Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) |
8. அத்தி²னுகோ²பரியாயஸுத்தவண்ணனா
8. Atthinukhopariyāyasuttavaṇṇanā
153. அட்ட²மே யங் பரியாயங் ஆக³ம்மாதி யங் காரணங் ஆக³ம்ம. அஞ்ஞத்ரேவ ஸத்³தா⁴யாதி வினா ஸத்³தா⁴ய ஸத்³த⁴ங் அபனெத்வா. எத்த² ச ஸத்³தா⁴தி ந பச்சக்கா² ஸத்³தா⁴. யோ பன பரஸ்ஸ ஏவங் கிர ஏவங் கிராதி கதெ²ந்தஸ்ஸ ஸுத்வா உப்பன்னோ ஸத்³த³ஹனாகாரோ, தங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். ருசிஆதீ³ஸுபி ருசாபெத்வா க²மாபெத்வா அத்தே²தந்தி க³ஹணாகாரோ ருசி நாம, ஏவங் கிர ப⁴விஸ்ஸதீதி அனுஸ்ஸவனங் அனுஸ்ஸவோ, நிஸீதி³த்வா ஏகங் காரணங் சிந்தெந்தஸ்ஸ காரணங் உபட்டா²தி, ஏவங் உபட்டி²தஸ்ஸ அத்தே²தந்தி க³ஹணங் ஆகாரபரிவிதக்கோ நாம, காரணவிதக்கோதி அத்தோ². காரணங் சிந்தெந்தஸ்ஸ பாபிகா லத்³தி⁴ உப்பஜ்ஜதி, தங் அத்தே²ஸாதி க³ஹணாகாரோ தி³ட்டி²னிஜ்ஜா²னக்க²ந்தி நாம. அஞ்ஞங் ப்³யாகரெய்யாதி இமானி பஞ்ச டா²னானி முஞ்சித்வா அரஹத்தங் ப்³யாகரெய்ய. இமஸ்மிங் ஸுத்தே ஸேகா²ஸேகா²னங் பச்சவெக்க²ணா கதி²தா.
153. Aṭṭhame yaṃ pariyāyaṃ āgammāti yaṃ kāraṇaṃ āgamma. Aññatreva saddhāyāti vinā saddhāya saddhaṃ apanetvā. Ettha ca saddhāti na paccakkhā saddhā. Yo pana parassa evaṃ kira evaṃ kirāti kathentassa sutvā uppanno saddahanākāro, taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Ruciādīsupi rucāpetvā khamāpetvā atthetanti gahaṇākāro ruci nāma, evaṃ kira bhavissatīti anussavanaṃ anussavo, nisīditvā ekaṃ kāraṇaṃ cintentassa kāraṇaṃ upaṭṭhāti, evaṃ upaṭṭhitassa atthetanti gahaṇaṃ ākāraparivitakko nāma, kāraṇavitakkoti attho. Kāraṇaṃ cintentassa pāpikā laddhi uppajjati, taṃ atthesāti gahaṇākāro diṭṭhinijjhānakkhanti nāma. Aññaṃ byākareyyāti imāni pañca ṭhānāni muñcitvā arahattaṃ byākareyya. Imasmiṃ sutte sekhāsekhānaṃ paccavekkhaṇā kathitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya / 8. அத்தி²னுகோ²பரியாயஸுத்தங் • 8. Atthinukhopariyāyasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. அத்தி²னுகோ²பரியாயஸுத்தவண்ணனா • 8. Atthinukhopariyāyasuttavaṇṇanā