Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[137] 7. ப³ப்³பு³ஜாதகவண்ணனா
[137] 7. Babbujātakavaṇṇanā
யத்தே²கோ லப⁴தே ப³ப்³பூ³தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ காணமாதுஸிக்கா²பத³ங் (பாசி॰ 230 ஆத³யோ) ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யஞ்ஹி காணமாதா நாம தீ⁴துவஸேன பாகடனாமா உபாஸிகா அஹோஸி ஸோதாபன்னா அரியஸாவிகா. ஸா தீ⁴தரங் காணங் அஞ்ஞதரஸ்மிங் கா³மகே ஸமானஜாதிகஸ்ஸ புரிஸஸ்ஸ அதா³ஸி. காணா கேனசிதே³வ கரணீயேன மாது க⁴ரங் அக³மாஸி. அத²ஸ்ஸா ஸாமிகோ கதிபாஹச்சயேன தூ³தங் பாஹேஸி ‘‘ஆக³ச்ச²து காணா, இச்சா²மி காணாய ஆக³மன’’ந்தி. காணா தூ³தஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ‘‘அம்ம, க³மிஸ்ஸாமீ’’தி மாதரங் ஆபுச்சி². காணமாதா ‘‘எத்தகங் காலங் வஸித்வா கத²ங் துச்ச²ஹத்தா²வ க³மிஸ்ஸஸீ’’தி பூவங் பசி. தஸ்மிங்யேவ க²ணே ஏகோ பிண்ட³சாரிகோ பி⁴க்கு² தஸ்ஸா நிவேஸனங் அக³மாஸி, உபாஸிகா தங் நிஸீதா³பெத்வா பத்தபூரங் பூவங் தா³பேஸி. ஸோ பி⁴க்கு² நிக்க²மித்வா அஞ்ஞஸ்ஸ ஆசிக்கி², தஸ்ஸபி ததே²வ தா³பேஸி. ஸோபி நிக்க²மித்வா அஞ்ஞஸ்ஸ ஆசிக்கி², தஸ்ஸபி ததே²வாதி ஏவங் சதுன்னங் ஜனானங் தா³பேஸி . யதா²படியத்தங் பூவங் பரிக்க²யங் அக³மாஸி, காணாய க³மனங் ந ஸம்பஜ்ஜி. அத²ஸ்ஸா ஸாமிகோ து³தியம்பி, ததியம்பி தூ³தங் பாஹேஸி. ததியங் பாஹெந்தோ ச ‘‘ஸசே காணா நாக³ச்சி²ஸ்ஸதி, அஹங் அஞ்ஞங் பஜாபதிங் ஆனெஸ்ஸாமீ’’தி பாஹேஸி. தயோபி வாரே தேனேவ உபாயேன க³மனங் ந ஸம்பஜ்ஜி, காணாய ஸாமிகோ அஞ்ஞங் பஜாபதிங் ஆனேஸி. காணா தங் பவத்திங் ஸுத்வா ரோத³மானா அட்டா²ஸி.
Yattheko labhate babbūti idaṃ satthā jetavane viharanto kāṇamātusikkhāpadaṃ (pāci. 230 ādayo) ārabbha kathesi. Sāvatthiyañhi kāṇamātā nāma dhītuvasena pākaṭanāmā upāsikā ahosi sotāpannā ariyasāvikā. Sā dhītaraṃ kāṇaṃ aññatarasmiṃ gāmake samānajātikassa purisassa adāsi. Kāṇā kenacideva karaṇīyena mātu gharaṃ agamāsi. Athassā sāmiko katipāhaccayena dūtaṃ pāhesi ‘‘āgacchatu kāṇā, icchāmi kāṇāya āgamana’’nti. Kāṇā dūtassa vacanaṃ sutvā ‘‘amma, gamissāmī’’ti mātaraṃ āpucchi. Kāṇamātā ‘‘ettakaṃ kālaṃ vasitvā kathaṃ tucchahatthāva gamissasī’’ti pūvaṃ paci. Tasmiṃyeva khaṇe eko piṇḍacāriko bhikkhu tassā nivesanaṃ agamāsi, upāsikā taṃ nisīdāpetvā pattapūraṃ pūvaṃ dāpesi. So bhikkhu nikkhamitvā aññassa ācikkhi, tassapi tatheva dāpesi. Sopi nikkhamitvā aññassa ācikkhi, tassapi tathevāti evaṃ catunnaṃ janānaṃ dāpesi . Yathāpaṭiyattaṃ pūvaṃ parikkhayaṃ agamāsi, kāṇāya gamanaṃ na sampajji. Athassā sāmiko dutiyampi, tatiyampi dūtaṃ pāhesi. Tatiyaṃ pāhento ca ‘‘sace kāṇā nāgacchissati, ahaṃ aññaṃ pajāpatiṃ ānessāmī’’ti pāhesi. Tayopi vāre teneva upāyena gamanaṃ na sampajji, kāṇāya sāmiko aññaṃ pajāpatiṃ ānesi. Kāṇā taṃ pavattiṃ sutvā rodamānā aṭṭhāsi.
ஸத்தா² தங் காரணங் ஞத்வா புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய காணமாதாய நிவேஸனங் க³ந்த்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³த்வா காணமாதரங் புச்சி² ‘‘கிஸ்ஸாயங் காணா ரோத³தீ’’தி? ‘‘இமினா நாம காரணேனா’’தி ச ஸுத்வா காணமாதரங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா த⁴ம்மிங் கத²ங் கதெ²த்வா உட்டா²யாஸனா விஹாரங் அக³மாஸி. அத² தேஸங் சதுன்னங் பி⁴க்கூ²னங் தயோ வாரே யதா²படியத்தபூவங் க³ஹெத்வா காணாய க³மனஸ்ஸ உபச்சி²ன்னபா⁴வோ பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ பாகடோ ஜாதோ. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, சதூஹி நாம பி⁴க்கூ²ஹி தயோ வாரே காணமாதாய பக்கபூவங் கா²தி³த்வா காணாய க³மனந்தராயங் கத்வா ஸாமிகேன பரிச்சத்தங் தீ⁴தரங் நிஸ்ஸாய மஹாஉபாஸிகாய தோ³மனஸ்ஸங் உப்பாதி³த’’ந்தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ தே சத்தாரோ பி⁴க்கூ² காணமாதாய ஸந்தகங் கா²தி³த்வா தஸ்ஸா தோ³மனஸ்ஸங் உப்பாதே³ஸுங், புப்³பே³பி உப்பாதே³ஸுங்யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Satthā taṃ kāraṇaṃ ñatvā pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya kāṇamātāya nivesanaṃ gantvā paññattāsane nisīditvā kāṇamātaraṃ pucchi ‘‘kissāyaṃ kāṇā rodatī’’ti? ‘‘Iminā nāma kāraṇenā’’ti ca sutvā kāṇamātaraṃ samassāsetvā dhammiṃ kathaṃ kathetvā uṭṭhāyāsanā vihāraṃ agamāsi. Atha tesaṃ catunnaṃ bhikkhūnaṃ tayo vāre yathāpaṭiyattapūvaṃ gahetvā kāṇāya gamanassa upacchinnabhāvo bhikkhusaṅghe pākaṭo jāto. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, catūhi nāma bhikkhūhi tayo vāre kāṇamātāya pakkapūvaṃ khāditvā kāṇāya gamanantarāyaṃ katvā sāmikena pariccattaṃ dhītaraṃ nissāya mahāupāsikāya domanassaṃ uppādita’’nti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva te cattāro bhikkhū kāṇamātāya santakaṃ khāditvā tassā domanassaṃ uppādesuṃ, pubbepi uppādesuṃyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ பாஸாணகொட்டககுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ பரியோதா³தஸிப்போ அஹோஸி. காஸிரட்டே² ஏகஸ்மிங் நிக³மே ஏகோ மஹாவிப⁴வோ ஸெட்டி² அஹோஸி, தஸ்ஸ நிதா⁴னக³தாயேவ சத்தாலீஸ ஹிரஞ்ஞகோடியோ அஹேஸுங். அத²ஸ்ஸ ப⁴ரியா காலங் கத்வா த⁴னஸினேஹேன க³ந்த்வா த⁴னபிட்டி²யங் மூஸிகா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஏவங் அனுக்கமேன ஸப்³ப³ம்பி தங் குலங் அப்³ப⁴த்த²ங் அக³மாஸி, வங்ஸோ உபச்சி²ஜ்ஜி. ஸோ கா³மோபி ச²ட்³டி³தோ அபண்ணத்திகபா⁴வங் அக³மாஸி. ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தஸ்மிங் புராணகா³மட்டா²னே பாஸாணே உப்பாடெத்வா கொட்டேதி. அத² ஸா மூஸிகா கோ³சராய சரமானா போ³தி⁴ஸத்தங் புனப்புனங் பஸ்ஸந்தீ உப்பன்னஸினேஹா ஹுத்வா சிந்தேஸி ‘‘மய்ஹங் த⁴னங் ப³ஹு நிக்காரணேன நஸ்ஸிஸ்ஸதி, இமினா ஸத்³தி⁴ங் ஏகதோ ஹுத்வா இத³ங் த⁴னங் த³த்வா மங்ஸங் விக்கிணாபெத்வா கா²தி³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸா ஏகதி³வஸங் ஏகங் கஹாபணங் முகே²ன ட³ங்ஸித்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸந்திகங் அக³மாஸி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா பியவாசாய ஸமாலபந்தோ ‘‘கிங் நு கோ², அம்ம, கஹாபணங் க³ஹெத்வா ஆக³தாஸீ’’தி ஆஹ. தாத, இமங் க³ஹெத்வா அத்தனாபி பரிபு⁴ஞ்ஜ, மய்ஹம்பி மங்ஸங் ஆஹராதி. ஸோ ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா கஹாபணங் ஆதா³ய க⁴ரங் க³ந்த்வா ஏகேன மாஸகேன மங்ஸங் கிணித்வா ஆஹரித்வா தஸ்ஸா அதா³ஸி. ஸா தங் க³ஹெத்வா அத்தனோ நிவாஸட்டா²னங் க³ந்த்வா யதா²ருசியா கா²தி³. ததோ பட்டா²ய இமினாவ நியாமேன தி³வஸே தி³வஸே போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ கஹாபணங் தே³தி, ஸோபிஸ்ஸா மங்ஸங் ஆஹரதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto pāsāṇakoṭṭakakule nibbattitvā vayappatto pariyodātasippo ahosi. Kāsiraṭṭhe ekasmiṃ nigame eko mahāvibhavo seṭṭhi ahosi, tassa nidhānagatāyeva cattālīsa hiraññakoṭiyo ahesuṃ. Athassa bhariyā kālaṃ katvā dhanasinehena gantvā dhanapiṭṭhiyaṃ mūsikā hutvā nibbatti. Evaṃ anukkamena sabbampi taṃ kulaṃ abbhatthaṃ agamāsi, vaṃso upacchijji. So gāmopi chaḍḍito apaṇṇattikabhāvaṃ agamāsi. Tadā bodhisatto tasmiṃ purāṇagāmaṭṭhāne pāsāṇe uppāṭetvā koṭṭeti. Atha sā mūsikā gocarāya caramānā bodhisattaṃ punappunaṃ passantī uppannasinehā hutvā cintesi ‘‘mayhaṃ dhanaṃ bahu nikkāraṇena nassissati, iminā saddhiṃ ekato hutvā idaṃ dhanaṃ datvā maṃsaṃ vikkiṇāpetvā khādissāmī’’ti. Sā ekadivasaṃ ekaṃ kahāpaṇaṃ mukhena ḍaṃsitvā bodhisattassa santikaṃ agamāsi. So taṃ disvā piyavācāya samālapanto ‘‘kiṃ nu kho, amma, kahāpaṇaṃ gahetvā āgatāsī’’ti āha. Tāta, imaṃ gahetvā attanāpi paribhuñja, mayhampi maṃsaṃ āharāti. So ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā kahāpaṇaṃ ādāya gharaṃ gantvā ekena māsakena maṃsaṃ kiṇitvā āharitvā tassā adāsi. Sā taṃ gahetvā attano nivāsaṭṭhānaṃ gantvā yathāruciyā khādi. Tato paṭṭhāya imināva niyāmena divase divase bodhisattassa kahāpaṇaṃ deti, sopissā maṃsaṃ āharati.
அதே²கதி³வஸங் தங் மூஸிகங் பி³ளாரோ அக்³க³ஹேஸி. அத² நங் ஸா ஏவமாஹ ‘‘மா, ஸம்ம, மங் மாரேஸீ’’தி. கிங்காரணா ந மாரெஸ்ஸாமி? அஹஞ்ஹி சா²தோ மங்ஸங் கா²தி³துகாமோ, ந ஸக்கா மயா ந மாரேதுந்தி. கிங் பன ஏகதி³வஸமேவ மங்ஸங் கா²தி³துகாமோஸி, உதா³ஹு நிச்சகாலந்தி? ‘‘லப⁴மானோ நிச்சகாலம்பி கா²தி³துகாமொம்ஹீ’’தி. ‘‘யதி³ ஏவங் அஹங் தே நிச்சகாலங் மங்ஸங் த³ஸ்ஸாமி, விஸ்ஸஜ்ஜேஹி ம’’ந்தி. அத² நங் பி³ளாரோ ‘‘தேன ஹி அப்பமத்தா ஹோஹீ’’தி விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. ததோ பட்டா²ய ஸா அத்தனோ ஆப⁴தங் மங்ஸங் த்³வே கொட்டா²ஸே கத்வா ஏகங் பி³ளாரஸ்ஸ தே³தி, ஏகங் ஸயங் கா²த³தி. அத² நங் ஏகதி³வஸங் அஞ்ஞோபி பி³ளாரோ அக்³க³ஹேஸி, தம்பி ததே²வ ஸஞ்ஞாபெத்வா அத்தானங் விஸ்ஸஜ்ஜாபேஸி. ததோ பட்டா²ய தயோ கொட்டா²ஸே கத்வா கா²த³ந்தி. புன அஞ்ஞோ அக்³க³ஹேஸி, தம்பி ததே²வ ஸஞ்ஞாபெத்வா அத்தானங் மோசாபேஸி. ததோ பட்டா²ய சத்தாரோ கொட்டா²ஸே கத்வா கா²த³ந்தி. புன அஞ்ஞோ அக்³க³ஹேஸி, தம்பி ததே²வ ஸஞ்ஞாபெத்வா அத்தானங் மோசாபேஸி. ததோ பட்டா²ய பஞ்ச கொட்டா²ஸே கத்வா கா²த³ந்தி. ஸா பஞ்சமங் கொட்டா²ஸங் கா²த³மானா அப்பாஹாரதாய கிலந்தா கிஸா அஹோஸி அப்பமங்ஸலோஹிதா
Athekadivasaṃ taṃ mūsikaṃ biḷāro aggahesi. Atha naṃ sā evamāha ‘‘mā, samma, maṃ māresī’’ti. Kiṃkāraṇā na māressāmi? Ahañhi chāto maṃsaṃ khāditukāmo, na sakkā mayā na māretunti. Kiṃ pana ekadivasameva maṃsaṃ khāditukāmosi, udāhu niccakālanti? ‘‘Labhamāno niccakālampi khāditukāmomhī’’ti. ‘‘Yadi evaṃ ahaṃ te niccakālaṃ maṃsaṃ dassāmi, vissajjehi ma’’nti. Atha naṃ biḷāro ‘‘tena hi appamattā hohī’’ti vissajjesi. Tato paṭṭhāya sā attano ābhataṃ maṃsaṃ dve koṭṭhāse katvā ekaṃ biḷārassa deti, ekaṃ sayaṃ khādati. Atha naṃ ekadivasaṃ aññopi biḷāro aggahesi, tampi tatheva saññāpetvā attānaṃ vissajjāpesi. Tato paṭṭhāya tayo koṭṭhāse katvā khādanti. Puna añño aggahesi, tampi tatheva saññāpetvā attānaṃ mocāpesi. Tato paṭṭhāya cattāro koṭṭhāse katvā khādanti. Puna añño aggahesi, tampi tatheva saññāpetvā attānaṃ mocāpesi. Tato paṭṭhāya pañca koṭṭhāse katvā khādanti. Sā pañcamaṃ koṭṭhāsaṃ khādamānā appāhāratāya kilantā kisā ahosi appamaṃsalohitā
போ³தி⁴ஸத்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அம்ம, கஸ்மா மிலாதாஸீ’’தி வத்வா ‘‘இமினா நாம காரணேனா’’தி வுத்தே ‘‘த்வங் எத்தகங் காலங் கஸ்மா மய்ஹங் நாசிக்கி², அஹமெத்த² காதப்³ப³ங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி தங் ஸமஸ்ஸாஸெத்வா ஸுத்³த⁴ப²லிகபாஸாணேன கு³ஹங் கத்வா ஆஹரித்வா ‘‘அம்ம, த்வங் இமங் கு³ஹங் பவிஸித்வா நிபஜ்ஜித்வா ஆக³தாக³தானங் ப²ருஸாஹி வாசாஹி ஸந்தஜ்ஜெய்யாஸீ’’தி ஆஹ. ஸா