Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / கதா²வத்து²பாளி • Kathāvatthupāḷi |
21. ஏகவீஸதிமவக்³கோ³
21. Ekavīsatimavaggo
(201) 2. அவிவித்தகதா²
(201) 2. Avivittakathā
879. புது²ஜ்ஜனோ தேதா⁴துகேஹி த⁴ம்மேஹி அவிவித்தோதி? ஆமந்தா. புது²ஜ்ஜனோ தேதா⁴துகேஹி ப²ஸ்ஸேஹி…பே॰… தேதா⁴துகாஹி வேத³னாஹி… ஸஞ்ஞாஹி … சேதனாஹி… சித்தேஹி… ஸத்³தா⁴ஹி… வீரியேஹி… ஸதீஹி… ஸமாதீ⁴ஹி…பே॰… தேதா⁴துகாஹி பஞ்ஞாஹி அவிவித்தோதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
879. Puthujjano tedhātukehi dhammehi avivittoti? Āmantā. Puthujjano tedhātukehi phassehi…pe… tedhātukāhi vedanāhi… saññāhi … cetanāhi… cittehi… saddhāhi… vīriyehi… satīhi… samādhīhi…pe… tedhātukāhi paññāhi avivittoti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
புது²ஜ்ஜனோ தேதா⁴துகேஹி கம்மேஹி அவிவித்தோதி? ஆமந்தா. யஸ்மிங் க²ணே புது²ஜ்ஜனோ சீவரங் தே³தி, தஸ்மிங் க²ணே பட²மங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி…பே॰… ஆகாஸானஞ்சாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰… யஸ்மிங் க²ணே புது²ஜ்ஜனோ பிண்ட³பாதங் தே³தி…பே॰… ஸேனாஸனங் தே³தி…பே॰… கி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரங் தே³தி, தஸ்மிங் க²ணே சதுத்த²ங் ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி… நேவஸஞ்ஞானாஸஞ்ஞாயதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதீதி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³…பே॰….
Puthujjano tedhātukehi kammehi avivittoti? Āmantā. Yasmiṃ khaṇe puthujjano cīvaraṃ deti, tasmiṃ khaṇe paṭhamaṃ jhānaṃ upasampajja viharati…pe… ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe… yasmiṃ khaṇe puthujjano piṇḍapātaṃ deti…pe… senāsanaṃ deti…pe… gilānapaccayabhesajjaparikkhāraṃ deti, tasmiṃ khaṇe catutthaṃ jhānaṃ upasampajja viharati… nevasaññānāsaññāyatanaṃ upasampajja viharatīti? Na hevaṃ vattabbe…pe….
880. ந வத்தப்³ப³ங் – ‘‘புது²ஜ்ஜனோ தேதா⁴துகேஹி கம்மேஹி அவிவித்தோ’’தி? ஆமந்தா . புது²ஜ்ஜனஸ்ஸ ரூபதா⁴துஅரூபதா⁴தூபக³ங் கம்மங் பரிஞ்ஞாதந்தி? ந ஹேவங் வத்தப்³பே³. தேன ஹி புது²ஜ்ஜனோ தேதா⁴துகேஹி கம்மேஹி அவிவித்தோதி…பே॰….
880. Na vattabbaṃ – ‘‘puthujjano tedhātukehi kammehi avivitto’’ti? Āmantā . Puthujjanassa rūpadhātuarūpadhātūpagaṃ kammaṃ pariññātanti? Na hevaṃ vattabbe. Tena hi puthujjano tedhātukehi kammehi avivittoti…pe….
அவிவித்தகதா² நிட்டி²தா.
Avivittakathā niṭṭhitā.
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 2. அவிவித்தகதா²வண்ணனா • 2. Avivittakathāvaṇṇanā