Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
7. ஆவட்டஹாரவிப⁴ங்கோ³
7. Āvaṭṭahāravibhaṅgo
29. தத்த² கதமோ ஆவட்டோ ஹாரோ? ‘‘ஏகம்ஹி பத³ட்டா²னே’’தி அயங்.
29. Tattha katamo āvaṭṭo hāro? ‘‘Ekamhi padaṭṭhāne’’ti ayaṃ.
து⁴னாத² மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ’’தி.
Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro’’ti.
‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்கமதா²’’தி வீரியஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ‘‘யுஞ்ஜத² பு³த்³த⁴ஸாஸனே’’தி ஸமாதி⁴ஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ‘‘து⁴னாத² மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ’’தி பஞ்ஞாய பத³ட்டா²னங். ‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்கமதா²’’தி வீரியிந்த்³ரியஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ‘‘யுஞ்ஜத² பு³த்³த⁴ஸாஸனே’’தி ஸமாதி⁴ந்த்³ரியஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். ‘‘து⁴னாத² மச்சுனோ ஸேனங், நளாகா³ரங்வ குஞ்ஜரோ’’தி பஞ்ஞிந்த்³ரியஸ்ஸ பத³ட்டா²னங். இமானி பத³ட்டா²னானி தே³ஸனா.
‘‘Ārambhatha nikkamathā’’ti vīriyassa padaṭṭhānaṃ. ‘‘Yuñjatha buddhasāsane’’ti samādhissa padaṭṭhānaṃ. ‘‘Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro’’ti paññāya padaṭṭhānaṃ. ‘‘Ārambhatha nikkamathā’’ti vīriyindriyassa padaṭṭhānaṃ. ‘‘Yuñjatha buddhasāsane’’ti samādhindriyassa padaṭṭhānaṃ. ‘‘Dhunātha maccuno senaṃ, naḷāgāraṃva kuñjaro’’ti paññindriyassa padaṭṭhānaṃ. Imāni padaṭṭhānāni desanā.
அயுஞ்ஜந்தானங் வா ஸத்தானங் யோகே³, யுஞ்ஜந்தானங் வா ஆரம்போ⁴.
Ayuñjantānaṃ vā sattānaṃ yoge, yuñjantānaṃ vā ārambho.
தத்த² யே ந யுஞ்ஜந்தி, தே பமாத³மூலகா ந யுஞ்ஜந்தி. ஸோ பமாதோ³ து³விதோ⁴ தண்ஹாமூலகோ அவிஜ்ஜாமூலகோ ச. தத்த² அவிஜ்ஜாமூலகோ யேன அஞ்ஞாணேன நிவுதோ ஞெய்யட்டா²னங் நப்பஜானாதி பஞ்சக்க²ந்தா⁴ உப்பாத³வயத⁴ம்மாதி, அயங் அவிஜ்ஜாமூலகோ. யோ தண்ஹாமூலகோ, ஸோ திவிதோ⁴ அனுப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் உப்பாதா³ய பரியேஸந்தோ பமாத³ங் ஆபஜ்ஜதி, உப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் ஆரக்க²னிமித்தங் பரிபோ⁴க³னிமித்தஞ்ச பமாத³ங் ஆபஜ்ஜதி அயங் லோகே சதுப்³பி³தோ⁴ பமாதோ³ ஏகவிதோ⁴ அவிஜ்ஜாய திவிதோ⁴ தண்ஹாய. தத்த² அவிஜ்ஜாய நாமகாயோ பத³ட்டா²னங். தண்ஹாய ரூபகாயோ பத³ட்டா²னங். தங் கிஸ்ஸ ஹேது, ரூபீஸு ப⁴வேஸு அஜ்ஜோ²ஸானங், அரூபீஸு ஸம்மோஹோ? தத்த² ரூபகாயோ ரூபக்க²ந்தோ⁴ நாமகாயோ சத்தாரோ அரூபினோ க²ந்தா⁴. இமே பஞ்சக்க²ந்தா⁴ கதமேன உபாதா³னேன ஸஉபாதா³னா, தண்ஹாய ச அவிஜ்ஜாய ச? தத்த² தண்ஹா த்³வே உபாதா³னானி காமுபாதா³னஞ்ச ஸீலப்³ப³துபாதா³னஞ்ச. அவிஜ்ஜா த்³வே உபாதா³னானி தி³ட்டு²பாதா³னஞ்ச அத்தவாது³பாதா³னஞ்ச. இமேஹி சதூஹி உபாதா³னேஹி யே ஸஉபாதா³னா க²ந்தா⁴, இத³ங் து³க்க²ங். சத்தாரி உபாதா³னானி, அயங் ஸமுத³யோ. பஞ்சக்க²ந்தா⁴ து³க்க²ங். தேஸங் ப⁴க³வா பரிஞ்ஞாய பஹானாய ச த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்க²ஸ்ஸ பரிஞ்ஞாய ஸமுத³யஸ்ஸ பஹானாய.
Tattha ye na yuñjanti, te pamādamūlakā na yuñjanti. So pamādo duvidho taṇhāmūlako avijjāmūlako ca. Tattha avijjāmūlako yena aññāṇena nivuto ñeyyaṭṭhānaṃ nappajānāti pañcakkhandhā uppādavayadhammāti, ayaṃ avijjāmūlako. Yo taṇhāmūlako, so tividho anuppannānaṃ bhogānaṃ uppādāya pariyesanto pamādaṃ āpajjati, uppannānaṃ bhogānaṃ ārakkhanimittaṃ paribhoganimittañca pamādaṃ āpajjati ayaṃ loke catubbidho pamādo ekavidho avijjāya tividho taṇhāya. Tattha avijjāya nāmakāyo padaṭṭhānaṃ. Taṇhāya rūpakāyo padaṭṭhānaṃ. Taṃ kissa hetu, rūpīsu bhavesu ajjhosānaṃ, arūpīsu sammoho? Tattha rūpakāyo rūpakkhandho nāmakāyo cattāro arūpino khandhā. Ime pañcakkhandhā katamena upādānena saupādānā, taṇhāya ca avijjāya ca? Tattha taṇhā dve upādānāni kāmupādānañca sīlabbatupādānañca. Avijjā dve upādānāni diṭṭhupādānañca attavādupādānañca. Imehi catūhi upādānehi ye saupādānā khandhā, idaṃ dukkhaṃ. Cattāri upādānāni, ayaṃ samudayo. Pañcakkhandhā dukkhaṃ. Tesaṃ bhagavā pariññāya pahānāya ca dhammaṃ deseti dukkhassa pariññāya samudayassa pahānāya.
30. தத்த² யோ திவிதோ⁴ தண்ஹாமூலகோ பமாதோ³ அனுப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் உப்பாதா³ய பரியேஸதி, உப்பன்னானங் போ⁴கா³னங் ஆரக்க²ணஞ்ச கரோதி பரிபோ⁴க³னிமித்தஞ்ச, தஸ்ஸ ஸம்படிவேதே⁴ன ரக்க²ணா படிஸங்ஹரணா, அயங் ஸமதோ².
30. Tattha yo tividho taṇhāmūlako pamādo anuppannānaṃ bhogānaṃ uppādāya pariyesati, uppannānaṃ bhogānaṃ ārakkhaṇañca karoti paribhoganimittañca, tassa sampaṭivedhena rakkhaṇā paṭisaṃharaṇā, ayaṃ samatho.
ஸோ கத²ங் ப⁴வதி? யதா³ ஜானாதி காமானங் அஸ்ஸாத³ஞ்ச அஸ்ஸாத³தோ ஆதீ³னவஞ்ச ஆதீ³னவதோ நிஸ்ஸரணஞ்ச நிஸ்ஸரணதோ ஓகாரஞ்ச ஸங்கிலேஸஞ்ச வோதா³னஞ்ச நெக்க²ம்மே ச ஆனிஸங்ஸங். தத்த² யா வீமங்ஸா உபபரிக்கா² அயங் விபஸ்ஸனா. இமே த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச. இமேஸு த்³வீஸு த⁴ம்மேஸு பா⁴வியமானேஸு த்³வே த⁴ம்மா பஹீயந்தி தண்ஹா ச அவிஜ்ஜா ச, இமேஸு த்³வீஸு த⁴ம்மேஸு பஹீனேஸு சத்தாரி உபாதா³னானி நிருஜ்ஜ²ந்தி. உபாதா³னநிரோதா⁴ ப⁴வனிரோதோ⁴, ப⁴வனிரோதா⁴ ஜாதினிரோதோ⁴, ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸா நிருஜ்ஜ²ந்தி. ஏவமேதஸ்ஸ கேவலஸ்ஸ து³க்க²க்க²ந்த⁴ஸ்ஸ நிரோதோ⁴ ஹோதி. இதி புரிமகானி ச த்³வே ஸச்சானி து³க்க²ங் ஸமுத³யோ ச, ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச மக்³கோ³. ப⁴வனிரோதோ⁴ நிப்³பா³னங் இமானி சத்தாரி ஸச்சானி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ஆரம்ப⁴த² நிக்கமதா²’’தி.
So kathaṃ bhavati? Yadā jānāti kāmānaṃ assādañca assādato ādīnavañca ādīnavato nissaraṇañca nissaraṇato okārañca saṃkilesañca vodānañca nekkhamme ca ānisaṃsaṃ. Tattha yā vīmaṃsā upaparikkhā ayaṃ vipassanā. Ime dve dhammā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti samatho ca vipassanā ca. Imesu dvīsu dhammesu bhāviyamānesu dve dhammā pahīyanti taṇhā ca avijjā ca, imesu dvīsu dhammesu pahīnesu cattāri upādānāni nirujjhanti. Upādānanirodhā bhavanirodho, bhavanirodhā jātinirodho, jātinirodhā jarāmaraṇaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsā nirujjhanti. Evametassa kevalassa dukkhakkhandhassa nirodho hoti. Iti purimakāni ca dve saccāni dukkhaṃ samudayo ca, samatho ca vipassanā ca maggo. Bhavanirodho nibbānaṃ imāni cattāri saccāni. Tenāha bhagavā ‘‘ārambhatha nikkamathā’’ti.
யதா²பி மூலே அனுபத்³த³வே த³ள்ஹே, சி²ன்னோபி ருக்கோ² புனரேவ 3 ரூஹதி;
Yathāpi mūle anupaddave daḷhe, chinnopi rukkho punareva 4 rūhati;
ஏவம்பி தண்ஹானுஸயே அனூஹதே, நிப்³ப³த்ததீ து³க்க²மித³ங் புனப்புனங்.
Evampi taṇhānusaye anūhate, nibbattatī dukkhamidaṃ punappunaṃ.
அயங் தண்ஹானுஸயோ. கதமஸ்ஸா தண்ஹாய? ப⁴வதண்ஹாய. யோ ஏதஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ பச்சயோ அயங் அவிஜ்ஜா. அவிஜ்ஜாபச்சயா ஹி ப⁴வதண்ஹா. இமே த்³வே கிலேஸா தண்ஹா ச அவிஜ்ஜா ச. தானி சத்தாரி உபாதா³னானி தேஹி சதூஹி உபாதா³னேஹி யே ஸஉபாதா³னா க²ந்தா⁴, இத³ங் து³க்க²ங். சத்தாரி உபாதா³னானி அயங் ஸமுத³யோ. பஞ்சக்க²ந்தா⁴ து³க்க²ங். தேஸங் ப⁴க³வா பரிஞ்ஞாய ச பஹானாய ச த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்க²ஸ்ஸ பரிஞ்ஞாய ஸமுத³யஸ்ஸ பஹானாய.
Ayaṃ taṇhānusayo. Katamassā taṇhāya? Bhavataṇhāya. Yo etassa dhammassa paccayo ayaṃ avijjā. Avijjāpaccayā hi bhavataṇhā. Ime dve kilesā taṇhā ca avijjā ca. Tāni cattāri upādānāni tehi catūhi upādānehi ye saupādānā khandhā, idaṃ dukkhaṃ. Cattāri upādānāni ayaṃ samudayo. Pañcakkhandhā dukkhaṃ. Tesaṃ bhagavā pariññāya ca pahānāya ca dhammaṃ deseti dukkhassa pariññāya samudayassa pahānāya.
யேன தண்ஹானுஸயங் ஸமூஹனதி 5, அயங் ஸமதோ². யேன தண்ஹானுஸயஸ்ஸ பச்சயங் அவிஜ்ஜங் வாரயதி, அயங் விபஸ்ஸனா. இமே த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச. தத்த² ஸமத²ஸ்ஸ ப²லங் ராக³விராகா³ சேதோவிமுத்தி, விபஸ்ஸனாய ப²லங் அவிஜ்ஜாவிராகா³ பஞ்ஞாவிமுத்தி. இதி புரிமகானி ச த்³வே ஸச்சானி து³க்க²ங் ஸமுத³யோ ச, ஸமதோ² விபஸ்ஸனா ச மக்³கோ³, த்³வே ச விமுத்தியோ நிரோதோ⁴. இமானி சத்தாரி ஸச்சானி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘யதா²பி மூலே’’தி.
Yena taṇhānusayaṃ samūhanati 6, ayaṃ samatho. Yena taṇhānusayassa paccayaṃ avijjaṃ vārayati, ayaṃ vipassanā. Ime dve dhammā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti samatho ca vipassanā ca. Tattha samathassa phalaṃ rāgavirāgā cetovimutti, vipassanāya phalaṃ avijjāvirāgā paññāvimutti. Iti purimakāni ca dve saccāni dukkhaṃ samudayo ca, samatho vipassanā ca maggo, dve ca vimuttiyo nirodho. Imāni cattāri saccāni. Tenāha bhagavā ‘‘yathāpi mūle’’ti.
‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங், குஸலஸ்ஸ உபஸம்பதா³;
‘‘Sabbapāpassa akaraṇaṃ, kusalassa upasampadā;
ஸசித்தபரியோதா³பனங் 7, ஏதங் பு³த்³தா⁴ன ஸாஸன’’ந்தி.
Sacittapariyodāpanaṃ 8, etaṃ buddhāna sāsana’’nti.
ஸப்³ப³பாபங் நாம தீணி து³ச்சரிதானி காயது³ச்சரிதங் வசீது³ச்சரிதங் மனோது³ச்சரிதங், தே த³ஸ அகுஸலகம்மபதா² பாணாதிபாதோ அதி³ன்னாதா³னங் காமேஸுமிச்சா²சாரோ முஸாவாதோ³ பிஸுணா வாசா ப²ருஸா வாசா ஸம்ப²ப்பலாபோ அபி⁴ஜ்ஜா² ப்³யாபாதோ³ மிச்சா²தி³ட்டி², தானி த்³வே கம்மானி சேதனா சேதஸிகஞ்ச. தத்த² யோ ச பாணாதிபாதோ யா ச பிஸுணா வாசா யா ச ப²ருஸா வாசா, இத³ங் தோ³ஸஸமுட்டா²னங். யஞ்ச அதி³ன்னாதா³னங் யோ ச காமேஸுமிச்சா²சாரோ யோ ச முஸாவாதோ³, இத³ங் லோப⁴ஸமுட்டா²னங், யோ ஸம்ப²ப்பலாபோ, இத³ங் மோஹஸமுட்டா²னங். இமானி ஸத்த காரணானி சேதனாகம்மங். யா அபி⁴ஜ்ஜா², அயங் லோபோ⁴ அகுஸலமூலங். யோ ப்³யாபாதோ³, அயங் தோ³ஸோ அகுஸலமூலங். யா மிச்சா²தி³ட்டி², அயங் மிச்சா²மக்³கோ³. இமானி தீணி காரணானி சேதஸிககம்மங். தேனாஹ ‘‘சேதனாகம்மங் சேதஸிககம்ம’’ந்தி.
Sabbapāpaṃ nāma tīṇi duccaritāni kāyaduccaritaṃ vacīduccaritaṃ manoduccaritaṃ, te dasa akusalakammapathā pāṇātipāto adinnādānaṃ kāmesumicchācāro musāvādo pisuṇā vācā pharusā vācā samphappalāpo abhijjhā byāpādo micchādiṭṭhi, tāni dve kammāni cetanā cetasikañca. Tattha yo ca pāṇātipāto yā ca pisuṇā vācā yā ca pharusā vācā, idaṃ dosasamuṭṭhānaṃ. Yañca adinnādānaṃ yo ca kāmesumicchācāro yo ca musāvādo, idaṃ lobhasamuṭṭhānaṃ, yo samphappalāpo, idaṃ mohasamuṭṭhānaṃ. Imāni satta kāraṇāni cetanākammaṃ. Yā abhijjhā, ayaṃ lobho akusalamūlaṃ. Yo byāpādo, ayaṃ doso akusalamūlaṃ. Yā micchādiṭṭhi, ayaṃ micchāmaggo. Imāni tīṇi kāraṇāni cetasikakammaṃ. Tenāha ‘‘cetanākammaṃ cetasikakamma’’nti.
அகுஸலமூலங் பயோக³ங் க³ச்ச²ந்தங் சதுப்³பி³த⁴ங் அக³திங் க³ச்ச²தி ச²ந்தா³ தோ³ஸா ப⁴யா மோஹா. தத்த² யங் ச²ந்தா³ அக³திங் க³ச்ச²தி, இத³ங் லோப⁴ஸமுட்டா²னங். யங் தோ³ஸா அக³திங் க³ச்ச²தி, இத³ங் தோ³ஸஸமுட்டா²னங். யங் ப⁴யா ச மோஹா ச அக³திங் க³ச்ச²தி, இத³ங் மோஹஸமுட்டா²னங். தத்த² லோபோ⁴ அஸுபா⁴ய பஹீயதி. தோ³ஸோ மெத்தாய. மோஹோ பஞ்ஞாய. ததா² லோபோ⁴ உபெக்கா²ய பஹீயதி. தோ³ஸோ மெத்தாய ச கருணாய ச. மோஹோ முதி³தாய பஹானங் அப்³ப⁴த்த²ங் க³ச்ச²தி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரண’’ந்தி.
Akusalamūlaṃ payogaṃ gacchantaṃ catubbidhaṃ agatiṃ gacchati chandā dosā bhayā mohā. Tattha yaṃ chandā agatiṃ gacchati, idaṃ lobhasamuṭṭhānaṃ. Yaṃ dosā agatiṃ gacchati, idaṃ dosasamuṭṭhānaṃ. Yaṃ bhayā ca mohā ca agatiṃ gacchati, idaṃ mohasamuṭṭhānaṃ. Tattha lobho asubhāya pahīyati. Doso mettāya. Moho paññāya. Tathā lobho upekkhāya pahīyati. Doso mettāya ca karuṇāya ca. Moho muditāya pahānaṃ abbhatthaṃ gacchati. Tenāha bhagavā ‘‘sabbapāpassa akaraṇa’’nti.
31. ஸப்³ப³பாபங் நாம அட்ட² மிச்ச²த்தானி மிச்சா²தி³ட்டி² மிச்சா²ஸங்கப்போ மிச்சா²வாசா மிச்சா²கம்மந்தோ மிச்சா²ஆஜீவோ மிச்சா²வாயாமோ மிச்சா²ஸதி மிச்சா²ஸமாதி⁴, இத³ங் வுச்சதி ஸப்³ப³பாபங். இமேஸங் அட்ட²ன்னங் மிச்ச²த்தானங் யா அகிரியா அகரணங் அனஜ்ஜா²சாரோ, இத³ங் வுச்சதி ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரணங்.
31. Sabbapāpaṃ nāma aṭṭha micchattāni micchādiṭṭhi micchāsaṅkappo micchāvācā micchākammanto micchāājīvo micchāvāyāmo micchāsati micchāsamādhi, idaṃ vuccati sabbapāpaṃ. Imesaṃ aṭṭhannaṃ micchattānaṃ yā akiriyā akaraṇaṃ anajjhācāro, idaṃ vuccati sabbapāpassa akaraṇaṃ.
அட்ட²ஸு மிச்ச²த்தேஸு பஹீனேஸு அட்ட² ஸம்மத்தானி ஸம்பஜ்ஜந்தி. அட்ட²ன்னங் ஸம்மத்தானங் யா கிரியா கரணங் ஸம்பாத³னங், அயங் வுச்சதி குஸலஸ்ஸ உபஸம்பதா³. ஸசித்தபரியோதா³பனந்தி அதீதஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸ பா⁴வனாகிரியங் த³ஸ்ஸயதி, சித்தே பரியோதா³பிதே 9 பஞ்சக்க²ந்தா⁴ பரியோதா³பிதா ப⁴வந்தி, ஏவஞ்ஹி ப⁴க³வா ஆஹ ‘‘சேதோவிஸுத்³த⁴த்த²ங், பி⁴க்க²வே, ததா²க³தே ப்³ரஹ்மசரியங் வுஸ்ஸதீ’’தி. து³விதா⁴ ஹி பரியோதா³பனா நீவரணப்பஹானஞ்ச அனுஸயஸமுக்³கா⁴தோ ச. த்³வே பரியோதா³பனபூ⁴மியோ த³ஸ்ஸனபூ⁴மி ச, பா⁴வனாபூ⁴மி ச, தத்த² யங் படிவேதே⁴ன பரியோதா³பேதி, இத³ங் து³க்க²ங். யதோ பரியோதா³பேதி, அயங் ஸமுத³யோ. யேன பரியோதா³பேதி, அயங் மக்³கோ³. யங் பரியோதா³பிதங், அயங் நிரோதோ⁴. இமானி சத்தாரி ஸச்சானி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘ஸப்³ப³பாபஸ்ஸ அகரண’’ந்தி.
Aṭṭhasu micchattesu pahīnesu aṭṭha sammattāni sampajjanti. Aṭṭhannaṃ sammattānaṃ yā kiriyā karaṇaṃ sampādanaṃ, ayaṃ vuccati kusalassa upasampadā. Sacittapariyodāpananti atītassa maggassa bhāvanākiriyaṃ dassayati, citte pariyodāpite 10 pañcakkhandhā pariyodāpitā bhavanti, evañhi bhagavā āha ‘‘cetovisuddhatthaṃ, bhikkhave, tathāgate brahmacariyaṃ vussatī’’ti. Duvidhā hi pariyodāpanā nīvaraṇappahānañca anusayasamugghāto ca. Dve pariyodāpanabhūmiyo dassanabhūmi ca, bhāvanābhūmi ca, tattha yaṃ paṭivedhena pariyodāpeti, idaṃ dukkhaṃ. Yato pariyodāpeti, ayaṃ samudayo. Yena pariyodāpeti, ayaṃ maggo. Yaṃ pariyodāpitaṃ, ayaṃ nirodho. Imāni cattāri saccāni. Tenāha bhagavā ‘‘sabbapāpassa akaraṇa’’nti.
‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், ச²த்தங் மஹந்தங் யத² வஸ்ஸகாலே;
‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, chattaṃ mahantaṃ yatha vassakāle;
ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ’’தி.
Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī’’ti.
த⁴ம்மோ நாம து³விதோ⁴ இந்த்³ரியஸங்வரோ மக்³கோ³ ச. து³க்³க³தி நாம து³விதா⁴ தே³வமனுஸ்ஸே வா உபனிதா⁴ய அபாயா து³க்³க³தி, நிப்³பா³னங் வா உபனிதா⁴ய ஸப்³பா³ உபபத்தியோ து³க்³க³தி. தத்த² யா ஸங்வரஸீலே அக²ண்ட³காரிதா, அயங் த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ அபாயேஹி ரக்க²தி. ஏவங் ப⁴க³வா ஆஹ – த்³வேமா, பி⁴க்க²வே, ஸீலவதோ க³தியோ தே³வா ச மனுஸ்ஸா ச. ஏவஞ்ச நாளந்தா³யங் நிக³மே அஸிப³ந்த⁴கபுத்தோ கா³மணி ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச –
Dhammo nāma duvidho indriyasaṃvaro maggo ca. Duggati nāma duvidhā devamanusse vā upanidhāya apāyā duggati, nibbānaṃ vā upanidhāya sabbā upapattiyo duggati. Tattha yā saṃvarasīle akhaṇḍakāritā, ayaṃ dhammo suciṇṇo apāyehi rakkhati. Evaṃ bhagavā āha – dvemā, bhikkhave, sīlavato gatiyo devā ca manussā ca. Evañca nāḷandāyaṃ nigame asibandhakaputto gāmaṇi bhagavantaṃ etadavoca –
‘‘ப்³ராஹ்மணா, ப⁴ந்தே, பச்சா²பூ⁴மகா காமண்ட³லுகா ஸேவாலமாலிகா உத³கோரோஹகா அக்³கி³பரிசாரகா, தே மதங் காலங்கதங் உய்யாபெந்தி நாம, ஸஞ்ஞாபெந்தி நாம, ஸக்³க³ங் நாம ஓக்காமெந்தி 11. ப⁴க³வா பன, ப⁴ந்தே, அரஹங் ஸம்மாஸம்பு³த்³தோ⁴ பஹோதி ததா² காதுங், யதா² ஸப்³போ³ லோகோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜெய்யா’’தி.
‘‘Brāhmaṇā, bhante, pacchābhūmakā kāmaṇḍalukā sevālamālikā udakorohakā aggiparicārakā, te mataṃ kālaṅkataṃ uyyāpenti nāma, saññāpenti nāma, saggaṃ nāma okkāmenti 12. Bhagavā pana, bhante, arahaṃ sammāsambuddho pahoti tathā kātuṃ, yathā sabbo loko kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyyā’’ti.
‘‘தேன ஹி, கா³மணி, தஞ்ஞேவெத்த² படிபுச்சி²ஸ்ஸாமி, யதா² தே க²மெய்ய, ததா² நங் ப்³யாகரெய்யாஸீதி.
‘‘Tena hi, gāmaṇi, taññevettha paṭipucchissāmi, yathā te khameyya, tathā naṃ byākareyyāsīti.
‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, கா³மணி, இத⁴ஸ்ஸ புரிஸோ பாணாதிபாதீ அதி³ன்னாதா³யீ காமேஸுமிச்சா²சாரீ முஸாவாதீ³ பிஸுணவாசோ ப²ருஸவாசோ ஸம்ப²ப்பலாபீ அபி⁴ஜ்ஜா²லு ப்³யாபன்னசித்தோ மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, தமேனங் மஹாஜனகாயோ ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஆயாசெய்ய தோ²மெய்ய பஞ்ஜலிகோ அனுபரிஸக்கெய்ய ‘அயங் புரிஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதூ’தி. தங் கிங் மஞ்ஞஸி, கா³மணி, அபி நு ஸோ புரிஸோ மஹதோ ஜனகாயஸ்ஸ ஆயாசனஹேது வா தோ²மனஹேதுவா பஞ்ஜலிகங் 13 அனுபரிஸக்கனஹேது வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜெய்யா’’தி. ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.
‘‘Taṃ kiṃ maññasi, gāmaṇi, idhassa puriso pāṇātipātī adinnādāyī kāmesumicchācārī musāvādī pisuṇavāco pharusavāco samphappalāpī abhijjhālu byāpannacitto micchādiṭṭhiko, tamenaṃ mahājanakāyo saṅgamma samāgamma āyāceyya thomeyya pañjaliko anuparisakkeyya ‘ayaṃ puriso kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjatū’ti. Taṃ kiṃ maññasi, gāmaṇi, api nu so puriso mahato janakāyassa āyācanahetu vā thomanahetuvā pañjalikaṃ 14 anuparisakkanahetu vā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyyā’’ti. ‘‘No hetaṃ, bhante’’.
‘‘ஸெய்யதா²பி, கா³மணி, புரிஸோ மஹதிங் புது²ஸிலங் க³ம்பீ⁴ரே உத³கரஹதே³ 15 பக்கி²பெய்ய, தமேனங் மஹாஜனகாயோ ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஆயாசெய்ய தோ²மெய்ய பஞ்ஜலிகோ அனுபரிஸக்கெய்ய ‘உம்முஜ்ஜ, போ⁴, புது²ஸிலே, உப்லவ போ⁴ புது²ஸிலே, த²லமுப்லவ, போ⁴ புது²ஸிலே’தி. தங் கிங் மஞ்ஞஸி கா³மணி, அபி நு ஸா மஹதீ புது²ஸிலா மஹதோ ஜனகாயஸ்ஸ ஆயாசனஹேது வா தோ²மனஹேது வா பஞ்ஜலிகங் அனுபரிஸக்கனஹேது வா உம்முஜ்ஜெய்ய வா உப்லவெய்ய வா த²லங் வா உப்லவெய்யா’’தி. ‘‘நோ ஹேதங் , ப⁴ந்தே’’. ‘‘ஏவமேவ கோ², கா³மணி, யோ ஸோ புரிஸோ பாணாதிபாதீ…பே॰… மிச்சா²தி³ட்டி²கோ, கிஞ்சாபி நங் மஹாஜனகாயோ ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஆயாசெய்ய தோ²மெய்ய பஞ்ஜலிகோ அனுபரிஸக்கெய்ய ‘அயங் புரிஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜதூ’தி. அத² கோ² ஸோ புரிஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜெய்ய.
‘‘Seyyathāpi, gāmaṇi, puriso mahatiṃ puthusilaṃ gambhīre udakarahade 16 pakkhipeyya, tamenaṃ mahājanakāyo saṅgamma samāgamma āyāceyya thomeyya pañjaliko anuparisakkeyya ‘ummujja, bho, puthusile, uplava bho puthusile, thalamuplava, bho puthusile’ti. Taṃ kiṃ maññasi gāmaṇi, api nu sā mahatī puthusilā mahato janakāyassa āyācanahetu vā thomanahetu vā pañjalikaṃ anuparisakkanahetu vā ummujjeyya vā uplaveyya vā thalaṃ vā uplaveyyā’’ti. ‘‘No hetaṃ , bhante’’. ‘‘Evameva kho, gāmaṇi, yo so puriso pāṇātipātī…pe… micchādiṭṭhiko, kiñcāpi naṃ mahājanakāyo saṅgamma samāgamma āyāceyya thomeyya pañjaliko anuparisakkeyya ‘ayaṃ puriso kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjatū’ti. Atha kho so puriso kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyya.
‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, கா³மணி, இத⁴ஸ்ஸ புரிஸோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ அதி³ன்னாதா³னா படிவிரதோ காமேஸுமிச்சா²சாரா படிவிரதோ முஸாவாதா³ படிவிரதோ பிஸுணாய வாசாய படிவிரதோ ப²ருஸாய வாசாய படிவிரதோ ஸம்ப²ப்பலாபா படிவிரதோ அனபி⁴ஜ்ஜா²லு அப்³யாபன்னசித்தோ ஸம்மாதி³ட்டி²கோ, தமேனங் மஹாஜனகாயோ ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஆயாசெய்ய தோ²மெய்ய பஞ்ஜலிகோ அனுபரிஸக்கெய்ய ‘அயங் புரிஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதூ’தி. தங் கிங் மஞ்ஞஸி, கா³மணி, அபி நு ஸோ புரிஸோ மஹதோ ஜனகாயஸ்ஸ ஆயாசனஹேது வா தோ²மனஹேது வா பஞ்ஜலிகங் அனுபரிஸக்கனஹேது வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜெய்யா’’தி. ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.
‘‘Taṃ kiṃ maññasi, gāmaṇi, idhassa puriso pāṇātipātā paṭivirato adinnādānā paṭivirato kāmesumicchācārā paṭivirato musāvādā paṭivirato pisuṇāya vācāya paṭivirato pharusāya vācāya paṭivirato samphappalāpā paṭivirato anabhijjhālu abyāpannacitto sammādiṭṭhiko, tamenaṃ mahājanakāyo saṅgamma samāgamma āyāceyya thomeyya pañjaliko anuparisakkeyya ‘ayaṃ puriso kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjatū’ti. Taṃ kiṃ maññasi, gāmaṇi, api nu so puriso mahato janakāyassa āyācanahetu vā thomanahetu vā pañjalikaṃ anuparisakkanahetu vā kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjeyyā’’ti. ‘‘No hetaṃ, bhante’’.
‘‘ஸெய்யதா²பி, கா³மணி, புரிஸோ ஸப்பிகும்ப⁴ங் வா தேலகும்ப⁴ங் வா க³ம்பீ⁴ரே 17 உத³கரஹதே³ ஓகா³ஹெத்வா பி⁴ந்தெ³ய்ய. தத்ர யாஸ்ஸ ஸக்க²ரா வா கட²லா 18, ஸா அதோ⁴கா³மீ அஸ்ஸ. யஞ்ச க்²வஸ்ஸ தத்ர ஸப்பி வா தேலங் வா, தங் உத்³த⁴ங்கா³மி அஸ்ஸ. தமேனங் மஹாஜனகாயோ ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஆயாசெய்ய தோ²மெய்ய பஞ்ஜலிகோ அனுபரிஸக்கெய்ய ‘ஓஸீத³, போ⁴ ஸப்பிதேல, ஸங்ஸீத³, போ⁴ ஸப்பிதேல, அதோ⁴ க³ச்ச² 19‘போ⁴ ஸப்பிதேலா’தி. தங் கிங் மஞ்ஞஸி கா³மணி, அபி நு தங் ஸப்பிதேலங் மஹதோ ஜனகாயஸ்ஸ ஆயாசனஹேது வா தோ²மனஹேது வா பஞ்ஜலிகங் அனுபரிஸக்கனஹேது வா ‘ஓஸீதெ³ய்ய வா ஸங்ஸீதெ³ய்ய வா அதோ⁴ வா க³ச்செ²ய்யா’தி. ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’.
‘‘Seyyathāpi, gāmaṇi, puriso sappikumbhaṃ vā telakumbhaṃ vā gambhīre 20 udakarahade ogāhetvā bhindeyya. Tatra yāssa sakkharā vā kaṭhalā 21, sā adhogāmī assa. Yañca khvassa tatra sappi vā telaṃ vā, taṃ uddhaṃgāmi assa. Tamenaṃ mahājanakāyo saṅgamma samāgamma āyāceyya thomeyya pañjaliko anuparisakkeyya ‘osīda, bho sappitela, saṃsīda, bho sappitela, adho gaccha 22‘bho sappitelā’ti. Taṃ kiṃ maññasi gāmaṇi, api nu taṃ sappitelaṃ mahato janakāyassa āyācanahetu vā thomanahetu vā pañjalikaṃ anuparisakkanahetu vā ‘osīdeyya vā saṃsīdeyya vā adho vā gaccheyyā’ti. ‘‘No hetaṃ, bhante’’.
‘‘ஏவமேவ கோ², கா³மணி, யோ ஸோ புரிஸோ பாணாதிபாதா படிவிரதோ…பே॰… ஸம்மாதி³ட்டி²கோ, கிஞ்சாபி நங் மஹாஜனகாயோ ஸங்க³ம்ம ஸமாக³ம்ம ஆயாசெய்ய தோ²மெய்ய பஞ்ஜலிகோ அனுபரிஸக்கெய்ய ‘அயங் புரிஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா அபாயங் து³க்³க³திங் வினிபாதங் நிரயங் உபபஜ்ஜதூ’’’தி. அத² கோ² ஸோ புரிஸோ காயஸ்ஸ பே⁴தா³ பரங் மரணா ஸுக³திங் ஸக்³க³ங் லோகங் உபபஜ்ஜெய்ய. இதி த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ அபாயேஹி ரக்க²தி. தத்த² யா மக்³க³ஸ்ஸ திக்க²தா அதி⁴மத்ததா, அயங் த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ ஸப்³பா³ஹி உபபத்தீஹி ரக்க²தி. ஏவங் ப⁴க³வா ஆஹ –
‘‘Evameva kho, gāmaṇi, yo so puriso pāṇātipātā paṭivirato…pe… sammādiṭṭhiko, kiñcāpi naṃ mahājanakāyo saṅgamma samāgamma āyāceyya thomeyya pañjaliko anuparisakkeyya ‘ayaṃ puriso kāyassa bhedā paraṃ maraṇā apāyaṃ duggatiṃ vinipātaṃ nirayaṃ upapajjatū’’’ti. Atha kho so puriso kāyassa bhedā paraṃ maraṇā sugatiṃ saggaṃ lokaṃ upapajjeyya. Iti dhammo suciṇṇo apāyehi rakkhati. Tattha yā maggassa tikkhatā adhimattatā, ayaṃ dhammo suciṇṇo sabbāhi upapattīhi rakkhati. Evaṃ bhagavā āha –
ஸம்மாதி³ட்டி²புரெக்கா²ரோ, ஞத்வான உத³யப்³ப³யங்;
Sammādiṭṭhipurekkhāro, ñatvāna udayabbayaṃ;
தி²னமித்³தா⁴பி⁴பூ⁴ பி⁴க்கு², ஸப்³பா³ து³க்³க³தியோ ஜஹே’’தி.
Thinamiddhābhibhū bhikkhu, sabbā duggatiyo jahe’’ti.
32. தத்த² து³க்³க³தீனங் ஹேது தண்ஹா ச அவிஜ்ஜா ச, தானி சத்தாரி உபாதா³னானி, தேஹி சதூஹி உபாதா³னேஹி யே ஸஉபாதா³னா க²ந்தா⁴, இத³ங் து³க்க²ங். சத்தாரி உபாதா³னானி, அயங் ஸமுத³யோ. பஞ்சக்க²ந்தா⁴ து³க்க²ங், தேஸங் ப⁴க³வா பரிஞ்ஞாய ச பஹானாய ச த⁴ம்மங் தே³ஸேதி து³க்க²ஸ்ஸ பரிஞ்ஞாய ஸமுத³யஸ்ஸ பஹானாய. தத்த² தண்ஹாய பஞ்சிந்த்³ரியானி ரூபீனி பத³ட்டா²னங். அவிஜ்ஜாய மனிந்த்³ரியங் பத³ட்டா²னங். பஞ்சிந்த்³ரியானி ரூபீனி ரக்க²ந்தோ ஸமாதி⁴ங் பா⁴வயதி, தண்ஹஞ்ச நிக்³க³ண்ஹாதி. மனிந்த்³ரியங் ரக்க²ந்தோ விபஸ்ஸனங் பா⁴வயதி, அவிஜ்ஜஞ்ச நிக்³க³ண்ஹாதி. தண்ஹானிக்³க³ஹேன த்³வே உபாதா³னானி பஹீயந்தி காமுபாதா³னஞ்ச ஸீலப்³ப³துபாதா³னஞ்ச. அவிஜ்ஜானிக்³க³ஹேன த்³வே உபாதா³னானி பஹீயந்தி தி³ட்டு²பாதா³னஞ்ச அத்தவாது³பாதா³னஞ்ச. சதூஸு உபாதா³னேஸு பஹீனேஸு த்³வே த⁴ம்மா பா⁴வனாபாரிபூரிங் க³ச்ச²ந்தி ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச. இத³ங் வுச்சதி ப்³ரஹ்மசரியந்தி.
32. Tattha duggatīnaṃ hetu taṇhā ca avijjā ca, tāni cattāri upādānāni, tehi catūhi upādānehi ye saupādānā khandhā, idaṃ dukkhaṃ. Cattāri upādānāni, ayaṃ samudayo. Pañcakkhandhā dukkhaṃ, tesaṃ bhagavā pariññāya ca pahānāya ca dhammaṃ deseti dukkhassa pariññāya samudayassa pahānāya. Tattha taṇhāya pañcindriyāni rūpīni padaṭṭhānaṃ. Avijjāya manindriyaṃ padaṭṭhānaṃ. Pañcindriyāni rūpīni rakkhanto samādhiṃ bhāvayati, taṇhañca niggaṇhāti. Manindriyaṃ rakkhanto vipassanaṃ bhāvayati, avijjañca niggaṇhāti. Taṇhāniggahena dve upādānāni pahīyanti kāmupādānañca sīlabbatupādānañca. Avijjāniggahena dve upādānāni pahīyanti diṭṭhupādānañca attavādupādānañca. Catūsu upādānesu pahīnesu dve dhammā bhāvanāpāripūriṃ gacchanti samatho ca vipassanā ca. Idaṃ vuccati brahmacariyanti.
தத்த² ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ப²லங் சத்தாரி ஸாமஞ்ஞப²லானி ஸோதாபத்திப²லங் ஸகதா³கா³மிப²லங் அனாகா³மிப²லங் அரஹத்தங் 25 அக்³க³ப²லங். இமானி சத்தாரி ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ப²லானி 26. இதி புரிமகானி ச த்³வே ஸச்சானி து³க்க²ங் ஸமுத³யோ ச. ஸமதோ² ச விபஸ்ஸனா ச ப்³ரஹ்மசரியஞ்ச மக்³கோ³, ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ ப²லானி ச ததா³ரம்மணா ச அஸங்க²தாதா⁴து நிரோதோ⁴. இமானி சத்தாரி ஸச்சானி. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தீ’’தி.
Tattha brahmacariyassa phalaṃ cattāri sāmaññaphalāni sotāpattiphalaṃ sakadāgāmiphalaṃ anāgāmiphalaṃ arahattaṃ 27 aggaphalaṃ. Imāni cattāri brahmacariyassa phalāni 28. Iti purimakāni ca dve saccāni dukkhaṃ samudayo ca. Samatho ca vipassanā ca brahmacariyañca maggo, brahmacariyassa phalāni ca tadārammaṇā ca asaṅkhatādhātu nirodho. Imāni cattāri saccāni. Tenāha bhagavā ‘‘dhammo have rakkhatī’’ti.
தத்த² யங் படிவேதே⁴ன ரக்க²தி, இத³ங் து³க்க²ங். யதோ ரக்க²தி, அயங் ஸமுத³யோ. யேன ரக்க²தி, அயங் மக்³கோ³. யங் ரக்க²தி, அயங் நிரோதோ⁴. இமானி சத்தாரி ஸச்சானி. தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ ‘‘ஏகம்ஹி பத³ட்டா²னே’’தி.
Tattha yaṃ paṭivedhena rakkhati, idaṃ dukkhaṃ. Yato rakkhati, ayaṃ samudayo. Yena rakkhati, ayaṃ maggo. Yaṃ rakkhati, ayaṃ nirodho. Imāni cattāri saccāni. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘ekamhi padaṭṭhāne’’ti.
நியுத்தோ ஆவட்டோ ஹாரோ.
Niyutto āvaṭṭo hāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 7. ஆவட்டஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 7. Āvaṭṭahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 7. ஆவட்டஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 7. Āvaṭṭahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 7. ஆவட்டஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 7. Āvaṭṭahāravibhaṅgavibhāvanā