Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
10. அவகுஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா
10. Avakujjasuttavaṇṇanā
30. த³ஸமே அவகுஜ்ஜபஞ்ஞோதி அதோ⁴முக²பஞ்ஞோ. உச்ச²ங்க³பஞ்ஞோதி உச்ச²ங்க³ஸதி³ஸபஞ்ஞோ. புது²பஞ்ஞோதி வித்தா²ரிகபஞ்ஞோ. ஆதி³கல்யாணந்திஆதீ³ஸு ஆதீ³தி புப்³ப³பட்ட²பனா. மஜ்ஜ²ந்தி கதா²வேமஜ்ஜ²ங். பரியோஸானந்தி ஸன்னிட்டா²னங். இதிஸ்ஸ தே த⁴ம்மங் கதெ²ந்தா புப்³ப³பட்ட²பனேபி கல்யாணங் ப⁴த்³த³கங் அனவஜ்ஜமேவ கத்வா கதெ²ந்தி, வேமஜ்ஜே²பி பரியோஸானேபி. எத்த² ச அத்தி² தே³ஸனாய ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானானி, அத்தி² ஸாஸனஸ்ஸ. தத்த² தே³ஸனாய தாவ சதுப்பதி³ககா³தா²ய பட²மபத³ங் ஆதி³, த்³வே பதா³னி மஜ்ஜ²ங், அவஸானபத³ங் பரியோஸானங். ஏகானுஸந்தி⁴கஸ்ஸ ஸுத்தஸ்ஸ நிதா³னங் ஆதி³, அனுஸந்தி⁴ மஜ்ஜ²ங், இத³மவோசாதி அப்பனா பரியோஸானங். அனேகானுஸந்தி⁴கஸ்ஸ பட²மோ அனுஸந்தி⁴ ஆதி³, ததோ பரங் ஏகோ வா அனேகே வா மஜ்ஜ²ங், பச்சி²மோ பரியோஸானங். அயங் தாவ தே³ஸனாய நயோ. ஸாஸனஸ்ஸ பன ஸீலங் ஆதி³, ஸமாதி⁴ மஜ்ஜ²ங், விபஸ்ஸனா பரியோஸானங். ஸமாதி⁴ வா ஆதி³, விபஸ்ஸனா மஜ்ஜ²ங், மக்³கோ³ பரியோஸானங். விபஸ்ஸனா வா ஆதி³, மக்³கோ³ மஜ்ஜ²ங், ப²லங் பரியோஸானங். மக்³கோ³ வா ஆதி³, ப²லங் மஜ்ஜ²ங், நிப்³பா³னங் பரியோஸானங். த்³வே த்³வே வா கயிரமானே ஸீலஸமாத⁴யோ ஆதி³, விபஸ்ஸனாமக்³கா³ மஜ்ஜ²ங், ப²லனிப்³பா³னானி பரியோஸானங்.
30. Dasame avakujjapaññoti adhomukhapañño. Ucchaṅgapaññoti ucchaṅgasadisapañño. Puthupaññoti vitthārikapañño. Ādikalyāṇantiādīsu ādīti pubbapaṭṭhapanā. Majjhanti kathāvemajjhaṃ. Pariyosānanti sanniṭṭhānaṃ. Itissa te dhammaṃ kathentā pubbapaṭṭhapanepi kalyāṇaṃ bhaddakaṃ anavajjameva katvā kathenti, vemajjhepi pariyosānepi. Ettha ca atthi desanāya ādimajjhapariyosānāni, atthi sāsanassa. Tattha desanāya tāva catuppadikagāthāya paṭhamapadaṃ ādi, dve padāni majjhaṃ, avasānapadaṃ pariyosānaṃ. Ekānusandhikassa suttassa nidānaṃ ādi, anusandhi majjhaṃ, idamavocāti appanā pariyosānaṃ. Anekānusandhikassa paṭhamo anusandhi ādi, tato paraṃ eko vā aneke vā majjhaṃ, pacchimo pariyosānaṃ. Ayaṃ tāva desanāya nayo. Sāsanassa pana sīlaṃ ādi, samādhi majjhaṃ, vipassanā pariyosānaṃ. Samādhi vā ādi, vipassanā majjhaṃ, maggo pariyosānaṃ. Vipassanā vā ādi, maggo majjhaṃ, phalaṃ pariyosānaṃ. Maggo vā ādi, phalaṃ majjhaṃ, nibbānaṃ pariyosānaṃ. Dve dve vā kayiramāne sīlasamādhayo ādi, vipassanāmaggā majjhaṃ, phalanibbānāni pariyosānaṃ.
