Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பஞ்சபகரண-அனுடீகா • Pañcapakaraṇa-anuṭīkā

    3. ஆயதனயமகங்

    3. Āyatanayamakaṃ

    1. பண்ணத்திவாரோ

    1. Paṇṇattivāro

    உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா

    Uddesavāravaṇṇanā

    1-9. வுத்தனயேனாதி ‘‘அவயவபதே³ஹி வுத்தோ ஏகதே³ஸோ ஸகலோ வா ஸமுதா³யபதா³னங் அத்தோ², ஸமுதா³யபதே³ஹி பன வுத்தோ ஏகந்தேன அவயவபதா³னங் அத்தோ²’’திஆதி³னா வுத்தேன நயேன. ஏதேன யதா²வுத்தஅத்த²வண்ணனானயத³ஸ்ஸனதாய ஸப்³ப³பண்ணத்திவாராதீ³ஸு யதா²ரஹங் அத்தோ² நேதப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதி.

    1-9. Vuttanayenāti ‘‘avayavapadehi vutto ekadeso sakalo vā samudāyapadānaṃ attho, samudāyapadehi pana vutto ekantena avayavapadānaṃ attho’’tiādinā vuttena nayena. Etena yathāvuttaatthavaṇṇanānayadassanatāya sabbapaṇṇattivārādīsu yathārahaṃ attho netabboti dasseti.

    உத்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Uddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா

    Niddesavāravaṇṇanā

    10-17. வாயனங் ஸவிஸயங் ப்³யாபெத்வா பவத்தனங், தயித³ங் யதா² க³ந்தா⁴யதனே லப்³ப⁴தி, ஏவங் ஸீலாதீ³ஸுபீதி பாளியங் ‘‘ஸீலக³ந்தோ⁴’’திஆதி³ வுத்தங் ‘‘ஸீலாதி³யேவ க³ந்தோ⁴’’தி கத்வா. தேனாஹ அட்ட²கதா²யங் ‘‘ஸீலக³ந்தோ⁴…பே॰… நாமானீ’’தி. யஸ்மா பன ஸவிஸயப்³யாபனங் தத்த² பஸடபா⁴வோ பாகடபா⁴வோ வா ஹோதி, தஸ்மா ‘‘பஸாரணட்டே²ன பாகடபா⁴வட்டே²ன வா’’தி வுத்தங். அத்தனோ வத்து²ஸ்ஸ ஸூசனங் வா வாயனங். ‘‘தே³வகாயா ஸமாக³தா (தீ³॰ நி॰ 2.332; ஸங்॰ நி॰ 1.37), பண்ணத்தித⁴ம்மா’’திஆதீ³ஸு (த⁴॰ ஸ॰ து³கமாதிகா 108) ஸமூஹபஞ்ஞத்தீஸுபி காயத⁴ம்மஸத்³தா³ ஆக³தாதி ‘‘ஸஸபா⁴வ’’ந்தி விஸேஸேதி. காயவசனேன…பே॰… நத்தீ²தி இத³ங் ‘‘ந த⁴ம்மோ நாயதன’’ந்தி எத்த² த⁴ம்மஸத்³த³ஸ்ஸ வினிவத்தவிஸேஸஸப்³ப³ஸபா⁴வத⁴ம்மவாசகதங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங், ந த⁴ம்மாயதனஸங்கா²தத⁴ம்மவிஸேஸவாசகதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங்.

    10-17. Vāyanaṃ savisayaṃ byāpetvā pavattanaṃ, tayidaṃ yathā gandhāyatane labbhati, evaṃ sīlādīsupīti pāḷiyaṃ ‘‘sīlagandho’’tiādi vuttaṃ ‘‘sīlādiyeva gandho’’ti katvā. Tenāha aṭṭhakathāyaṃ ‘‘sīlagandho…pe… nāmānī’’ti. Yasmā pana savisayabyāpanaṃ tattha pasaṭabhāvo pākaṭabhāvo vā hoti, tasmā ‘‘pasāraṇaṭṭhena pākaṭabhāvaṭṭhena vā’’ti vuttaṃ. Attano vatthussa sūcanaṃ vā vāyanaṃ. ‘‘Devakāyā samāgatā (dī. ni. 2.332; saṃ. ni. 1.37), paṇṇattidhammā’’tiādīsu (dha. sa. dukamātikā 108) samūhapaññattīsupi kāyadhammasaddā āgatāti ‘‘sasabhāva’’nti viseseti. Kāyavacanena…pe… natthīti idaṃ ‘‘na dhammo nāyatana’’nti ettha dhammasaddassa vinivattavisesasabbasabhāvadhammavācakataṃ sandhāya vuttaṃ, na dhammāyatanasaṅkhātadhammavisesavācakatanti daṭṭhabbaṃ.

    நித்³தே³ஸவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Niddesavāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    2. பவத்திவாரவண்ணனா

    2. Pavattivāravaṇṇanā

    18-21. ஏதஸ்மிந்தி பவத்திவாரே. புச்சா²மத்தலாபே⁴னாதி மோக⁴புச்சா²பா⁴வமாஹ. ஏகேகந்தி ‘‘யஸ்ஸ சக்கா²யதனங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஸத்³தா³யதனங் உப்பஜ்ஜதீ’’திஆதி³கங் ஏகேகங். பஞ்சாதி ‘‘யஸ்ஸ ஸத்³தா³யதனங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ க³ந்தா⁴யதனங் உப்பஜ்ஜதீ’’திஆதீ³னி பஞ்ச. புச்சா²மத்தலாபே⁴ன ஸங்க³ஹங் அனுஜானந்தோ ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜனவஸேன ஹாபேதப்³பா³னீ’’தி ஆஹ. ‘‘வக்க²தி ஹீ’’திஆதி³னா யதா²வுத்தமத்த²ங் அட்ட²கதா²ய ஸமத்தே²தி.

    18-21. Etasminti pavattivāre. Pucchāmattalābhenāti moghapucchābhāvamāha. Ekekanti ‘‘yassa cakkhāyatanaṃ uppajjati, tassa saddāyatanaṃ uppajjatī’’tiādikaṃ ekekaṃ. Pañcāti ‘‘yassa saddāyatanaṃ uppajjati, tassa gandhāyatanaṃ uppajjatī’’tiādīni pañca. Pucchāmattalābhena saṅgahaṃ anujānanto ‘‘vissajjanavasena hāpetabbānī’’ti āha. ‘‘Vakkhati hī’’tiādinā yathāvuttamatthaṃ aṭṭhakathāya samattheti.

    ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனந்தி ஸாமஞ்ஞவசனங் விஸேஸனிவிட்ட²மேவ ஹோதீதி தங் விஸேஸங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘புக்³க³லவாரமேவ ஸந்தா⁴ய வுத்த’’ந்தி வத்வா தஸ்ஸா பன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதாய அப்³யாபிதத்தா யத்த² ஸதி³ஸங், தத்தா²பி விஸ்ஸஜ்ஜிதந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஓகாஸவாரே பன…பே॰… விஸ்ஸஜ்ஜித’’ந்தி ஆஹ. தத்த² ந்தி து³தியங். புக்³க³லவாரேபீதி யத்த² ஸதி³ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனங், தத்த² புக்³க³லவாரேபி விஸ்ஸஜ்ஜிதங், பகே³வ ஓகாஸவாரேதி அதி⁴ப்பாயோ. விரத்தகாமகம்மனிப்³ப³த்தஸ்ஸாதி பா⁴வனாப³லேன விரத்தோ காமோ ஏதேனாதி விரத்தகாமங், ரூபாவசரகம்மங், ததோ நிப்³ப³த்தஸ்ஸ. படிஸந்தி⁴ ஏவ பீ³ஜங் படிஸந்தி⁴பீ³ஜங், தஸ்ஸ. ‘‘ஏவங்ஸபா⁴வத்தா’’தி ஏதேன ஏகந்ததோ காமதண்ஹானிதா³னகம்மஹேதுகானி கா⁴னாதீ³னீதி த³ஸ்ஸேதி. க³ந்தா⁴த³யோ ச ந ஸந்தீதி ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் தேஸம்பி அபா⁴வங் ஸந்தா⁴ய வத³தி. தத்த² யங் வத்தப்³ப³ங், தங் ஹெட்டா² வுத்தமேவ.

    Sadisavissajjananti sāmaññavacanaṃ visesaniviṭṭhameva hotīti taṃ visesaṃ dassento ‘‘puggalavārameva sandhāya vutta’’nti vatvā tassā pana sadisavissajjanatāya abyāpitattā yattha sadisaṃ, tatthāpi vissajjitanti dassento ‘‘okāsavāre pana…pe… vissajjita’’nti āha. Tattha tanti dutiyaṃ. Puggalavārepīti yattha sadisaṃ vissajjanaṃ, tattha puggalavārepi vissajjitaṃ, pageva okāsavāreti adhippāyo. Virattakāmakammanibbattassāti bhāvanābalena viratto kāmo etenāti virattakāmaṃ, rūpāvacarakammaṃ, tato nibbattassa. Paṭisandhi eva bījaṃ paṭisandhibījaṃ, tassa. ‘‘Evaṃsabhāvattā’’ti etena ekantato kāmataṇhānidānakammahetukāni ghānādīnīti dasseti. Gandhādayo ca na santīti sabbena sabbaṃ tesampi abhāvaṃ sandhāya vadati. Tattha yaṃ vattabbaṃ, taṃ heṭṭhā vuttameva.

    ‘‘ஸச்ச’’ந்தி யதா²வுத்தவஸேன க³ஹேதப்³ப³ங் சோத³கேன வுத்தமத்த²ங் ஸம்படிச்சி²த்வா புன யேனாதி⁴ப்பாயேன தானி யமகானி ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனானி, தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘யதா² பனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்ராயங் ஸங்கே²பத்தோ² – தத்த² சக்கா²யதனமூலகேஸு கா⁴னாயதனயமகேன ‘‘ஸசக்கு²கானங் அகா⁴னகானங் உபபஜ்ஜந்தான’’ந்திஆதி³னா நயேன ஜிவ்ஹாகாயாயதனயமகானி யதா² ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனானி, ததா² இத⁴ கா⁴னாயதனமூலகேஸு கா⁴னாயதனயமகேன தானி ஜிவ்ஹாகாயாயதனயமகானி ‘‘யஸ்ஸ கா⁴னாயதனங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ ஜிவ்ஹாயதனங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா’’திஆதி³னா நயேன ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனானீதி. ஏவமெத்த² உப⁴யேஸங் விஸுங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதாய இத³ங் வுத்தங், ந ஏகஜ்ஜ²ங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதாய. தேனாஹ ‘‘தஸ்மா தத்த² தத்தே²வ ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதா பாளிஅனாருள்ஹதாய காரண’’ந்தி. ஏவஞ்ச ஸதி சக்கா²யதனமூலக்³க³ஹணங் கிமத்தி²யந்தி ஆஹ ‘‘நித³ஸ்ஸனபா⁴வேனா’’திஆதி³. தத்த² நித³ஸ்ஸனபா⁴வேனாதி நித³ஸ்ஸனபூ⁴தானங் அஞ்ஞமஞ்ஞஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதாஸங்கா²தேன நித³ஸ்ஸனபா⁴வேனேவ, ந பன தேஸங் நித³ஸ்ஸிதப்³பே³ஹி ஸப்³ப³தா² ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதாயாதி அதி⁴ப்பாயோ. ‘‘யேபு⁴ய்யதாயா’’தி வுத்தங் யேபு⁴ய்யதங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தேஸு ஹீ’’திஆதி³ வுத்தங்.

    ‘‘Sacca’’nti yathāvuttavasena gahetabbaṃ codakena vuttamatthaṃ sampaṭicchitvā puna yenādhippāyena tāni yamakāni sadisavissajjanāni, taṃ dassetuṃ ‘‘yathā panā’’tiādi vuttaṃ. Tatrāyaṃ saṅkhepattho – tattha cakkhāyatanamūlakesu ghānāyatanayamakena ‘‘sacakkhukānaṃ aghānakānaṃ upapajjantāna’’ntiādinā nayena jivhākāyāyatanayamakāni yathā sadisavissajjanāni, tathā idha ghānāyatanamūlakesu ghānāyatanayamakena tāni jivhākāyāyatanayamakāni ‘‘yassa ghānāyatanaṃ uppajjati, tassa jivhāyatanaṃ uppajjatīti? Āmantā’’tiādinā nayena sadisavissajjanānīti. Evamettha ubhayesaṃ visuṃ aññamaññaṃ sadisavissajjanatāya idaṃ vuttaṃ, na ekajjhaṃ aññamaññaṃ sadisavissajjanatāya. Tenāha ‘‘tasmā tattha tattheva sadisavissajjanatā pāḷianāruḷhatāya kāraṇa’’nti. Evañca sati cakkhāyatanamūlaggahaṇaṃ kimatthiyanti āha ‘‘nidassanabhāvenā’’tiādi. Tattha nidassanabhāvenāti nidassanabhūtānaṃ aññamaññasadisavissajjanatāsaṅkhātena nidassanabhāveneva, na pana tesaṃ nidassitabbehi sabbathā sadisavissajjanatāyāti adhippāyo. ‘‘Yebhuyyatāyā’’ti vuttaṃ yebhuyyataṃ dassetuṃ ‘‘tesu hī’’tiādi vuttaṃ.

    ஏவந்தி இமினா ‘‘ஆமந்தா’’தி படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனேன யதா²வுத்தவசனஸ்ஸேவ விஸ்ஸஜ்ஜனபா⁴வானுஜானநங் கத்தப்³ப³ந்தி இமமத்த²ங் ஆகட்³ட⁴தி. ஸாதி து³தியபுச்சா². கா⁴னாயதனயமகேனாதி சக்கா²யதனமூலகேஸு கா⁴னாயதனயமகேனேவ. தங்ஸேஸானீதி தேன கா⁴னாயதனமூலககாயாயதனயமகேன ஸத்³தி⁴ங் ஸேஸானி. ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தா அனாருள்ஹானீதி எத்த² ‘‘அனாருள்ஹானீ’’தி எத்தகமேவ ததா²-ஸத்³தே³ன அனுகட்³டீ⁴யதி, ந ‘‘ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தா’’தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ததா²தி…பே॰… ஸமஞ்ஞேனா’’தி வத்வா இதா³னி ‘‘காரணஸாமஞ்ஞேனா’’தி வுத்தஸ்ஸ ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனத்தஸ்ஸ தத்த² அபா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கா⁴னஜிவ்ஹாகாயாயதனானங் பனா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அக³ப்³ப⁴ஸெய்யகேஸு பவத்தமானானந்தி எத்தா²பி ‘‘ஸஹசாரிதாயா’’தி பத³ங் ஆனெத்வா ஸம்ப³ந்தி⁴தப்³ப³ங், ததா² ‘‘க³ப்³ப⁴ஸெய்யகேஸு ச பவத்தமானான’’ந்தி. இதரானி கா⁴னாயதனமூலகானி ஜிவ்ஹாகாயாயதனயமகானி த்³வே ந விஸ்ஸஜ்ஜீயந்தி, கா⁴னாயதனமூலகேஸு ச யமகேஸு விஸ்ஸஜ்ஜிதேஸு இதரத்³வயமூலகானி ஜிவ்ஹாகாயாயதனமூலகானி ந விஸ்ஸஜ்ஜீயந்தி அவிஸேஸத்தா அப்பவிஸேஸத்தா சாதி யோஜேதப்³ப³ங். தத்த² காயாயதனயமகே து³தியபுச்சா²வஸேன அப்பவிஸேஸோ, இதரவஸேன அவிஸேஸோ வேதி³தப்³போ³. ரூபாயதனமனாயதனேஹி ஸத்³தி⁴ந்தி இத³ங் ரூபாயதனமூலகமனாயதனவஸேன வுத்தந்தி ஆஹ ‘‘ரூபாயதன…பே॰… அதி⁴ப்பாயோ’’தி. தேனேவாஹ ‘‘ரூபாயதனமூலகேஸு ஹீ’’திஆதி³. யமகானந்தி ரூபாயதனமூலகக³ந்த⁴ரஸபொ²ட்ட²ப்³பா³யதனயமகானங். து³தியபுச்சா²னந்தி யதா²வுத்தயமகானங்யேவ து³தியபுச்சா²னங். வுத்தனயேனாதி ‘‘ஸரூபகானங் அசித்தகான’’ந்திஆதி³னா வுத்தேன நயேன. ஆதி³புச்சா²னந்தி தேஸங்யேவ யமகானங் பட²மபுச்சா²னங்.

    Evanti iminā ‘‘āmantā’’ti paṭivacanavissajjanena yathāvuttavacanasseva vissajjanabhāvānujānanaṃ kattabbanti imamatthaṃ ākaḍḍhati. ti dutiyapucchā. Ghānāyatanayamakenāti cakkhāyatanamūlakesu ghānāyatanayamakeneva. Taṃsesānīti tena ghānāyatanamūlakakāyāyatanayamakena saddhiṃ sesāni. Sadisavissajjanattā anāruḷhānīti ettha ‘‘anāruḷhānī’’ti ettakameva tathā-saddena anukaḍḍhīyati, na ‘‘sadisavissajjanattā’’ti dassento ‘‘tathāti…pe… samaññenā’’ti vatvā idāni ‘‘kāraṇasāmaññenā’’ti vuttassa sadisavissajjanattassa tattha abhāvaṃ dassetuṃ ‘‘ghānajivhākāyāyatanānaṃ panā’’tiādi vuttaṃ. Tattha agabbhaseyyakesu pavattamānānanti etthāpi ‘‘sahacāritāyā’’ti padaṃ ānetvā sambandhitabbaṃ, tathā ‘‘gabbhaseyyakesu ca pavattamānāna’’nti. Itarāni ghānāyatanamūlakāni jivhākāyāyatanayamakāni dve na vissajjīyanti, ghānāyatanamūlakesu ca yamakesu vissajjitesu itaradvayamūlakāni jivhākāyāyatanamūlakāni na vissajjīyanti avisesattā appavisesattā cāti yojetabbaṃ. Tattha kāyāyatanayamake dutiyapucchāvasena appaviseso, itaravasena aviseso veditabbo. Rūpāyatanamanāyatanehi saddhinti idaṃ rūpāyatanamūlakamanāyatanavasena vuttanti āha ‘‘rūpāyatana…pe… adhippāyo’’ti. Tenevāha ‘‘rūpāyatanamūlakesu hī’’tiādi. Yamakānanti rūpāyatanamūlakagandharasaphoṭṭhabbāyatanayamakānaṃ. Dutiyapucchānanti yathāvuttayamakānaṃyeva dutiyapucchānaṃ. Vuttanayenāti ‘‘sarūpakānaṃ acittakāna’’ntiādinā vuttena nayena. Ādipucchānanti tesaṃyeva yamakānaṃ paṭhamapucchānaṃ.

    ஹெட்டி²மேஹீதி இத³ங் அவிஸேஸவசனம்பி யேஸு ஸதி³ஸவிஸ்ஸஜ்ஜனதா ஸம்ப⁴வதி, தத³பெக்க²ந்தி ஆஹ ‘‘க³ந்த⁴ரஸ…பே॰… அத்தோ²’’தி. உத்³தி³ட்ட²த⁴ம்மேஸு உத்³தே³ஸானுரூபங் லப்³ப⁴மானவிஸேஸகத²னங் விஸ்ஸஜ்ஜனங், யோ தத்த² ந ஸப்³பே³ன ஸப்³ப³ங் உத்³தே³ஸானுரூபகு³ணேன உபலப்³ப⁴தி, தஸ்ஸ அகத²னம்பி அத்த²தோ விஸ்ஸஜ்ஜனமேவ நாம ஹோதீதி ஆஹ ‘‘அவிஸ்ஸஜ்ஜனேனேவ அலப்³ப⁴மானதாத³ஸ்ஸனேன விஸ்ஸஜ்ஜிதானி நாம ஹொந்தீ’’தி.

    Heṭṭhimehīti idaṃ avisesavacanampi yesu sadisavissajjanatā sambhavati, tadapekkhanti āha ‘‘gandharasa…pe… attho’’ti. Uddiṭṭhadhammesu uddesānurūpaṃ labbhamānavisesakathanaṃ vissajjanaṃ, yo tattha na sabbena sabbaṃ uddesānurūpaguṇena upalabbhati, tassa akathanampi atthato vissajjanameva nāma hotīti āha ‘‘avissajjaneneva alabbhamānatādassanena vissajjitāni nāma hontī’’ti.

    சக்கு²விகலஸோதவிகலா விய சக்கு²ஸோதவிகலோபி லப்³ப⁴தீதி ஸோ பன அட்ட²கதா²யங் பி-ஸத்³தே³ன ஸங்க³ஹிதோதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஜச்சந்த⁴ம்பி…பே॰… வேதி³தப்³போ³’’தி ஆஹ. பரிபுண்ணாயதனமேவ ஓபபாதிகங் ஸந்தா⁴ய வுத்தந்தி எத்த² அட்டா²னப்பயுத்தோ ஏவ-ஸத்³தோ³தி தஸ்ஸ டா²னங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘வுத்தமேவாதி அத்தோ²’’தி வத்வா தேன பரிபுண்ணாயதனஸ்ஸ தத்த² அனியதத்தா அபரிபுண்ணாயதனஸ்ஸபி ஸங்க³ஹோ ஸித்³தோ⁴தி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘தேன ஜச்சந்த⁴ப³தி⁴ரம்பி ஸந்தா⁴ய வுத்ததா ந நிவாரிதா ஹோதீ’’தி ஆஹ.

    Cakkhuvikalasotavikalā viya cakkhusotavikalopi labbhatīti so pana aṭṭhakathāyaṃ pi-saddena saṅgahitoti dassento ‘‘jaccandhampi…pe… veditabbo’’ti āha. Paripuṇṇāyatanameva opapātikaṃ sandhāya vuttanti ettha aṭṭhānappayutto eva-saddoti tassa ṭhānaṃ dassento ‘‘vuttamevāti attho’’ti vatvā tena paripuṇṇāyatanassa tattha aniyatattā aparipuṇṇāyatanassapi saṅgaho siddhoti dassento ‘‘tena jaccandhabadhirampi sandhāya vuttatā na nivāritā hotī’’ti āha.

    22-254. தஸ்மிங் புக்³க³லஸ்ஸ அனாமட்ட²த்தாதி கஸ்மா வுத்தங், யாவதா ‘‘ரூபீப்³ரஹ்மலோகங் புச்ச²தீ’’தி இமினாபி ஓகாஸோயேவ ஆமட்டோ²தி. ‘‘ஆமந்தா’’தி படிஞ்ஞாய காரணவிபா⁴வனாதி⁴ப்பாயேனேவ ‘‘கஸ்மா படிஞ்ஞாத’’ந்தி சோத³னங் ஸமுட்டா²பெத்வா தங் காரணங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ ‘‘நனூ’’திஆதி³மாஹ . க³ப்³ப⁴ஸெய்யகபா⁴வங் க³ந்த்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸதீதி பச்சி²மப⁴விகங் ஸந்தா⁴யாஹ. தத³வத்த²ஸ்ஸாதி பச்சி²மப⁴வாவத்த²ஸ்ஸ. ப⁴விஸ்ஸந்தஸ்ஸாதி பா⁴வினோ. படிஞ்ஞாதப்³ப³த்தாதி ‘‘உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி படிஞ்ஞாதப்³ப³த்தா.

    22-254. Tasmiṃ puggalassa anāmaṭṭhattāti kasmā vuttaṃ, yāvatā ‘‘rūpībrahmalokaṃ pucchatī’’ti imināpi okāsoyeva āmaṭṭhoti. ‘‘Āmantā’’ti paṭiññāya kāraṇavibhāvanādhippāyeneva ‘‘kasmā paṭiññāta’’nti codanaṃ samuṭṭhāpetvā taṃ kāraṇaṃ dassetukāmo ‘‘nanū’’tiādimāha . Gabbhaseyyakabhāvaṃ gantvā parinibbāyissatīti pacchimabhavikaṃ sandhāyāha. Tadavatthassāti pacchimabhavāvatthassa. Bhavissantassāti bhāvino. Paṭiññātabbattāti ‘‘uppajjissatī’’ti paṭiññātabbattā.

    அத² கஸ்மாதி எத்தா²யங் ஸங்கே²பத்தோ² – யதி³ ‘‘யஸ்ஸ ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி புச்சா²யங் வுத்தேன விதி⁴னா படிஞ்ஞாதப்³ப³ங், அத² கஸ்மா அத² கேன காரணேன படிலோமே ‘‘யஸ்ஸ வா பன ரூபாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி புச்சா²ய ‘‘ஆமந்தா’’தி படிஞ்ஞாதங், நனு இத³ங் அஞ்ஞமஞ்ஞங் விருத்³த⁴ந்தி? நனூதிஆதி³னாபி சோத³கோ தமேவ விரோத⁴ங் விபா⁴வேதி. நோ ச நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி ஏவாதி அத்தோ². ‘‘தஸ்மிங் ப⁴வே’’திஆதி³ தஸ்ஸ பரிஹாரோ. தத்த² தஸ்மிங் ப⁴வேதி யஸ்மிங் ப⁴வே ‘‘ரூபாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தங் பவத்தமானத்தா, தஸ்மிங் ப⁴வே. அனாக³தபா⁴வேன அவசனதோதி பா⁴வீபா⁴வேன அவத்தப்³ப³தோ ஆரத்³து⁴ப்பாத³பா⁴வேன பவத்தமானத்தாதி அதி⁴ப்பாயோ. தேனேவாஹ ‘‘ப⁴வந்தரே ஹீ’’திஆதி³. ந பன வுச்சதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவஞ்ச கத்வாதிஆதி³னா பாட²ந்தரேன யதா²வுத்தமத்த²ங் ஸமத்தே²தி.

    Atha kasmāti etthāyaṃ saṅkhepattho – yadi ‘‘yassa rūpāyatanaṃ uppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ uppajjissatī’’ti pucchāyaṃ vuttena vidhinā paṭiññātabbaṃ, atha kasmā atha kena kāraṇena paṭilome ‘‘yassa vā pana rūpāyatanaṃ nuppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ nuppajjissatī’’ti pucchāya ‘‘āmantā’’ti paṭiññātaṃ, nanu idaṃ aññamaññaṃ viruddhanti? Nanūtiādināpi codako tameva virodhaṃ vibhāveti. No ca nuppajjissati uppajjissati evāti attho. ‘‘Tasmiṃ bhave’’tiādi tassa parihāro. Tattha tasmiṃ bhaveti yasmiṃ bhave ‘‘rūpāyatanaṃ nuppajjissatī’’ti vuttaṃ pavattamānattā, tasmiṃ bhave. Anāgatabhāvena avacanatoti bhāvībhāvena avattabbato āraddhuppādabhāvena pavattamānattāti adhippāyo. Tenevāha ‘‘bhavantare hī’’tiādi. Na pana vuccatīti sambandho. Evañca katvātiādinā pāṭhantarena yathāvuttamatthaṃ samattheti.

    யஸ்மிங் அத்தபா⁴வே யேஹி ஆயதனேஹி ப⁴விதப்³ப³ங், தங்தங்ஆயதனநிப்³ப³த்தககம்மேன அவஸ்ஸங்பா⁴வீஆயதனஸ்ஸ ஸத்தஸ்ஸ, ஸந்தானஸ்ஸ வா, ‘‘யஸ்ஸ வா பன ரூபாயதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா, யஸ்ஸ வா பன ரூபாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா’’தி ச ஏவங் பவத்தங் புச்சா²த்³வயவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஆயதனபடிலாப⁴ஸ்ஸ ஜாதிபா⁴வதோ ஸுட்டு² உபபன்னங் ப⁴வதி. பச்சி²மப⁴விகாத³யோதி எத்த² ஆதி³-ஸத்³தே³ன அரூபே உப்பஜ்ஜித்வா பரினிப்³பா³யனகா ஸங்க³ய்ஹந்தி. இத³ம்பி விஸ்ஸஜ்ஜனங். அபி⁴னந்தி³தப்³ப³த்தாதி ‘‘ஆமந்தா’’தி ஸம்படிச்சி²தப்³ப³த்தா.

    Yasmiṃ attabhāve yehi āyatanehi bhavitabbaṃ, taṃtaṃāyatananibbattakakammena avassaṃbhāvīāyatanassa sattassa, santānassa vā, ‘‘yassa vā pana rūpāyatanaṃ uppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ uppajjissatīti? Āmantā, yassa vā pana rūpāyatanaṃ nuppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ nuppajjissatīti? Āmantā’’ti ca evaṃ pavattaṃ pucchādvayavissajjanaṃ āyatanapaṭilābhassa jātibhāvato suṭṭhu upapannaṃ bhavati. Pacchimabhavikādayoti ettha ādi-saddena arūpe uppajjitvā parinibbāyanakā saṅgayhanti. Idampi vissajjanaṃ. Abhinanditabbattāti ‘‘āmantā’’ti sampaṭicchitabbattā.

    யங் பன அகா⁴னகானங் காமாவசரங் உபபஜ்ஜந்தானந்தி வுத்தந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யஸ்ஸ விபாகோ கா⁴னாயதனுப்பத்திதோ புரேதரமேவ உபச்சி²ஜ்ஜிஸ்ஸதி, தங் கா⁴னாயதனானிப்³ப³த்தககம்மந்தி வுத்தங். கத²ங் பனீதி³ஸங் கம்மங் அத்தீ²தி விஞ்ஞாயதீதி ஆஹ ‘‘யஸ்ஸ யத்தா²’’திஆதி³. ஏவம்பி க³ப்³ப⁴ஸெய்யகோ ஏவ இத⁴ அகா⁴னகோதி அதி⁴ப்பேதோதி கத²மித³ங் விஞ்ஞாயதீதி சோத³னாய ‘‘ந ஹீ’’திஆதி³ங் வத்வா தமத்த²ங் ஸாதே⁴துங் ‘‘த⁴ம்மஹத³யவிப⁴ங்கே³’’திஆதி³ வுத்தங். அவசனத்தம்பி ஹி யதா²த⁴ம்மஸாஸனே அபி⁴த⁴ம்மே படிக்கே²போயேவாதி . இதா⁴தி இமஸ்மிங் ஆயதனயமகே. யதா²த³ஸ்ஸிதாஸூதி ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோதாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நுப்பஜ்ஜதி, யஸ்ஸ யத்த² கா⁴னாயதனங் ந நிருஜ்ஜ²தி, தஸ்ஸ தத்த² ரூபாயதனங் ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி ச த³ஸ்ஸிதப்பகாராஸு புச்சா²ஸு. ஆமந்தாதி வுத்தந்தி அத² கஸ்மா ந விஞ்ஞாயதீதி யோஜனா. ஏதாஸு புச்சா²ஸு கஸ்மா படிவசனேன விஸ்ஸஜ்ஜனங் ந கதந்தி அதி⁴ப்பாயோ. ஸன்னிட்டா²னேன க³ஹிதத்த²ஸ்ஸாதி ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோதாயதனங் நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, யஸ்ஸ யத்த² கா⁴னாயதனங் ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி ச ஏவமாதி³கேன ஸன்னிட்டா²னபதே³ன க³ஹிதஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ. ஏகதே³ஸே ஸங்ஸயத்த²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வேனாதி ஏகதே³ஸே ஸங்ஸயிதப்³ப³ஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ ஸம்ப⁴வேன ஸன்னிட்டா²னத்த²படியோக³பூ⁴தஸங்ஸயத்த²ஸ்ஸ படிவசனஸ்ஸ அகரணதோ ‘‘ஆமந்தா’’தி படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனஸ்ஸ அகத்தப்³ப³தோ அத்த²ஸ்ஸ அபி⁴ந்தி³த்வா ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா அவத்தப்³ப³தோ. தேனாஹ ‘‘பி⁴ந்தி³தப்³பே³ஹி ந படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஹோதீ’’தி.

    Yaṃ pana aghānakānaṃ kāmāvacaraṃ upapajjantānanti vuttanti sambandho. Yassa vipāko ghānāyatanuppattito puretarameva upacchijjissati, taṃ ghānāyatanānibbattakakammanti vuttaṃ. Kathaṃ panīdisaṃ kammaṃ atthīti viññāyatīti āha ‘‘yassa yatthā’’tiādi. Evampi gabbhaseyyako eva idha aghānakoti adhippetoti kathamidaṃ viññāyatīti codanāya ‘‘na hī’’tiādiṃ vatvā tamatthaṃ sādhetuṃ ‘‘dhammahadayavibhaṅge’’tiādi vuttaṃ. Avacanattampi hi yathādhammasāsane abhidhamme paṭikkhepoyevāti . Idhāti imasmiṃ āyatanayamake. Yathādassitāsūti ‘‘yassa vā pana sotāyatanaṃ nuppajjissati, tassa cakkhāyatanaṃ nuppajjati, yassa yattha ghānāyatanaṃ na nirujjhati, tassa tattha rūpāyatanaṃ na nirujjhissatī’’ti ca dassitappakārāsu pucchāsu. Āmantāti vuttanti atha kasmā na viññāyatīti yojanā. Etāsu pucchāsu kasmā paṭivacanena vissajjanaṃ na katanti adhippāyo. Sanniṭṭhānena gahitatthassāti ‘‘yassa vā pana sotāyatanaṃ nuppajjissati, yassa yattha ghānāyatanaṃ na nirujjhissatī’’ti ca evamādikena sanniṭṭhānapadena gahitassa atthassa. Ekadese saṃsayatthassa sambhavenāti ekadese saṃsayitabbassa atthassa sambhavena sanniṭṭhānatthapaṭiyogabhūtasaṃsayatthassa paṭivacanassa akaraṇato ‘‘āmantā’’ti paṭivacanavissajjanassa akattabbato atthassa abhinditvā ekajjhaṃ katvā avattabbato. Tenāha ‘‘bhinditabbehi na paṭivacanavissajjanaṃ hotī’’ti.

    யதி³ ஸியாதி பி⁴ந்தி³த்வா வத்தப்³பே³பி அத்தே² யதி³ படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஸியா, பரிபுண்ணவிஸ்ஸஜ்ஜனமேவ ந ஸியா அனோகாஸபா⁴வதோ பி⁴ந்தி³தப்³ப³தோ சாதி அத்தோ². ததா² ஹி ‘‘பஞ்சவோகாரே பரினிப்³ப³ந்தானங், அரூபே பச்சி²மப⁴விகானங், யே ச அரூபங் உபபஜ்ஜித்வா பரினிப்³பா³யிஸ்ஸந்தி, தேஸங் சவந்தானங் தேஸங் ஸோதாயதனஞ்ச நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதி, சக்கா²யதனஞ்ச நுப்பஜ்ஜதீ’’தி ச, ததா² ‘‘ரூபாவசரே பரினிப்³ப³ந்தானங், அரூபானங் தேஸங் தத்த² கா⁴னாயதனஞ்ச ந நிருஜ்ஜ²தி, ரூபாயதனஞ்ச ந நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி ச தத்த² விபா⁴க³வஸேன பவத்தோ பாட²ஸேஸோ. அத² கஸ்மாதி யதி³ அபி⁴ந்தி³தப்³பே³ படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனங், ந பி⁴ந்தி³தப்³பே³, ஏவங் ஸந்தே ‘‘யஸ்ஸ வா பன ஸோமனஸ்ஸிந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதி, தஸ்ஸ சக்கு²ந்த்³ரியங் உப்பஜ்ஜதீதி? ஆமந்தா’’தி இமினா படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனேன க³ப்³ப⁴ஸெய்யகானங் ஸோமனஸ்ஸபடிஸந்தி⁴ நத்தீ²தி கஸ்மா ந விஞ்ஞாயதி, பி⁴ந்தி³தப்³பே³ ந படிவசனவிஸ்ஸஜ்ஜனங் ஹோதீதி ஸம்படிச்சி²தப்³ப³ந்தி? தங் ந, அஞ்ஞாய பாளியா தத³த்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாயமானத்தாதி த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘காமதா⁴துயா’’திஆதி³மாஹ.

    Yadi siyāti bhinditvā vattabbepi atthe yadi paṭivacanavissajjanaṃ siyā, paripuṇṇavissajjanameva na siyā anokāsabhāvato bhinditabbato cāti attho. Tathā hi ‘‘pañcavokāre parinibbantānaṃ, arūpe pacchimabhavikānaṃ, ye ca arūpaṃ upapajjitvā parinibbāyissanti, tesaṃ cavantānaṃ tesaṃ sotāyatanañca nuppajjissati, cakkhāyatanañca nuppajjatī’’ti ca, tathā ‘‘rūpāvacare parinibbantānaṃ, arūpānaṃ tesaṃ tattha ghānāyatanañca na nirujjhati, rūpāyatanañca na nirujjhissatī’’ti ca tattha vibhāgavasena pavatto pāṭhaseso. Atha kasmāti yadi abhinditabbe paṭivacanavissajjanaṃ, na bhinditabbe, evaṃ sante ‘‘yassa vā pana somanassindriyaṃ uppajjati, tassa cakkhundriyaṃ uppajjatīti? Āmantā’’ti iminā paṭivacanavissajjanena gabbhaseyyakānaṃ somanassapaṭisandhi natthīti kasmā na viññāyati, bhinditabbe na paṭivacanavissajjanaṃ hotīti sampaṭicchitabbanti? Taṃ na, aññāya pāḷiyā tadatthassa viññāyamānattāti dassento ‘‘kāmadhātuyā’’tiādimāha.

    ‘‘யங் சித்தங் உப்பஜ்ஜதி, ந நிருஜ்ஜ²தி, தங் சித்தங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதி, நுப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீதி? ஆமந்தா’’தி தஸ்ஸேவ சித்தஸ்ஸ நிரோதோ⁴ அனாக³தபா⁴வேன தஸ்ஸ உப்பாத³க்க²ணே யதா² வுத்தோ, ஏவங் தஸ்ஸேவ கம்மஜஸந்தானஸ்ஸ நிரோதோ⁴ தஸ்ஸ உப்பாதே³ அனாக³தபா⁴வேன வத்தப்³போ³. தேனேதங் த³ஸ்ஸேதி ‘‘ஏகசித்தஸ்ஸ நாம உப்பாத³க்க²ணே நிரோதோ⁴ அனாக³தபா⁴வேன வுச்சதி, கிமங்க³ங் பன ஏகஸந்தானஸ்ஸா’’தி . ஸப்³ப³த்த² ஸப்³ப³ஸ்மிங் அனாக³தவாரே. உபபஜ்ஜந்தானங் ஏவ வஸேன ஸோ நிரோதோ⁴ ததா² அனாக³தபா⁴வேன வுத்தோ, கஸ்மா பனெத்த² நிரோதோ⁴ உபபன்னானங் வஸேன ந வுத்தோதி ஆஹ ‘‘உப்பன்னானங் பனா’’திஆதி³. தஸ்ஸேவ யதா²பவத்தஸ்ஸ கம்மஜஸந்தானஸ்ஸ ஏவ. தஸ்மாதி யஸ்மா உப்பாத³க்க²ணதோ உத்³த⁴ங் நிரோதோ⁴ ஆரத்³தோ⁴ நாம ஹோதி, தஸ்மா. பே⁴தே³ ஸதிபி காலபே⁴தா³மஸனஸ்ஸ காரணே ஸதிபி. அனாக³தகாலாமஸனவஸேனேவ நிரோத⁴ஸ்ஸேவ வஸேன விஸ்ஸஜ்ஜனத்³வயங் உபபன்னமேவ யுத்தமேவ ஹோதீதி. அஞ்ஞேஸங் வஸேன நிரோத⁴ஸ்ஸேவ வத்துங் அஸக்குணெய்யத்தா ‘‘அரஹத’’ந்தி வுத்தங்.

    ‘‘Yaṃ cittaṃ uppajjati, na nirujjhati, taṃ cittaṃ nirujjhissati, nuppajjissatīti? Āmantā’’ti tasseva cittassa nirodho anāgatabhāvena tassa uppādakkhaṇe yathā vutto, evaṃ tasseva kammajasantānassa nirodho tassa uppāde anāgatabhāvena vattabbo. Tenetaṃ dasseti ‘‘ekacittassa nāma uppādakkhaṇe nirodho anāgatabhāvena vuccati, kimaṅgaṃ pana ekasantānassā’’ti . Sabbattha sabbasmiṃ anāgatavāre. Upapajjantānaṃ eva vasena so nirodho tathā anāgatabhāvena vutto, kasmā panettha nirodho upapannānaṃ vasena na vuttoti āha ‘‘uppannānaṃ panā’’tiādi. Tasseva yathāpavattassa kammajasantānassa eva. Tasmāti yasmā uppādakkhaṇato uddhaṃ nirodho āraddho nāma hoti, tasmā. Bhede satipi kālabhedāmasanassa kāraṇe satipi. Anāgatakālāmasanavaseneva nirodhasseva vasena vissajjanadvayaṃ upapannameva yuttameva hotīti. Aññesaṃ vasena nirodhasseva vattuṃ asakkuṇeyyattā ‘‘arahata’’nti vuttaṃ.

    யதி³ உபபத்திஅனந்தரங் நிரோதோ⁴ ஆரத்³தோ⁴ நாம ஹோதி, அத² கஸ்மா சுதியா நிரோத⁴வசனந்தி சோத³னங் ஸந்தா⁴யாஹ ‘‘தன்னிட்டா²னபா⁴வதோ பன சுதியா நிரோத⁴வசன’’ந்தி. தன்னிட்டா²னபா⁴வதோதி தஸ்ஸ ஸந்தானஸ்ஸ நிட்டா²னபா⁴வதோ. பவத்தேதிஆதி³ வுத்தஸ்ஸேவத்த²ஸ்ஸ பாகடகரணங். தத்த² தஸ்ஸாதி ஸந்தானஸ்ஸ. வக்க²தீதிஆதி³பி பவத்தே நிரோத⁴ங் அனாதி³யித்வா சுதினிரோத⁴ஸ்ஸேவ க³ஹிததாய காரணவசனங். தேனாதி தேன யதா²வுத்தேன பாட²ந்தரவசனேன. எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் ‘‘யஸ்ஸ சக்கா²யதனங் நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’திஆதி³கே ஆயதனயமகே. யதி³ பவத்தே நிருத்³த⁴ஸ்ஸபி சுதியா ஏவ நிரோதோ⁴ இச்சி²தோ, ‘‘ஸசக்கு²கான’’ந்திஆதி³ கத²ந்தி ஆஹ ‘‘ஸசக்கு²கானந்திஆதீ³ஸு ச படிலத்³த⁴சக்கு²கானந்திஆதி³னா அத்தோ² விஞ்ஞாயதீ’’தி. தேதி அரூபே பச்சி²மப⁴விகா. அசக்கு²கவசனஞ்ச ஸாவஸேஸந்தி யோஜனா.

    Yadi upapattianantaraṃ nirodho āraddho nāma hoti, atha kasmā cutiyā nirodhavacananti codanaṃ sandhāyāha ‘‘tanniṭṭhānabhāvato pana cutiyā nirodhavacana’’nti. Tanniṭṭhānabhāvatoti tassa santānassa niṭṭhānabhāvato. Pavattetiādi vuttassevatthassa pākaṭakaraṇaṃ. Tattha tassāti santānassa. Vakkhatītiādipi pavatte nirodhaṃ anādiyitvā cutinirodhasseva gahitatāya kāraṇavacanaṃ. Tenāti tena yathāvuttena pāṭhantaravacanena. Etthāti etasmiṃ ‘‘yassa cakkhāyatanaṃ nirujjhissatī’’tiādike āyatanayamake. Yadi pavatte niruddhassapi cutiyā eva nirodho icchito, ‘‘sacakkhukāna’’ntiādi kathanti āha ‘‘sacakkhukānantiādīsu ca paṭiladdhacakkhukānantiādinā attho viññāyatī’’ti. Teti arūpe pacchimabhavikā. Acakkhukavacanañca sāvasesanti yojanā.

    பவத்திவாரவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Pavattivāravaṇṇanā niṭṭhitā.

    ஆயதனயமகவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Āyatanayamakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / அபி⁴த⁴ம்மபிடக • Abhidhammapiṭaka / யமகபாளி • Yamakapāḷi / 3. ஆயதனயமகங் • 3. Āyatanayamakaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (அட்ட²கதா²) • Abhidhammapiṭaka (aṭṭhakathā) / பஞ்சபகரண-அட்ட²கதா² • Pañcapakaraṇa-aṭṭhakathā / 3. ஆயதனயமகங் • 3. Āyatanayamakaṃ

    டீகா • Tīkā / அபி⁴த⁴ம்மபிடக (டீகா) • Abhidhammapiṭaka (ṭīkā) / பஞ்சபகரண-மூலடீகா • Pañcapakaraṇa-mūlaṭīkā / 3. ஆயதனயமகங் • 3. Āyatanayamakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact