியானேவ ஹொந்தி, ந கப்பட்டி²தியானீதி ஏவமெத்த² கப்பட்டி²தியதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Kappaṭṭhitiyatoti saṅghabhedoyeva cettha kappaṭṭhitiyo. Saṇṭhahante hi kappe vā kappavemajjhe vā saṅghabhedaṃ katvā kappavināseyeva muccati. Sacepi hi ‘sve kappo vinassissatī’’ti ajja saṅghabhedaṃ karoti, sveva muccati, ekadivasameva niraye paccati. Evaṃ karaṇaṃ pana natthi. Sesāni cattāri kammāni ānantariyāneva honti, na kappaṭṭhitiyānīti evamettha kappaṭṭhitiyatopi viññātabbo vinicchayo.
பாகதோதி யேன ச பஞ்சபேதானி கம்மானி கதானி ஹொந்தி, தஸ்ஸ ஸங்க⁴பே⁴தோ³யேவ படிஸந்தி⁴வஸேன விபச்சதி, ஸேஸானி ‘‘அஹோஸிகம்மங் நாஹோஸி கம்மவிபாகோ’’தி ஏவமாதீ³ஸு ஸங்க²ங் க³ச்ச²ந்தி. ஸங்க⁴பே⁴தா³பா⁴வே லோஹிதுப்பாதோ³, தத³பா⁴வே அரஹந்தகா⁴தோ, தத³பா⁴வே ஸசே பிதா ஸீலவா ஹோதி, மாதா து³ஸ்ஸீலா, நோ வா ததா² ஸீலவதீ, பிதுகா⁴தோ படிஸந்தி⁴வஸேன விபச்சதி. ஸசே மாதா ஸீலவதீ, மாதுகா⁴தோ. த்³வீஸுபி ஸீலேன வா து³ஸ்ஸீலேன வா ஸமானேஸு மாதுகா⁴தோவ படிஸந்தி⁴வஸேன விபச்சதி . மாதா ஹி து³க்கரகாரினீ ப³ஹூபகாரா ச புத்தானந்தி. ஏவமெத்த² பாகதோபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Pākatoti yena ca pañcapetāni kammāni katāni honti, tassa saṅghabhedoyeva paṭisandhivasena vipaccati, sesāni ‘‘ahosikammaṃ nāhosi kammavipāko’’ti evamādīsu saṅkhaṃ gacchanti. Saṅghabhedābhāve lohituppādo, tadabhāve arahantaghāto, tadabhāve sace pitā sīlavā hoti, mātā dussīlā, no vā tathā sīlavatī, pitughāto paṭisandhivasena vipaccati. Sace mātā sīlavatī, mātughāto. Dvīsupi sīlena vā dussīlena vā samānesu mātughātova paṭisandhivasena vipaccati . Mātā hi dukkarakārinī bahūpakārā ca puttānanti. Evamettha pākatopi viññātabbo vinicchayo.
ஸாதா⁴ரணாதீ³ஹீதி புரிமானி சத்தாரி ஸப்³பே³ஸம்பி க³ஹட்ட²பப்³ப³ஜிதானங் ஸாதா⁴ரணானி. ஸங்க⁴பே⁴தோ³ பன ‘‘ந கோ², உபாலி பி⁴க்கு²னீ, ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி, ந ஸிக்க²மானா, ந ஸாமணேரோ, ந ஸாமணேரீ , ந உபாஸகோ, ந உபாஸிகா ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தி. பி⁴க்கு² கோ², உபாலி, பகதத்தோ ஸமானஸங்வாஸகோ ஸமானஸீமாயங் டி²தோ ஸங்க⁴ங் பி⁴ந்த³தீ’’தி (சூளவ॰ 351) வசனதோ வுத்தப்பகாரஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோவ ஹோதி, ந அஞ்ஞஸ்ஸ, தஸ்மா அஸாதா⁴ரணோ. ஆதி³ஸத்³தே³ன ஸப்³பே³பேதே து³க்க²வேத³னாய ஸஹக³தா தோ³ஸமோஹஸம்பயுத்தா சாதி ஏவமெத்த² ஸாதா⁴ரணாதீ³ஹிபி விஞ்ஞாதப்³போ³ வினிச்ச²யோ.
Sādhāraṇādīhīti purimāni cattāri sabbesampi gahaṭṭhapabbajitānaṃ sādhāraṇāni. Saṅghabhedo pana ‘‘na kho, upāli bhikkhunī, saṅghaṃ bhindati, na sikkhamānā, na sāmaṇero, na sāmaṇerī , na upāsako, na upāsikā saṅghaṃ bhindati. Bhikkhu kho, upāli, pakatatto samānasaṃvāsako samānasīmāyaṃ ṭhito saṅghaṃ bhindatī’’ti (cūḷava. 351) vacanato vuttappakārassa bhikkhunova hoti, na aññassa, tasmā asādhāraṇo. Ādisaddena sabbepete dukkhavedanāya sahagatā dosamohasampayuttā cāti evamettha sādhāraṇādīhipi viññātabbo vinicchayo.
276. அஞ்ஞங் ஸத்தா²ரந்தி ‘‘அயங் மே ஸத்தா² ஸத்து² கிச்சங் காதுங் அஸமத்தோ²’’தி ப⁴வந்தரேபி அஞ்ஞங் தித்த²கரங் ‘அயங் மே ஸத்தா²’’தி ஏவங் க³ண்ஹெய்ய, நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீதி அத்தோ².
276.Aññaṃsatthāranti ‘‘ayaṃ me satthā satthu kiccaṃ kātuṃ asamattho’’ti bhavantarepi aññaṃ titthakaraṃ ‘ayaṃ me satthā’’ti evaṃ gaṇheyya, netaṃ ṭhānaṃ vijjatīti attho.
277. ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயாதி த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துயா. தீணி ஹி கெ²த்தானி ஜாதிகெ²த்தங், ஆணாகெ²த்தங் விஸயகெ²த்தந்தி. தத்த² ஜாதிகெ²த்தங் நாம த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து. ஸா ஹி ததா²க³தஸ்ஸ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் ஓக்கமனகாலே நிக்க²மனகாலே ஸம்போ³தி⁴காலே த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனே ஆயுஸங்கா²ரவொஸ்ஸஜ்ஜனே பரினிப்³பா³னே ச கம்பதி. கோடிஸதஸஹஸ்ஸசக்கவாளங் பன ஆணாகெ²த்தங் நாம. ஆடானாடியபரித்தமோரபரித்தத⁴ஜக்³க³பரித்தரதனபரித்தாதீ³னஞ்ஹி எத்த² ஆணா பவத்ததி. விஸயகெ²த்தஸ்ஸ பன பரிமாணங் நத்தி². பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி ‘‘யாவதகங் ஞாணங் தாவதகங் ஞெய்யங், யாவதகங் ஞெய்யங் தாவதகங் ஞாணங், ஞாணபரியந்திகங் ஞெய்யங், ஞெய்யபரியந்திகங் ஞாண’’ந்தி (மஹானி॰ 69; சூளனி॰ மோக⁴ராஜமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ 85; படி॰ ம॰ 3.5) வசனதோ அவிஸயோ நாம நத்தி².
277.Ekissā lokadhātuyāti dasasahassilokadhātuyā. Tīṇi hi khettāni jātikhettaṃ, āṇākhettaṃ visayakhettanti. Tattha jātikhettaṃ nāma dasasahassī lokadhātu. Sā hi tathāgatassa mātukucchismiṃ okkamanakāle nikkhamanakāle sambodhikāle dhammacakkappavattane āyusaṅkhāravossajjane parinibbāne ca kampati. Koṭisatasahassacakkavāḷaṃ pana āṇākhettaṃ nāma. Āṭānāṭiyaparittamoraparittadhajaggaparittaratanaparittādīnañhi ettha āṇā pavattati. Visayakhettassa pana parimāṇaṃ natthi. Buddhānañhi ‘‘yāvatakaṃ ñāṇaṃ tāvatakaṃ ñeyyaṃ, yāvatakaṃ ñeyyaṃ tāvatakaṃ ñāṇaṃ, ñāṇapariyantikaṃ ñeyyaṃ, ñeyyapariyantikaṃ ñāṇa’’nti (mahāni. 69; cūḷani. mogharājamāṇavapucchāniddeso 85; paṭi. ma. 3.5) vacanato avisayo nāma natthi.
இமேஸு பன தீஸு கெ²த்தேஸு ட²பெத்வா இமங் சக்கவாளங் அஞ்ஞஸ்மிங் சக்கவாளே பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸுத்தங் நத்தி², ந உப்பஜ்ஜந்தீதி பன அத்தி². தீணி ஹி பிடகானி – வினயபிடகங், ஸுத்தந்தபிடகங், அபி⁴த⁴ம்மபிடகங். திஸ்ஸோ ஸங்கீ³தியோ – மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்கீ³தி, யஸத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்கீ³தி, மொக்³க³லிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ ஸங்கீ³தி. இமா திஸ்ஸோ ஸங்கீ³தியோ ஆருள்ஹே தேபிடகே பு³த்³த⁴வசனே இமங் சக்கவாளங் முஞ்சித்வா அஞ்ஞத்த² பு³த்³தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தீதி ஸுத்தங் நத்தி², ந உப்பஜ்ஜந்தீதி பன அத்தி².
Imesu pana tīsu khettesu ṭhapetvā imaṃ cakkavāḷaṃ aññasmiṃ cakkavāḷe buddhā uppajjantīti suttaṃ natthi, na uppajjantīti pana atthi. Tīṇi hi piṭakāni – vinayapiṭakaṃ, suttantapiṭakaṃ, abhidhammapiṭakaṃ. Tisso saṅgītiyo – mahākassapattherassa saṅgīti, yasattherassa saṅgīti, moggaliputtattherassa saṅgīti. Imā tisso saṅgītiyo āruḷhe tepiṭake buddhavacane imaṃ cakkavāḷaṃ muñcitvā aññattha buddhā uppajjantīti suttaṃ natthi, na uppajjantīti pana atthi.
அபுப்³ப³ங் அசரிமந்தி அபுரே அபச்சா², ஏகதோ ந உப்பஜ்ஜந்தி. புரே வா பச்சா² வா உப்பஜ்ஜந்தீதி வுத்தங் ஹோதி. தத்த² போ³தி⁴பல்லங்கே ‘‘போ³தி⁴ங் அப்பத்வா ந உட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி நிஸின்னகாலதோ பட்டா²ய யாவ மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணங், தாவ புப்³பே³தி ந வேதி³தப்³ப³ங். போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஹி படிஸந்தி⁴க்க²ணே த³ஸஸஹஸ்ஸசக்கவாளகம்பனேனேவ கெ²த்தபரிக்³க³ஹோ கதோ, எத்த²ந்தரே அஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உப்பத்தி நிவாரிதாவ ஹோதி. பரினிப்³பா³னதோ பட்டா²ய யாவ ஸாஸபமத்தாபி தா⁴து திட்ட²தி, தாவ பச்சா²தி ந வேதி³தப்³ப³ங். தா⁴தூஸு ஹி டி²தாஸு பு³த்³தா⁴ டி²தாவ ஹொந்தி. தஸ்மா எத்த²ந்தரே அஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உப்பத்தி நிவாரிதாவ ஹோதி. தா⁴துபரினிப்³பா³னே பன ஜாதே அஞ்ஞஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உப்பத்தி ந நிவாரிதா.
Apubbaṃ acarimanti apure apacchā, ekato na uppajjanti. Pure vā pacchā vā uppajjantīti vuttaṃ hoti. Tattha bodhipallaṅke ‘‘bodhiṃ appatvā na uṭṭhahissāmī’’ti nisinnakālato paṭṭhāya yāva mātukucchismiṃ paṭisandhiggahaṇaṃ, tāva pubbeti na veditabbaṃ. Bodhisattassa hi paṭisandhikkhaṇe dasasahassacakkavāḷakampaneneva khettapariggaho kato, etthantare aññassa buddhassa uppatti nivāritāva hoti. Parinibbānato paṭṭhāya yāva sāsapamattāpi dhātu tiṭṭhati, tāva pacchāti na veditabbaṃ. Dhātūsu hi ṭhitāsu buddhā ṭhitāva honti. Tasmā etthantare aññassa buddhassa uppatti nivāritāva hoti. Dhātuparinibbāne pana jāte aññassa buddhassa uppatti na nivāritā.
கஸ்மா பன அபுப்³ப³ங் அசரிமங் ந உப்பஜ்ஜந்தீதி? அனச்ச²ரியத்தா. பு³த்³தா⁴ ஹி அச்ச²ரியமனுஸ்ஸா. யதா²ஹ – ‘‘ஏகபுக்³க³லோ, பி⁴க்க²வே, லோகே உப்பஜ்ஜமானோ உப்பஜ்ஜதி அச்ச²ரியமனுஸ்ஸோ. கதமோ ஏகபுக்³க³லோ? ததா²க³தோ அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴’’தி (அ॰ நி॰ 1.172). யதி³ ச த்³வே வா சத்தாரோ வா அட்ட² வா ஸோளஸ வா ஏகதோ உப்பஜ்ஜெய்யுங், அனச்ச²ரியா ப⁴வெய்யுங். ஏகஸ்மிஞ்ஹி விஹாரே த்³வின்னங் சேதியானம்பி லாப⁴ஸக்காரோ உளாரா ந ஹொந்தி, பி⁴க்கூ²பி ப³ஹுதாய அனச்ச²ரியா ஜாதா, ஏவங் பு³த்³தா⁴பி ப⁴வெய்யுங். தஸ்மா ந உப்பஜ்ஜந்தி.
Kasmā pana apubbaṃ acarimaṃ na uppajjantīti? Anacchariyattā. Buddhā hi acchariyamanussā. Yathāha – ‘‘ekapuggalo, bhikkhave, loke uppajjamāno uppajjati acchariyamanusso. Katamo ekapuggalo? Tathāgato arahaṃ sammāsambuddho’’ti (a. ni. 1.172). Yadi ca dve vā cattāro vā aṭṭha vā soḷasa vā ekato uppajjeyyuṃ, anacchariyā bhaveyyuṃ. Ekasmiñhi vihāre dvinnaṃ cetiyānampi lābhasakkāro uḷārā na honti, bhikkhūpi bahutāya anacchariyā jātā, evaṃ buddhāpi bhaveyyuṃ. Tasmā na uppajjanti.
தே³ஸனாய ச விஸேஸாபா⁴வதோ. யஞ்ஹி ஸதிபட்டா²னாதி³கங் த⁴ம்மங் ஏகோ தே³ஸேதி, அஞ்ஞேன உப்பஜ்ஜித்வாபி ஸோவ த⁴ம்மோ தே³ஸேதப்³போ³ ஸியா. ததோ அனச்ச²ரியோ ஸியா. ஏகஸ்மிங் பன த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தே தே³ஸனாபி அச்ச²ரியாவ ஹோதி.
Desanāya ca visesābhāvato. Yañhi satipaṭṭhānādikaṃ dhammaṃ eko deseti, aññena uppajjitvāpi sova dhammo desetabbo siyā. Tato anacchariyo siyā. Ekasmiṃ pana dhammaṃ desente desanāpi acchariyāva hoti.
விவாத³பா⁴வதோ ச. ப³ஹூஸு ச பு³த்³தே⁴ஸு உப்பன்னேஸு ப³ஹூனங் ஆசரியானங் அந்தேவாஸிகா விய ‘‘அம்ஹாகங் பு³த்³தோ⁴ பாஸாதி³கோ, அம்ஹாகங் பு³த்³தோ⁴ மது⁴ரஸ்ஸரோ லாபீ⁴ புஞ்ஞவா’’தி விவதெ³ய்யுங், தஸ்மாபி ஏவங் ந உப்பஜ்ஜந்தி.
Vivādabhāvato ca. Bahūsu ca buddhesu uppannesu bahūnaṃ ācariyānaṃ antevāsikā viya ‘‘amhākaṃ buddho pāsādiko, amhākaṃ buddho madhurassaro lābhī puññavā’’ti vivadeyyuṃ, tasmāpi evaṃ na uppajjanti.
அபிசேதங் காரணங் மிலிந்த³ரஞ்ஞா புட்டே²ன நாக³ஸேனத்தே²ரேன வித்தா²ரிதமேவ. வுத்தஞ்ஹி தத்த² (மி॰ ப॰ 5.1.1) –
Apicetaṃ kāraṇaṃ milindaraññā puṭṭhena nāgasenattherena vitthāritameva. Vuttañhi tattha (mi. pa. 5.1.1) –
‘‘ப⁴ந்தே, நாக³ஸேன, பா⁴ஸிதம்பி ஹேதங் ப⁴க³வதா – ‘அட்டா²னமேதங், பி⁴க்க²வே, அனவகாஸோ, யங் ஏகிஸ்ஸா லோகதா⁴துயா த்³வே அரஹந்தோ ஸம்மாஸம்பு³த்³தா⁴ அபுப்³ப³ங் அசரிமங் உப்பஜ்ஜெய்யுங் , நேதங் டா²னங் விஜ்ஜதீ’தி. தே³ஸெந்தா ச, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஸப்³பே³பி ததா²க³தா ஸத்ததிங்ஸ போ³தி⁴பக்கி²யத⁴ம்மே தே³ஸெந்தி, கத²யமானா ச சத்தாரி அரியஸச்சானி கதெ²ந்தி, ஸிக்கா²பெந்தா ச தீஸு ஸிக்கா²ஸு ஸிக்கா²பெந்தி, அனுஸாஸமானா ச அப்பமாத³படிபத்தியங் அனுஸாஸந்தி. யதி³, ப⁴ந்தே நாக³ஸேன, ஸப்³பே³ஸம்பி ததா²க³தானங் ஏகோ உத்³தே³ஸோ ஏகா கதா² ஏகா ஸிக்கா² ஏகா அனுஸிட்டி², கேன காரணேன த்³வே ததா²க³தா ஏகக்க²ணே ந உப்பஜ்ஜந்தி. ஏகேனபி தாவ பு³த்³து⁴ப்பாதே³ன அயங் லோகோ ஓபா⁴ஸஜாதோ, யதி³ து³தியோபி பு³த்³தோ⁴ ப⁴வெய்ய, த்³வின்னங் பபா⁴ய அயங் லோகோ பி⁴ய்யோஸோமத்தாய ஓபா⁴ஸஜாதோ ப⁴வெய்ய. ஓவத³மானா ச த்³வே ததா²க³தா ஸுக²ங் ஓவதெ³ய்யுங், அனுஸாஸமானா ச ஸுக²ங் அனுஸாஸெய்யுங். தத்த² மே காரணங் தே³ஸேஹி, யதா²ஹங் நிஸ்ஸங்ஸயோ ப⁴வெய்யந்தி’’.
‘‘Bhante, nāgasena, bhāsitampi hetaṃ bhagavatā – ‘aṭṭhānametaṃ, bhikkhave, anavakāso, yaṃ ekissā lokadhātuyā dve arahanto sammāsambuddhā apubbaṃ acarimaṃ uppajjeyyuṃ , netaṃ ṭhānaṃ vijjatī’ti. Desentā ca, bhante nāgasena, sabbepi tathāgatā sattatiṃsa bodhipakkhiyadhamme desenti, kathayamānā ca cattāri ariyasaccāni kathenti, sikkhāpentā ca tīsu sikkhāsu sikkhāpenti, anusāsamānā ca appamādapaṭipattiyaṃ anusāsanti. Yadi, bhante nāgasena, sabbesampi tathāgatānaṃ eko uddeso ekā kathā ekā sikkhā ekā anusiṭṭhi, kena kāraṇena dve tathāgatā ekakkhaṇe na uppajjanti. Ekenapi tāva buddhuppādena ayaṃ loko obhāsajāto, yadi dutiyopi buddho bhaveyya, dvinnaṃ pabhāya ayaṃ loko bhiyyosomattāya obhāsajāto bhaveyya. Ovadamānā ca dve tathāgatā sukhaṃ ovadeyyuṃ, anusāsamānā ca sukhaṃ anusāseyyuṃ. Tattha me kāraṇaṃ desehi, yathāhaṃ nissaṃsayo bhaveyyanti’’.
‘‘அயங், மஹாராஜ, த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து ஏகபு³த்³த⁴தா⁴ரணீ, ஏகஸ்ஸேவ ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணங் தா⁴ரேதி. யதி³ து³தியோ பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜெய்ய, நாயங் த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து தா⁴ரெய்ய, சலெய்ய கம்பெய்ய நமெய்ய ஓனமெய்ய வினமெய்ய விகிரெய்ய வித⁴மெய்ய வித்³த⁴ங்ஸெய்ய, ந டா²னமுபக³ச்செ²ய்ய.
‘‘Ayaṃ, mahārāja, dasasahassī lokadhātu ekabuddhadhāraṇī, ekasseva tathāgatassa guṇaṃ dhāreti. Yadi dutiyo buddho uppajjeyya, nāyaṃ dasasahassī lokadhātu dhāreyya, caleyya kampeyya nameyya onameyya vinameyya vikireyya vidhameyya viddhaṃseyya, na ṭhānamupagaccheyya.
‘‘யதா², மஹாராஜ, நாவா ஏகபுரிஸஸந்தா⁴ரணீ ப⁴வெய்ய. ஏகஸ்மிங் புரிஸே அபி⁴ரூள்ஹே ஸா நாவா ஸமுபாதி³கா ப⁴வெய்ய. அத² து³தியோ புரிஸோ ஆக³ச்செ²ய்ய தாதி³ஸோ ஆயுனா வண்ணேன வயேன பமாணேன கிஸதூ²லேன ஸப்³ப³ங்க³பச்சங்கே³ன, ஸோ தங் நாவங் அபி⁴ருஹெய்ய. அபி நு ஸா, மஹாராஜ, நாவா த்³வின்னம்பி தா⁴ரெய்யாதி? ந ஹி, ப⁴ந்தே, சலெய்ய கம்பெய்ய நமெய்ய ஓனமெய்ய வினமெய்ய விகிரெய்ய வித⁴மெய்ய வித்³த⁴ங்ஸெய்ய, ந டா²னமுபக³ச்செ²ய்ய, ஓஸீதெ³ய்ய உத³கேதி. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, அயங் த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து ஏகபு³த்³த⁴தா⁴ரணீ, ஏகஸ்ஸேவ ததா²க³தஸ்ஸ கு³ணங் தா⁴ரேதி, யதி³ து³தியோ பு³த்³தோ⁴ உப்பஜ்ஜெய்ய, நாயங் த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து தா⁴ரெய்ய, சலெய்ய…பே॰… ந டா²னமுபக³ச்செ²ய்ய.
‘‘Yathā, mahārāja, nāvā ekapurisasandhāraṇī bhaveyya. Ekasmiṃ purise abhirūḷhe sā nāvā samupādikā bhaveyya. Atha dutiyo puriso āgaccheyya tādiso āyunā vaṇṇena vayena pamāṇena kisathūlena sabbaṅgapaccaṅgena, so taṃ nāvaṃ abhiruheyya. Api nu sā, mahārāja, nāvā dvinnampi dhāreyyāti? Na hi, bhante, caleyya kampeyya nameyya onameyya vinameyya vikireyya vidhameyya viddhaṃseyya, na ṭhānamupagaccheyya, osīdeyya udaketi. Evameva kho, mahārāja, ayaṃ dasasahassī lokadhātu ekabuddhadhāraṇī, ekasseva tathāgatassa guṇaṃ dhāreti, yadi dutiyo buddho uppajjeyya, nāyaṃ dasasahassī lokadhātu dhāreyya, caleyya…pe… na ṭhānamupagaccheyya.
‘‘யதா² வா பன, மஹாராஜ, புரிஸோ யாவத³த்த²ங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜெய்ய சா²தெ³ந்தங் யாவ கண்ட²மபி⁴பூரயித்வா. ஸோ தா⁴தோ பீணிதோ பரிபுண்ணோ நிரந்தரோ தந்தி³கதோ அனோனமிதத³ண்ட³ஜாதோ புனதே³வ தத்தகங் போ⁴ஜனங் பு⁴ஞ்ஜெய்ய. அபி நு கோ² ஸோ, மஹாராஜ, புரிஸோ ஸுகி²தோ ப⁴வெய்யாதி? ந ஹி, ப⁴ந்தே, ஸகிங்பு⁴த்தோவ மரெய்யாதி. ஏவமேவ கோ², மஹாராஜ, அயங் த³ஸஸஹஸ்ஸீ லோகதா⁴து ஏகபு³த்³த⁴தா⁴ரணீ…பே॰… ந டா²னமுபக³ச்செ²ய்யாதி.
‘‘Yathā vā pana, mahārāja, puriso yāvadatthaṃ bhojanaṃ bhuñjeyya chādentaṃ yāva kaṇṭhamabhipūrayitvā. So dhāto pīṇito paripuṇṇo nirantaro tandikato anonamitadaṇḍajāto punadeva tattakaṃ bhojanaṃ bhuñjeyya. Api nu kho so, mahārāja, puriso sukhito bhaveyyāti? Na hi, bhante, sakiṃbhuttova mareyyāti. Evameva kho, mahārāja, ayaṃ dasasahassī lokadhātu ekabuddhadhāraṇī…pe… na ṭhānamupagaccheyyāti.