Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [84] 4. அத்த²ஸ்ஸத்³வாரஜாதகவண்ணனா

    [84] 4. Atthassadvārajātakavaṇṇanā

    ஆரொக்³யமிச்சே² பரமஞ்ச லாப⁴ந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ ஏகங் அத்த²குஸலங் குலபுத்தங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யஞ்ஹி ஏகஸ்ஸ மஹாவிப⁴வஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ புத்தோ ஜாதியா ஸத்தவஸ்ஸோ பஞ்ஞவா அத்த²குஸலோ. ஸோ ஏகதி³வஸங் பிதரங் உபஸங்கமித்வா அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரபஞ்ஹங் நாம புச்சி², ஸோ தங் ந ஜானாதி. அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘அயங் பஞ்ஹோ அதிஸுகு²மோ, ட²பெத்வா ஸப்³ப³ஞ்ஞுபு³த்³த⁴ங் அஞ்ஞோ உபரி ப⁴வக்³கே³ன, ஹெட்டா² ச அவீசினா பரிச்சி²ன்னே லோகஸன்னிவாஸே ஏதங் பஞ்ஹங் கதே²துங் ஸமத்தோ² நாம நத்தீ²’’தி. ஸோ புத்தமாதா³ய ப³ஹுங் மாலாக³ந்த⁴விலேபனங் கா³ஹாபெத்வா ஜேதவனங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச ‘‘அயங், ப⁴ந்தே, தா³ரகோ பஞ்ஞவா அத்த²குஸலோ மங் அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரபஞ்ஹங் நாம புச்சி², அஹங் தங் பஞ்ஹங் அஜானந்தோ தும்ஹாகங் ஸந்திகங் ஆக³தோ, ஸாது⁴ மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா தங் பஞ்ஹங் கதே²தூ’’தி. ஸத்தா² ‘‘புப்³பே³பாஹங், உபாஸக, இமினா குமாரகேனேதங் பஞ்ஹங் புட்டோ², மயா சஸ்ஸ கதி²தோ, ததா³ நங் ஏஸ ஜானாதி, இதா³னி பன ப⁴வஸங்கே²பக³தத்தா ந ஸல்லக்கே²தீ’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Ārogyamiccheparamañca lābhanti idaṃ satthā jetavane viharanto ekaṃ atthakusalaṃ kulaputtaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi ekassa mahāvibhavassa seṭṭhino putto jātiyā sattavasso paññavā atthakusalo. So ekadivasaṃ pitaraṃ upasaṅkamitvā atthassa dvārapañhaṃ nāma pucchi, so taṃ na jānāti. Athassa etadahosi ‘‘ayaṃ pañho atisukhumo, ṭhapetvā sabbaññubuddhaṃ añño upari bhavaggena, heṭṭhā ca avīcinā paricchinne lokasannivāse etaṃ pañhaṃ kathetuṃ samattho nāma natthī’’ti. So puttamādāya bahuṃ mālāgandhavilepanaṃ gāhāpetvā jetavanaṃ gantvā satthāraṃ pūjetvā vanditvā ekamantaṃ nisinno bhagavantaṃ etadavoca ‘‘ayaṃ, bhante, dārako paññavā atthakusalo maṃ atthassa dvārapañhaṃ nāma pucchi, ahaṃ taṃ pañhaṃ ajānanto tumhākaṃ santikaṃ āgato, sādhu me, bhante, bhagavā taṃ pañhaṃ kathetū’’ti. Satthā ‘‘pubbepāhaṃ, upāsaka, iminā kumārakenetaṃ pañhaṃ puṭṭho, mayā cassa kathito, tadā naṃ esa jānāti, idāni pana bhavasaṅkhepagatattā na sallakkhetī’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ மஹாவிப⁴வோ ஸெட்டி² அஹோஸி. அத²ஸ்ஸ புத்தோ ஸத்தவஸ்ஸிகோ ஜாதியா பஞ்ஞவா அத்த²குஸலோ. ஸோ ஏகதி³வஸங் பிதரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘தாத, அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரங் நாம கி’’ந்தி அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரபஞ்ஹங் புச்சி². அத²ஸ்ஸ பிதா தங் பஞ்ஹங் கதெ²ந்தோ இமங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto mahāvibhavo seṭṭhi ahosi. Athassa putto sattavassiko jātiyā paññavā atthakusalo. So ekadivasaṃ pitaraṃ upasaṅkamitvā ‘‘tāta, atthassa dvāraṃ nāma ki’’nti atthassa dvārapañhaṃ pucchi. Athassa pitā taṃ pañhaṃ kathento imaṃ gāthamāha –

    84.

    84.

    ‘‘ஆரொக்³யமிச்சே² பரமஞ்ச லாப⁴ங், ஸீலஞ்ச வுத்³தா⁴னுமதங் ஸுதஞ்ச;

    ‘‘Ārogyamicche paramañca lābhaṃ, sīlañca vuddhānumataṃ sutañca;

    த⁴ம்மானுவத்தீ ச அலீனதா ச, அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரா பமுகா² ச²ளேதே’’தி.

    Dhammānuvattī ca alīnatā ca, atthassa dvārā pamukhā chaḷete’’ti.

    தத்த² ஆரொக்³யமிச்சே² பரமஞ்ச லாப⁴ந்தி ச-காரோ நிபாதமத்தங். தாத, பட²மமேவ ஆரொக்³யஸங்கா²தங் பரமங் லாப⁴ங் இச்செ²ய்யாதி இமமத்த²ங் தீ³பெந்தோ ஏவமாஹ. தத்த² ஆரொக்³யங் நாம ஸரீரஸ்ஸ சேவ சித்தஸ்ஸ ச அரோக³பா⁴வோ அனாதுரதா. ஸரீரே ஹி ரோகா³துரே நேவ அலத்³த⁴ங் போ⁴க³லாப⁴ங் உப்பாதே³துங் ஸக்கோதி, ந லத்³த⁴ங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங், அனாதுரே பன உப⁴யம்பேதங் ஸக்கோதி. சித்தே ச கிலேஸாதுரே நேவ அலத்³த⁴ங் ஜா²னாதி³பே⁴த³ங் லாப⁴ங் உப்பாதே³துங் ஸக்கோதி, ந லத்³த⁴ங் புன ஸமாபத்திவஸேன பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங். ஏதஸ்மிங் அனாரொக்³யே ஸதி அலத்³தோ⁴பி லாபோ⁴ ந லப்³ப⁴தி, லத்³தோ⁴பி நிரத்த²கோ ஹோதி, அஸதி பனேதஸ்மிங் அலத்³தோ⁴பி லாபோ⁴ லப்³ப⁴தி, லத்³தோ⁴பி ஸாத்த²கோ ஹோதீதி ஆரொக்³யங் பரமோ லாபோ⁴ நாம. தங் ஸப்³ப³பட²மங் இச்சி²தப்³ப³ங். இத³மேகங் அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரந்தி அயமெத்த² அத்தோ². ஸீலஞ்சாதி ஆசாரஸீலங். இமினா லோகசாரித்தங் த³ஸ்ஸேதி. வுத்³தா⁴னுமதந்தி கு³ணவுத்³தா⁴னங் பண்டி³தானங் அனுமதங். இமினா ஞாணஸம்பன்னானங் க³ரூனங் ஓவாத³ங் த³ஸ்ஸேதி. ஸுதஞ்சாதி காரணனிஸ்ஸிதங் ஸுதங். இமினா இமஸ்மிங் லோகே அத்த²னிஸ்ஸிதங் பா³ஹுஸச்சங் த³ஸ்ஸேதி. த⁴ம்மானுவத்தீ சாதி திவித⁴ஸ்ஸ ஸுசரிதத⁴ம்மஸ்ஸ அனுவத்தனங். இமினா து³ச்சரிதத⁴ம்மங் வஜ்ஜெத்வா ஸுசரிதத⁴ம்மஸ்ஸ அனுவத்தனபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. அலீனதா சாதி சித்தஸ்ஸ அலீனதா அனீசதா. இமினா சித்தஸ்ஸ அஸங்கோசதங் பணீதபா⁴வங் உத்தமபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதி. அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரா பமுகா² ச²ளேதேதி அத்தோ² நாம வுட்³டி⁴, தஸ்ஸ வுட்³டி⁴ஸங்கா²தஸ்ஸ லோகியலோகுத்தரஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஏதே பமுகா² உத்தமா ச² த்³வாரா உபாயா அதி⁴க³மமுகா²னீதி.

    Tattha ārogyamicche paramañca lābhanti ca-kāro nipātamattaṃ. Tāta, paṭhamameva ārogyasaṅkhātaṃ paramaṃ lābhaṃ iccheyyāti imamatthaṃ dīpento evamāha. Tattha ārogyaṃ nāma sarīrassa ceva cittassa ca arogabhāvo anāturatā. Sarīre hi rogāture neva aladdhaṃ bhogalābhaṃ uppādetuṃ sakkoti, na laddhaṃ paribhuñjituṃ, anāture pana ubhayampetaṃ sakkoti. Citte ca kilesāture neva aladdhaṃ jhānādibhedaṃ lābhaṃ uppādetuṃ sakkoti, na laddhaṃ puna samāpattivasena paribhuñjituṃ. Etasmiṃ anārogye sati aladdhopi lābho na labbhati, laddhopi niratthako hoti, asati panetasmiṃ aladdhopi lābho labbhati, laddhopi sātthako hotīti ārogyaṃ paramo lābho nāma. Taṃ sabbapaṭhamaṃ icchitabbaṃ. Idamekaṃ atthassa dvāranti ayamettha attho. Sīlañcāti ācārasīlaṃ. Iminā lokacārittaṃ dasseti. Vuddhānumatanti guṇavuddhānaṃ paṇḍitānaṃ anumataṃ. Iminā ñāṇasampannānaṃ garūnaṃ ovādaṃ dasseti. Sutañcāti kāraṇanissitaṃ sutaṃ. Iminā imasmiṃ loke atthanissitaṃ bāhusaccaṃ dasseti. Dhammānuvattī cāti tividhassa sucaritadhammassa anuvattanaṃ. Iminā duccaritadhammaṃ vajjetvā sucaritadhammassa anuvattanabhāvaṃ dasseti. Alīnatā cāti cittassa alīnatā anīcatā. Iminā cittassa asaṅkocataṃ paṇītabhāvaṃ uttamabhāvaṃ dasseti. Atthassa dvārā pamukhā chaḷeteti attho nāma vuḍḍhi, tassa vuḍḍhisaṅkhātassa lokiyalokuttarassa atthassa ete pamukhā uttamā cha dvārā upāyā adhigamamukhānīti.

    ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ புத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ த்³வாரபஞ்ஹங் கதே²ஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய தேஸு ச²ஸு த⁴ம்மேஸு வத்தி. போ³தி⁴ஸத்தோபி தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா யதா²கம்மங் க³தோ.

    Evaṃ bodhisatto puttassa atthassa dvārapañhaṃ kathesi. So tato paṭṭhāya tesu chasu dhammesu vatti. Bodhisattopi dānādīni puññāni katvā yathākammaṃ gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ புத்தோவ பச்சுப்பன்னபுத்தோ, மஹாஸெட்டி² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā puttova paccuppannaputto, mahāseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.

    அத்த²ஸ்ஸத்³வாரஜாதகவண்ணனா சதுத்தா².

    Atthassadvārajātakavaṇṇanā catutthā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 84. அத்த²ஸ்ஸத்³வாரஜாதகங் • 84. Atthassadvārajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact