Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளவக்³க³-அட்ட²கதா² • Cūḷavagga-aṭṭhakathā |
ஆவாஸிகவத்தகதா²
Āvāsikavattakathā
359. ஆவாஸிகவத்தே – ஆஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ந்தி ஏவமாதி³ ஸப்³ப³ங் வுட்³ட⁴தரே ஆக³தே சீவரகம்மங் வா நவகம்மங் வா ட²பெத்வாபி காதப்³ப³ங். சேதியங்க³ணங் ஸம்மஜ்ஜந்தேன ஸம்மஜ்ஜனிங் நிக்கி²பித்வா தஸ்ஸ வத்தங் காதுங் ஆரபி⁴தப்³ப³ங். பண்டி³தோ ஹி ஆக³ந்துகோ ‘‘ஸம்மஜ்ஜாஹி தாவ சேதியங்க³ண’’ந்தி வக்க²தி. கி³லானபே⁴ஸஜ்ஜங் கரொந்தேன பன ஸசே நாதிஆதுரோ கி³லானோ ஹோதி, பே⁴ஸஜ்ஜங் அகத்வா வத்தமேவ காதப்³ப³ங். மஹாகி³லானஸ்ஸ பன பே⁴ஸஜ்ஜமேவ காதப்³ப³ங். பண்டி³தோ ஹி ஆக³ந்துகோ ‘‘கரோஹி தாவ பே⁴ஸஜ்ஜ’’ந்தி வக்க²தி. பானீயேன புச்ச²ந்தேன ஸசே ஸகிங் ஆனீதங் பானீயங் ஸப்³ப³ங் பிவதி , ‘‘புன ஆனேமீ’’தி புச்சி²தப்³போ³யேவ. அபிச பீ³ஜனேனபி பீ³ஜிதப்³போ³, பீ³ஜந்தேன ஸகிங் பாத³பிட்டி²யங் பீ³ஜித்வா ஸகிங் மஜ்ஜே² ஸகிங் ஸீஸே பீ³ஜிதப்³ப³ங், ‘‘அலங் ஹோதூ’’தி வுத்தேன ததோ மந்த³தரங் பீ³ஜிதப்³ப³ங். புன ‘‘அல’’ந்தி வுத்தேன ததோ மந்த³தரங் பீ³ஜிதப்³ப³ங். ததியவாரங் வுத்தேன பீ³ஜனீ ட²பேதப்³பா³. பாதா³பிஸ்ஸ தோ⁴விதப்³பா³, தோ⁴வித்வா ஸசே அத்தனோ தேலங் அத்தி², தேன மக்கே²தப்³பா³. நோ சே அத்தி², தஸ்ஸ ஸந்தகேன மக்கே²தப்³பா³. உபாஹனாபுஞ்ச²னங் பன அத்தனோ ருசிவஸேன காதப்³ப³ங். தேனேவ ஹெத்த² ‘‘ஸசே உஸ்ஸஹதீ’’தி வுத்தங். தஸ்மா உபாஹனா அபுஞ்ச²ந்தஸ்ஸாபி அனாபத்தி. ‘‘கத்த² மய்ஹங் ஸேனாஸனங் பாபுணாதீ’’தி புச்சி²தேன ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபேதப்³ப³ங், ‘‘ஏதங் தும்ஹாகங் ஸேனாஸனங் பாபுணாதீ’’தி ஏவங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ந்தி அத்தோ². பப்போ²டெத்வா ஹி பத்த²ரிதுங் பன வட்டதியேவ.
359. Āvāsikavatte – āsanaṃ paññapetabbanti evamādi sabbaṃ vuḍḍhatare āgate cīvarakammaṃ vā navakammaṃ vā ṭhapetvāpi kātabbaṃ. Cetiyaṅgaṇaṃ sammajjantena sammajjaniṃ nikkhipitvā tassa vattaṃ kātuṃ ārabhitabbaṃ. Paṇḍito hi āgantuko ‘‘sammajjāhi tāva cetiyaṅgaṇa’’nti vakkhati. Gilānabhesajjaṃ karontena pana sace nātiāturo gilāno hoti, bhesajjaṃ akatvā vattameva kātabbaṃ. Mahāgilānassa pana bhesajjameva kātabbaṃ. Paṇḍito hi āgantuko ‘‘karohi tāva bhesajja’’nti vakkhati. Pānīyena pucchantena sace sakiṃ ānītaṃ pānīyaṃ sabbaṃ pivati , ‘‘puna ānemī’’ti pucchitabboyeva. Apica bījanenapi bījitabbo, bījantena sakiṃ pādapiṭṭhiyaṃ bījitvā sakiṃ majjhe sakiṃ sīse bījitabbaṃ, ‘‘alaṃ hotū’’ti vuttena tato mandataraṃ bījitabbaṃ. Puna ‘‘ala’’nti vuttena tato mandataraṃ bījitabbaṃ. Tatiyavāraṃ vuttena bījanī ṭhapetabbā. Pādāpissa dhovitabbā, dhovitvā sace attano telaṃ atthi, tena makkhetabbā. No ce atthi, tassa santakena makkhetabbā. Upāhanāpuñchanaṃ pana attano rucivasena kātabbaṃ. Teneva hettha ‘‘sace ussahatī’’ti vuttaṃ. Tasmā upāhanā apuñchantassāpi anāpatti. ‘‘Kattha mayhaṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti pucchitena senāsanaṃ paññapetabbaṃ, ‘‘etaṃ tumhākaṃ senāsanaṃ pāpuṇātī’’ti evaṃ ācikkhitabbanti attho. Papphoṭetvā hi pattharituṃ pana vaṭṭatiyeva.
நவகஸ்ஸ வத்தே – பானீயங் ஆசிக்கி²தப்³ப³ந்தி ‘‘ஏதங் பானீயங் க³ஹெத்வா பிவாஹீ’’தி ஆசிக்கி²தப்³ப³ங். பரிபோ⁴ஜனீயேபி ஏஸேவ நயோ. ஸேஸங் புரிமஸதி³ஸமேவ. மஹாஆவாஸேபி அத்தனோ ஸந்திகங் ஸம்பத்தஸ்ஸ ஆக³ந்துகஸ்ஸ வத்தங் அகாதுங் ந லப⁴தி.
Navakassa vatte – pānīyaṃ ācikkhitabbanti ‘‘etaṃ pānīyaṃ gahetvā pivāhī’’ti ācikkhitabbaṃ. Paribhojanīyepi eseva nayo. Sesaṃ purimasadisameva. Mahāāvāsepi attano santikaṃ sampattassa āgantukassa vattaṃ akātuṃ na labhati.
ஆவாஸிகவத்தகதா² நிட்டி²தா.
Āvāsikavattakathā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / சூளவக்³க³பாளி • Cūḷavaggapāḷi / 2. ஆவாஸிகவத்தகதா² • 2. Āvāsikavattakathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஆவாஸிகவத்தகதா²வண்ணனா • Āvāsikavattakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஆவாஸிகவத்தகதா²வண்ணனா • Āvāsikavattakathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 2. ஆவாஸிகவத்தகதா² • 2. Āvāsikavattakathā