Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
4. அட்ட²வத்து²கஸிக்கா²பத³வண்ணனா
4. Aṭṭhavatthukasikkhāpadavaṇṇanā
675. சதுத்தே² லோகஸ்ஸாத³ஸங்கா²தங் மித்தேஹி அஞ்ஞமஞ்ஞங் காதப்³ப³ங் ஸந்த²வங். வுத்தமேவத்த²ங் பரியாயந்தரேன த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘காயஸங்ஸக்³க³ராகே³னா’’தி வுத்தங்.
675. Catutthe lokassādasaṅkhātaṃ mittehi aññamaññaṃ kātabbaṃ santhavaṃ. Vuttamevatthaṃ pariyāyantarena dassetuṃ ‘‘kāyasaṃsaggarāgenā’’ti vuttaṃ.
திஸ்ஸித்தி²யோ மேது²னங் தங் ந ஸேவேதி யா திஸ்ஸோ இத்தி²யோ, தாஸு வுத்தங் தங் மேது²னங் ந ஸேவெய்ய. அனரியபண்ட³கேதி தயோ அனரியே, தயோ பண்ட³கே ச உபஸங்கமித்வா மேது²னங் ந ஸேவேதி அத்தோ². அனரியாதி செத்த² உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகா அதி⁴ப்பேதா. ப்³யஞ்ஜனஸ்மிந்தி அத்தனோ வச்சமுக²மக்³கே³பி. சே²தோ³ ஏவ சே²ஜ்ஜங், பாராஜிகங்.
Tissitthiyo methunaṃ taṃ na seveti yā tisso itthiyo, tāsu vuttaṃ taṃ methunaṃ na seveyya. Anariyapaṇḍaketi tayo anariye, tayo paṇḍake ca upasaṅkamitvā methunaṃ na seveti attho. Anariyāti cettha ubhatobyañjanakā adhippetā. Byañjanasminti attano vaccamukhamaggepi. Chedo eva chejjaṃ, pārājikaṃ.
வண்ணாவண்ணோதி த்³வீஹி ஸுக்கவிஸ்ஸட்டி² வுத்தா. க³மனுப்பாத³னந்தி ஸஞ்சரித்தங். ‘‘மேது²னத⁴ம்மஸ்ஸ புப்³ப³பா⁴க³த்தா பச்சயோ ஹோதீ’’தி இமினா காரியோபசாரேன காயஸங்ஸக்³கோ³ மேது²னத⁴ம்மோதி வுத்தோதி த³ஸ்ஸேதி. ஸப்³ப³பதே³ஸூதி ஸங்கா⁴டிகண்ணக்³க³ஹணாதி³பதே³ஸு. காயஸங்ஸக்³க³ராகோ³, ஸஉஸ்ஸாஹதா, அட்ட²மவத்து²ஸ்ஸ பூரணந்தி தீணெத்த² அங்கா³னி.
Vaṇṇāvaṇṇoti dvīhi sukkavissaṭṭhi vuttā. Gamanuppādananti sañcarittaṃ. ‘‘Methunadhammassa pubbabhāgattā paccayo hotī’’ti iminā kāriyopacārena kāyasaṃsaggo methunadhammoti vuttoti dasseti. Sabbapadesūti saṅghāṭikaṇṇaggahaṇādipadesu. Kāyasaṃsaggarāgo, saussāhatā, aṭṭhamavatthussa pūraṇanti tīṇettha aṅgāni.
அட்ட²வத்து²கஸிக்கா²பத³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Aṭṭhavatthukasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.
பாராஜிகவண்ணனானயோ நிட்டி²தோ.
Pārājikavaṇṇanānayo niṭṭhito.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³ • Bhikkhunīvibhaṅga / 4. சதுத்த²பாராஜிகங் • 4. Catutthapārājikaṃ
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பி⁴க்கு²னீவிப⁴ங்க³-அட்ட²கதா² • Bhikkhunīvibhaṅga-aṭṭhakathā / 4. சதுத்த²பாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Catutthapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / 4. சதுத்த²பாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Catutthapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / 4. சதுத்த²பாராஜிகஸிக்கா²பத³வண்ணனா • 4. Catutthapārājikasikkhāpadavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 4. சதுத்த²பாராஜிகஸிக்கா²பத³ங் • 4. Catutthapārājikasikkhāpadaṃ