Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā |
(4) அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா
(4) Avandanīyapuggalādivaṇṇanā
477. த³ஸ புக்³க³லா நாபி⁴வாதே³தப்³பா³தி ஸேனாஸனக்க²ந்த⁴கே வுத்தா த³ஸ ஜனா. அஞ்ஜலி ஸாமீசேன சாதி ஸாமீசிகம்மேன ஸத்³தி⁴ங் அஞ்ஜலி ச தேஸங் ந காதப்³போ³, நேவ பானீயாபுச்ச²னதாலவண்டக்³க³ஹணாதி³ க²ந்த⁴கவத்தங் தேஸங் த³ஸ்ஸேதப்³ப³ங், ந அஞ்ஜலி பக்³க³ண்ஹிதப்³போ³தி அத்தோ². த³ஸன்னங் து³க்கடந்தி தேஸங்யேவ த³ஸன்னங் ஏவங் கரொந்தஸ்ஸ து³க்கடங் ஹோதி. த³ஸ சீவரதா⁴ரணாதி த³ஸ தி³வஸானி அதிரேகசீவரஸ்ஸ தா⁴ரணா அனுஞ்ஞாதாதி அத்தோ².
477.Dasa puggalā nābhivādetabbāti senāsanakkhandhake vuttā dasa janā. Añjali sāmīcena cāti sāmīcikammena saddhiṃ añjali ca tesaṃ na kātabbo, neva pānīyāpucchanatālavaṇṭaggahaṇādi khandhakavattaṃ tesaṃ dassetabbaṃ, na añjali paggaṇhitabboti attho. Dasannaṃ dukkaṭanti tesaṃyeva dasannaṃ evaṃ karontassa dukkaṭaṃ hoti. Dasa cīvaradhāraṇāti dasa divasāni atirekacīvarassa dhāraṇā anuññātāti attho.
பஞ்சன்னங் வஸ்ஸங்வுட்டா²னங், தா³தப்³ப³ங் இத⁴ சீவரந்தி பஞ்சன்னங் ஸஹத⁴ம்மிகானங் ஸம்முகா²வ தா³தப்³ப³ங். ஸத்தன்னங் ஸந்தேதி தி³ஸாபக்கந்தஉம்மத்தககி²த்தசித்தவேத³னாட்டானங் திண்ணஞ்ச உக்கி²த்தகானந்தி இமேஸங் ஸத்தன்னங் ஸந்தே பதிரூபே கா³ஹகே பரம்முகா²பி தா³தப்³ப³ங். ஸோளஸன்னங் ந தா³தப்³ப³ந்தி ஸேஸானங் சீவரக்க²ந்த⁴கே வுத்தானங் பண்ட³காதீ³னங் ஸோளஸன்னங் ந தா³தப்³ப³ங்.
Pañcannaṃ vassaṃvuṭṭhānaṃ, dātabbaṃ idha cīvaranti pañcannaṃ sahadhammikānaṃ sammukhāva dātabbaṃ. Sattannaṃ santeti disāpakkantaummattakakhittacittavedanāṭṭānaṃ tiṇṇañca ukkhittakānanti imesaṃ sattannaṃ sante patirūpe gāhake parammukhāpi dātabbaṃ. Soḷasannaṃ na dātabbanti sesānaṃ cīvarakkhandhake vuttānaṃ paṇḍakādīnaṃ soḷasannaṃ na dātabbaṃ.
கதிஸதங் ரத்திஸதங், ஆபத்தியோ சா²த³யித்வானாதி கதிஸதங் ஆபத்தியோ ரத்திஸதங் சா²த³யித்வான. த³ஸஸதங் ரத்திஸதங், ஆபத்தியோ சா²த³யித்வானாதி த³ஸஸதங் ஆபத்தியோ ரத்திஸதங் சா²த³யித்வான. அயஞ்ஹெத்த² ஸங்கே²பத்தோ² – யோ தி³வஸே ஸதங் ஸதங் ஸங்கா⁴தி³ஸேஸாபத்தியோ ஆபஜ்ஜித்வா த³ஸ த³ஸ தி³வஸே படிச்சா²தே³தி, தேன ரத்திஸதங் ஆபத்திஸஹஸ்ஸங் படிச்சா²தி³தங் ஹோதி, ஸோ ஸப்³பா³வ தா ஆபத்தியோ த³ஸாஹபடிச்ச²ன்னாதி பரிவாஸங் யாசித்வா த³ஸ ரத்தியோ வஸித்வான முச்செய்ய பாரிவாஸிகோதி.
Katisataṃ rattisataṃ, āpattiyo chādayitvānāti katisataṃ āpattiyo rattisataṃ chādayitvāna. Dasasataṃ rattisataṃ, āpattiyo chādayitvānāti dasasataṃ āpattiyo rattisataṃ chādayitvāna. Ayañhettha saṅkhepattho – yo divase sataṃ sataṃ saṅghādisesāpattiyo āpajjitvā dasa dasa divase paṭicchādeti, tena rattisataṃ āpattisahassaṃ paṭicchāditaṃ hoti, so sabbāva tā āpattiyo dasāhapaṭicchannāti parivāsaṃ yācitvā dasa rattiyo vasitvāna mucceyya pārivāsikoti.
த்³வாத³ஸ கம்மதோ³ஸா வுத்தாதி அபலோகனகம்மங் அத⁴ம்மேனவக்³க³ங், அத⁴ம்மேனஸமக்³க³ங், த⁴ம்மேனவக்³க³ங், ததா² ஞத்திகம்மஞத்திது³தியகம்மஞத்திசதுத்த²கம்மானிபீதி ஏவங் ஏகேகஸ்மிங் கம்மே தயோ தயோ கத்வா த்³வாத³ஸ கம்மதோ³ஸா வுத்தா.
Dvādasa kammadosā vuttāti apalokanakammaṃ adhammenavaggaṃ, adhammenasamaggaṃ, dhammenavaggaṃ, tathā ñattikammañattidutiyakammañatticatutthakammānipīti evaṃ ekekasmiṃ kamme tayo tayo katvā dvādasa kammadosā vuttā.
சதஸ்ஸோ கம்மஸம்பத்தியோதி அபலோகனகம்மங் த⁴ம்மேனஸமக்³க³ங், ததா² ஸேஸானிபீதி ஏவங் சதஸ்ஸோ கம்மஸம்பத்தியோ வுத்தா.
Catasso kammasampattiyoti apalokanakammaṃ dhammenasamaggaṃ, tathā sesānipīti evaṃ catasso kammasampattiyo vuttā.
ச² கம்மானீதி அத⁴ம்மேனவக்³க³கம்மங், அத⁴ம்மேனஸமக்³க³கம்மங், த⁴ம்மபதிரூபகேனவக்³க³கம்மங், த⁴ம்மபதிரூபகேனஸமக்³க³கம்மங், த⁴ம்மேனவக்³க³கம்மங், த⁴ம்மேனஸமக்³க³கம்மந்தி ஏவங் ச² கம்மானி வுத்தானி. ஏகெத்த² த⁴ம்மிகா கதாதி ஏகங் த⁴ம்மேன ஸமக்³க³கம்மமேவெத்த² த⁴ம்மிகங் கதந்தி அத்தோ². து³தியகா³தா²விஸ்ஸஜ்ஜனேபி ஏததே³வ த⁴ம்மிகங்.
Cha kammānīti adhammenavaggakammaṃ, adhammenasamaggakammaṃ, dhammapatirūpakenavaggakammaṃ, dhammapatirūpakenasamaggakammaṃ, dhammenavaggakammaṃ, dhammenasamaggakammanti evaṃ cha kammāni vuttāni. Ekettha dhammikā katāti ekaṃ dhammena samaggakammamevettha dhammikaṃ katanti attho. Dutiyagāthāvissajjanepi etadeva dhammikaṃ.
யங் தே³ஸிதாதி யானி தே³ஸிதானி வுத்தானி பகாஸிதானி. அனந்தஜினேனாதிஆதீ³ஸு பரியந்தபரிச்சே²த³பா⁴வரஹிதத்தா அனந்தங் வுச்சதி நிப்³பா³னங், தங் ப⁴க³வதா ரஞ்ஞா ஸபத்தக³ணங் அபி⁴மத்³தி³த்வா ரஜ்ஜங் விய கிலேஸக³ணங் அபி⁴மத்³தி³த்வா ஜிதங் விஜிதங் அதி⁴க³தங் ஸம்பத்தங், தஸ்மா ப⁴க³வா ‘‘அனந்தஜினோ’’தி வுச்சதி. ஸ்வேவ இட்டா²னிட்டே²ஸு நிப்³பி³காரதாய தாதி³, விக்க²ம்ப⁴னதத³ங்க³ஸமுச்சே²த³படிபஸ்ஸத்³தி⁴னிஸ்ஸரணவிவேகஸங்கா²தங் விவேகபஞ்சகங் அத்³த³ஸாதி விவேகத³ஸ்ஸீ; தேன அனந்தஜினேன தாதி³னா விவேகத³ஸ்ஸினா யானி ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னி தே³ஸிதானி வுத்தானி. ஏகெத்த² ஸம்மதி வினா ஸமதே²ஹீதி அயமெத்த² பத³ஸம்ப³ந்தோ⁴, யானி ஸத்தா²ரா ஸத்த ஆபத்திக்க²ந்தா⁴னி தே³ஸிதானி, தத்த² ஏகாபி ஆபத்தி வினா ஸமதே²ஹி ந ஸம்மதி, அத² கோ² ச² ஸமதா² சத்தாரி அதி⁴கரணானீதி ஸப்³பே³பிமே த⁴ம்மா ஸம்முகா²வினயேன ஸம்மந்தி, ஸமாயோக³ங் க³ச்ச²ந்தி. எத்த² பன ஏகோ ஸம்முகா²வினயோவ வினா ஸமதே²ஹி ஸம்மதி, ஸமத²பா⁴வங் க³ச்ச²தி. ந ஹி தஸ்ஸ அஞ்ஞேன ஸமதே²ன வினா அனிப்ப²த்தி நாம அத்தி². தேன வுத்தங் – ‘‘ஏகெத்த² ஸம்மதி வினா ஸமதே²ஹீ’’தி. இமினா தாவ அதி⁴ப்பாயேன அட்ட²கதா²ஸு அத்தோ² வுத்தோ. மயங் பன ‘‘வினா’’தி நிபாதஸ்ஸ படிஸேத⁴னமத்தமத்த²ங் க³ஹெத்வா ‘‘ஏகெத்த² ஸம்மதி வினா ஸமதே²ஹீ’’தி ஏதேஸு ஸத்தஸு ஆபத்திக்க²ந்தே⁴ஸு ஏகோ பாராஜிகாபத்திக்க²ந்தோ⁴ வினா ஸமதே²ஹி ஸம்மதீதி ஏதமத்த²ங் ரோசெய்யாம. வுத்தம்பி சேதங் ‘‘யா ஸா ஆபத்தி அனவஸேஸா, ஸா ஆபத்தி ந கதமேன அதி⁴கரணேன கதமம்ஹி டா²னே ந கதமேன ஸமதே²ன ஸம்மதீ’’தி.
Yaṃ desitāti yāni desitāni vuttāni pakāsitāni. Anantajinenātiādīsu pariyantaparicchedabhāvarahitattā anantaṃ vuccati nibbānaṃ, taṃ bhagavatā raññā sapattagaṇaṃ abhimadditvā rajjaṃ viya kilesagaṇaṃ abhimadditvā jitaṃ vijitaṃ adhigataṃ sampattaṃ, tasmā bhagavā ‘‘anantajino’’ti vuccati. Sveva iṭṭhāniṭṭhesu nibbikāratāya tādi, vikkhambhanatadaṅgasamucchedapaṭipassaddhinissaraṇavivekasaṅkhātaṃ vivekapañcakaṃ addasāti vivekadassī; tena anantajinena tādinā vivekadassinā yāni āpattikkhandhāni desitāni vuttāni. Ekettha sammati vinā samathehīti ayamettha padasambandho, yāni satthārā satta āpattikkhandhāni desitāni, tattha ekāpi āpatti vinā samathehi na sammati, atha kho cha samathā cattāri adhikaraṇānīti sabbepime dhammā sammukhāvinayena sammanti, samāyogaṃ gacchanti. Ettha pana eko sammukhāvinayova vinā samathehi sammati, samathabhāvaṃ gacchati. Na hi tassa aññena samathena vinā anipphatti nāma atthi. Tena vuttaṃ – ‘‘ekettha sammati vinā samathehī’’ti. Iminā tāva adhippāyena aṭṭhakathāsu attho vutto. Mayaṃ pana ‘‘vinā’’ti nipātassa paṭisedhanamattamatthaṃ gahetvā ‘‘ekettha sammati vinā samathehī’’ti etesu sattasu āpattikkhandhesu eko pārājikāpattikkhandho vinā samathehi sammatīti etamatthaṃ roceyyāma. Vuttampi cetaṃ ‘‘yā sā āpatti anavasesā, sā āpatti na katamena adhikaraṇena katamamhi ṭhāne na katamena samathena sammatī’’ti.
ச²ஊனதி³யட்³ட⁴ஸதாதி ‘‘இத⁴, உபாலி, பி⁴க்கு² அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோதி தீ³பேதி, தஸ்மிங் அத⁴ம்மதி³ட்டி² பே⁴தே³ அத⁴ம்மதி³ட்டி², தஸ்மிங் அத⁴ம்மதி³ட்டி² பே⁴தே³ த⁴ம்மதி³ட்டி², தஸ்மிங் அத⁴ம்மதி³ட்டி² பே⁴தே³ வேமதிகோ, தஸ்மிங் த⁴ம்மதி³ட்டி² பே⁴தே³ அத⁴ம்மதி³ட்டி², தஸ்மிங் த⁴ம்மதி³ட்டி² பே⁴தே³ வேமதிகோ, தஸ்மிங் வேமதிகோ பே⁴தே³ அத⁴ம்மதி³ட்டி², தஸ்மிங் வேமதிகோ பே⁴தே³ த⁴ம்மதி³ட்டி², தஸ்மிங் வேமதிகோ பே⁴தே³ வேமதிகோ’’தி ஏவங் யானி அட்டா²ரஸன்னங் பே⁴த³கரவத்தூ²னங் வஸேன அட்டா²ரஸ அட்ட²கானி ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴கே வுத்தானி, தேஸங் வஸேன ச²ஊனதி³யட்³ட⁴ஸதங் ஆபாயிகா வேதி³தப்³பா³.
Chaūnadiyaḍḍhasatāti ‘‘idha, upāli, bhikkhu adhammaṃ dhammoti dīpeti, tasmiṃ adhammadiṭṭhi bhede adhammadiṭṭhi, tasmiṃ adhammadiṭṭhi bhede dhammadiṭṭhi, tasmiṃ adhammadiṭṭhi bhede vematiko, tasmiṃ dhammadiṭṭhi bhede adhammadiṭṭhi, tasmiṃ dhammadiṭṭhi bhede vematiko, tasmiṃ vematiko bhede adhammadiṭṭhi, tasmiṃ vematiko bhede dhammadiṭṭhi, tasmiṃ vematiko bhede vematiko’’ti evaṃ yāni aṭṭhārasannaṃ bhedakaravatthūnaṃ vasena aṭṭhārasa aṭṭhakāni saṅghabhedakakkhandhake vuttāni, tesaṃ vasena chaūnadiyaḍḍhasataṃ āpāyikā veditabbā.
அட்டா²ரஸ அனாபாயிகாதி ‘‘இத⁴, உபாலி, பி⁴க்கு² அத⁴ம்மங் த⁴ம்மோதி தீ³பேதி, தஸ்மிங் த⁴ம்மதி³ட்டி² பே⁴தே³ த⁴ம்மதி³ட்டி² அவினிதா⁴ய தி³ட்டி²ங் அவினிதா⁴ய க²ந்திங் அவினிதா⁴ய ருசிங் அவினிதா⁴ய பா⁴வங் அனுஸ்ஸாவேதி, ஸலாகங் கா³ஹேதி ‘அயங் த⁴ம்மோ, அயங் வினயோ, இத³ங் ஸத்து²ஸாஸனங், இமங் க³ண்ஹத², இமங் ரோசேதா²’தி, அயம்பி கோ², உபாலி, ஸங்க⁴பே⁴த³கோ ந ஆபாயிகோ ந நேரயிகோ ந கப்பட்டோ² ந அதேகிச்சோ²’’தி ஏவங் ஏகேகஸ்மிங் வத்து²ஸ்மிங் ஏகேகங் கத்வா ஸங்க⁴பே⁴த³கக்க²ந்த⁴காவஸானே வுத்தா அட்டா²ரஸ ஜனா. அட்டா²ரஸ அட்ட²கா ச²ஊனதி³யட்³ட⁴ஸதவிஸ்ஸஜ்ஜனே வுத்தாயேவ.
Aṭṭhārasa anāpāyikāti ‘‘idha, upāli, bhikkhu adhammaṃ dhammoti dīpeti, tasmiṃ dhammadiṭṭhi bhede dhammadiṭṭhi avinidhāya diṭṭhiṃ avinidhāya khantiṃ avinidhāya ruciṃ avinidhāya bhāvaṃ anussāveti, salākaṃ gāheti ‘ayaṃ dhammo, ayaṃ vinayo, idaṃ satthusāsanaṃ, imaṃ gaṇhatha, imaṃ rocethā’ti, ayampi kho, upāli, saṅghabhedako na āpāyiko na nerayiko na kappaṭṭho na atekiccho’’ti evaṃ ekekasmiṃ vatthusmiṃ ekekaṃ katvā saṅghabhedakakkhandhakāvasāne vuttā aṭṭhārasa janā. Aṭṭhārasa aṭṭhakā chaūnadiyaḍḍhasatavissajjane vuttāyeva.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi / 4. அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³ • 4. Avandanīyapuggalādi
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா • Avandanīyapuggalādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா • Avandanīyapuggalādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / (4) அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா • (4) Avandanīyapuggalādivaṇṇanā