Spațiu |
Au fost candva conditii favorabile vietii pe Marte?
Analiza unei probe de roca colectate de roverul Curiosity arata ca planeta Marte ar fi putut avea, candva, conditii favorabile vietii.
Luna trecuta, Curiosity a forat intr-o roca sedimentara, in Gale Crater. In pulberea gri de la proba de foraj, oamenii de stiinta au gasit sulf, azot, hidrogen, oxigen, fosfor, carbon, componente chimice cheie pentru viata.
Mineralele argiloase formeaza cam 20% din compozitia esantionului analizat si aceastea se formeaza in urma reactiei apei proaspete cu mineralele vulcanice, cum este olivina, prezenta si ea in sedimente.
Reactia a avut loc in timpul formarii sedimentului, in procesul de transport al sedimentelor, sau in locul de origine al sedimentelor. Prezenta sulfatului de calciu in argila sugereaza ca solul este neutru sau usor alcalin.
Oamenii de stiinta au fost uimiti sa gaseasca un amestec de substante chimice oxidate, mai putin oxidate si ne-oxidate, ce ofera un mediu in care pe Pamant traiesc microbii. Sulfurile si sulfatii gasiti in proba sunt o posibila sursa de energie chimica pentru micro-organisme.
Datele culese ar putea indica ca zona unde roverul a facut cercetari, Yellowknife Bay, a fost candva un rau sau un lac intermitent umed, care ar fi putut oferi conditii favorabile pentru micro-organisme.
Roca este formata dintr-un argilit fin granulat, continand minerale argiloase, sulfati si alte substante chimice. Mediul de aici, umed candva, nu a fost asa de tare oxidat, acid sau sarat, spre deosebire de alte zone de pe Marte.
Colectarea de probe va continua si daca rezultatele se vor confirma vom avea in fata o planeta Marte, veche si stranie ce oferea conditii favorabile vietii.
GH. MANOIU | 13 MARTIE 2013