ஸாத்த²ந்தி ஸாத்த²கங் கத்வா தே³ஸெந்தி. ஸப்³யஞ்ஜனந்தி அக்க²ரபாரிபூரிங் கத்வா தே³ஸெந்தி. கேவலபரிபுண்ணந்தி ஸகலபரிபுண்ணங் அனூனங் கத்வா தே³ஸெந்தி. பரிஸுத்³த⁴ந்தி பரிஸுத்³த⁴ங் நிஜ்ஜடங் நிக்³க³ண்டி²ங் கத்வா தே³ஸெந்தி. ப்³ரஹ்மசரியங் பகாஸெந்தீதி ஏவங் தே³ஸெந்தா ச ஸெட்ட²சரியபூ⁴தங் ஸிக்க²த்தயஸங்க³ஹிதங் அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பகாஸெந்தி. நேவ ஆதி³ங் மனஸி கரோதீதி நேவ புப்³ப³பட்ட²பனங் மனஸி கரோதி.
Sātthanti sātthakaṃ katvā desenti. Sabyañjananti akkharapāripūriṃ katvā desenti. Kevalaparipuṇṇanti sakalaparipuṇṇaṃ anūnaṃ katvā desenti. Parisuddhanti parisuddhaṃ nijjaṭaṃ niggaṇṭhiṃ katvā desenti. Brahmacariyaṃ pakāsentīti evaṃ desentā ca seṭṭhacariyabhūtaṃ sikkhattayasaṅgahitaṃ ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ pakāsenti. Neva ādiṃ manasi karotīti neva pubbapaṭṭhapanaṃ manasi karoti.
கும்போ⁴தி க⁴டோ. நிகுஜ்ஜோதி அதோ⁴முகோ² ட²பிதோ. ஏவமேவ கோ²தி எத்த² கும்போ⁴ நிகுஜ்ஜோ விய அவகுஜ்ஜபஞ்ஞோ புக்³க³லோ த³ட்ட²ப்³போ³, உத³காஸிஞ்சனகாலோ விய த⁴ம்மதே³ஸனாய லத்³த⁴காலோ, உத³கஸ்ஸ விவட்டனகாலோ விய தஸ்மிங் ஆஸனே நிஸின்னஸ்ஸ உக்³க³ஹேதுங் அஸமத்த²காலோ, உத³கஸ்ஸ அஸண்டா²னகாலோ விய வுட்ட²ஹித்வா அஸல்லக்க²ணகாலோ வேதி³தப்³போ³.
Kumbhoti ghaṭo. Nikujjoti adhomukho ṭhapito. Evameva khoti ettha kumbho nikujjo viya avakujjapañño puggalo daṭṭhabbo, udakāsiñcanakālo viya dhammadesanāya laddhakālo, udakassa vivaṭṭanakālo viya tasmiṃ āsane nisinnassa uggahetuṃ asamatthakālo, udakassa asaṇṭhānakālo viya vuṭṭhahitvā asallakkhaṇakālo veditabbo.
ஆகிண்ணானீதி பக்கி²த்தானி. ஸதிஸம்மோஸாய பகிரெய்யாதி முட்ட²ஸ்ஸதிதாய விகிரெய்ய. ஏவமேவ கோ²தி எத்த² உச்ச²ங்கோ³ விய உச்ச²ங்க³பஞ்ஞோ புக்³க³லோ த³ட்ட²ப்³போ³, நானாக²ஜ்ஜகானி விய நானப்பகாரங் பு³த்³த⁴வசனங், உச்ச²ங்கே³ நானாக²ஜ்ஜகானி கா²த³ந்தஸ்ஸ நிஸின்னகாலோ விய தஸ்மிங் ஆஸனே நிஸின்னஸ்ஸ உக்³க³ண்ஹனகாலோ, வுட்ட²ஹந்தஸ்ஸ ஸதிஸம்மோஸா பகிரணகாலோ விய தஸ்மா ஆஸனா வுட்டா²ய க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ அஸல்லக்க²ணகாலோ வேதி³தப்³போ³.
Ākiṇṇānīti pakkhittāni. Satisammosāya pakireyyāti muṭṭhassatitāya vikireyya. Evameva khoti ettha ucchaṅgo viya ucchaṅgapañño puggalo daṭṭhabbo, nānākhajjakāni viya nānappakāraṃ buddhavacanaṃ, ucchaṅge nānākhajjakāni khādantassa nisinnakālo viya tasmiṃ āsane nisinnassa uggaṇhanakālo, vuṭṭhahantassa satisammosā pakiraṇakālo viya tasmā āsanā vuṭṭhāya gacchantassa asallakkhaṇakālo veditabbo.
உக்குஜ்ஜோதி உபரிமுகோ² ட²பிதோ. ஸண்டா²தீதி பதிட்ட²ஹதி. ஏவமேவ கோ²தி எத்த² உபரிமுகோ² ட²பிதோ கும்போ⁴ விய புது²பஞ்ஞோ புக்³க³லோ த³ட்ட²ப்³போ³, உத³கஸ்ஸ ஆஸித்தகாலோ விய தே³ஸனாய லத்³த⁴காலோ, உத³கஸ்ஸ ஸண்டா²னகாலோ விய தத்த² நிஸின்னஸ்ஸ உக்³க³ண்ஹனகாலோ, நோ விவட்டனகாலோ விய வுட்டா²ய க³ச்ச²ந்தஸ்ஸ ஸல்லக்க²ணகாலோ வேதி³தப்³போ³.
Ukkujjoti uparimukho ṭhapito. Saṇṭhātīti patiṭṭhahati. Evameva khoti ettha uparimukho ṭhapito kumbho viya puthupañño puggalo daṭṭhabbo, udakassa āsittakālo viya desanāya laddhakālo, udakassa saṇṭhānakālo viya tattha nisinnassa uggaṇhanakālo, no vivaṭṭanakālo viya vuṭṭhāya gacchantassa sallakkhaṇakālo veditabbo.
து³ம்மேதோ⁴தி நிப்பஞ்ஞோ. அவிசக்க²ணோதி ஸங்வித³ஹனபஞ்ஞாய ரஹிதோ. க³ந்தாதி க³மனஸீலோ. ஸெய்யோ ஏதேன வுச்சதீதி ஏதஸ்மா புக்³க³லா உத்தரிதரோதி வுச்சதி. த⁴ம்மானுத⁴ம்மப்படிபன்னோதி நவலோகுத்தரத⁴ம்மஸ்ஸ அனுத⁴ம்மங் ஸஹ ஸீலேன புப்³ப³பா⁴க³படிபத³ங் படிபன்னோ. து³க்க²ஸ்ஸாதி வட்டது³க்க²ஸ்ஸ. அந்தகரோ ஸியாதி கோடிகரோ பரிச்சே²த³கரோ பரிவடுமகரோ ப⁴வெய்யாதி.
Dummedhoti nippañño. Avicakkhaṇoti saṃvidahanapaññāya rahito. Gantāti gamanasīlo. Seyyo etena vuccatīti etasmā puggalā uttaritaroti vuccati. Dhammānudhammappaṭipannoti navalokuttaradhammassa anudhammaṃ saha sīlena pubbabhāgapaṭipadaṃ paṭipanno. Dukkhassāti vaṭṭadukkhassa. Antakaro siyāti koṭikaro paricchedakaro parivaṭumakaro bhaveyyāti.
புக்³க³லவக்³கோ³ ததியோ.
Puggalavaggo tatiyo.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 10. அவகுஜ்ஜஸுத்தங் • 10. Avakujjasuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 10. அவகுஜ்ஜஸுத்தவண்ணனா • 10. Avakujjasuttavaṇṇanā