Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    8. ஆயாக³தா³யகத்தே²ரஅபதா³னங்

    8. Āyāgadāyakattheraapadānaṃ

    94.

    94.

    ‘‘நிப்³பு³தே லோகனாத²ம்ஹி, ஸிகி²ம்ஹி வத³தங் வரே;

    ‘‘Nibbute lokanāthamhi, sikhimhi vadataṃ vare;

    ஹட்டோ² ஹட்டே²ன சித்தேன, அவந்தி³ங் தூ²பமுத்தமங்.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, avandiṃ thūpamuttamaṃ.

    95.

    95.

    ‘‘வட்³ட⁴கீஹி கதா²பெத்வா, மூலங் த³த்வானஹங் ததா³;

    ‘‘Vaḍḍhakīhi kathāpetvā, mūlaṃ datvānahaṃ tadā;

    ஹட்டோ² ஹட்டே²ன சித்தேன, ஆயாக³ங் காரபேஸஹங்.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, āyāgaṃ kārapesahaṃ.

    96.

    96.

    ‘‘அட்ட² கப்பானி தே³வேஸு, அப்³போ³கிண்ணங் 1 வஸிங் அஹங்;

    ‘‘Aṭṭha kappāni devesu, abbokiṇṇaṃ 2 vasiṃ ahaṃ;

    அவஸேஸேஸு கப்பேஸு, வோகிண்ணங் ஸங்ஸரிங் அஹங்.

    Avasesesu kappesu, vokiṇṇaṃ saṃsariṃ ahaṃ.

    97.

    97.

    ‘‘காயே விஸங் ந கமதி, ஸத்தா²னி ந ச ஹந்தி மே;

    ‘‘Kāye visaṃ na kamati, satthāni na ca hanti me;

    உத³கேஹங் ந மிய்யாமி, ஆயாக³ஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Udakehaṃ na miyyāmi, āyāgassa idaṃ phalaṃ.

    98.

    98.

    ‘‘யதி³ச்சா²மி அஹங் வஸ்ஸங், மஹாமேகோ⁴ பவஸ்ஸதி;

    ‘‘Yadicchāmi ahaṃ vassaṃ, mahāmegho pavassati;

    தே³வாபி மே வஸங் எந்தி, புஞ்ஞகம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Devāpi me vasaṃ enti, puññakammassidaṃ phalaṃ.

    99.

    99.

    ‘‘ஸத்தரதனஸம்பன்னோ, திஸக்க²த்துங் அஹோஸஹங்;

    ‘‘Sattaratanasampanno, tisakkhattuṃ ahosahaṃ;

    ந மங் கேசாவஜானந்தி, புஞ்ஞகம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Na maṃ kecāvajānanti, puññakammassidaṃ phalaṃ.

    100.

    100.

    ‘‘ஏகத்திங்ஸே இதோ கப்பே, ஆயாக³ங் யமகாரயிங்;

    ‘‘Ekattiṃse ito kappe, āyāgaṃ yamakārayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, ஆயாக³ஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, āyāgassa idaṃ phalaṃ.

    101.

    101.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஆயாக³தா³யகோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā āyāgadāyako thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஆயாக³தா³யகத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் அட்ட²மங்.

    Āyāgadāyakattherassāpadānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. அப்³பொ³ச்சி²ன்னங் (ஸீ॰)
    2. abbocchinnaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 8. ஆயாக³தா³யகத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 8. Āyāgadāyakattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact