Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
5. அயோனிஸோஸுத்தவண்ணனா
5. Ayonisosuttavaṇṇanā
5. பஞ்சமே அயோனிஸோ பஞ்ஹங் கத்தா ஹோதீதி ‘‘கதி நு கோ², உதா³யி, அனுஸ்ஸதிட்டா²னானீ’’தி வுத்தே ‘‘புப்³பே³னிவாஸோ அனுஸ்ஸதிட்டா²னங் ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி சிந்தெத்வா லாளுதா³யித்தே²ரோ விய அனுபாயசிந்தாய அபஞ்ஹமேவ பஞ்ஹந்தி கத்தா ஹோதி. அயோனிஸோ பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேதா ஹோதீதி ஏவங் சிந்திதங் பன பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோபி ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² அனேகவிஹிதங் புப்³பே³னிவாஸங் அனுஸ்ஸரதி. ஸெய்யதி²த³ங், ஏகம்பி ஜாதி’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸோயேவ தே²ரோ விய அயோனிஸோ விஸ்ஸஜ்ஜேதா ஹோதி, அபஞ்ஹமேவ பஞ்ஹந்தி கதே²தி. பரிமண்ட³லேஹி பத³ப்³யஞ்ஜனேஹீதி எத்த² பத³மேவ அத்த²ஸ்ஸ ப்³யஞ்ஜனதோ பத³ப்³யஞ்ஜனங். தங் அக்க²ரபாரிபூரிங் கத்வா த³ஸவித⁴ங் ப்³யஞ்ஜனபு³த்³தி⁴ங் அபரிஹாபெத்வா வுத்தங் பரிமண்ட³லங் நாம ஹோதி, ஏவரூபேஹி பத³ப்³யஞ்ஜனேஹீதி அத்தோ². ஸிலிட்டே²ஹீதி பத³ஸிலிட்ட²தாய ஸிலிட்டே²ஹி. உபக³தேஹீதி அத்த²ஞ்ச காரணஞ்ச உபக³தேஹி. நாப்³ப⁴னுமோதி³தாதி ஏவங் யோனிஸோ ஸப்³ப³ங் காரணஸம்பன்னங் கத்வாபி விஸ்ஸஜ்ஜிதங் பரஸ்ஸ பஞ்ஹங் நாபி⁴னுமோத³தி நாபி⁴னந்த³தி ஸாரிபுத்தத்தே²ரஸ்ஸ பஞ்ஹங் லாளுதா³யித்தே²ரோ விய. யதா²ஹ –
5. Pañcame ayoniso pañhaṃ kattā hotīti ‘‘kati nu kho, udāyi, anussatiṭṭhānānī’’ti vutte ‘‘pubbenivāso anussatiṭṭhānaṃ bhavissatī’’ti cintetvā lāḷudāyitthero viya anupāyacintāya apañhameva pañhanti kattā hoti. Ayoniso pañhaṃ vissajjetā hotīti evaṃ cintitaṃ pana pañhaṃ vissajjentopi ‘‘idha, bhante, bhikkhu anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarati. Seyyathidaṃ, ekampi jāti’’ntiādinā nayena soyeva thero viya ayoniso vissajjetā hoti, apañhameva pañhanti katheti. Parimaṇḍalehi padabyañjanehīti ettha padameva atthassa byañjanato padabyañjanaṃ. Taṃ akkharapāripūriṃ katvā dasavidhaṃ byañjanabuddhiṃ aparihāpetvā vuttaṃ parimaṇḍalaṃ nāma hoti, evarūpehi padabyañjanehīti attho. Siliṭṭhehīti padasiliṭṭhatāya siliṭṭhehi. Upagatehīti atthañca kāraṇañca upagatehi. Nābbhanumoditāti evaṃ yoniso sabbaṃ kāraṇasampannaṃ katvāpi vissajjitaṃ parassa pañhaṃ nābhinumodati nābhinandati sāriputtattherassa pañhaṃ lāḷudāyitthero viya. Yathāha –
‘‘அட்டா²னங் கோ² ஏதங், ஆவுஸோ ஸாரிபுத்த, அனவகாஸோ, யங் ஸோ அதிக்கம்மேவ கப³ளீகாராஹாரப⁴க்கா²னங் தே³வானங் ஸஹப்³யதங் அஞ்ஞதரங் மனோமயங் காயங் உபபன்னோ ஸஞ்ஞாவேத³யிதனிரோத⁴ங் ஸமாபஜ்ஜெய்யாபி வுட்ட²ஹெய்யாபி, நத்தே²தங் டா²ன’’ந்தி (அ॰ நி॰ 5.166).
‘‘Aṭṭhānaṃ kho etaṃ, āvuso sāriputta, anavakāso, yaṃ so atikkammeva kabaḷīkārāhārabhakkhānaṃ devānaṃ sahabyataṃ aññataraṃ manomayaṃ kāyaṃ upapanno saññāvedayitanirodhaṃ samāpajjeyyāpi vuṭṭhaheyyāpi, natthetaṃ ṭhāna’’nti (a. ni. 5.166).
யோனிஸோ பஞ்ஹங் கத்தாதிஆதீ³ஸு ஆனந்த³த்தே²ரோ விய யோனிஸோவ பஞ்ஹங் சிந்தெத்வா யோனிஸோ விஸ்ஸஜ்ஜிதா ஹோதி. தே²ரோ ஹி ‘‘கதி நு கோ², ஆனந்த³, அனுஸ்ஸதிட்டா²னானீ’’தி புச்சி²தோ ‘‘அயங் பஞ்ஹோ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி யோனிஸோ சிந்தெத்வா யோனிஸோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ ஆஹ – ‘‘இத⁴, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² விவிச்சேவ காமேஹி…பே॰… சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரதி. இத³ங், ப⁴ந்தே, அனுஸ்ஸதிட்டா²னங் ஏவங்பா⁴விதங் ஏவங்ப³ஹுலீகதங் தி³ட்ட²த⁴ம்மஸுக²விஹாராய ஸங்வத்ததீ’’தி. அப்³ப⁴னுமோதி³தா ஹோதீதி ததா²க³தோ விய யோனிஸோ அப்³ப⁴னுமோதி³தா ஹோதி. ததா²க³தோ ஹி ஆனந்த³த்தே²ரேன பஞ்ஹே விஸ்ஸஜ்ஜிதே ‘‘ஸாது⁴ ஸாது⁴, ஆனந்த³, தேன ஹி த்வங், ஆனந்த³, இமம்பி ச²ட்ட²ங் அனுஸ்ஸதிட்டா²னங் தா⁴ரேஹி. இதா⁴னந்த³, பி⁴க்கு² ஸதோவ அபி⁴க்கமதி ஸதோவ படிக்கமதீ’’திஆதி³மாஹ. ச²ட்டா²தீ³னி உத்தானத்தா²னேவ.
Yoniso pañhaṃ kattātiādīsu ānandatthero viya yonisova pañhaṃ cintetvā yoniso vissajjitā hoti. Thero hi ‘‘kati nu kho, ānanda, anussatiṭṭhānānī’’ti pucchito ‘‘ayaṃ pañho bhavissatī’’ti yoniso cintetvā yoniso vissajjento āha – ‘‘idha, bhante, bhikkhu vivicceva kāmehi…pe… catutthajjhānaṃ upasampajja viharati. Idaṃ, bhante, anussatiṭṭhānaṃ evaṃbhāvitaṃ evaṃbahulīkataṃ diṭṭhadhammasukhavihārāya saṃvattatī’’ti. Abbhanumoditā hotīti tathāgato viya yoniso abbhanumoditā hoti. Tathāgato hi ānandattherena pañhe vissajjite ‘‘sādhu sādhu, ānanda, tena hi tvaṃ, ānanda, imampi chaṭṭhaṃ anussatiṭṭhānaṃ dhārehi. Idhānanda, bhikkhu satova abhikkamati satova paṭikkamatī’’tiādimāha. Chaṭṭhādīni uttānatthāneva.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய • Aṅguttaranikāya / 5. அயோனிஸோஸுத்தங் • 5. Ayonisosuttaṃ
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / அங்கு³த்தரனிகாய (டீகா) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / 5-10. அயோனிஸோஸுத்தாதி³வண்ணனா • 5-10. Ayonisosuttādivaṇṇanā