Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā)

    (7) 2. யமகவக்³கோ³

    (7) 2. Yamakavaggo

    1-7. அவிஜ்ஜாஸுத்தாதி³வண்ணனா

    1-7. Avijjāsuttādivaṇṇanā

    61-67. து³தியஸ்ஸ பட²மாதீ³னி உத்தானத்தா²னி. ஸத்தமே நளகபானகேதி ஏவங்னாமகே நிக³மே. புப்³பே³ கிர (ஜா॰ அட்ட²॰ 1.1.19 ஆத³யோ) அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ கபியோனியங் நிப்³ப³த்தோ மஹாகாயோ கபிராஜா ஹுத்வா அனேகஸதவானரஸஹஸ்ஸபரிவுதோ பப்³ப³தபாதே³ விசரி, பஞ்ஞவா கோ² பன ஹோதி மஹாபஞ்ஞோ. ஸோ பரிஸங் ஏவங் ஓவத³தி, ‘‘தாதா, இமஸ்மிங் பப்³ப³தபாதே³ விஸப²லானி ஹொந்தி, அமனுஸ்ஸபரிக்³க³ஹிதா பொக்க²ரணிகா நாம ஹொந்தி, தும்ஹே புப்³பே³ கா²தி³தபுப்³பா³னேவ ப²லானி கா²த³த², பீதபுப்³பா³னேவ பானீயானி பிவத², எத்த² வோ படிபுச்சி²தகிச்சங் நத்தீ²’’தி. தே அபீதபுப்³ப³ங் தி³ஸ்வா ஸஹஸாவ அபிவித்வா ஸமந்தா பரிதா⁴வித்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஆக³மனங் ஓலோகயமானா நிஸீதி³ங்ஸு. மஹாஸத்தோ ஆக³ந்த்வா ‘‘கிங், தாதா, பானீயங் ந பிவதா²’’தி ஆஹ. தும்ஹாகங் ஆக³மனங் ஓலோகேமாதி. ‘‘ஸாது⁴, தாதா’’தி ஸமந்தா பத³ங் பரியேஸமானோ ஓதிண்ணபத³ங்யேவ அத்³த³ஸ, ந உத்திண்ணபத³ங். அதி³ஸ்வா ‘‘ஸபரிஸ்ஸயா’’தி அஞ்ஞாஸி. தாவதே³வ ச தத்த² அபி⁴னிப்³ப³த்தஅமனுஸ்ஸோ உத³கங் த்³வேதா⁴ கத்வா உட்டா²ஸி – ஸேதமுகோ², நீலகுச்சி², ரத்தஹத்த²பாதோ³, மஹாதா³டி²கோ, வந்ததா³டோ², விரூபோ, பீ³ப⁴ச்சோ², உத³கரக்க²ஸோ. ஸோ ஏவமாஹ – ‘‘கஸ்மா பானீயங் ந பிவத², மது⁴ரங் உத³கங் பிவத², கிங் தும்ஹே ஏதஸ்ஸ வசனங் ஸுணாதா²’’தி. மஹாஸத்தோ ஆஹ ‘‘த்வங் அதி⁴வத்தோ² அமனுஸ்ஸோ’’தி? ஆமாஹந்தி. ‘‘த்வங் இத⁴ ஓதிண்ணே லப⁴ஸீ’’தி ஆஹ. ஆம, தும்ஹே பன ஸப்³பே³ கா²தி³ஸ்ஸாமீதி. ந ஸக்கி²ஸ்ஸஸி யக்கா²தி. பானீயங் பன பிவிஸ்ஸதா²தி. ஆம, பிவிஸ்ஸாமாதி. ஏவங் ஸந்தே ஏகம்பி வானரங் ந முஞ்சிஸ்ஸந்தி. ‘‘பானீயஞ்ச பிவிஸ்ஸாம, ந ச தே வஸங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி நளங் ஆஹராபெத்வா கோடியங் க³ஹெத்வா த⁴மி. ஸப்³போ³ ஏகச்சி²த்³தோ³ அஹோஸி. தீரே நிஸீதி³த்வாவ பானீயங் பிவி. ஸேஸவானரானம்பி பாடியேக்கங் நளங் ஆஹராபெத்வா த⁴மித்வா அதா³ஸி. ஸப்³பே³ தே பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ பானீயங் பிவிங்ஸு. வுத்தம்பி சேதங் –

    61-67. Dutiyassa paṭhamādīni uttānatthāni. Sattame naḷakapānaketi evaṃnāmake nigame. Pubbe kira (jā. aṭṭha. 1.1.19 ādayo) amhākaṃ bodhisatto kapiyoniyaṃ nibbatto mahākāyo kapirājā hutvā anekasatavānarasahassaparivuto pabbatapāde vicari, paññavā kho pana hoti mahāpañño. So parisaṃ evaṃ ovadati, ‘‘tātā, imasmiṃ pabbatapāde visaphalāni honti, amanussapariggahitā pokkharaṇikā nāma honti, tumhe pubbe khāditapubbāneva phalāni khādatha, pītapubbāneva pānīyāni pivatha, ettha vo paṭipucchitakiccaṃ natthī’’ti. Te apītapubbaṃ disvā sahasāva apivitvā samantā paridhāvitvā mahāsattassa āgamanaṃ olokayamānā nisīdiṃsu. Mahāsatto āgantvā ‘‘kiṃ, tātā, pānīyaṃ na pivathā’’ti āha. Tumhākaṃ āgamanaṃ olokemāti. ‘‘Sādhu, tātā’’ti samantā padaṃ pariyesamāno otiṇṇapadaṃyeva addasa, na uttiṇṇapadaṃ. Adisvā ‘‘saparissayā’’ti aññāsi. Tāvadeva ca tattha abhinibbattaamanusso udakaṃ dvedhā katvā uṭṭhāsi – setamukho, nīlakucchi, rattahatthapādo, mahādāṭhiko, vantadāṭho, virūpo, bībhaccho, udakarakkhaso. So evamāha – ‘‘kasmā pānīyaṃ na pivatha, madhuraṃ udakaṃ pivatha, kiṃ tumhe etassa vacanaṃ suṇāthā’’ti. Mahāsatto āha ‘‘tvaṃ adhivattho amanusso’’ti? Āmāhanti. ‘‘Tvaṃ idha otiṇṇe labhasī’’ti āha. Āma, tumhe pana sabbe khādissāmīti. Na sakkhissasi yakkhāti. Pānīyaṃ pana pivissathāti. Āma, pivissāmāti. Evaṃ sante ekampi vānaraṃ na muñcissanti. ‘‘Pānīyañca pivissāma, na ca te vasaṃ gamissāmā’’ti naḷaṃ āharāpetvā koṭiyaṃ gahetvā dhami. Sabbo ekacchiddo ahosi. Tīre nisīditvāva pānīyaṃ pivi. Sesavānarānampi pāṭiyekkaṃ naḷaṃ āharāpetvā dhamitvā adāsi. Sabbe te passantasseva pānīyaṃ piviṃsu. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘தி³ஸ்வா பத³மனுத்திண்ணங், தி³ஸ்வானோதரிதங் பத³ங்;

    ‘‘Disvā padamanuttiṇṇaṃ, disvānotaritaṃ padaṃ;

    நளேன வாரிங் பிஸ்ஸாம, நேவ மங் த்வங் வதி⁴ஸ்ஸஸீ’’தி. (ஜா॰ 1.1.20);

    Naḷena vāriṃ pissāma, neva maṃ tvaṃ vadhissasī’’ti. (jā. 1.1.20);

    ததோ பட்டா²ய யாவ அஜ்ஜதி³வஸா தஸ்மிங் டா²னே நளா ஏகச்சி²த்³தா³வ ஹொந்தி. இமஸ்மிஞ்ஹி கப்பே கப்பட்டி²யபாடிஹாரியானி நாம சந்தே³ ஸஸலக்க²ணங் (ஜா॰ 1.4.61 ஆத³யோ), வட்டஜாதகே (ஜா॰ 1.1.35) ஸச்சகிரியட்டா²னே அக்³கி³ஜாலஸ்ஸ ஆக³மனுபச்சே²தோ³, க⁴டீகாரஸ்ஸ மாதாபிதூனங் வஸனட்டா²னே அனோவஸ்ஸனங் (ம॰ நி॰ 2.291), பொக்க²ரணியா தீரே நளானங் ஏகச்சி²த்³த³பா⁴வோதி. இதி ஸா பொக்க²ரணீ நளேன பானீயஸ்ஸ பிவிதத்தா ‘‘நளகபானகா’’தி நாமங் லபி⁴. அபரபா⁴கே³ தங் பொக்க²ரணிங் நிஸ்ஸாய நிக³மோ பதிட்டா²ஸி, தஸ்ஸபி ‘‘நளகபான’’ந்த்வேவ நாமங் ஜாதங். தங் பன ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘நளகபானே’’தி. பலாஸவனேதி கிங்ஸுகவனே.

    Tato paṭṭhāya yāva ajjadivasā tasmiṃ ṭhāne naḷā ekacchiddāva honti. Imasmiñhi kappe kappaṭṭhiyapāṭihāriyāni nāma cande sasalakkhaṇaṃ (jā. 1.4.61 ādayo), vaṭṭajātake (jā. 1.1.35) saccakiriyaṭṭhāne aggijālassa āgamanupacchedo, ghaṭīkārassa mātāpitūnaṃ vasanaṭṭhāne anovassanaṃ (ma. ni. 2.291), pokkharaṇiyā tīre naḷānaṃ ekacchiddabhāvoti. Iti sā pokkharaṇī naḷena pānīyassa pivitattā ‘‘naḷakapānakā’’ti nāmaṃ labhi. Aparabhāge taṃ pokkharaṇiṃ nissāya nigamo patiṭṭhāsi, tassapi ‘‘naḷakapāna’’ntveva nāmaṃ jātaṃ. Taṃ pana sandhāya vuttaṃ ‘‘naḷakapāne’’ti. Palāsavaneti kiṃsukavane.

    துண்ஹீபூ⁴தங் துண்ஹீபூ⁴தந்தி ப்³யாபனிச்சா²யங் இத³ங் ஆமேடி³தவசனந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யங் யங் தி³ஸ’’ந்திஆதி³ வுத்தங். அனுவிலோகெத்வாதி எத்த² அனு-ஸத்³தோ³ ‘‘பரீ’’தி இமினா ஸமானத்தோ²தி ஆஹ ‘‘ததோ ததோ விலோகெத்வா’’தி. கஸ்மா ஆகி³லாயதி கோடிஸஹஸ்ஸஹத்தி²னாகா³னங் ப³லங் தா⁴ரெந்தஸ்ஸாதி சோத³கஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயோ. ஆசரியோ பனஸ்ஸ ‘‘ஏஸ ஸங்கா²ரானங் ஸபா⁴வோ, யதி³த³ங் அனிச்சதா. யே பன அனிச்சா, தே ஏகந்தேனேவ உத³யவயப்படிபீளிததாய து³க்கா² ஏவ. து³க்க²ஸபா⁴வேஸு தேஸு ஸத்து²காயே து³க்கு²ப்பத்தியா அயங் பச்சயோ’’தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ப⁴க³வதோ’’திஆதி³ வுத்தங். பிட்டி²வாதோ உப்பஜ்ஜி, ஸோ ச கோ² புப்³பே³கதகம்மபச்சயா. எத்தா²ஹ ‘‘கிங் பன தங் கம்மங், யேன அபரிமாணகாலங் ஸக்கச்சங் உபசிதவிபுலபுஞ்ஞஸம்பா⁴ரோ ஸத்தா² ஏவரூபங் து³க்க²விபாகமனுப⁴வதீ’’தி? வுச்சதே – அயமேவ ப⁴க³வா போ³தி⁴ஸத்தபூ⁴தோ அதீதஜாதியங் மல்லபுத்தோ ஹுத்வா பாபஜனஸேவீ அயோனிஸோமனஸிகாரப³ஹுலோ சரதி. ஸோ ஏகதி³வஸங் நிப்³பு³த்³தே⁴ வத்தமானே ஏகங் மல்லபுத்தங் க³ஹெத்வா கா³ள்ஹதரங் நிப்பீளேஸி. தேன கம்மேன இதா³னி பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வாபி து³க்க²மனுப⁴வி. யதா² சேதங், ஏவங் சிஞ்சமாணவிகாதீ³னமித்தீ²னங் யானி ப⁴க³வதோ அப்³ப⁴க்கா²னாதீ³னி து³க்கா²னி, ஸப்³பா³னி புப்³பே³கதஸ்ஸ விபாகாவஸேஸானி, யானி கம்மபிலோதிகானீதி வுச்சந்தி. வுத்தஞ்ஹேதங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.39.64-96) –

    Tuṇhībhūtaṃ tuṇhībhūtanti byāpanicchāyaṃ idaṃ āmeḍitavacananti dassetuṃ ‘‘yaṃ yaṃ disa’’ntiādi vuttaṃ. Anuviloketvāti ettha anu-saddo ‘‘parī’’ti iminā samānatthoti āha ‘‘tato tato viloketvā’’ti. Kasmā āgilāyati koṭisahassahatthināgānaṃ balaṃ dhārentassāti codakassa adhippāyo. Ācariyo panassa ‘‘esa saṅkhārānaṃ sabhāvo, yadidaṃ aniccatā. Ye pana aniccā, te ekanteneva udayavayappaṭipīḷitatāya dukkhā eva. Dukkhasabhāvesu tesu satthukāye dukkhuppattiyā ayaṃ paccayo’’ti dassetuṃ ‘‘bhagavato’’tiādi vuttaṃ. Piṭṭhivāto uppajji, so ca kho pubbekatakammapaccayā. Etthāha ‘‘kiṃ pana taṃ kammaṃ, yena aparimāṇakālaṃ sakkaccaṃ upacitavipulapuññasambhāro satthā evarūpaṃ dukkhavipākamanubhavatī’’ti? Vuccate – ayameva bhagavā bodhisattabhūto atītajātiyaṃ mallaputto hutvā pāpajanasevī ayonisomanasikārabahulo carati. So ekadivasaṃ nibbuddhe vattamāne ekaṃ mallaputtaṃ gahetvā gāḷhataraṃ nippīḷesi. Tena kammena idāni buddho hutvāpi dukkhamanubhavi. Yathā cetaṃ, evaṃ ciñcamāṇavikādīnamitthīnaṃ yāni bhagavato abbhakkhānādīni dukkhāni, sabbāni pubbekatassa vipākāvasesāni, yāni kammapilotikānīti vuccanti. Vuttañhetaṃ apadāne (apa. thera 1.39.64-96) –

    ‘‘அனோதத்தஸராஸன்னே, ரமணீயே ஸிலாதலே;

    ‘‘Anotattasarāsanne, ramaṇīye silātale;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, நானாக³ந்த⁴வனந்தரே.

    Nānāratanapajjote, nānāgandhavanantare.

    ‘‘மஹதா பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன, பரேதோ லோகனாயகோ;

    ‘‘Mahatā bhikkhusaṅghena, pareto lokanāyako;

    ஆஸீனோ ப்³யாகரீ தத்த², புப்³ப³கம்மானி அத்தனோ.

    Āsīno byākarī tattha, pubbakammāni attano.

    ‘‘ஸுணாத² பி⁴க்க²வோ மய்ஹங், யங் கம்மங் பகதங் மயா;

    ‘‘Suṇātha bhikkhavo mayhaṃ, yaṃ kammaṃ pakataṃ mayā;

    பிலோதிகஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ, பு³த்³த⁴த்தேபி விபச்சதி.

    Pilotikassa kammassa, buddhattepi vipaccati.

    1.

    1.

    ‘‘முனாளி நாமஹங் து⁴த்தோ, புப்³பே³ அஞ்ஞாஸு ஜாதிஸு;

    ‘‘Munāḷi nāmahaṃ dhutto, pubbe aññāsu jātisu;

    பச்சேகபு³த்³த⁴ங் ஸுரபி⁴ங், அப்³பா⁴சிக்கி²ங் அதூ³ஸகங்.

    Paccekabuddhaṃ surabhiṃ, abbhācikkhiṃ adūsakaṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, நிரயே ஸங்ஸரிங் சிரங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, niraye saṃsariṃ ciraṃ;

    ப³ஹூ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, து³க்க²ங் வேதே³ஸி வேத³னங்.

    Bahū vassasahassāni, dukkhaṃ vedesi vedanaṃ.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tena kammāvasesena, idha pacchimake bhave;

    அப்³ப⁴க்கா²னங் மயா லத்³த⁴ங், ஸுந்த³ரிகாய காரணா.

    Abbhakkhānaṃ mayā laddhaṃ, sundarikāya kāraṇā.

    2.

    2.

    ‘‘ஸப்³பா³பி⁴பு⁴ஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, நந்தோ³ நாமாஸி ஸாவகோ;

    ‘‘Sabbābhibhussa buddhassa, nando nāmāsi sāvako;

    தங் அப்³ப⁴க்கா²ய நிரயே, சிரங் ஸங்ஸரிதங் மயா.

    Taṃ abbhakkhāya niraye, ciraṃ saṃsaritaṃ mayā.

    ‘‘த³ஸ வஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி, நிரயே ஸங்ஸரிங் சிரங்;

    ‘‘Dasa vassasahassāni, niraye saṃsariṃ ciraṃ;

    மனுஸ்ஸபா⁴வங் லத்³தா⁴ஹங், அப்³ப⁴க்கா²னங் ப³ஹுங் லபி⁴ங்.

    Manussabhāvaṃ laddhāhaṃ, abbhakkhānaṃ bahuṃ labhiṃ.

    ‘‘தேன கம்மாவஸேஸேன, சிஞ்சமாணவிகா மமங்;

    ‘‘Tena kammāvasesena, ciñcamāṇavikā mamaṃ;

    அப்³பா⁴சிக்கி² அபூ⁴தேன, ஜனகாயஸ்ஸ அக்³க³தோ.

    Abbhācikkhi abhūtena, janakāyassa aggato.

    3.

    3.

    ‘‘ப்³ராஹ்மணோ ஸுதவா ஆஸிங், அஹங் ஸக்கதபூஜிதோ;

    ‘‘Brāhmaṇo sutavā āsiṃ, ahaṃ sakkatapūjito;

    மஹாவனே பஞ்சஸதே, மந்தே வாசேஸி மாணவே.

    Mahāvane pañcasate, mante vācesi māṇave.

    ‘‘தத்தா²க³தோ இஸி பீ⁴மோ, பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Tatthāgato isi bhīmo, pañcābhiñño mahiddhiko;

    தஞ்சாஹங் ஆக³தங் தி³ஸ்வா, அப்³பா⁴சிக்கி²ங் அதூ³ஸகங்.

    Tañcāhaṃ āgataṃ disvā, abbhācikkhiṃ adūsakaṃ.

    ‘‘ததோஹங் அவசங் ஸிஸ்ஸே, காமபோ⁴கீ³ அயங் இஸி;

    ‘‘Tatohaṃ avacaṃ sisse, kāmabhogī ayaṃ isi;

    மய்ஹம்பி பா⁴ஸமானஸ்ஸ, அனுமோதி³ங்ஸு மாணவா.

    Mayhampi bhāsamānassa, anumodiṃsu māṇavā.

    ‘‘ததோ மாணவகா ஸப்³பே³, பி⁴க்க²மானங் குலே குலே;

    ‘‘Tato māṇavakā sabbe, bhikkhamānaṃ kule kule;

    மஹாஜனஸ்ஸ ஆஹங்ஸு, காமபோ⁴கீ³ அயங் இஸி.

    Mahājanassa āhaṃsu, kāmabhogī ayaṃ isi.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, பஞ்ச பி⁴க்கு²ஸதா இமே;

    ‘‘Tena kammavipākena, pañca bhikkhusatā ime;

    அப்³ப⁴க்கா²னங் லபு⁴ங் ஸப்³பே³, ஸுந்த³ரிகாய காரணா.

    Abbhakkhānaṃ labhuṃ sabbe, sundarikāya kāraṇā.

    4.

    4.

    ‘‘வேமாதுபா⁴தரங் புப்³பே³, த⁴னஹேது ஹனிங் அஹங்;

    ‘‘Vemātubhātaraṃ pubbe, dhanahetu haniṃ ahaṃ;

    பக்கி²பிங் கி³ரிது³க்³க³ஸ்மிங், ஸிலாய ச அபிங்ஸயிங்.

    Pakkhipiṃ giriduggasmiṃ, silāya ca apiṃsayiṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, தே³வத³த்தோ ஸிலங் கி²பி;

    ‘‘Tena kammavipākena, devadatto silaṃ khipi;

    அங்கு³ட்ட²ங் பிங்ஸயீ பாதே³, மம பாஸாணஸக்க²ரா.

    Aṅguṭṭhaṃ piṃsayī pāde, mama pāsāṇasakkharā.

    5.

    5.

    ‘‘புரேஹங் தா³ரகோ ஹுத்வா, கீளமானோ மஹாபதே²;

    ‘‘Purehaṃ dārako hutvā, kīḷamāno mahāpathe;

    பச்சேகபு³த்³த⁴ங் தி³ஸ்வான, மக்³கே³ ஸகலிகங் கி²பிங்.

    Paccekabuddhaṃ disvāna, magge sakalikaṃ khipiṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tena kammavipākena, idha pacchimake bhave;

    வத⁴த்த²ங் மங் தே³வத³த்தோ, அபி⁴மாரே பயோஜயி.

    Vadhatthaṃ maṃ devadatto, abhimāre payojayi.

    6.

    6.

    ‘‘ஹத்தா²ரோஹோ புரே ஆஸிங், பச்சேகமுனிமுத்தமங்;

    ‘‘Hatthāroho pure āsiṃ, paccekamunimuttamaṃ;

    பிண்டா³ய விசரந்தங் தங், ஆஸாதே³ஸிங் க³ஜேனஹங்.

    Piṇḍāya vicarantaṃ taṃ, āsādesiṃ gajenahaṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, ப⁴ந்தோ நாளாகி³ரீ க³ஜோ;

    ‘‘Tena kammavipākena, bhanto nāḷāgirī gajo;

    கி³ரிப்³ப³ஜே புரவரே, தா³ருணோ ஸமுபாக³மி.

    Giribbaje puravare, dāruṇo samupāgami.

    7.

    7.

    ‘‘ராஜாஹங் பத்தி²வோ ஆஸிங், ஸத்தியா புரிஸங் ஹனிங்;

    ‘‘Rājāhaṃ patthivo āsiṃ, sattiyā purisaṃ haniṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, நிரயே பச்சிஸங் பு⁴ஸங்.

    Tena kammavipākena, niraye paccisaṃ bhusaṃ.

    ‘‘கம்முனோ தஸ்ஸ ஸேஸேன, இதா³னி ஸகலங் மம;

    ‘‘Kammuno tassa sesena, idāni sakalaṃ mama;

    பாதே³ ச²விங் பகப்பேஸி, ந ஹி கம்மங் வினஸ்ஸதி.

    Pāde chaviṃ pakappesi, na hi kammaṃ vinassati.

    8.

    8.

    ‘‘அஹங் கேவட்டகா³மஸ்மிங், அஹுங் கேவட்டதா³ரகோ;

    ‘‘Ahaṃ kevaṭṭagāmasmiṃ, ahuṃ kevaṭṭadārako;

    மச்ச²கே கா⁴திதே தி³ஸ்வா, ஜனயிங் ஸோமனஸ்ஸகங்.

    Macchake ghātite disvā, janayiṃ somanassakaṃ.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, ஸீஸது³க்க²ங் அஹூ மம;

    ‘‘Tena kammavipākena, sīsadukkhaṃ ahū mama;

    ஸப்³பே³ ஸக்கா ச ஹஞ்ஞிங்ஸு, யதா³ ஹனி விடடூபோ⁴.

    Sabbe sakkā ca haññiṃsu, yadā hani viṭaṭūbho.

    9.

    9.

    ‘‘பு²ஸ்ஸஸ்ஸாஹங் பாவசனே, ஸாவகே பரிபா⁴ஸயிங்;

    ‘‘Phussassāhaṃ pāvacane, sāvake paribhāsayiṃ;

    யவங் கா²த³த² பு⁴ஞ்ஜத², மா ச பு⁴ஞ்ஜத² ஸாலயோ.

    Yavaṃ khādatha bhuñjatha, mā ca bhuñjatha sālayo.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, தேமாஸங் கா²தி³தங் யவங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, temāsaṃ khāditaṃ yavaṃ;

    நிமந்திதோ ப்³ராஹ்மணேன, வேரஞ்ஜாயங் வஸிங் ததா³.

    Nimantito brāhmaṇena, verañjāyaṃ vasiṃ tadā.

    10.

    10.

    ‘‘நிப்³பு³த்³தே⁴ வத்தமானம்ஹி, மல்லபுத்தங் நிஹேட²யிங்;

    ‘‘Nibbuddhe vattamānamhi, mallaputtaṃ niheṭhayiṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, பிட்டி²து³க்க²ங் அஹூ மம.

    Tena kammavipākena, piṭṭhidukkhaṃ ahū mama.

    11.

    11.

    ‘‘திகிச்ச²கோ அஹங் ஆஸிங், ஸெட்டி²புத்தங் விரேசயிங்;

    ‘‘Tikicchako ahaṃ āsiṃ, seṭṭhiputtaṃ virecayiṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, ஹோதி பக்க²ந்தி³கா மம.

    Tena kammavipākena, hoti pakkhandikā mama.

    12.

    12.

    ‘‘அவசாஹங் ஜோதிபாலோ, ஸுக³தங் கஸ்ஸபங் ததா³;

    ‘‘Avacāhaṃ jotipālo, sugataṃ kassapaṃ tadā;

    குதோ நு போ³தி⁴ முண்ட³ஸ்ஸ, போ³தி⁴ பரமது³ல்லபா⁴.

    Kuto nu bodhi muṇḍassa, bodhi paramadullabhā.

    ‘‘தேன கம்மவிபாகேன, அசரிங் து³க்கரங் ப³ஹுங்;

    ‘‘Tena kammavipākena, acariṃ dukkaraṃ bahuṃ;

    ச²ப்³ப³ஸ்ஸானுருவேலாயங், ததோ போ³தி⁴மபாபுணிங்.

    Chabbassānuruvelāyaṃ, tato bodhimapāpuṇiṃ.

    ‘‘நாஹங் ஏதேன மக்³கே³ன, பாபுணிங் போ³தி⁴முத்தமங்;

    ‘‘Nāhaṃ etena maggena, pāpuṇiṃ bodhimuttamaṃ;

    கும்மக்³கே³ன க³வேஸிஸ்ஸங், புப்³ப³கம்மேன வாரிதோ.

    Kummaggena gavesissaṃ, pubbakammena vārito.

    ‘‘புஞ்ஞபாபபரிக்கீ²ணோ, ஸப்³ப³ஸந்தாபவஜ்ஜிதோ;

    ‘‘Puññapāpaparikkhīṇo, sabbasantāpavajjito;

    அஸோகோ அனுபாயாஸோ, நிப்³பா³யிஸ்ஸமனாஸவோ.

    Asoko anupāyāso, nibbāyissamanāsavo.

    ‘‘ஏவங் ஜினோ வியாகாஸி, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அக்³க³தோ;

    ‘‘Evaṃ jino viyākāsi, bhikkhusaṅghassa aggato;

    ஸப்³பா³பி⁴ஞ்ஞாப³லப்பத்தோ, அனோதத்தே மஹாஸரே’’தி. (அப॰ தே²ர 1.39.64-96);

    Sabbābhiññābalappatto, anotatte mahāsare’’ti. (apa. thera 1.39.64-96);

    அவிஜ்ஜாஸுத்தாதி³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Avijjāsuttādivaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:




    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact