Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    74. அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநகதா²

    74. Avippavāsasīmānujānanakathā

    143. அந்த⁴கவிந்த³ங் நாமாதி தஸ்ஸ கா³மஸ்ஸ நாமங். ந்தி அந்த⁴கவிந்த³ங். தே²ரோதி மஹாகஸ்ஸபத்தே²ரோ. ததோதி அந்த⁴கவிந்த³தோ. இமினா ‘‘அந்த⁴கவிந்தா³’’தி எத்த² நிஸ்ஸக்கத்தே² நிஸ்ஸக்கவசனந்தி த³ஸ்ஸேதி. உபோஸத²ந்தி தத³த்தே² உபயோக³வசனங். உபோஸத²த்தா²யாதி ஹி அத்தோ². அந்த⁴கவிந்தா³ ராஜக³ஹங் ஆக³மனஸ்ஸ காரணங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ராஜக³ஹங் ஹீ’’திஆதி³. தத்த² ஹீதி யஸ்மா. அந்த⁴கவிந்தா³ விஹாரங் அந்தோ கத்வா ‘‘அட்டா²ரஸ மஹாவிஹாரா’’தி வுத்தங். நேஸந்தி அட்டா²ரஸன்னங் மஹாவிஹாரானங். ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கி³தா³னத்த²ந்தி எத்த² ஸங்க⁴ஸ்ஸ ஸாமக்³கி³தா³னங் அத்தனோ உபோஸத²கிச்சங் ஸித்³த⁴ங். தஸ்மா பாளியங் ‘‘உபோஸத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தோ’’தி வுத்தங். ‘‘ஸிப்பினியங் நாமா’’தி இமினா நதி³ங் தரந்தோதி எத்த² நதி³யா நாமங் த³ஸ்ஸேதி. மனங் வூள்ஹோதி எத்த² மனந்தி நிபாதோ ஈஸகத்தோ²தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஈஸக’’ந்தி. ‘‘அப்பமத்த’’ந்தி இமினா ‘‘ஈஸக’’ந்திபத³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘வூள்ஹபா⁴வோ’’தி இமினா பா⁴வபச்சயேன வினா பா⁴வத்தோ² ஞாதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி. சண்டே³னாதி க²ரேன. தத்தா²தி நதி³யங். அமனஸிகரொந்தோதி ‘‘சண்ட³ஸோத’’ந்தி ஆபோ⁴க³ங் அகரொந்தோ. ந பன வூள்ஹோதி ந பன மஹாவூள்ஹோ. உத³கப்³பா⁴ஹதானீதி உத³கேன அபி⁴ஆஹதானி. அஸ்ஸாதி தே²ரஸ்ஸ. அல்லானீதி திந்தானி.

    143.Andhakavindaṃ nāmāti tassa gāmassa nāmaṃ. Tanti andhakavindaṃ. Theroti mahākassapatthero. Tatoti andhakavindato. Iminā ‘‘andhakavindā’’ti ettha nissakkatthe nissakkavacananti dasseti. Uposathanti tadatthe upayogavacanaṃ. Uposathatthāyāti hi attho. Andhakavindā rājagahaṃ āgamanassa kāraṇaṃ dassento āha ‘‘rājagahaṃ hī’’tiādi. Tattha ti yasmā. Andhakavindā vihāraṃ anto katvā ‘‘aṭṭhārasa mahāvihārā’’ti vuttaṃ. Nesanti aṭṭhārasannaṃ mahāvihārānaṃ. Saṅghassa sāmaggidānatthanti ettha saṅghassa sāmaggidānaṃ attano uposathakiccaṃ siddhaṃ. Tasmā pāḷiyaṃ ‘‘uposathaṃ āgacchanto’’ti vuttaṃ. ‘‘Sippiniyaṃ nāmā’’ti iminā nadiṃ tarantoti ettha nadiyā nāmaṃ dasseti. Manaṃ vūḷhoti ettha mananti nipāto īsakatthoti dassento āha ‘‘īsaka’’nti. ‘‘Appamatta’’nti iminā ‘‘īsaka’’ntipadassa atthaṃ dasseti. ‘‘Vūḷhabhāvo’’ti iminā bhāvapaccayena vinā bhāvattho ñātabboti dasseti. Caṇḍenāti kharena. Tatthāti nadiyaṃ. Amanasikarontoti ‘‘caṇḍasota’’nti ābhogaṃ akaronto. Na pana vūḷhoti na pana mahāvūḷho. Udakabbhāhatānīti udakena abhiāhatāni. Assāti therassa. Allānīti tintāni.

    144. புரிமகம்மவாசாதி ‘‘ஸம்மதா ஸா ஸீமா ஸங்கே⁴ன திசீவரேன அவிப்பவாஸா’’தி புரே வுத்தா கம்மவாசா. அயமேவாதி ‘‘ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்சா’’திபத³ங் பக்கி²பித்வா அனுபஞ்ஞத்தா அயமேவ கம்மவாசா. அயந்தி பச்சி²மகம்மவாசா. ஹி யஸ்மா பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴ அந்தோகா³மே வஸதி, தஸ்மா புரிமாயேவ வட்டதீதி யோஜனா. யதி³ ஏவந்தி யதி³ பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ அயங் பச்சி²மகம்மவாசா வட்டனங் ஸியா ப⁴வெய்ய, ஏவங் ஸதீதி யோஜனா. ஸோதி பி⁴க்கு²னிஸங்கோ⁴. ஏதாய கம்மவாசாயாதி பச்சி²மகம்மவாசாய. ந லபெ⁴ய்யாதி அந்தோகா³மே வஸனத்தா திசீவரபரிஹாரங் ந லபெ⁴ய்ய. கிங் ந லப⁴தியேவாதி ஆஹ ‘‘அத்தி² சஸ்ஸ பரிஹாரோ’’தி. அஸ்ஸாதி பி⁴க்கு²னிஸங்க⁴ஸ்ஸ. த்³வேபி ஸீமாயோதி ஸமானஸங்வாஸகஸீமா ச அவிப்பவாஸஸீமா சாதி த்³வேபி ஸீமாயோ. தத்தா²தி பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னீஸு. தஸ்ஸாதி பி⁴க்கூ²னங் ஸீமாய. ஏஸேவ நயோதி பி⁴க்கு²னீனங் ஸீமங் அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வாபி அந்தோபவிஸித்வாபி பி⁴க்கூ²னங் ஸீமாய ஸம்மனே ஏஸேவ நயோ. ஏதேதி பி⁴க்கு²பி⁴க்கு²னியோ. ஸாமஞ்ஞத்தா ஹி புல்லிங்கே³ன வுத்தங். எத்த² சாதி ‘‘ட²பெத்வா கா³மஞ்ச கா³மூபசாரஞ்சா’’திபதே³ ச. ஸங்க³ஹோ வேதி³தப்³போ³, கஸ்மா? கா³மேன நிக³மனக³ரானங் ஏகலக்க²ணத்தா.

    144.Purimakammavācāti ‘‘sammatā sā sīmā saṅghena ticīvarena avippavāsā’’ti pure vuttā kammavācā. Ayamevāti ‘‘ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañcā’’tipadaṃ pakkhipitvā anupaññattā ayameva kammavācā. Ayanti pacchimakammavācā. Hi yasmā bhikkhunisaṅgho antogāme vasati, tasmā purimāyeva vaṭṭatīti yojanā. Yadi evanti yadi bhikkhunisaṅghassa ayaṃ pacchimakammavācā vaṭṭanaṃ siyā bhaveyya, evaṃ satīti yojanā. Soti bhikkhunisaṅgho. Etāya kammavācāyāti pacchimakammavācāya. Na labheyyāti antogāme vasanattā ticīvaraparihāraṃ na labheyya. Kiṃ na labhatiyevāti āha ‘‘atthi cassa parihāro’’ti. Assāti bhikkhunisaṅghassa. Dvepi sīmāyoti samānasaṃvāsakasīmā ca avippavāsasīmā cāti dvepi sīmāyo. Tatthāti bhikkhubhikkhunīsu. Tassāti bhikkhūnaṃ sīmāya. Eseva nayoti bhikkhunīnaṃ sīmaṃ ajjhottharitvāpi antopavisitvāpi bhikkhūnaṃ sīmāya sammane eseva nayo. Eteti bhikkhubhikkhuniyo. Sāmaññattā hi pulliṅgena vuttaṃ. Ettha cāti ‘‘ṭhapetvā gāmañca gāmūpacārañcā’’tipade ca. Saṅgaho veditabbo, kasmā? Gāmena nigamanagarānaṃ ekalakkhaṇattā.

    பரிக்கே²போகாஸோதி பரிக்கே²பாரஹோகாஸோ. தேஸூதி கா³மகா³மூபசாரேஸு. பரிஹாரந்தி சீவரவிப்பவாஸஆபத்திஅபனயனங். ‘‘இதீ’’திஆதி³ நிக³மனங். எத்தா²தி ஸமானஸங்வாஸகஅவிப்பவாஸஸீமாஸு. அத்தனோ த⁴ம்மதாயாதி அத்தனோ ஸபா⁴வேன. யத்தா²தி யஸ்மிங் டா²னே. ஹீதி ஸச்சங், யஸ்மா வா. தஸ்ஸாதி அவிப்பவாஸஸீமாய. விஸுந்தி ஸமானஸங்வாஸகஸீமதோ பாடேக்கங். தத்தா²தி த்³வீஸு ஸீமாஸு. அவிப்பவாஸாயாதி அவிப்பவாஸஸீமாய. ந்தி கா³மங். ஸாதி அவிப்பவாஸஸீமா. ஸம்மதாய ஸீமாயாதி அவிப்பவாஸஸீமாய ஸம்மதாய ஸதியாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸம்மததோ பச்சா²தி வா யோஜனா. நிவிஸதீதி நிவாஸத்தா²ய விஸதி பவிஸதி. ஸோபீதி கா³மோபி. ஸீமஸங்க்²யங்யேவாதி அவிப்பாஸஸீமவோஹாரமேவ. அதி⁴ட்டி²ததேசீவரிகா பி⁴க்கூ² பரிஹாரங் லப⁴ந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. யதா² பச்சா² நிவிட்டோ² கா³மோ ஸீமஸங்க்²யங்யேவ க³ச்ச²தி, ஏவந்தி யோஜனா. ‘‘பவிஸிஸ்ஸாமா’’தி கே³ஹானி கதானி, ‘‘பவிஸிஸ்ஸாமா’’தி ஆலயோபி அத்தீ²தி யோஜனா. ஆலயோபீதி அபெக்கோ²பி. அபவிட்டா²தி கே³ஹானி அபவிட்டா². கே³ஹமேவ ச²ட்³டெ³த்வாதி கே³ஹங் ச²ட்³டெ³த்வா ஏவ. இமினா கே³ஹே ச²ட்³டி³தே ஸப்³ப³ங் ச²ட்³டி³தமேவாதி த³ஸ்ஸேதி. பவிட்ட²ங் வா அக³தங் வா ஏகம்பி குலங் அத்தி² ஸசேதி யோஜனா. எத்த² ச ‘‘ஏகம்பி குலங் பவிட்ட²ங் வா’’தி இத³ங் நவகா³மங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங். ‘‘ஏகம்பி குலங் அக³தங் வா’’தி இத³ங் போராணககா³மங் ஸந்தா⁴யாதி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    Parikkhepokāsoti parikkhepārahokāso. Tesūti gāmagāmūpacāresu. Parihāranti cīvaravippavāsaāpattiapanayanaṃ. ‘‘Itī’’tiādi nigamanaṃ. Etthāti samānasaṃvāsakaavippavāsasīmāsu. Attano dhammatāyāti attano sabhāvena. Yatthāti yasmiṃ ṭhāne. ti saccaṃ, yasmā vā. Tassāti avippavāsasīmāya. Visunti samānasaṃvāsakasīmato pāṭekkaṃ. Tatthāti dvīsu sīmāsu. Avippavāsāyāti avippavāsasīmāya. Tanti gāmaṃ. ti avippavāsasīmā. Sammatāya sīmāyāti avippavāsasīmāya sammatāya satiyāti sambandho. Sammatato pacchāti vā yojanā. Nivisatīti nivāsatthāya visati pavisati. Sopīti gāmopi. Sīmasaṅkhyaṃyevāti avippāsasīmavohārameva. Adhiṭṭhitatecīvarikā bhikkhū parihāraṃ labhantīti adhippāyo. Yathā pacchā niviṭṭho gāmo sīmasaṅkhyaṃyeva gacchati, evanti yojanā. ‘‘Pavisissāmā’’ti gehāni katāni, ‘‘pavisissāmā’’ti ālayopi atthīti yojanā. Ālayopīti apekkhopi. Apaviṭṭhāti gehāni apaviṭṭhā. Gehameva chaḍḍetvāti gehaṃ chaḍḍetvā eva. Iminā gehe chaḍḍite sabbaṃ chaḍḍitamevāti dasseti. Paviṭṭhaṃ vā agataṃ vā ekampi kulaṃ atthi saceti yojanā. Ettha ca ‘‘ekampi kulaṃ paviṭṭhaṃ vā’’ti idaṃ navagāmaṃ sandhāya vuttaṃ. ‘‘Ekampi kulaṃ agataṃ vā’’ti idaṃ porāṇakagāmaṃ sandhāyāti daṭṭhabbaṃ.

    தத்ராதி ‘‘வத்தங் ஜானிதப்³ப³’’ந்திவசனே. அவிப்பவாஸஸீமாயந்தி மஹாஸீமாய. ஸா ஏவ ஹி யஸ்மா அவிப்பவாஸகம்மவாசாய ப³ஹுலபயோஜனா ஹோதி, தஸ்மா அவிப்பவாஸஸீமாதி வுச்சதி. இதராயாதி அவிப்பவாஸஸீமாய. தத்தா²தி தாஸு த்³வீஸு ஸீமாஸு. நிராஸங்கட்டா²னேஸு ட²த்வாதி சேதியங்க³ணாதீ³னங் க²ண்ட³ஸீமாய அனோகாஸத்தா வுத்தங். க²ண்ட³ஸீமஞ்ஹி ஸம்மனந்தா சேதியங்க³ணாதி³ட்டா²னங் பஹாய அஞ்ஞஸ்மிங் விவித்தோகாஸே விஹாரபச்சந்தங் க²ண்டி³த்வா ஸம்மனந்தி. ஸமூஹனிதுந்தி அவிப்பவாஸஸீமங் ஸமூஹனிதுங். படிப³ந்தி⁴துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தேவாதி அவிப்பவாஸங்யேவ ஜானித்வா க²ண்ட³ஸீமாய அஞ்ஞாதத்தா படிப³ந்தி⁴துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தேவ. ஸீமஸம்பே⁴த³ந்தி க²ண்ட³ஸீமஅவிப்பவாஸஸீமானங் ஸம்பே⁴த³ங். ஸாஸனந்தரதா⁴னேன வாதி ஸத்து² ஆணாய அந்தரதா⁴னேன வா. ஸாது⁴கங் பனாதி நிக்கங்க²ங் பன.

    Tatrāti ‘‘vattaṃ jānitabba’’ntivacane. Avippavāsasīmāyanti mahāsīmāya. Sā eva hi yasmā avippavāsakammavācāya bahulapayojanā hoti, tasmā avippavāsasīmāti vuccati. Itarāyāti avippavāsasīmāya. Tatthāti tāsu dvīsu sīmāsu. Nirāsaṅkaṭṭhānesu ṭhatvāti cetiyaṅgaṇādīnaṃ khaṇḍasīmāya anokāsattā vuttaṃ. Khaṇḍasīmañhi sammanantā cetiyaṅgaṇādiṭṭhānaṃ pahāya aññasmiṃ vivittokāse vihārapaccantaṃ khaṇḍitvā sammananti. Samūhanitunti avippavāsasīmaṃ samūhanituṃ. Paṭibandhituṃ na sakkhissantevāti avippavāsaṃyeva jānitvā khaṇḍasīmāya aññātattā paṭibandhituṃ na sakkhissanteva. Sīmasambhedanti khaṇḍasīmaavippavāsasīmānaṃ sambhedaṃ. Sāsanantaradhānena vāti satthu āṇāya antaradhānena vā. Sādhukaṃ panāti nikkaṅkhaṃ pana.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 74. அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநா • 74. Avippavāsasīmānujānanā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநகதா² • Avippavāsasīmānujānanakathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநகதா²வண்ணனா • Avippavāsasīmānujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநகதா²வண்ணனா • Avippavāsasīmānujānanakathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / அவிப்பவாஸஸீமானுஜானநகதா²வண்ணனா • Avippavāsasīmānujānanakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact