Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi

    10. த³ஸமவக்³கோ³

    10. Dasamavaggo

    (105) 11. அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸில்யந்திகதா²

    (105) 11. Aviññatti dussilyantikathā

    603. அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸில்யந்தி? ஆமந்தா. பாணாதிபாதோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… அதி³ன்னாதா³னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… காமேஸுமிச்சா²சாரோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… முஸாவாதோ³தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… ஸுராமேரயமஜ்ஜபமாத³ட்டா²னந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    603. Aviññatti dussilyanti? Āmantā. Pāṇātipātoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… adinnādānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe… kāmesumicchācāroti? Na hevaṃ vattabbe…pe… musāvādoti? Na hevaṃ vattabbe…pe… surāmerayamajjapamādaṭṭhānanti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    பாபகம்மங் ஸமாதி³யித்வா தா³னங் த³த³ந்தஸ்ஸ புஞ்ஞஞ்ச அபுஞ்ஞஞ்ச உபோ⁴ வட்³ட⁴ந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… புஞ்ஞஞ்ச அபுஞ்ஞஞ்ச உபோ⁴ வட்³ட⁴ந்தீதி? ஆமந்தா . த்³வின்னங் ப²ஸ்ஸானங்…பே॰… த்³வின்னங் சித்தானங் ஸமோதா⁴னங் ஹோதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… த்³வின்னங் ப²ஸ்ஸானங்…பே॰… த்³வின்னங் சித்தானங் ஸமோதா⁴னங் ஹோதீதி? ஆமந்தா. குஸலாகுஸலா ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜா ஹீனபணீதா கண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கா³ த⁴ம்மா ஸம்முகீ²பா⁴வங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….

    Pāpakammaṃ samādiyitvā dānaṃ dadantassa puññañca apuññañca ubho vaḍḍhantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… puññañca apuññañca ubho vaḍḍhantīti? Āmantā . Dvinnaṃ phassānaṃ…pe… dvinnaṃ cittānaṃ samodhānaṃ hotīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… dvinnaṃ phassānaṃ…pe… dvinnaṃ cittānaṃ samodhānaṃ hotīti? Āmantā. Kusalākusalā sāvajjānavajjā hīnapaṇītā kaṇhasukkasappaṭibhāgā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….

    குஸலாகுஸலா ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜா ஹீனபணீதா கண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கா³ த⁴ம்மா ஸம்முகீ²பா⁴வங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி? ஆமந்தா. நனு வுத்தங் ப⁴க³வதா – ‘‘சத்தாரிமானி, பி⁴க்க²வே, ஸுவிதூ³ரவிதூ³ரானி ! கதமானி சத்தாரி? நப⁴ஞ்ச, பி⁴க்க²வே, பத²வீ ச – இத³ங் பட²மங் ஸுவிதூ³ரவிதூ³ரங்…பே॰… தஸ்மா ஸதங் த⁴ம்மோ அஸப்³பி⁴ ஆரகா’’தி. அத்தே²வ ஸுத்தந்தோதி? ஆமந்தா. தேன ஹி ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘குஸலாகுஸலா ஸாவஜ்ஜானவஜ்ஜா ஹீனபணீதா கண்ஹஸுக்கஸப்படிபா⁴கா³ த⁴ம்மா ஸம்முகீ²பா⁴வங் ஆக³ச்ச²ந்தீ’’தி.

    Kusalākusalā sāvajjānavajjā hīnapaṇītā kaṇhasukkasappaṭibhāgā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantīti? Āmantā. Nanu vuttaṃ bhagavatā – ‘‘cattārimāni, bhikkhave, suvidūravidūrāni ! Katamāni cattāri? Nabhañca, bhikkhave, pathavī ca – idaṃ paṭhamaṃ suvidūravidūraṃ…pe… tasmā sataṃ dhammo asabbhi ārakā’’ti. Attheva suttantoti? Āmantā. Tena hi na vattabbaṃ – ‘‘kusalākusalā sāvajjānavajjā hīnapaṇītā kaṇhasukkasappaṭibhāgā dhammā sammukhībhāvaṃ āgacchantī’’ti.

    604. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸில்ய’’ந்தி? ஆமந்தா. நனு பாபகம்மங் ஸமாதி³ன்னோ ஆஸீதி? ஆமந்தா. ஹஞ்சி பாபகம்மங் ஸமாதி³ன்னோ ஆஸி, தேன வத ரே வத்தப்³பே³ – ‘‘அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸில்ய’’ந்தி.

    604. Na vattabbaṃ – ‘‘aviññatti dussilya’’nti? Āmantā. Nanu pāpakammaṃ samādinno āsīti? Āmantā. Hañci pāpakammaṃ samādinno āsi, tena vata re vattabbe – ‘‘aviññatti dussilya’’nti.

    அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸில்யந்திகதா² நிட்டி²தா.

    Aviññatti dussilyantikathā niṭṭhitā.

    த³ஸமவக்³கோ³.

    Dasamavaggo.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    உபபத்தேஸியே பஞ்சக்க²ந்தே⁴ அனிருத்³தே⁴ கிரியா பஞ்சக்க²ந்தா⁴ உப்பஜ்ஜந்தி, மக்³க³ஸமங்கி³ஸ்ஸ ரூபங் மக்³கோ³, பஞ்சவிஞ்ஞாணஸமங்கி³ஸ்ஸ அத்தி² மக்³க³பா⁴வனா, பஞ்சவிஞ்ஞாணா குஸலாபி அகுஸலாபி, பஞ்சவிஞ்ஞாணா ஸாபோ⁴கா³, மக்³க³ஸமங்கீ³ த்³வீஹி ஸீலேஹி ஸமன்னாக³தோ, ஸீலங் அசேதஸிகங், ஸீலங் ந சித்தானுபரிவத்தி, ஸமாதா³னஹேதுகங் ஸீலங் வட்³ட⁴தீதி, விஞ்ஞத்திஸீலங் அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸில்யந்தி.

    Upapattesiye pañcakkhandhe aniruddhe kiriyā pañcakkhandhā uppajjanti, maggasamaṅgissa rūpaṃ maggo, pañcaviññāṇasamaṅgissa atthi maggabhāvanā, pañcaviññāṇā kusalāpi akusalāpi, pañcaviññāṇā sābhogā, maggasamaṅgī dvīhi sīlehi samannāgato, sīlaṃ acetasikaṃ, sīlaṃ na cittānuparivatti, samādānahetukaṃ sīlaṃ vaḍḍhatīti, viññattisīlaṃ aviññatti dussilyanti.

    து³தியோ பண்ணாஸகோ.

    Dutiyo paṇṇāsako.

    தஸ்ஸுத்³தா³னங் –

    Tassuddānaṃ –

    நியாமஸங்க³ஹக³தானிஸங்ஸதா ச நிரோதோ⁴தி 1.

    Niyāmasaṅgahagatānisaṃsatā ca nirodhoti 2.







    Footnotes:
    1. நியாம ஸங்க³ஹக³தானிஸங்ஸதா அத்தி² பஞ்சவோகாரப⁴வோ நிரோதோ⁴ மக்³க³ஸமங்கி³ஸ்ஸ பஞ்சவோகாரப⁴வோதி (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰), நியாம ஸங்க³ஹ க³தானிஸங்ஸதா அத்தி² பஞ்சவோகாரப⁴வோ மக்³க³ஸமங்கி³ஸ்ஸ நோ பஞ்சவோகாரப⁴வோ (பீ॰)
    2. niyāma saṅgahagatānisaṃsatā atthi pañcavokārabhavo nirodho maggasamaṅgissa pañcavokārabhavoti (sī. syā. ka.), niyāma saṅgaha gatānisaṃsatā atthi pañcavokārabhavo maggasamaṅgissa no pañcavokārabhavo (pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 11. அவிஞ்ஞத்தி து³ஸ்ஸீல்யந்திகதா²வண்ணனா • 11. Aviññatti dussīlyantikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 11. அவிஞ்ஞத்திது³ஸ்ஸீல்யந்திகதா²வண்ணனா • 11. Aviññattidussīlyantikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā / 11. அவிஞ்ஞத்திது³ஸ்ஸீல்யந்திகதா²வண்ணனா • 11. Aviññattidussīlyantikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact