Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [347] 7. அயகூடஜாதகவண்ணனா

    [347] 7. Ayakūṭajātakavaṇṇanā

    ஸப்³பா³யஸந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ லோகத்த²சரியங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. வத்து² மஹாகண்ஹஜாதகே (ஜா॰ 1.12.61 ஆத³யோ) ஆவி ப⁴விஸ்ஸதி.

    Sabbāyasanti idaṃ satthā jetavane viharanto lokatthacariyaṃ ārabbha kathesi. Vatthu mahākaṇhajātake (jā. 1.12.61 ādayo) āvi bhavissati.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்ஸ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ உக்³க³ஹிதஸப்³ப³ஸிப்போ பிது அச்சயேன ரஜ்ஜே பதிட்டா²ய த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ மனுஸ்ஸா தே³வமங்க³லிகா ஹுத்வா ப³ஹூ அஜேளகாத³யோ மாரெத்வா தே³வதானங் ப³லிகம்மங் கரொந்தி. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘பாணோ ந ஹந்தப்³போ³’’தி பே⁴ரிங் சராபேஸி. யக்கா² ப³லிகம்மங் அலப⁴மானா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ குஜ்ஜி²த்வா ஹிமவந்தே யக்க²ஸமாக³மங் க³ந்த்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாரணத்தா²ய ஏகங் கக்க²ளங் யக்க²ங் பேஸேஸுங். ஸோ கண்ணிகமத்தங் மஹந்தங் ஆதி³த்தங் அயகூடங் க³ஹெத்வா ‘‘இமினா நங் பஹரித்வா மாரெஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³ந்த்வா மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸயனமத்த²கே அட்டா²ஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ ஆஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ ஆவஜ்ஜமானோ தங் காரணங் ஞத்வா இந்த³வஜிரங் ஆதா³ய க³ந்த்வா யக்க²ஸ்ஸ உபரி அட்டா²ஸி. போ³தி⁴ஸத்தோ யக்க²ங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏஸ மங் ரக்க²மானோ டி²தோ, உதா³ஹு மாரேதுகாமோ’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tassa aggamahesiyā kucchimhi nibbattitvā vayappatto uggahitasabbasippo pitu accayena rajje patiṭṭhāya dhammena rajjaṃ kāresi. Tadā manussā devamaṅgalikā hutvā bahū ajeḷakādayo māretvā devatānaṃ balikammaṃ karonti. Bodhisatto ‘‘pāṇo na hantabbo’’ti bheriṃ carāpesi. Yakkhā balikammaṃ alabhamānā bodhisattassa kujjhitvā himavante yakkhasamāgamaṃ gantvā bodhisattassa māraṇatthāya ekaṃ kakkhaḷaṃ yakkhaṃ pesesuṃ. So kaṇṇikamattaṃ mahantaṃ ādittaṃ ayakūṭaṃ gahetvā ‘‘iminā naṃ paharitvā māressāmī’’ti āgantvā majjhimayāmasamanantare bodhisattassa sayanamatthake aṭṭhāsi. Tasmiṃ khaṇe sakkassa āsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. So āvajjamāno taṃ kāraṇaṃ ñatvā indavajiraṃ ādāya gantvā yakkhassa upari aṭṭhāsi. Bodhisatto yakkhaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho esa maṃ rakkhamāno ṭhito, udāhu māretukāmo’’ti tena saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    181.

    181.

    ‘‘ஸப்³பா³யஸங் கூடமதிப்பமாணங், பக்³க³ய்ஹ யோ திட்ட²ஸி அந்தலிக்கே²;

    ‘‘Sabbāyasaṃ kūṭamatippamāṇaṃ, paggayha yo tiṭṭhasi antalikkhe;

    ரக்கா²ய மே த்வங் விஹிதோ நுஸஜ்ஜ, உதா³ஹு மே சேதயஸே வதா⁴யா’’தி.

    Rakkhāya me tvaṃ vihito nusajja, udāhu me cetayase vadhāyā’’ti.

    தத்த² விஹிதோ நுஸஜ்ஜாதி விஹிதோ நு அஸி அஜ்ஜ.

    Tattha vihito nusajjāti vihito nu asi ajja.

    போ³தி⁴ஸத்தோ பன யக்க²மேவ பஸ்ஸதி, ந ஸக்கங். யக்கோ² ஸக்கஸ்ஸ ப⁴யேன போ³தி⁴ஸத்தங் பஹரிதுங் ந ஸக்கோதி. ஸோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கத²ங் ஸுத்வா ‘‘மஹாராஜ, நாஹங் தவ ரக்க²ணத்தா²ய டி²தோ, இமினா பன ஜலிதேன அயகூடேன பஹரித்வா தங் மாரெஸ்ஸாமீதி ஆக³தொம்ஹி, ஸக்கஸ்ஸ ப⁴யேன தங் பஹரிதுங் ந ஸக்கோமீ’’தி ஏதமத்த²ங் தீ³பெந்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Bodhisatto pana yakkhameva passati, na sakkaṃ. Yakkho sakkassa bhayena bodhisattaṃ paharituṃ na sakkoti. So bodhisattassa kathaṃ sutvā ‘‘mahārāja, nāhaṃ tava rakkhaṇatthāya ṭhito, iminā pana jalitena ayakūṭena paharitvā taṃ māressāmīti āgatomhi, sakkassa bhayena taṃ paharituṃ na sakkomī’’ti etamatthaṃ dīpento dutiyaṃ gāthamāha –

    182.

    182.

    ‘‘தூ³தோ அஹங் ராஜித⁴ ரக்க²ஸானங், வதா⁴ய துய்ஹங் பஹிதோஹமஸ்மி;

    ‘‘Dūto ahaṃ rājidha rakkhasānaṃ, vadhāya tuyhaṃ pahitohamasmi;

    இந்தோ³ ச தங் ரக்க²தி தே³வராஜா, தேனுத்தமங்க³ங் ந தே பா²லயாமீ’’தி.

    Indo ca taṃ rakkhati devarājā, tenuttamaṅgaṃ na te phālayāmī’’ti.

    தங் ஸுத்வா போ³தி⁴ஸத்தோ இதரா த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Taṃ sutvā bodhisatto itarā dve gāthā abhāsi –

    183.

    183.

    ‘‘ஸசே ச மங் ரக்க²தி தே³வராஜா, தே³வானமிந்தோ³ மக⁴வா ஸுஜம்பதி;

    ‘‘Sace ca maṃ rakkhati devarājā, devānamindo maghavā sujampati;

    காமங் பிஸாசா வினத³ந்து ஸப்³பே³, ந ஸந்தஸே ரக்க²ஸியா பஜாய.

    Kāmaṃ pisācā vinadantu sabbe, na santase rakkhasiyā pajāya.

    184.

    184.

    ‘‘காமங் கந்த³ந்து கும்ப⁴ண்டா³, ஸப்³பே³ பங்ஸுபிஸாசகா;

    ‘‘Kāmaṃ kandantu kumbhaṇḍā, sabbe paṃsupisācakā;

    நாலங் பிஸாசா யுத்³தா⁴ய, மஹதீ ஸா விபி⁴ங்ஸிகா’’தி.

    Nālaṃ pisācā yuddhāya, mahatī sā vibhiṃsikā’’ti.

    தத்த² ரக்க²ஸியா பஜாயாதி ரக்க²ஸிஸங்கா²தாய பஜாய, ரக்க²ஸஸத்தானந்தி அத்தோ². கும்ப⁴ண்டா³தி கும்ப⁴மத்தரஹஸ்ஸங்கா³ மஹோத³ரா யக்கா². பங்ஸுபிஸாசகாதி ஸங்காரட்டா²னே பிஸாசா. நாலந்தி பிஸாசா நாம மயா ஸத்³தி⁴ங் யுத்³தா⁴ய ந ஸமத்தா². மஹதீ ஸா விபி⁴ங்ஸிகாதி யங் பனேதே யக்கா² ஸன்னிபதித்வா விபி⁴ங்ஸிகங் த³ஸ்ஸெந்தி, ஸா மஹதீ விபி⁴ங்ஸிகா ப⁴யகாரணத³ஸ்ஸனமத்தமேவ மய்ஹங், ந பனாஹங் பா⁴யாமீதி அத்தோ².

    Tattha rakkhasiyā pajāyāti rakkhasisaṅkhātāya pajāya, rakkhasasattānanti attho. Kumbhaṇḍāti kumbhamattarahassaṅgā mahodarā yakkhā. Paṃsupisācakāti saṅkāraṭṭhāne pisācā. Nālanti pisācā nāma mayā saddhiṃ yuddhāya na samatthā. Mahatī sā vibhiṃsikāti yaṃ panete yakkhā sannipatitvā vibhiṃsikaṃ dassenti, sā mahatī vibhiṃsikā bhayakāraṇadassanamattameva mayhaṃ, na panāhaṃ bhāyāmīti attho.

    ஸக்கோ யக்க²ங் பலாபெத்வா மஹாஸத்தங் ஓவதி³த்வா ‘‘மா பா⁴யி, மஹாராஜ, இதோ பட்டா²ய தவ ரக்கா² மமாயத்தா’’தி வத்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.

    Sakko yakkhaṃ palāpetvā mahāsattaṃ ovaditvā ‘‘mā bhāyi, mahārāja, ito paṭṭhāya tava rakkhā mamāyattā’’ti vatvā sakaṭṭhānameva gato.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸக்கோ அனுருத்³தோ⁴ அஹோஸி, பா³ராணஸிராஜா அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā sakko anuruddho ahosi, bārāṇasirājā ahameva ahosi’’nti.

    அயகூடஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Ayakūṭajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 347. அயகூடஜாதகங் • 347. Ayakūṭajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact