Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    4. அவிஜ்ஜானீவரணஸுத்தங்

    4. Avijjānīvaraṇasuttaṃ

    14. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    14. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘நாஹங், பி⁴க்க²வே, அஞ்ஞங் ஏகனீவரணம்பி ஸமனுபஸ்ஸாமி யேன 1 நீவரணேன நிவுதா பஜா தீ³க⁴ரத்தங் ஸந்தா⁴வந்தி ஸங்ஸரந்தி யத²யித³ங், பி⁴க்க²வே, அவிஜ்ஜானீவரணங் 2. அவிஜ்ஜானீவரணேன ஹி, பி⁴க்க²வே, நிவுதா பஜா தீ³க⁴ரத்தங் ஸந்தா⁴வந்தி ஸங்ஸரந்தீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Nāhaṃ, bhikkhave, aññaṃ ekanīvaraṇampi samanupassāmi yena 3 nīvaraṇena nivutā pajā dīgharattaṃ sandhāvanti saṃsaranti yathayidaṃ, bhikkhave, avijjānīvaraṇaṃ 4. Avijjānīvaraṇena hi, bhikkhave, nivutā pajā dīgharattaṃ sandhāvanti saṃsarantī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘நத்த²ஞ்ஞோ ஏகத⁴ம்மோபி, யேனேவங் 5 நிவுதா பஜா;

    ‘‘Natthañño ekadhammopi, yenevaṃ 6 nivutā pajā;

    ஸங்ஸரந்தி அஹோரத்தங், யதா² மோஹேன ஆவுதா.

    Saṃsaranti ahorattaṃ, yathā mohena āvutā.

    ‘‘யே ச மோஹங் பஹந்த்வான, தமோக²ந்த⁴ங் 7 பதா³லயுங்;

    ‘‘Ye ca mohaṃ pahantvāna, tamokhandhaṃ 8 padālayuṃ;

    ந தே புன ஸங்ஸரந்தி, ஹேது தேஸங் ந விஜ்ஜதீ’’தி.

    Na te puna saṃsaranti, hetu tesaṃ na vijjatī’’ti.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. சதுத்த²ங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. யேனேவங் (?)
    2. அவிஜ்ஜானீவரணேன (?)
    3. yenevaṃ (?)
    4. avijjānīvaraṇena (?)
    5. யேனேவ (ஸீ॰ பீ॰ க॰)
    6. yeneva (sī. pī. ka.)
    7. தமொக்க²ந்த⁴ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. tamokkhandhaṃ (sī. syā. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 4. அவிஜ்ஜானீவரணஸுத்தவண்ணனா • 4. Avijjānīvaraṇasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact