Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā |
அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா
Avandanīyapuggalādivaṇṇanā
477. த³ஸ ஜனாதி ‘‘த³ஸ இமே, பி⁴க்க²வே, அவந்தி³யா’’திஆதி³னா (பரி॰ 330) வுத்தா நவகஅனுபஸம்பன்னநானாஸங்வாஸகமாதுகா³மபண்ட³கா பஞ்ச, பாரிவாஸிகாத³யோ ச பஞ்சாதி த³ஸ ஜனா.
477.Dasa janāti ‘‘dasa ime, bhikkhave, avandiyā’’tiādinā (pari. 330) vuttā navakaanupasampannanānāsaṃvāsakamātugāmapaṇḍakā pañca, pārivāsikādayo ca pañcāti dasa janā.
த்³வாத³ஸ கம்மதோ³ஸாதி தோ³ஸயுத்தகம்மானி த்³வாத³ஸாதி அத்தோ². கம்மஸம்பத்தியோதி ஸம்பன்னகம்மானி, விஸுத்³த⁴கம்மானீதி அத்தோ². ஏததே³வாதி த⁴ம்மேன ஸமக்³க³மேவ.
Dvādasa kammadosāti dosayuttakammāni dvādasāti attho. Kammasampattiyoti sampannakammāni, visuddhakammānīti attho. Etadevāti dhammena samaggameva.
அனந்தங் நிப்³பா³னங் அஜினி ஜினித்வா படிலப⁴தீதி அனந்தஜினோதி ஆஹ ‘‘பரியந்த’’இச்சாதி³. ஸ்வேவாதி ஸோ ஏவ ப⁴க³வா.
Anantaṃ nibbānaṃ ajini jinitvā paṭilabhatīti anantajinoti āha ‘‘pariyanta’’iccādi. Svevāti so eva bhagavā.
‘‘வினயங் படிஜானந்தஸ்ஸ, வினயானி ஸுணோம தே’’திஆதி³னா உபாலித்தே²ரேனேவ ஏகங் வினயத⁴ரங் ஸம்முகே² டி²தங் புச்ச²ந்தேன விய புச்சி²த்வா தேன விஸ்ஸஜ்ஜிதங் விய விஸ்ஸஜ்ஜனங் கதங். தத்த² வினயங் படிஜானந்தஸ்ஸாதி வினயங் ஜானாமீதி படிஜானந்தஸ்ஸ. வினயானீதி வினயே தயா வுச்சமானே ஸுணோம.
‘‘Vinayaṃ paṭijānantassa, vinayāni suṇoma te’’tiādinā upālitthereneva ekaṃ vinayadharaṃ sammukhe ṭhitaṃ pucchantena viya pucchitvā tena vissajjitaṃ viya vissajjanaṃ kataṃ. Tattha vinayaṃ paṭijānantassāti vinayaṃ jānāmīti paṭijānantassa. Vinayānīti vinaye tayā vuccamāne suṇoma.
478. பாளியங் பாராஜிகாதிஆதி³ உப⁴தோவிப⁴ங்கே³ஸு ஆக³தேஸு அக்³க³ஹிதக்³க³ஹணவஸேன வுத்தங்.
478. Pāḷiyaṃ pārājikātiādi ubhatovibhaṅgesu āgatesu aggahitaggahaṇavasena vuttaṃ.
அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Avandanīyapuggalādivaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / பரிவாரபாளி • Parivārapāḷi
4. அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³ • 4. Avandanīyapuggalādi
5. ஸோளஸகம்மாதி³ • 5. Soḷasakammādi
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / பரிவார-அட்ட²கதா² • Parivāra-aṭṭhakathā
(4) அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா • (4) Avandanīyapuggalādivaṇṇanā
(5) ஸோளஸகம்மாதி³வண்ணனா • (5) Soḷasakammādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / பாசித்தியவண்ணனா • Pācittiyavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா • Avandanīyapuggalādivaṇṇanā
ஸோளஸகம்மாதி³வண்ணனா • Soḷasakammādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / (4) அவந்த³னீயபுக்³க³லாதி³வண்ணனா • (4) Avandanīyapuggalādivaṇṇanā