Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [510] 14. அயோக⁴ரஜாதகவண்ணனா

    [510] 14. Ayogharajātakavaṇṇanā

    யமேகரத்திங் பட²மந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனஞ்ஞேவ ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³பி ஹி ஸோ ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பி ததா²க³தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோயேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Yamekarattiṃ paṭhamanti idaṃ satthā jetavane viharanto mahābhinikkhamanaññeva ārabbha kathesi. Tadāpi hi so ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepi tathāgato mahābhinikkhamanaṃ nikkhantoyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே ப்³ரஹ்மத³த்தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ க³ப்³ப⁴ங் படிலபி⁴த்வா லத்³த⁴க³ப்³ப⁴பரிஹாரா பரிணதக³ப்³பா⁴ பச்சூஸஸமனந்தரே புத்தங் விஜாயி. தஸ்ஸா புரிமத்தபா⁴வே ஏகா ஸபத்திகா ‘‘தவ ஜாதங் ஜாதங் பஜங் கா²தி³துங் லபி⁴ஸ்ஸாமீ’’தி பத்த²னங் பட்ட²பேஸி. ஸா கிர ஸயங் வஞ்ஜா² ஹுத்வா புத்தமாதுகோதே⁴ன தங் பத்த²னங் கத்வா யக்க²யோனியங் நிப்³ப³த்தி. இதரா ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸீ ஹுத்வா இமங் புத்தங் விஜாயி. ஸா யக்கி²னீ ததா³ ஓகாஸங் லபி⁴த்வா தே³வியா பஸ்ஸந்தியாவ பீ³ப⁴ச்ச²ரூபா ஹுத்வா ஆக³ந்த்வா தங் தா³ரகங் க³ஹெத்வா பலாயி. தே³வீ ‘‘யக்கி²னீ மே புத்தங் க³ஹெத்வா பலாயீ’’தி மஹாஸத்³தே³ன விரவி. இதராபி தா³ரகங் மூலகந்த³ங் விய முருங் முருங் கரொந்தீ கா²தி³த்வா தே³வியா ஹத்த²விகாராதீ³ஹி பே⁴ரவங் பகாஸெத்வா தஜ்ஜெத்வா பக்காமி. ராஜா தங் வசனங் ஸுத்வா ‘‘கிங் ஸக்கா யக்கி²னியா காது’’ந்தி துண்ஹீ அஹோஸி. புன தே³வியா விஜாயனகாலே த³ள்ஹங் ஆரக்க²மகாஸி. தே³வீ புத்தங் புன விஜாயி. யக்கி²னீ ஆக³ந்த்வா தம்பி கா²தி³த்வா க³தா. ததியவாரே தஸ்ஸா குச்சி²யங் மஹாஸத்தோ படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ராஜா மஹாஜனங் ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘தே³வியா ஜாதங் ஜாதங் பஜங் ஏகா யக்கி²னீ கா²த³தி , கிங் நு கோ² காதப்³ப³’’ந்தி புச்சி². அதே²கோ ‘‘யக்கா² நாம தாலபண்ணஸ்ஸ பா⁴யந்தி, தே³வியா ஹத்த²பாதே³ஸு தாலபண்ணங் ப³ந்தி⁴துங் வட்டதீ’’தி ஆஹ. அதே²கோ ‘‘அயோக⁴ரஸ்ஸ பா⁴யந்தி, அயோக⁴ரங் காதுங் வட்டதீ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி அத்தனோ விஜிதே கம்மாரே ஸன்னிபாதெத்வா ‘‘அயோக⁴ரங் கரோதா²’’தி ஆணாபெத்வா ஆயுத்தகே அதா³ஸி. அந்தோனக³ரேயேவ ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ கே³ஹங் பட்ட²பேஸுங், த²ம்பே⁴ ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³ப³கே³ஹஸம்பா⁴ரா அயோமயாவ அஹேஸுங், நவஹி மாஸேஹி அயோமயங் மஹந்தங் சதுரஸ்ஸஸாலங் நிட்டா²னங் அக³மாஸி. தங் நிச்சங் பஜ்ஜலிதபதீ³பமேவ ஹோதி.

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente brahmadattassa rañño aggamahesī gabbhaṃ paṭilabhitvā laddhagabbhaparihārā pariṇatagabbhā paccūsasamanantare puttaṃ vijāyi. Tassā purimattabhāve ekā sapattikā ‘‘tava jātaṃ jātaṃ pajaṃ khādituṃ labhissāmī’’ti patthanaṃ paṭṭhapesi. Sā kira sayaṃ vañjhā hutvā puttamātukodhena taṃ patthanaṃ katvā yakkhayoniyaṃ nibbatti. Itarā rañño aggamahesī hutvā imaṃ puttaṃ vijāyi. Sā yakkhinī tadā okāsaṃ labhitvā deviyā passantiyāva bībhaccharūpā hutvā āgantvā taṃ dārakaṃ gahetvā palāyi. Devī ‘‘yakkhinī me puttaṃ gahetvā palāyī’’ti mahāsaddena viravi. Itarāpi dārakaṃ mūlakandaṃ viya muruṃ muruṃ karontī khāditvā deviyā hatthavikārādīhi bheravaṃ pakāsetvā tajjetvā pakkāmi. Rājā taṃ vacanaṃ sutvā ‘‘kiṃ sakkā yakkhiniyā kātu’’nti tuṇhī ahosi. Puna deviyā vijāyanakāle daḷhaṃ ārakkhamakāsi. Devī puttaṃ puna vijāyi. Yakkhinī āgantvā tampi khāditvā gatā. Tatiyavāre tassā kucchiyaṃ mahāsatto paṭisandhiṃ gaṇhi. Rājā mahājanaṃ sannipātetvā ‘‘deviyā jātaṃ jātaṃ pajaṃ ekā yakkhinī khādati , kiṃ nu kho kātabba’’nti pucchi. Atheko ‘‘yakkhā nāma tālapaṇṇassa bhāyanti, deviyā hatthapādesu tālapaṇṇaṃ bandhituṃ vaṭṭatī’’ti āha. Atheko ‘‘ayogharassa bhāyanti, ayogharaṃ kātuṃ vaṭṭatī’’ti āha. Rājā ‘‘sādhū’’ti attano vijite kammāre sannipātetvā ‘‘ayogharaṃ karothā’’ti āṇāpetvā āyuttake adāsi. Antonagareyeva ramaṇīye bhūmibhāge gehaṃ paṭṭhapesuṃ, thambhe ādiṃ katvā sabbagehasambhārā ayomayāva ahesuṃ, navahi māsehi ayomayaṃ mahantaṃ caturassasālaṃ niṭṭhānaṃ agamāsi. Taṃ niccaṃ pajjalitapadīpameva hoti.

    ராஜா தே³வியா க³ப்³ப⁴பரிபாகங் ஞத்வா அயோக⁴ரங் அலங்காராபெத்வா தங் ஆதா³ய அயோக⁴ரங் பாவிஸி. ஸா தத்த² த⁴ஞ்ஞபுஞ்ஞலக்க²ணஸம்பன்னங் புத்தங் விஜாயி, ‘‘அயோக⁴ரகுமாரோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் கரிங்ஸு. தங் தா⁴தீனங் த³த்வா மஹந்தங் ஆரக்க²ங் ஸங்வித³ஹித்வா ராஜா தே³விங் ஆதா³ய நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா அலங்கதபாஸாத³தலமேவ அபி⁴ருஹி. யக்கி²னீபி உத³கவாரங் க³ந்த்வா வெஸ்ஸவணஸ்ஸ உத³கங் வஹந்தீ ஜீவிதக்க²யங் பத்தா. மஹாஸத்தோ அயோக⁴ரேயேவ வட்³டி⁴த்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ தத்தே²வ ஸப்³ப³ஸிப்பானி உக்³க³ண்ஹி. ராஜா ‘‘கோ மே புத்தஸ்ஸ வயப்பதே³ஸோ’’தி அமச்சே புச்சி²த்வா ‘‘ஸோளஸவஸ்ஸோ, தே³வ, ஸூரோ தா²மஸம்பன்னோ யக்க²ஸஹஸ்ஸம்பி படிபா³ஹிதுங் ஸமத்தோ²’’தி ஸுத்வா ‘‘ரஜ்ஜமஸ்ஸ த³ஸ்ஸாமி, ஸகலனக³ரங் அலங்கரித்வா அயோக⁴ரதோ தங் நீஹரித்வா ஆனேதா²’’தி ஆஹ. அமச்சா ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி த்³வாத³ஸயோஜனிகங் பா³ராணஸிங் அலங்கரித்வா ஸப்³பா³லங்காரவிபூ⁴ஸிதங் மங்க³லவாரணங் ஆதா³ய தத்த² க³ந்த்வா குமாரங் அலங்காராபெத்வா ஹத்தி²க்க²ந்தே⁴ நிஸீதா³பெத்வா ‘‘தே³வ, குலஸந்தகங் அலங்கதனக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா பிதரங் காஸிராஜானங் வந்த³த², அஜ்ஜேவ ஸேதச்ச²த்தங் லபி⁴ஸ்ஸதா²’’தி ஆஹங்ஸு.

    Rājā deviyā gabbhaparipākaṃ ñatvā ayogharaṃ alaṅkārāpetvā taṃ ādāya ayogharaṃ pāvisi. Sā tattha dhaññapuññalakkhaṇasampannaṃ puttaṃ vijāyi, ‘‘ayogharakumāro’’tvevassa nāmaṃ kariṃsu. Taṃ dhātīnaṃ datvā mahantaṃ ārakkhaṃ saṃvidahitvā rājā deviṃ ādāya nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā alaṅkatapāsādatalameva abhiruhi. Yakkhinīpi udakavāraṃ gantvā vessavaṇassa udakaṃ vahantī jīvitakkhayaṃ pattā. Mahāsatto ayoghareyeva vaḍḍhitvā viññutaṃ patto tattheva sabbasippāni uggaṇhi. Rājā ‘‘ko me puttassa vayappadeso’’ti amacce pucchitvā ‘‘soḷasavasso, deva, sūro thāmasampanno yakkhasahassampi paṭibāhituṃ samattho’’ti sutvā ‘‘rajjamassa dassāmi, sakalanagaraṃ alaṅkaritvā ayogharato taṃ nīharitvā ānethā’’ti āha. Amaccā ‘‘sādhu, devā’’ti dvādasayojanikaṃ bārāṇasiṃ alaṅkaritvā sabbālaṅkāravibhūsitaṃ maṅgalavāraṇaṃ ādāya tattha gantvā kumāraṃ alaṅkārāpetvā hatthikkhandhe nisīdāpetvā ‘‘deva, kulasantakaṃ alaṅkatanagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā pitaraṃ kāsirājānaṃ vandatha, ajjeva setacchattaṃ labhissathā’’ti āhaṃsu.

    மஹாஸத்தோ நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கரொந்தோ ஆராமராமணெய்யகவனபொக்க²ரணிபூ⁴மிராமணெய்யகபாஸாத³ராமணெய்யகாதீ³னி தி³ஸ்வா சிந்தேஸி ‘‘மம பிதா மங் எத்தகங் காலங் ப³ந்த⁴னாகா³ரே வஸாபேஸி. ஏவரூபங் அலங்கதனக³ரங் த³ட்டு²ங் நாதா³ஸி, கோ நு கோ² மய்ஹங் தோ³ஸோ’’தி அமச்சே புச்சி². ‘‘தே³வ, நத்தி² தும்ஹாகங் தோ³ஸோ, தும்ஹாகங் பன த்³வேபா⁴திகே ஏகா யக்கி²னீ கா²தி³, தேன வோ பிதா அயோக⁴ரே வஸாபேஸி, அயோக⁴ரேன ஜீவிதங் தும்ஹாகங் லத்³த⁴’’ந்தி. ஸோ தேஸங் வசனங் ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘அஹங் த³ஸ மாஸே லோஹகும்பி⁴னிரயே விய ச கூ³த²னிரயே விய ச மாதுகுச்சி²ம்ஹி வஸித்வா மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²ந்தகாலதோ பட்டா²ய ஸோளஸ வஸ்ஸானி ஏதஸ்மிங் ப³ந்த⁴னாகா³ரே வஸிங், ப³ஹி ஓலோகேதும்பி ந லபி⁴ங், உஸ்ஸத³னிரயே கி²த்தோ விய அஹோஸிங், யக்கி²னியா ஹத்த²தோ முத்தோபி பனாஹங் நேவ அஜரோ, ந அமரோ ஹோமி, கிங் மே ரஜ்ஜேன, ரஜ்ஜே டி²தகாலதோ பட்டா²ய து³ன்னிக்க²மனங் ஹோதி, அஜ்ஜேவ மம பிதரங் பப்³ப³ஜ்ஜங் அனுஜானாபெத்வா ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா ராஜகுலங் பவிஸித்வா ராஜானங் வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி.

    Mahāsatto nagaraṃ padakkhiṇaṃ karonto ārāmarāmaṇeyyakavanapokkharaṇibhūmirāmaṇeyyakapāsādarāmaṇeyyakādīni disvā cintesi ‘‘mama pitā maṃ ettakaṃ kālaṃ bandhanāgāre vasāpesi. Evarūpaṃ alaṅkatanagaraṃ daṭṭhuṃ nādāsi, ko nu kho mayhaṃ doso’’ti amacce pucchi. ‘‘Deva, natthi tumhākaṃ doso, tumhākaṃ pana dvebhātike ekā yakkhinī khādi, tena vo pitā ayoghare vasāpesi, ayogharena jīvitaṃ tumhākaṃ laddha’’nti. So tesaṃ vacanaṃ sutvā cintesi ‘‘ahaṃ dasa māse lohakumbhiniraye viya ca gūthaniraye viya ca mātukucchimhi vasitvā mātukucchito nikkhantakālato paṭṭhāya soḷasa vassāni etasmiṃ bandhanāgāre vasiṃ, bahi oloketumpi na labhiṃ, ussadaniraye khitto viya ahosiṃ, yakkhiniyā hatthato muttopi panāhaṃ neva ajaro, na amaro homi, kiṃ me rajjena, rajje ṭhitakālato paṭṭhāya dunnikkhamanaṃ hoti, ajjeva mama pitaraṃ pabbajjaṃ anujānāpetvā himavantaṃ pavisitvā pabbajissāmī’’ti. So nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā rājakulaṃ pavisitvā rājānaṃ vanditvā aṭṭhāsi.

    ராஜா தஸ்ஸ ஸரீரஸோப⁴ங் ஓலோகெத்வா ப³லவஸினேஹேன அமச்சே ஓலோகேஸி. தே ‘‘கிங் கரோம, தே³வா’’தி வதி³ங்ஸு. புத்தங் மே ரதனராஸிம்ஹி ட²பெத்வா தீஹி ஸங்கே²ஹி அபி⁴ஸிஞ்சித்வா கஞ்சனமாலங் ஸேதச்ச²த்தங் உஸ்ஸாபேதா²தி. மஹாஸத்தோ பிதரங் வந்தி³த்வா ‘‘ந மய்ஹங் ரஜ்ஜேனத்தோ², அஹங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி, பப்³ப³ஜ்ஜங் மே அனுஜானாதா²’’தி ஆஹ. தாத ரஜ்ஜங் படிக்கி²பித்வா கிங்காரணா பப்³ப³ஜிஸ்ஸஸீதி. ‘‘தே³வ அஹங் மாதுகுச்சி²ம்ஹி த³ஸ மாஸே கூ³த²னிரயே விய வஸித்வா மாதுகுச்சி²தோ நிக்க²ந்தோ யக்கி²னிப⁴யேன ஸோளஸ வஸ்ஸானி ப³ந்த⁴னாகா³ரே வஸந்தோ ப³ஹி ஓலோகேதும்பி ந அலபி⁴ங், உஸ்ஸத³னிரயே கி²த்தோ விய அஹோஸிங், யக்கி²னியா ஹத்த²தோ முத்தொம்ஹீதிபி அஜரோ அமரோ ந ஹோமி. மச்சு நாமேஸ ந ஸக்கா கேனசி ஜினிதுங், ப⁴வே உக்கண்டி²தொம்ஹி, யாவ மே ப்³யாதி⁴ஜராமரணானி நாக³ச்ச²ந்தி, தாவதே³வ பப்³ப³ஜித்வா த⁴ம்மங் சரிஸ்ஸாமி, அலங் மே ரஜ்ஜேன, அனுஜானாத² மங், தே³வா’’தி வத்வா பிது த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ ஆஹ –

    Rājā tassa sarīrasobhaṃ oloketvā balavasinehena amacce olokesi. Te ‘‘kiṃ karoma, devā’’ti vadiṃsu. Puttaṃ me ratanarāsimhi ṭhapetvā tīhi saṅkhehi abhisiñcitvā kañcanamālaṃ setacchattaṃ ussāpethāti. Mahāsatto pitaraṃ vanditvā ‘‘na mayhaṃ rajjenattho, ahaṃ pabbajissāmi, pabbajjaṃ me anujānāthā’’ti āha. Tāta rajjaṃ paṭikkhipitvā kiṃkāraṇā pabbajissasīti. ‘‘Deva ahaṃ mātukucchimhi dasa māse gūthaniraye viya vasitvā mātukucchito nikkhanto yakkhinibhayena soḷasa vassāni bandhanāgāre vasanto bahi oloketumpi na alabhiṃ, ussadaniraye khitto viya ahosiṃ, yakkhiniyā hatthato muttomhītipi ajaro amaro na homi. Maccu nāmesa na sakkā kenaci jinituṃ, bhave ukkaṇṭhitomhi, yāva me byādhijarāmaraṇāni nāgacchanti, tāvadeva pabbajitvā dhammaṃ carissāmi, alaṃ me rajjena, anujānātha maṃ, devā’’ti vatvā pitu dhammaṃ desento āha –

    363.

    363.

    ‘‘யமேகரத்திங் பட²மங், க³ப்³பே⁴ வஸதி மாணவோ;

    ‘‘Yamekarattiṃ paṭhamaṃ, gabbhe vasati māṇavo;

    அப்³பு⁴ட்டி²தோவ ஸோ யாதி, ஸ க³ச்ச²ங் ந நிவத்ததி.

    Abbhuṭṭhitova so yāti, sa gacchaṃ na nivattati.

    364.

    364.

    ‘‘ந யுஜ்ஜ²மானா ந ப³லேனவஸ்ஸிதா, நரா ந ஜீரந்தி ந சாபி மீயரே;

    ‘‘Na yujjhamānā na balenavassitā, narā na jīranti na cāpi mīyare;

    ஸப்³ப³ங் ஹித³ங் ஜாதிஜராயுபத்³து³தங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Sabbaṃ hidaṃ jātijarāyupaddutaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    365.

    365.

    ‘‘சதுரங்கி³னிங் ஸேனங் ஸுபி⁴ங்ஸரூபங், ஜயந்தி ரட்டா²தி⁴பதீ பஸய்ஹ;

    ‘‘Caturaṅginiṃ senaṃ subhiṃsarūpaṃ, jayanti raṭṭhādhipatī pasayha;

    ந மச்சுனோ ஜயிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno jayitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    366.

    366.

    ‘‘ஹத்தீ²ஹி அஸ்ஸேஹி ரதே²ஹி பத்திபி⁴, பரிவாரிதா முச்சரே ஏகச்செய்யா;

    ‘‘Hatthīhi assehi rathehi pattibhi, parivāritā muccare ekacceyyā;

    ந மச்சுனோ முச்சிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno muccitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    367.

    367.

    ‘‘ஹத்தீ²ஹி அஸ்ஸேஹி ரதே²ஹி பத்திபி⁴, ஸூரா பப⁴ஞ்ஜந்தி பத⁴ங்ஸயந்தி;

    ‘‘Hatthīhi assehi rathehi pattibhi, sūrā pabhañjanti padhaṃsayanti;

    ந மச்சுனோ ப⁴ஞ்ஜிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno bhañjitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    368.

    368.

    ‘‘மத்தா க³ஜா பி⁴ன்னக³ளா பபி⁴ன்னா, நக³ரானி மத்³த³ந்தி ஜனங் ஹனந்தி;

    ‘‘Mattā gajā bhinnagaḷā pabhinnā, nagarāni maddanti janaṃ hananti;

    ந மச்சுனோ மத்³தி³துமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno madditumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    369.

    369.

    ‘‘இஸ்ஸாஸினோ கதஹத்தா²பி வீரா, தூ³ரேபாதீ அக்க²ணவேதி⁴னோபி;

    ‘‘Issāsino katahatthāpi vīrā, dūrepātī akkhaṇavedhinopi;

    ந மச்சுனோ விஜ்ஜி²துமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno vijjhitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    370.

    370.

    ‘‘ஸரானி கீ²யந்தி ஸஸேலகானநா, ஸப்³ப³ங் ஹித³ங் கீ²யதி தீ³க⁴மந்தரங்;

    ‘‘Sarāni khīyanti saselakānanā, sabbaṃ hidaṃ khīyati dīghamantaraṃ;

    ஸப்³ப³ங் ஹித³ங் ப⁴ஞ்ஜரே காலபரியாயங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Sabbaṃ hidaṃ bhañjare kālapariyāyaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    371.

    371.

    ‘‘ஸப்³பே³ஸமேவஞ்ஹி நரான நாரினங், சலாசலங் பாணபு⁴னோத⁴ ஜீவிதங்;

    ‘‘Sabbesamevañhi narāna nārinaṃ, calācalaṃ pāṇabhunodha jīvitaṃ;

    படோவ து⁴த்தஸ்ஸ, து³மோவ கூலஜோ, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Paṭova dhuttassa, dumova kūlajo, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    372.

    372.

    ‘‘து³மப்ப²லானேவ பதந்தி மாணவா, த³ஹரா ச வுத்³தா⁴ ச ஸரீரபே⁴தா³;

    ‘‘Dumapphalāneva patanti māṇavā, daharā ca vuddhā ca sarīrabhedā;

    நாரியோ நரா மஜ்ஜி²மபோரிஸா ச, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Nāriyo narā majjhimaporisā ca, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    373.

    373.

    ‘‘நாயங் வயோ தாரகராஜஸன்னிபோ⁴, யத³ப்³ப⁴தீதங் க³தமேவ தா³னி தங்;

    ‘‘Nāyaṃ vayo tārakarājasannibho, yadabbhatītaṃ gatameva dāni taṃ;

    ஜிண்ணஸ்ஸ ஹீ நத்தி² ரதீ குதோ ஸுக²ங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Jiṇṇassa hī natthi ratī kuto sukhaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    374.

    374.

    ‘‘யக்கா² பிஸாசா அத²வாபி பேதா, குபிதா தே அஸ்ஸஸந்தி மனுஸ்ஸே;

    ‘‘Yakkhā pisācā athavāpi petā, kupitā te assasanti manusse;

    ந மச்சுனோ அஸ்ஸஸிதுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno assasitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    375.

    375.

    ‘‘யக்கே² பிஸாசே அத²வாபி பேதே, குபிதேபி தே நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தி;

    ‘‘Yakkhe pisāce athavāpi pete, kupitepi te nijjhapanaṃ karonti;

    ந மச்சுனோ நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno nijjhapanaṃ karonti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    376.

    376.

    ‘‘அபராத⁴கே தூ³ஸகே ஹேட²கே ச, ராஜானோ த³ண்டெ³ந்தி விதி³த்வான தோ³ஸங்;

    ‘‘Aparādhake dūsake heṭhake ca, rājāno daṇḍenti viditvāna dosaṃ;

    ந மச்சுனோ த³ண்ட³யிதுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno daṇḍayitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    377.

    377.

    ‘‘அபராத⁴கா தூ³ஸகா ஹேட²கா ச, லப⁴ந்தி தே ராஜினோ நிஜ்ஜ²பேதுங்;

    ‘‘Aparādhakā dūsakā heṭhakā ca, labhanti te rājino nijjhapetuṃ;

    ந மச்சுனோ நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno nijjhapanaṃ karonti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    378.

    378.

    ‘‘ந க²த்தியோதி ந ச ப்³ராஹ்மணோதி, ந அட்³ட⁴கா ப³லவா தேஜவாபி;

    ‘‘Na khattiyoti na ca brāhmaṇoti, na aḍḍhakā balavā tejavāpi;

    ந மச்சுராஜஸ்ஸ அபெக்க²மத்தி², தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccurājassa apekkhamatthi, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    379.

    379.

    ‘‘ஸீஹா ச ப்³யக்³கா⁴ ச அதோ²பி தீ³பியோ, பஸய்ஹ கா²த³ந்தி விப்ப²ந்த³மானங்;

    ‘‘Sīhā ca byagghā ca athopi dīpiyo, pasayha khādanti vipphandamānaṃ;

    ந மச்சுனோ கா²தி³துமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno khāditumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    380.

    380.

    ‘‘மாயாகாரா ரங்க³மஜ்ஜே² கரொந்தா, மோஹெந்தி சக்கூ²னி ஜனஸ்ஸ தாவதே³;

    ‘‘Māyākārā raṅgamajjhe karontā, mohenti cakkhūni janassa tāvade;

    ந மச்சுனோ மோஹயிதுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno mohayitussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    381.

    381.

    ‘‘ஆஸீவிஸா குபிதா உக்³க³தேஜா, ட³ங்ஸந்தி மாரெந்திபி தே மனுஸ்ஸே;

    ‘‘Āsīvisā kupitā uggatejā, ḍaṃsanti mārentipi te manusse;

    ந மச்சுனோ ட³ங்ஸிதுமுஸ்ஸஹந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno ḍaṃsitumussahanti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    382.

    382.

    ‘‘ஆஸீவிஸா குபிதா யங் ட³ங்ஸந்தி, திகிச்ச²கா தேஸ விஸங் ஹனந்தி;

    ‘‘Āsīvisā kupitā yaṃ ḍaṃsanti, tikicchakā tesa visaṃ hananti;

    ந மச்சுனோ த³ட்ட²விஸங் ஹனந்தி, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccuno daṭṭhavisaṃ hananti, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    383.

    383.

    ‘‘த⁴ம்மந்தரீ வெத்தரணீ ச போ⁴ஜோ, விஸானி ஹந்த்வான பு⁴ஜங்க³மானங்;

    ‘‘Dhammantarī vettaraṇī ca bhojo, visāni hantvāna bhujaṅgamānaṃ;

    ஸுய்யந்தி தே காலகதா ததே²வ, தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Suyyanti te kālakatā tatheva, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    384.

    384.

    ‘‘விஜ்ஜாத⁴ரா கோ⁴ரமதீ⁴யமானா, அத³ஸ்ஸனங் ஓஸதே⁴ஹி வஜந்தி;

    ‘‘Vijjādharā ghoramadhīyamānā, adassanaṃ osadhehi vajanti;

    ந மச்சுராஜஸ்ஸ வஜந்தத³ஸ்ஸனங், தங் மே மதீ ஹோதி சராமி த⁴ம்மங்.

    Na maccurājassa vajantadassanaṃ, taṃ me matī hoti carāmi dhammaṃ.

    385.

    385.

    ‘‘த⁴ம்மோ ஹவே ரக்க²தி த⁴ம்மசாரிங், த⁴ம்மோ ஸுசிண்ணோ ஸுக²மாவஹாதி;

    ‘‘Dhammo have rakkhati dhammacāriṃ, dhammo suciṇṇo sukhamāvahāti;

    ஏஸானிஸங்ஸோ த⁴ம்மே ஸுசிண்ணே, ந து³க்³க³திங் க³ச்ச²தி த⁴ம்மசாரீ.

    Esānisaṃso dhamme suciṇṇe, na duggatiṃ gacchati dhammacārī.

    386.

    386.

    ‘‘ந ஹி த⁴ம்மோ அத⁴ம்மோ ச, உபோ⁴ ஸமவிபாகினோ;

    ‘‘Na hi dhammo adhammo ca, ubho samavipākino;

    அத⁴ம்மோ நிரயங் நேதி, த⁴ம்மோ பாபேதி ஸுக்³க³தி’’ந்தி.

    Adhammo nirayaṃ neti, dhammo pāpeti suggati’’nti.

    தத்த² யமேகரத்திந்தி யேபு⁴ய்யேன ஸத்தா மாதுகுச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹந்தா ரத்தியங்யேவ க³ண்ஹந்தி, தஸ்மா ஏவமாஹ. அயங் பனெத்த² அத்தோ² – யங் ஏகரத்திங் வா தி³வா வா பட²மமேவ படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹித்வா மாதுகுச்சி²ஸங்கா²தே க³ப்³பே⁴ வஸதி. மாணவோதி ஸத்தோ கலலபா⁴வேன பதிட்டா²தி. அப்³பு⁴ட்டி²தோவ ஸோ யாதீதி ஸோ மாணவோ யதா² நாம வலாஹகஸங்கா²தோ அப்³போ⁴ உட்டி²தோ நிப்³ப³த்தோ வாயுவேகா³ஹதோ படிக³ச்ச²தி, ததே²வ –

    Tattha yamekarattinti yebhuyyena sattā mātukucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhantā rattiyaṃyeva gaṇhanti, tasmā evamāha. Ayaṃ panettha attho – yaṃ ekarattiṃ vā divā vā paṭhamameva paṭisandhiṃ gaṇhitvā mātukucchisaṅkhāte gabbhe vasati. Māṇavoti satto kalalabhāvena patiṭṭhāti. Abbhuṭṭhitova so yātīti so māṇavo yathā nāma valāhakasaṅkhāto abbho uṭṭhito nibbatto vāyuvegāhato paṭigacchati, tatheva –

    ‘‘பட²மங் கலலங் ஹோதி, கலலா ஹோதி அப்³பு³த³ங்;

    ‘‘Paṭhamaṃ kalalaṃ hoti, kalalā hoti abbudaṃ;

    அப்³பு³தா³ ஜாயதே பேஸி, பேஸி நிப்³ப³த்ததீ க⁴னோ;

    Abbudā jāyate pesi, pesi nibbattatī ghano;

    க⁴னா பஸாகா² ஜாயந்தி, கேஸா லோமா நகா²பி ச.

    Ghanā pasākhā jāyanti, kesā lomā nakhāpi ca.

    ‘‘யஞ்சஸ்ஸ பு⁴ஞ்ஜதீ மாதா, அன்னங் பானஞ்ச போ⁴ஜனங்;

    ‘‘Yañcassa bhuñjatī mātā, annaṃ pānañca bhojanaṃ;

    தேன ஸோ தத்த² யாபேதி, மாதுகுச்சி²க³தோ நரோதி. (ஸங்॰ நி॰ 1.235);

    Tena so tattha yāpeti, mātukucchigato naroti. (saṃ. ni. 1.235);

    இமங் மாதுகுச்சி²யங் கலலாதி³பா⁴வங், மாதுகுச்சி²தோ ச நிக்க²ந்தோ மந்த³த³ஸகாதி³பா⁴வங் ஆபஜ்ஜமானோ ஸததங் ஸமிதங் க³ச்ச²தி. ஸ க³ச்ச²ங் ந நிவத்ததீதி ஸசாயங் ஏவங் க³ச்ச²ந்தோ புன அப்³பு³த³தோ கலலபா⁴வங், பேஸிஆதி³தோ வா அப்³பு³தா³தி³பா⁴வங், கி²ட்³டா³த³ஸகதோ மந்த³த³ஸகபா⁴வங், வண்ணத³ஸகாதி³தோ வா கி²ட்³டா³த³ஸகாதி³பா⁴வங் பாபுணிதுங் ந நிவத்ததி. யதா² பன ஸோ வலாஹகோ வாதவேகே³ன ஸங்சுண்ணியமானோ ‘‘அஹங் அஸுகட்டா²னே நாம உட்டி²தோ புன நிவத்தித்வா தத்தே²வ க³ந்த்வா பகதிபா⁴வேன ட²ஸ்ஸாமீ’’தி ந லப⁴தி, யங் தி³ஸங் க³தங், தங் க³தமேவ, யங் அந்தரஹிதங், தங் அந்தரஹிதமேவ ஹோதி, ததா² ஸோபி கலலாதி³பா⁴வேன க³ச்ச²மானோ க³ச்ச²தேவ, தஸ்மிங் தஸ்மிங் கொட்டா²ஸே ஸங்கா²ரா புரிமானங் புரிமானங் பச்சயா ஹுத்வா பச்ச²தோ அனிவத்தித்வா தத்த² தத்தே²வ பி⁴ஜ்ஜந்தி, ஜராகாலே ஸங்கா²ரா ‘‘அம்ஹேஹி ஏஸ புப்³பே³ யுவா தா²மஸம்பன்னோ கதோ, புன நங் நிவத்தித்வா தத்தே²வ கரிஸ்ஸாமா’’தி ந லப⁴ந்தி, தத்த² தத்தே²வ அந்தரதா⁴யந்தீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Imaṃ mātukucchiyaṃ kalalādibhāvaṃ, mātukucchito ca nikkhanto mandadasakādibhāvaṃ āpajjamāno satataṃ samitaṃ gacchati. Sa gacchaṃ na nivattatīti sacāyaṃ evaṃ gacchanto puna abbudato kalalabhāvaṃ, pesiādito vā abbudādibhāvaṃ, khiḍḍādasakato mandadasakabhāvaṃ, vaṇṇadasakādito vā khiḍḍādasakādibhāvaṃ pāpuṇituṃ na nivattati. Yathā pana so valāhako vātavegena saṃcuṇṇiyamāno ‘‘ahaṃ asukaṭṭhāne nāma uṭṭhito puna nivattitvā tattheva gantvā pakatibhāvena ṭhassāmī’’ti na labhati, yaṃ disaṃ gataṃ, taṃ gatameva, yaṃ antarahitaṃ, taṃ antarahitameva hoti, tathā sopi kalalādibhāvena gacchamāno gacchateva, tasmiṃ tasmiṃ koṭṭhāse saṅkhārā purimānaṃ purimānaṃ paccayā hutvā pacchato anivattitvā tattha tattheva bhijjanti, jarākāle saṅkhārā ‘‘amhehi esa pubbe yuvā thāmasampanno kato, puna naṃ nivattitvā tattheva karissāmā’’ti na labhanti, tattha tattheva antaradhāyantīti dasseti.

    யுஜ்ஜ²மானாதி உப⁴தோ ப்³யூள்ஹே ஸங்கா³மே யுஜ்ஜ²ந்தா. ந ப³லேனவஸ்ஸிதாதி ந காயப³லேன வா யோத⁴ப³லேன வா உபக³தா ஸமன்னாக³தா. ந ஜீரந்தீதி புரிம-ந-காரங் ஆஹரித்வா ஏவரூபாபி நரா ந ஜீரந்தி ந சாபி ந மீயரேதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. ஸப்³ப³ங் ஹித³ந்தி மஹாராஜ, ஸப்³ப³மேவ இத³ங் பாணமண்ட³லங் மஹாயந்தேன பீளியமானா உச்சு²க⁴டிகா விய ஜாதியா ச ஜராய ச உபத்³து³தங் நிச்சங் பீளிதங். தங் மே மதீ ஹோதீதி தேன காரணேன மம ‘‘பப்³ப³ஜித்வா த⁴ம்மங் சராமீ’’தி மதி ஹோதி சித்தங் உப்பஜ்ஜதி.

    Nayujjhamānāti ubhato byūḷhe saṅgāme yujjhantā. Na balenavassitāti na kāyabalena vā yodhabalena vā upagatā samannāgatā. Na jīrantīti purima-na-kāraṃ āharitvā evarūpāpi narā na jīranti na cāpi na mīyareti attho veditabbo. Sabbaṃ hidanti mahārāja, sabbameva idaṃ pāṇamaṇḍalaṃ mahāyantena pīḷiyamānā ucchughaṭikā viya jātiyā ca jarāya ca upaddutaṃ niccaṃ pīḷitaṃ. Taṃ me matī hotīti tena kāraṇena mama ‘‘pabbajitvā dhammaṃ carāmī’’ti mati hoti cittaṃ uppajjati.

    சதுரங்கி³னிந்தி ஹத்தி²ஆதீ³ஹி சதுரங்கே³ஹி ஸமன்னாக³தங். ஸேனங் ஸுபி⁴ங்ஸரூபந்தி ஸுட்டு² பி⁴ங்ஸனகஜாதிகங் ஸேனங். ஜயந்தீதி கதா³சி ஏகச்சே ராஜானோ அத்தனோ ஸேனாய ஜயந்தி. ந மச்சுனோதி தேபி ராஜானோ மஹாஸேனஸ்ஸ மச்சுனோ ஸேனங் ஜயிதுங் ந உஸ்ஸஹந்தி, ந ப்³யாதி⁴ஜராமரணானி மத்³தி³துங் ஸக்கொந்தி. முச்சரே ஏகச்செய்யாதி ஏதேஹி ஹத்தி²ஆதீ³ஹி பரிவாரிதா ஏகச்சே பச்சாமித்தானங் ஹத்த²தோ முச்சந்தி, மச்சுனோ பன ஸந்திகா முச்சிதுங் ந ஸக்கொந்தி. பப⁴ஞ்ஜந்தீதி ஏதேஹி ஹத்தி²ஆதீ³ஹி பச்சத்தி²கராஜூனங் நக³ரானி பப⁴ஞ்ஜந்தி. பத⁴ங்ஸயந்தீதி மஹாஜனங் த⁴ங்ஸெந்தா பத⁴ங்ஸெந்தா ஜீவிதக்க²யங் பாபெந்தி. ந மச்சுனோதி தேபி மரணகாலே பத்தே மச்சுனோ ப⁴ஞ்ஜிதுங் ந ஸக்கொந்தி.

    Caturaṅgininti hatthiādīhi caturaṅgehi samannāgataṃ. Senaṃ subhiṃsarūpanti suṭṭhu bhiṃsanakajātikaṃ senaṃ. Jayantīti kadāci ekacce rājāno attano senāya jayanti. Na maccunoti tepi rājāno mahāsenassa maccuno senaṃ jayituṃ na ussahanti, na byādhijarāmaraṇāni maddituṃ sakkonti. Muccare ekacceyyāti etehi hatthiādīhi parivāritā ekacce paccāmittānaṃ hatthato muccanti, maccuno pana santikā muccituṃ na sakkonti. Pabhañjantīti etehi hatthiādīhi paccatthikarājūnaṃ nagarāni pabhañjanti. Padhaṃsayantīti mahājanaṃ dhaṃsentā padhaṃsentā jīvitakkhayaṃ pāpenti. Na maccunoti tepi maraṇakāle patte maccuno bhañjituṃ na sakkonti.

    பி⁴ன்னக³ளா பபி⁴ன்னாதி தீஸு டா²னேஸு பபி⁴ன்னா ஹுத்வா மத³ங் க³ளந்தா, பக்³க⁴ரிதமதா³தி அத்தோ². ந மச்சுனோதி தேபி மஹாமச்சுங் மத்³தி³துங் ந ஸக்கொந்தி. இஸ்ஸாஸினோதி இஸ்ஸாஸா த⁴னுக்³க³ஹா. கதஹத்தா²தி ஸுஸிக்கி²தா. தூ³ரேபாதீதி ஸரங் தூ³ரே பாதேதுங் ஸமத்தா². அக்க²ணவேதி⁴னோதி அவிரத்³த⁴வேதி⁴னோ, விஜ்ஜுஆலோகேன விஜ்ஜ²னஸமத்தா² வா. ஸரானீதி அனோதத்தாதீ³னி மஹாஸரானி கீ²யந்தியேவ. ஸஸேலகானநாதி ஸபப்³ப³தவனஸண்டா³ மஹாபத²வீபி கீ²யதி. ஸப்³ப³ங் ஹித³ந்தி ஸப்³ப³மித³ங் ஸங்கா²ரக³தங் தீ³க⁴மந்தரங் ட²த்வா கீ²யதேவ. கப்புட்டா²னக்³கி³ங் பத்வா மஹாஸினேருபி அக்³கி³முகே² மது⁴ஸித்த²கங் விய விலீயதேவ, அணுமத்தோபி ஸங்கா²ரோ டா²துங் ந ஸக்கோதி. காலபரியாயந்தி காலபரியாயங் நஸ்ஸனகாலவாரங் பத்வா ஸப்³ப³ங் ப⁴ஞ்ஜரே, ஸப்³ப³ங் ஸங்கா²ரக³தங் பி⁴ஜ்ஜதேவ. தஸ்ஸ பகாஸனத்த²ங் ஸத்தஸூரியஸுத்தங் (அ॰ நி॰ 7.66) ஆஹரிதப்³ப³ங்.

    Bhinnagaḷā pabhinnāti tīsu ṭhānesu pabhinnā hutvā madaṃ gaḷantā, paggharitamadāti attho. Na maccunoti tepi mahāmaccuṃ maddituṃ na sakkonti. Issāsinoti issāsā dhanuggahā. Katahatthāti susikkhitā. Dūrepātīti saraṃ dūre pātetuṃ samatthā. Akkhaṇavedhinoti aviraddhavedhino, vijjuālokena vijjhanasamatthā vā. Sarānīti anotattādīni mahāsarāni khīyantiyeva. Saselakānanāti sapabbatavanasaṇḍā mahāpathavīpi khīyati. Sabbaṃ hidanti sabbamidaṃ saṅkhāragataṃ dīghamantaraṃ ṭhatvā khīyateva. Kappuṭṭhānaggiṃ patvā mahāsinerupi aggimukhe madhusitthakaṃ viya vilīyateva, aṇumattopi saṅkhāro ṭhātuṃ na sakkoti. Kālapariyāyanti kālapariyāyaṃ nassanakālavāraṃ patvā sabbaṃ bhañjare, sabbaṃ saṅkhāragataṃ bhijjateva. Tassa pakāsanatthaṃ sattasūriyasuttaṃ (a. ni. 7.66) āharitabbaṃ.

    சலாசலந்தி சஞ்சலங் ஸகபா⁴வேன டா²துங் அஸமத்த²ங் நானாபா⁴வவினாபா⁴வஸபா⁴வமேவ. பாணபு⁴னோத⁴ ஜீவிதந்தி இத⁴ லோகே இமேஸங் பாணபூ⁴தானங் ஜீவிதங் . படோவ து⁴த்தஸ்ஸ, து³மோவ கூலஜோதி ஸுரது⁴த்தோ ஹி ஸுரங் தி³ஸ்வாவ உத³ரே ப³த்³த⁴ங் ஸாடகங் த³த்வா பிவதேவ, நதீ³கூலே ஜாதது³மோவ கூலே லுஜ்ஜமானே லுஜ்ஜதி, யதா² ஏஸ படோ ச து³மோ ச சஞ்சலோ, ஏவங் ஸத்தானங் ஜீவிதங், தே³வாதி. து³மப்ப²லானேவாதி யதா² பக்கானி ப²லானி வாதாஹதானி து³மக்³க³தோ பூ⁴மியங் பதந்தி, ததே²விமே மாணவா ஜராவாதாஹதா ஜீவிதா க³ளித்வா மரணபத²வியங் பதந்தி. த³ஹராதி அந்தமஸோ கலலபா⁴வே டி²தாபி. மஜ்ஜி²மபோரிஸாதி நாரீனரானங் மஜ்ஜே² டி²தா உப⁴தொப்³யஞ்ஜனகனபுங்ஸகா.

    Calācalanti cañcalaṃ sakabhāvena ṭhātuṃ asamatthaṃ nānābhāvavinābhāvasabhāvameva. Pāṇabhunodhajīvitanti idha loke imesaṃ pāṇabhūtānaṃ jīvitaṃ . Paṭova dhuttassa, dumova kūlajoti suradhutto hi suraṃ disvāva udare baddhaṃ sāṭakaṃ datvā pivateva, nadīkūle jātadumova kūle lujjamāne lujjati, yathā esa paṭo ca dumo ca cañcalo, evaṃ sattānaṃ jīvitaṃ, devāti. Dumapphalānevāti yathā pakkāni phalāni vātāhatāni dumaggato bhūmiyaṃ patanti, tathevime māṇavā jarāvātāhatā jīvitā gaḷitvā maraṇapathaviyaṃ patanti. Daharāti antamaso kalalabhāve ṭhitāpi. Majjhimaporisāti nārīnarānaṃ majjhe ṭhitā ubhatobyañjanakanapuṃsakā.

    தாரகராஜஸன்னிபோ⁴தி யதா² தாரகராஜா காளபக்கே² கீ²ணோ, புன ஜுண்ஹபக்கே² பூரதி, ந ஏவங் ஸத்தானங் வயோ. ஸத்தானஞ்ஹி யங் அப்³ப⁴தீதங், க³தமேவ தா³னி தங், ந தஸ்ஸ புனாக³மனங் அத்தி². குதோ ஸுக²ந்தி ஜராஜிண்ணஸ்ஸ காமகு³ணேஸு ரதிபி நத்தி², தே படிச்ச உப்பஜ்ஜனகஸுக²ங் குதோயேவ. யக்கா²தி மஹித்³தி⁴கா யக்கா². பிஸாசாதி பங்ஸுபிஸாசகா. பேதாதி பெத்திவிஸயிகா. அஸ்ஸஸந்தீதி அஸ்ஸாஸவாதேன உபஹனந்தி, ஆவிஸந்தீதி வா அத்தோ². ந மச்சுனோதி மச்சுங் பன தேபி அஸ்ஸாஸேன உபஹனிதுங் வா ஆவிஸிதுங் வா ந ஸக்கொந்தி. நிஜ்ஜ²பனங் கரொந்தீதி ப³லிகம்மவஸேன க²மாபெந்தி பஸாதெ³ந்தி. அபராத⁴கேதி ராஜாபராத⁴காரகே. தூ³ஸகேதி ரஜ்ஜதூ³ஸகே. ஹேட²கேதி ஸந்தி⁴ச்சே²தா³தீ³ஹி லோகவிஹேட²கே. ராஜானோதி ராஜானோ. விதி³த்வான தோ³ஸந்தி தோ³ஸங் ஜானித்வா யதா²னுரூபேன த³ண்டே³ன த³ண்டெ³ந்தீதி அத்தோ². ந மச்சுனோதி தேபி மச்சுங் த³ண்ட³யிதுங் ந ஸக்கொந்தி.

    Tārakarājasannibhoti yathā tārakarājā kāḷapakkhe khīṇo, puna juṇhapakkhe pūrati, na evaṃ sattānaṃ vayo. Sattānañhi yaṃ abbhatītaṃ, gatameva dāni taṃ, na tassa punāgamanaṃ atthi. Kuto sukhanti jarājiṇṇassa kāmaguṇesu ratipi natthi, te paṭicca uppajjanakasukhaṃ kutoyeva. Yakkhāti mahiddhikā yakkhā. Pisācāti paṃsupisācakā. Petāti pettivisayikā. Assasantīti assāsavātena upahananti, āvisantīti vā attho. Na maccunoti maccuṃ pana tepi assāsena upahanituṃ vā āvisituṃ vā na sakkonti. Nijjhapanaṃ karontīti balikammavasena khamāpenti pasādenti. Aparādhaketi rājāparādhakārake. Dūsaketi rajjadūsake. Heṭhaketi sandhicchedādīhi lokaviheṭhake. Rājānoti rājāno. Viditvāna dosanti dosaṃ jānitvā yathānurūpena daṇḍena daṇḍentīti attho. Na maccunoti tepi maccuṃ daṇḍayituṃ na sakkonti.

    நிஜ்ஜ²பேதுந்தி ஸக்கீ²ஹி அத்தனோ நிரபராத⁴பா⁴வங் பகாஸெத்வா பஸாதே³துங். ந அட்³ட⁴கா ப³லவா தேஜவாபீதி ‘‘இமே அட்³டா⁴, அயங் காயப³லஞாணப³லாதீ³ஹி ப³லவா, அயங் தேஜவா’’தி ஏவம்பி ந பச்சுராஜஸ்ஸ அபெக்க²ங் அத்தி², ஏகஸ்மிம்பி ஸத்தே அபெக்க²ங் பேமங் ஸினேஹோ நத்தி², ஸப்³ப³மேவ அபி⁴மத்³த³தீதி த³ஸ்ஸேதி. பஸய்ஹாதி ப³லக்காரேன அபி⁴ப⁴வித்வா. ந மச்சுனோதி தேபி மச்சுங் கா²தி³துங் ந ஸக்கொந்தி. கரொந்தாதி மாயங் கரொந்தா. மோஹெந்தீதி அபூ⁴தங் பூ⁴தங் கத்வா த³ஸ்ஸெந்தா மோஹெந்தி. உக்³க³தேஜாதி உக்³க³தேன விஸதேஜேன ஸமன்னாக³தா. திகிச்ச²காதி விஸவேஜ்ஜா. த⁴ம்மந்தரீ வெத்தரணீ ச போ⁴ஜோதி ஏதே ஏவங்னாமகா வேஜ்ஜா. கோ⁴ரமதீ⁴யமானாதி கோ⁴ரங் நாம விஜ்ஜங் அதீ⁴யந்தா. ஓஸதே⁴ஹீதி கோ⁴ரங் வா க³ந்தா⁴ரிங் வா விஜ்ஜங் ஸாவெத்வா ஓஸத⁴ங் ஆதா³ய தேஹி ஓஸதே⁴ஹி பச்சத்தி²கானங் அத³ஸ்ஸனங் வஜந்தி.

    Nijjhapetunti sakkhīhi attano niraparādhabhāvaṃ pakāsetvā pasādetuṃ. Na aḍḍhakā balavā tejavāpīti ‘‘ime aḍḍhā, ayaṃ kāyabalañāṇabalādīhi balavā, ayaṃ tejavā’’ti evampi na paccurājassa apekkhaṃ atthi, ekasmimpi satte apekkhaṃ pemaṃ sineho natthi, sabbameva abhimaddatīti dasseti. Pasayhāti balakkārena abhibhavitvā. Na maccunoti tepi maccuṃ khādituṃ na sakkonti. Karontāti māyaṃ karontā. Mohentīti abhūtaṃ bhūtaṃ katvā dassentā mohenti. Uggatejāti uggatena visatejena samannāgatā. Tikicchakāti visavejjā. Dhammantarī vettaraṇī ca bhojoti ete evaṃnāmakā vejjā. Ghoramadhīyamānāti ghoraṃ nāma vijjaṃ adhīyantā. Osadhehīti ghoraṃ vā gandhāriṃ vā vijjaṃ sāvetvā osadhaṃ ādāya tehi osadhehi paccatthikānaṃ adassanaṃ vajanti.

    த⁴ம்மோதி ஸுசரிதத⁴ம்மோ. ரக்க²தீதி யேன ரக்கி²தோ, தங் படிரக்க²தி. ஸுக²ந்தி ச²ஸு காமஸக்³கே³ஸு ஸுக²ங் ஆவஹதி. பாபேதீதி படிஸந்தி⁴வஸேன உபனேதி.

    Dhammoti sucaritadhammo. Rakkhatīti yena rakkhito, taṃ paṭirakkhati. Sukhanti chasu kāmasaggesu sukhaṃ āvahati. Pāpetīti paṭisandhivasena upaneti.

    ஏவங் மஹாஸத்தோ சதுவீஸதியா கா³தா²ஹி பிது த⁴ம்மங் தே³ஸெத்வா ‘‘மஹாராஜ, தும்ஹாகங் ரஜ்ஜங் தும்ஹாகமேவ ஹோது, ந மய்ஹங் இமினா அத்தோ², தும்ஹேஹி பன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தமேவ மங் ப்³யாதி⁴ஜராமரணானி உபக³ச்ச²ந்தி, திட்ட²த², தும்ஹே’’தி வத்வா அயதா³மங் சி²ந்தி³த்வா மத்தஹத்தீ² விய கஞ்சனபஞ்ஜரங் சி²ந்தி³த்வா ஸீஹபோதகோ விய காமே பஹாய மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா நிக்க²மி. அத²ஸ்ஸ பிதா ‘‘மமபி ரஜ்ஜேனத்தோ² நத்தீ²’’தி ரஜ்ஜங் பஹாய தேன ஸத்³தி⁴ஞ்ஞேவ நிக்க²மி, தஸ்மிங் நிக்க²ந்தே தே³வீபி அமச்சாபி ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகாத³யோபீதி ஸகலனக³ரவாஸினோ கே³ஹானி ச²ட்³டெ³த்வா நிக்க²மிங்ஸு. ஸமாக³மோ மஹா அஹோஸி, பரிஸா த்³வாத³ஸயோஜனிகா ஜாதா. தங் ஆதா³ய மஹாஸத்தோ ஹிமவந்தங் பாவிஸி. ஸக்கோ தஸ்ஸ நிக்க²ந்தபா⁴வங் ஞத்வா விஸ்ஸகம்மங் பேஸெத்வா த்³வாத³ஸயோஜனாயாமங் ஸத்தயோஜனவித்தா²ரங் அஸ்ஸமபத³ங் காரேஸி. ஸப்³பே³ பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே படியாதா³பேஸி. இதோ பரங் மஹாஸத்தஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜா ச ஓவாத³தா³னஞ்ச ப்³ரஹ்மலோகபராயணதா ச பரிஸாய அனபாயக³மனீயதா ச ஸப்³பா³ ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³பா³.

    Evaṃ mahāsatto catuvīsatiyā gāthāhi pitu dhammaṃ desetvā ‘‘mahārāja, tumhākaṃ rajjaṃ tumhākameva hotu, na mayhaṃ iminā attho, tumhehi pana saddhiṃ kathentameva maṃ byādhijarāmaraṇāni upagacchanti, tiṭṭhatha, tumhe’’ti vatvā ayadāmaṃ chinditvā mattahatthī viya kañcanapañjaraṃ chinditvā sīhapotako viya kāme pahāya mātāpitaro vanditvā nikkhami. Athassa pitā ‘‘mamapi rajjenattho natthī’’ti rajjaṃ pahāya tena saddhiññeva nikkhami, tasmiṃ nikkhante devīpi amaccāpi brāhmaṇagahapatikādayopīti sakalanagaravāsino gehāni chaḍḍetvā nikkhamiṃsu. Samāgamo mahā ahosi, parisā dvādasayojanikā jātā. Taṃ ādāya mahāsatto himavantaṃ pāvisi. Sakko tassa nikkhantabhāvaṃ ñatvā vissakammaṃ pesetvā dvādasayojanāyāmaṃ sattayojanavitthāraṃ assamapadaṃ kāresi. Sabbe pabbajitaparikkhāre paṭiyādāpesi. Ito paraṃ mahāsattassa pabbajjā ca ovādadānañca brahmalokaparāyaṇatā ca parisāya anapāyagamanīyatā ca sabbā heṭṭhā vuttanayeneva veditabbā.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, புப்³பே³பி ததா²க³தோ மஹாபி⁴னிக்க²மனங் நிக்க²ந்தோயேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி அஹேஸுங், ஸேஸபரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, அயோக⁴ரபண்டி³தோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepi tathāgato mahābhinikkhamanaṃ nikkhantoyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā mātāpitaro mahārājakulāni ahesuṃ, sesaparisā buddhaparisā, ayogharapaṇḍito pana ahameva ahosi’’nti.

    அயோக⁴ரஜாதகவண்ணனா சுத்³த³ஸமா.

    Ayogharajātakavaṇṇanā cuddasamā.

    ஜாதகுத்³தா³னங் –

    Jātakuddānaṃ –

    மாதங்கோ³ சித்தஸம்பூ⁴தோ, ஸிவி ஸிரீ ச ரோஹணங்;

    Mātaṅgo cittasambhūto, sivi sirī ca rohaṇaṃ;

    ஹங்ஸோ ஸத்திகு³ம்போ³ ப⁴ல்லா, ஸோமனஸ்ஸங் சம்பெய்யகங்.

    Haṃso sattigumbo bhallā, somanassaṃ campeyyakaṃ.

    பலோப⁴ங் பஞ்சபண்டி³தங், ஹத்தி²பாலங் அயோக⁴ரங்;

    Palobhaṃ pañcapaṇḍitaṃ, hatthipālaṃ ayogharaṃ;

    வீஸதியம்ஹி ஜாதகா, சதுத்³த³ஸேவ ஸங்கி³தா.
