Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[403] 8. அட்டி²ஸேனஜாதகவண்ணனா
[403] 8. Aṭṭhisenajātakavaṇṇanā
யேமே அஹங் ந ஜானாமீதி இத³ங் ஸத்தா² ஆளவிங் நிஸ்ஸாய அக்³கா³ளவே சேதியே விஹரந்தோ குடிகாரஸிக்கா²பத³ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. பச்சுப்பன்னவத்து² ஹெட்டா² மணிகண்ட²ஜாதகே (ஜா॰ 1.3.7 ஆத³யோ) கதி²தமேவ. ஸத்தா² பன தே பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, போராணகபண்டி³தா புப்³பே³ அனுப்பன்னே பு³த்³தே⁴ பா³ஹிரகபப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜித்வா ராஜூஹி பவாரிதாபி ‘யாசனா நாம பரேஸங் அப்பியா அமனாபா’தி ந யாசிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yeme ahaṃ na jānāmīti idaṃ satthā āḷaviṃ nissāya aggāḷave cetiye viharanto kuṭikārasikkhāpadaṃ ārabbha kathesi. Paccuppannavatthu heṭṭhā maṇikaṇṭhajātake (jā. 1.3.7 ādayo) kathitameva. Satthā pana te bhikkhū āmantetvā ‘‘bhikkhave, porāṇakapaṇḍitā pubbe anuppanne buddhe bāhirakapabbajjāya pabbajitvā rājūhi pavāritāpi ‘yācanā nāma paresaṃ appiyā amanāpā’ti na yāciṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் நிக³மே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி, அட்டி²ஸேனகுமாரோதிஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹித்வா அபரபா⁴கே³ காமேஸு ஆதீ³னவங் தி³ஸ்வா க⁴ராவாஸதோ நிக்க²மித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாஸமாபத்தியோ நிப்³ப³த்தெத்வா ஹிமவந்தபதே³ஸே சிரங் வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய மனுஸ்ஸபத²ங் ஓதரித்வா அனுபுப்³பே³ன பா³ராணஸிங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா புனதி³வஸே பி⁴க்கா²ய சரந்தோ ராஜங்க³ணங் அக³மாஸி. ராஜா தஸ்ஸாசாரவிஹாரே பஸீதி³த்வா தங் நிமந்தாபெத்வா பாஸாத³தலே பல்லங்கே நிஸீதா³பெத்வா ஸுபோ⁴ஜனங் போ⁴ஜெத்வா போ⁴ஜனாவஸானே அனுமோத³னங் ஸுத்வா பஸன்னோ படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா மஹாஸத்தங் ராஜுய்யானே வஸாபேஸி, தி³வஸஸ்ஸ ச த்³வே தயோ வாரே உபட்டா²னங் அக³மாஸி. ஸோ ஏகதி³வஸங் த⁴ம்மகதா²ய பஸன்னோ ரஜ்ஜங் ஆதி³ங் கத்வா ‘‘யேன வோ அத்தோ², தங் வதெ³ய்யாதா²’’தி பவாரேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இத³ங் நாம மே தே³ஹீ’’தி ந வத³தி. அஞ்ஞே யாசகா ‘‘இத³ங் தே³ஹி, இத³ங் தே³ஹீ’’தி இச்சி²திச்சி²தங் யாசந்தி, ராஜா அஸஜ்ஜமானோ தே³தியேவ. ஸோ ஏகதி³வஸங் சிந்தேஸி ‘‘அஞ்ஞே யாசனகவனிப்³ப³கா ‘இத³ஞ்சித³ஞ்ச அம்ஹாகங் தே³ஹீ’தி மங் யாசந்தி, அய்யோ பன அட்டி²ஸேனோ பவாரிதகாலதோ பட்டா²ய ந கிஞ்சி யாசதி, பஞ்ஞவா கோ² பனேஸ உபாயகுஸலோ, புச்சி²ஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. ஸோ ஏகதி³வஸங் பு⁴த்தபாதராஸோ க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ அஞ்ஞேஸங் யாசனகாரணங் தஸ்ஸ ச அயாசனகாரணங் புச்ச²ந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ nigame brāhmaṇakule nibbatti, aṭṭhisenakumārotissa nāmaṃ kariṃsu. So vayappatto takkasilāyaṃ sabbasippāni uggaṇhitvā aparabhāge kāmesu ādīnavaṃ disvā gharāvāsato nikkhamitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā jhānābhiññāsamāpattiyo nibbattetvā himavantapadese ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya manussapathaṃ otaritvā anupubbena bārāṇasiṃ patvā rājuyyāne vasitvā punadivase bhikkhāya caranto rājaṅgaṇaṃ agamāsi. Rājā tassācāravihāre pasīditvā taṃ nimantāpetvā pāsādatale pallaṅke nisīdāpetvā subhojanaṃ bhojetvā bhojanāvasāne anumodanaṃ sutvā pasanno paṭiññaṃ gahetvā mahāsattaṃ rājuyyāne vasāpesi, divasassa ca dve tayo vāre upaṭṭhānaṃ agamāsi. So ekadivasaṃ dhammakathāya pasanno rajjaṃ ādiṃ katvā ‘‘yena vo attho, taṃ vadeyyāthā’’ti pavāresi. Bodhisatto ‘‘idaṃ nāma me dehī’’ti na vadati. Aññe yācakā ‘‘idaṃ dehi, idaṃ dehī’’ti icchiticchitaṃ yācanti, rājā asajjamāno detiyeva. So ekadivasaṃ cintesi ‘‘aññe yācanakavanibbakā ‘idañcidañca amhākaṃ dehī’ti maṃ yācanti, ayyo pana aṭṭhiseno pavāritakālato paṭṭhāya na kiñci yācati, paññavā kho panesa upāyakusalo, pucchissāmi na’’nti. So ekadivasaṃ bhuttapātarāso gantvā vanditvā ekamantaṃ nisinno aññesaṃ yācanakāraṇaṃ tassa ca ayācanakāraṇaṃ pucchanto paṭhamaṃ gāthamāha –
54.
54.
‘‘யேமே அஹங் ந ஜானாமி, அட்டி²ஸேன வனிப்³ப³கே;
‘‘Yeme ahaṃ na jānāmi, aṭṭhisena vanibbake;
தே மங் ஸங்க³ம்ம யாசந்தி, கஸ்மா மங் த்வங் ந யாசஸீ’’தி.
Te maṃ saṅgamma yācanti, kasmā maṃ tvaṃ na yācasī’’ti.
தத்த² வனிப்³ப³கேதி யாசனகே. ஸங்க³ம்மாதி ஸமாக³ந்த்வா. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அய்ய, அட்டி²ஸேன, யேமே வனிப்³ப³கே அஹங் நாமகொ³த்தஜாதிகுலப்பதே³ஸேன ‘‘இமே நாமேதே’’திபி ந ஜானாமி, தே மங் ஸமாக³ந்த்வா இச்சி²திச்சி²தங் யாசந்தி, த்வங் பன கஸ்மா மங் கிஞ்சி ந யாசஸீதி.
Tattha vanibbaketi yācanake. Saṅgammāti samāgantvā. Idaṃ vuttaṃ hoti – ayya, aṭṭhisena, yeme vanibbake ahaṃ nāmagottajātikulappadesena ‘‘ime nāmete’’tipi na jānāmi, te maṃ samāgantvā icchiticchitaṃ yācanti, tvaṃ pana kasmā maṃ kiñci na yācasīti.
தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā bodhisatto dutiyaṃ gāthamāha –
55.
55.
‘‘யாசகோ அப்பியோ ஹோதி, யாசங் அத³த³மப்பியோ;
‘‘Yācako appiyo hoti, yācaṃ adadamappiyo;
தஸ்மாஹங் தங் ந யாசாமி, மா மே விதெ³ஸ்ஸனா அஹூ’’தி.
Tasmāhaṃ taṃ na yācāmi, mā me videssanā ahū’’ti.
தத்த² யாசகோ அப்பியோ ஹோதீதி யோ ஹி, மஹாராஜ, புக்³க³லோ ‘‘இத³ங் மே தே³ஹீ’’தி யாசகோ, ஸோ மாதாபிதூனம்பி மித்தாமச்சாதீ³னம்பி அப்பியோ ஹோதி அமனாபோ. தஸ்ஸ அப்பியபா⁴வோ மணிகண்ட²ஜாதகேன தீ³பேதப்³போ³. யாசந்தி யாசிதப⁴ண்ட³ங். அத³த³ந்தி அத³த³மானோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யோபி யாசிதங் ந தே³தி, ஸோ மாதாபிதரோ ஆதி³ங் கத்வா அத³த³மானோ புக்³க³லோ யாசகஸ்ஸ அப்பியோ ஹோதீதி. தஸ்மாதி யஸ்மா யாசகோபி தா³யகஸ்ஸ, யாசிதங் ப⁴ண்ட³ங் அத³த³ந்தோபி யாசகஸ்ஸ அப்பியோ ஹோதி, தஸ்மா அஹங் தங் ந யாசாமி. மா மே விதெ³ஸ்ஸனா அஹூதி ஸசே ஹி அஹங் யாசெய்யமேவ, தவ விதெ³ஸ்ஸோ ப⁴வெய்ய, ஸா மே தவ ஸந்திகா உப்பன்னா விதெ³ஸ்ஸனா, ஸசே பன த்வங் ந த³தெ³ய்யாஸி, மம விதெ³ஸ்ஸோ ப⁴வெய்யாஸி, ஸா ச மம தயி விதெ³ஸ்ஸனா, ஏவங் ஸப்³ப³தா²பி மா மே விதெ³ஸ்ஸனா அஹு, மா நோ உபி⁴ன்னம்பி மெத்தா பி⁴ஜ்ஜீதி ஏதமத்த²ங் ஸம்பஸ்ஸந்தோ அஹங் தங் ந கிஞ்சி யாசாமீதி.
Tattha yācako appiyo hotīti yo hi, mahārāja, puggalo ‘‘idaṃ me dehī’’ti yācako, so mātāpitūnampi mittāmaccādīnampi appiyo hoti amanāpo. Tassa appiyabhāvo maṇikaṇṭhajātakena dīpetabbo. Yācanti yācitabhaṇḍaṃ. Adadanti adadamāno. Idaṃ vuttaṃ hoti – yopi yācitaṃ na deti, so mātāpitaro ādiṃ katvā adadamāno puggalo yācakassa appiyo hotīti. Tasmāti yasmā yācakopi dāyakassa, yācitaṃ bhaṇḍaṃ adadantopi yācakassa appiyo hoti, tasmā ahaṃ taṃ na yācāmi. Mā me videssanā ahūti sace hi ahaṃ yāceyyameva, tava videsso bhaveyya, sā me tava santikā uppannā videssanā, sace pana tvaṃ na dadeyyāsi, mama videsso bhaveyyāsi, sā ca mama tayi videssanā, evaṃ sabbathāpi mā me videssanā ahu, mā no ubhinnampi mettā bhijjīti etamatthaṃ sampassanto ahaṃ taṃ na kiñci yācāmīti.
அத²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ராஜா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –
Athassa vacanaṃ sutvā rājā tisso gāthā abhāsi –
56.
56.
‘‘யோ வே யாசனஜீவானோ, காலே யாசங் ந யாசதி;
‘‘Yo ve yācanajīvāno, kāle yācaṃ na yācati;
பரஞ்ச புஞ்ஞா த⁴ங்ஸேதி, அத்தனாபி ந ஜீவதி.
Parañca puññā dhaṃseti, attanāpi na jīvati.
57.
57.
‘‘யோ ச யாசனஜீவானோ, காலே யாசஞ்ஹி யாசதி;
‘‘Yo ca yācanajīvāno, kāle yācañhi yācati;
பரஞ்ச புஞ்ஞங் லப்³பே⁴தி, அத்தனாபி ச ஜீவதி.
Parañca puññaṃ labbheti, attanāpi ca jīvati.
58.
58.
‘‘ந வேதெ³ஸ்ஸந்தி ஸப்பஞ்ஞா, தி³ஸ்வா யாசகமாக³தே;
‘‘Na vedessanti sappaññā, disvā yācakamāgate;
ப்³ரஹ்மசாரி பியோ மேஸி, வத³ த்வங் ப⁴ஞ்ஞமிச்ச²ஸீ’’தி.
Brahmacāri piyo mesi, vada tvaṃ bhaññamicchasī’’ti.
தத்த² யாசனஜீவானோதி யாசனஜீவமானோ, அயமேவ வா பாடோ². இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – அய்ய, அட்டி²ஸேன யோ யாசனேன ஜீவமானோ த⁴ம்மிகோ ஸமணோ வா ப்³ராஹ்மணோ வா யாசிதப்³ப³யுத்தபத்தகாலே கிஞ்சிதே³வ யாசிதப்³ப³ங் ந யாசதி, ஸோ பரஞ்ச தா³யகங் புஞ்ஞா த⁴ங்ஸேதி பரிஹாபேதி, அத்தனாபி ச ஸுக²ங் ந ஜீவதி. புஞ்ஞங் லப்³பே⁴தீதி காலே பன யாசிதப்³ப³ங் யாசந்தோ பரஞ்ச புஞ்ஞங் அதி⁴க³மேதி, அத்தனாபி ச ஸுக²ங் ஜீவதி. ந வேதெ³ஸ்ஸந்தீதி யங் த்வங் வதே³ஸி ‘‘மா மே விதெ³ஸ்ஸனா அஹூ’’தி, தங் கஸ்மா வத³ஸி. ஸப்பஞ்ஞா ஹி தா³னஞ்ச தா³னப²லஞ்ச ஜானந்தா பண்டி³தா யாசகே ஆக³தே தி³ஸ்வா ந தெ³ஸ்ஸந்தி ந குஜ்ஜ²ந்தி, அஞ்ஞத³த்து² பன பமுதி³தாவ ஹொந்தீதி தீ³பேதி. யாசகமாக³தேதி ம-காரோ ப்³யஞ்ஜனஸந்தி⁴வஸேன வுத்தோ, யாசகே ஆக³தேதி அத்தோ². ப்³ரஹ்மசாரி பியோ மேஸீதி அய்ய அட்டி²ஸேன, பரிஸுத்³த⁴சாரி மஹாபுஞ்ஞ, த்வங் மய்ஹங் அதிவிய பியோ, தஸ்மா வரங் த்வங் மங் வதே³ஹி யாசாஹியேவ. ப⁴ஞ்ஞமிச்ச²ஸீதி யங்கிஞ்சி வத்தப்³ப³ங் இச்ச²ஸி, ஸப்³ப³ங் வத³, ரஜ்ஜம்பி தே த³ஸ்ஸாமியேவாதி.
Tattha yācanajīvānoti yācanajīvamāno, ayameva vā pāṭho. Idaṃ vuttaṃ hoti – ayya, aṭṭhisena yo yācanena jīvamāno dhammiko samaṇo vā brāhmaṇo vā yācitabbayuttapattakāle kiñcideva yācitabbaṃ na yācati, so parañca dāyakaṃ puññā dhaṃseti parihāpeti, attanāpi ca sukhaṃ na jīvati. Puññaṃ labbhetīti kāle pana yācitabbaṃ yācanto parañca puññaṃ adhigameti, attanāpi ca sukhaṃ jīvati. Na vedessantīti yaṃ tvaṃ vadesi ‘‘mā me videssanā ahū’’ti, taṃ kasmā vadasi. Sappaññā hi dānañca dānaphalañca jānantā paṇḍitā yācake āgate disvā na dessanti na kujjhanti, aññadatthu pana pamuditāva hontīti dīpeti. Yācakamāgateti ma-kāro byañjanasandhivasena vutto, yācake āgateti attho. Brahmacāri piyo mesīti ayya aṭṭhisena, parisuddhacāri mahāpuñña, tvaṃ mayhaṃ ativiya piyo, tasmā varaṃ tvaṃ maṃ vadehi yācāhiyeva. Bhaññamicchasīti yaṃkiñci vattabbaṃ icchasi, sabbaṃ vada, rajjampi te dassāmiyevāti.
ஏவங் போ³தி⁴ஸத்தோ ரஞ்ஞா ரஜ்ஜேனாபி பவாரிதோ நேவ கிஞ்சி யாசி. ரஞ்ஞோ பன ஏவங் அத்தனோ அஜ்ஜா²ஸயே கதி²தே மஹாஸத்தோபி பப்³ப³ஜிதபடிபத்திங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மஹாராஜ, யாசனா ஹி நாமேஸா காமபோ⁴கீ³னங் கி³ஹீனங் ஆசிண்ணா, ந பப்³ப³ஜிதானங், பப்³ப³ஜிதேன பன பப்³ப³ஜிதகாலதோ பட்டா²ய கி³ஹீஹி அஸமானபரிஸுத்³தா⁴ஜீவேன ப⁴விதப்³ப³’’ந்தி பப்³ப³ஜிதபடிபத³ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ bodhisatto raññā rajjenāpi pavārito neva kiñci yāci. Rañño pana evaṃ attano ajjhāsaye kathite mahāsattopi pabbajitapaṭipattiṃ dassetuṃ ‘‘mahārāja, yācanā hi nāmesā kāmabhogīnaṃ gihīnaṃ āciṇṇā, na pabbajitānaṃ, pabbajitena pana pabbajitakālato paṭṭhāya gihīhi asamānaparisuddhājīvena bhavitabba’’nti pabbajitapaṭipadaṃ dassento chaṭṭhaṃ gāthamāha –
59.
59.
‘‘ந வே யாசந்தி ஸப்பஞ்ஞா, தீ⁴ரோ ச வேதி³துமரஹதி;
‘‘Na ve yācanti sappaññā, dhīro ca veditumarahati;
உத்³தி³ஸ்ஸ அரியா திட்ட²ந்தி, ஏஸா அரியான யாசனா’’தி.
Uddissa ariyā tiṭṭhanti, esā ariyāna yācanā’’ti.
தத்த² ஸப்பஞ்ஞாதி பு³த்³தா⁴ ச பு³த்³த³ஸாவகா ச போ³தி⁴யா படிபன்னா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜிதா போ³தி⁴ஸத்தா ச ஸப்³பே³பி ஸப்பஞ்ஞா ச ஸுஸீலா ச, ஏதே ஏவரூபா ஸப்பஞ்ஞா ‘‘அம்ஹாகங் இத³ஞ்சித³ஞ்ச தே³தா²’’தி ந யாசந்தி. தீ⁴ரோ ச வேதி³துமரஹதீதி உபட்டா²கோ பன தீ⁴ரோ பண்டி³தோ கி³லானகாலே ச அகி³லானகாலே ச யேன யேனத்தோ², தங் ஸப்³ப³ங் ஸயமேவ வேதி³துங் ஜானிதுங் அரஹதி. உத்³தி³ஸ்ஸ அரியா திட்ட²ந்தீதி அரியா பன வாசங் அபி⁴ந்தி³த்வா யேனத்தி²கா ஹொந்தி, தங் உத்³தி³ஸ்ஸ கேவலங் பி⁴க்கா²சாரவத்தேன திட்ட²ந்தி, நேவ காயங்க³ங் வா வாசங்க³ங் வா கோபெந்தி. காயவிகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா நிமித்தங் கரொந்தோ ஹி காயங்க³ங் கோபேதி நாம, வசீபே⁴த³ங் கரொந்தோ வாசங்க³ங் கோபேதி நாம, தது³ப⁴யங் அகத்வா பு³த்³தா⁴த³யோ அரியா திட்ட²ந்தி. ஏஸா அரியான யாசனாதி ஏஸா காயங்க³வாசங்க³ங் அகோபெத்வா பி⁴க்கா²ய திட்ட²மானா அரியானங் யாசனா நாம.
Tattha sappaññāti buddhā ca buddasāvakā ca bodhiyā paṭipannā isipabbajjaṃ pabbajitā bodhisattā ca sabbepi sappaññā ca susīlā ca, ete evarūpā sappaññā ‘‘amhākaṃ idañcidañca dethā’’ti na yācanti. Dhīro ca veditumarahatīti upaṭṭhāko pana dhīro paṇḍito gilānakāle ca agilānakāle ca yena yenattho, taṃ sabbaṃ sayameva vedituṃ jānituṃ arahati. Uddissa ariyā tiṭṭhantīti ariyā pana vācaṃ abhinditvā yenatthikā honti, taṃ uddissa kevalaṃ bhikkhācāravattena tiṭṭhanti, neva kāyaṅgaṃ vā vācaṅgaṃ vā kopenti. Kāyavikāraṃ dassetvā nimittaṃ karonto hi kāyaṅgaṃ kopeti nāma, vacībhedaṃ karonto vācaṅgaṃ kopeti nāma, tadubhayaṃ akatvā buddhādayo ariyā tiṭṭhanti. Esā ariyāna yācanāti esā kāyaṅgavācaṅgaṃ akopetvā bhikkhāya tiṭṭhamānā ariyānaṃ yācanā nāma.
ராஜா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴ந்தே, யதி³ ஸப்பஞ்ஞோ உபட்டா²கோ அத்தனாவ ஞத்வா குலூபகஸ்ஸ தா³தப்³ப³ங் தே³தி, அஹம்பி தும்ஹாகங் இத³ஞ்சித³ஞ்ச த³ம்மீ’’தி வத³ந்தோ ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –
Rājā bodhisattassa vacanaṃ sutvā ‘‘bhante, yadi sappañño upaṭṭhāko attanāva ñatvā kulūpakassa dātabbaṃ deti, ahampi tumhākaṃ idañcidañca dammī’’ti vadanto sattamaṃ gāthamāha –
60.
60.
‘‘த³தா³மி தே ப்³ராஹ்மண ரோஹிணீனங், க³வங் ஸஹஸ்ஸங் ஸஹ புங்க³வேன;
‘‘Dadāmi te brāhmaṇa rohiṇīnaṃ, gavaṃ sahassaṃ saha puṅgavena;
அரியோ ஹி அரியஸ்ஸ கத²ங் ந த³ஜ்ஜா, ஸுத்வான கா³தா² தவ த⁴ம்மயுத்தா’’தி.
Ariyo hi ariyassa kathaṃ na dajjā, sutvāna gāthā tava dhammayuttā’’ti.
தத்த² ரோஹிணீனந்தி ரத்தவண்ணானங். க³வங் ஸஹஸ்ஸந்தி கீ²ரத³தி⁴ஆதி³மது⁴ரரஸபரிபோ⁴க³த்தா²ய ஏவரூபானங் கு³ன்னங் ஸஹஸ்ஸங் துய்ஹங் த³ம்மி, தங் மே படிக்³க³ண்ஹ. அரியோதி ஆசாரஅரியோ. அரியஸ்ஸாதி ஆசாரஅரியஸ்ஸ. கத²ங் ந த³ஜ்ஜாதி கேன காரணேன ந த³தெ³ய்ய.
Tattha rohiṇīnanti rattavaṇṇānaṃ. Gavaṃ sahassanti khīradadhiādimadhurarasaparibhogatthāya evarūpānaṃ gunnaṃ sahassaṃ tuyhaṃ dammi, taṃ me paṭiggaṇha. Ariyoti ācāraariyo. Ariyassāti ācāraariyassa. Kathaṃ na dajjāti kena kāraṇena na dadeyya.
ஏவங் வுத்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘அஹங் மஹாராஜ, அகிஞ்சனோ பப்³ப³ஜிதோ, ந மே கா³வீஹி அத்தோ²’’தி படிக்கி²பி. ராஜா தஸ்ஸோவாதே³ ட²த்வா தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா ஸக்³க³பராயணோ அஹோஸி. ஸோபி அபரிஹீனஜ்ஜா²னோ ப்³ரஹ்மலோகே உப்பஜ்ஜி.
Evaṃ vutte bodhisatto ‘‘ahaṃ mahārāja, akiñcano pabbajito, na me gāvīhi attho’’ti paṭikkhipi. Rājā tassovāde ṭhatvā dānādīni puññāni katvā saggaparāyaṇo ahosi. Sopi aparihīnajjhāno brahmaloke uppajji.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ப³ஹூ ஸோதாபத்திப²லாதீ³ஸு பதிட்டி²தா. ததா³ ராஜா ஆனந்தோ³ அஹோஸி, அட்டி²ஸேனோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne bahū sotāpattiphalādīsu patiṭṭhitā. Tadā rājā ānando ahosi, aṭṭhiseno pana ahameva ahosinti.
அட்டி²ஸேனஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Aṭṭhisenajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 403. அட்டி²ஸேனகஜாதகங் • 403. Aṭṭhisenakajātakaṃ