கு³ஹங் பவிஸித்வா நிபஜ்ஜி. அதே²கோ பி³ளாரோ ஆக³ந்த்வா ‘‘தே³ஹி, அஜ்ஜ மே மங்ஸ’’ந்தி ஆஹ. அத² நங் மூஸிகா ‘‘அரே, து³ட்ட²பி³ளார, கிங் தே அஹங் மங்ஸஹாரிகா, அத்தனோ புத்தானங் மங்ஸங் கா²தா³’’தி தஜ்ஜேஸி. பி³ளாரோ ப²லிககு³ஹாய நிபன்னபா⁴வங் அஜானந்தோ கோத⁴வஸேன மூஸிகங் க³ண்ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஸஹஸாவ பக்க²ந்தி³த்வா ஹத³யேன ப²லிககு³ஹாயங் பஹரி. தாவதே³வஸ்ஸ ஹத³யங் பி⁴ஜ்ஜி, அக்கீ²னி நிக்க²மனாகாரப்பத்தானி ஜாதானி. ஸோ தத்தே²வ ஜீவிதக்க²யங் பத்வா ஏகமந்தங் படிச்ச²ன்னட்டா²னே பதி. ஏதேனூபாயேன அபரோபி அபரோபீதி சத்தாரோபி ஜனா ஜீவிதக்க²யங் பாபுணிங்ஸு. ததோ பட்டா²ய மூஸிகா நிப்³ப⁴யா ஹுத்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ தே³வஸிகங் த்³வே தயோ கஹாபணே தே³தி. ஏவங் அனுக்கமேன ஸப்³ப³ம்பி த⁴னங் போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸேவ அதா³ஸி. தே உபோ⁴பி யாவஜீவங் மெத்திங் அபி⁴ந்தி³த்வா யதா²கம்மங் க³தா.
Bodhisatto taṃ disvā ‘‘amma, kasmā milātāsī’’ti vatvā ‘‘iminā nāma kāraṇenā’’ti vutte ‘‘tvaṃ ettakaṃ kālaṃ kasmā mayhaṃ nācikkhi, ahamettha kātabbaṃ jānissāmī’’ti taṃ samassāsetvā suddhaphalikapāsāṇena guhaṃ katvā āharitvā ‘‘amma, tvaṃ imaṃ guhaṃ pavisitvā nipajjitvā āgatāgatānaṃ pharusāhi vācāhi santajjeyyāsī’’ti āha. Sā guhaṃ pavisitvā nipajji. Atheko biḷāro āgantvā ‘‘dehi, ajja me maṃsa’’nti āha. Atha naṃ mūsikā ‘‘are, duṭṭhabiḷāra, kiṃ te ahaṃ maṃsahārikā, attano puttānaṃ maṃsaṃ khādā’’ti tajjesi. Biḷāro phalikaguhāya nipannabhāvaṃ ajānanto kodhavasena mūsikaṃ gaṇhissāmī’’ti sahasāva pakkhanditvā hadayena phalikaguhāyaṃ pahari. Tāvadevassa hadayaṃ bhijji, akkhīni nikkhamanākārappattāni jātāni. So tattheva jīvitakkhayaṃ patvā ekamantaṃ paṭicchannaṭṭhāne pati. Etenūpāyena aparopi aparopīti cattāropi janā jīvitakkhayaṃ pāpuṇiṃsu. Tato paṭṭhāya mūsikā nibbhayā hutvā bodhisattassa devasikaṃ dve tayo kahāpaṇe deti. Evaṃ anukkamena sabbampi dhanaṃ bodhisattasseva adāsi. Te ubhopi yāvajīvaṃ mettiṃ abhinditvā yathākammaṃ gatā.
ஸத்தா² இமங் அதீதங் ஆஹரித்வா அபி⁴ஸம்பு³த்³தோ⁴ ஹுத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Satthā imaṃ atītaṃ āharitvā abhisambuddho hutvā imaṃ gāthamāha –
137.
137.
‘‘யத்தே²கோ லப⁴தே ப³ப்³பு³, து³தியோ தத்த² ஜாயதி;
‘‘Yattheko labhate babbu, dutiyo tattha jāyati;
ததியோ ச சதுத்தோ² ச, இத³ங் தே ப³ப்³பு³கா பி³ல’’ந்தி.
Tatiyo ca catuttho ca, idaṃ te babbukā bila’’nti.
தத்த² யத்தா²தி யஸ்மிங் டா²னே. ப³ப்³பூ³தி பி³ளாரோ. து³தியோ தத்த² ஜாயதீதி யத்த² ஏகோ மூஸிகங் வா மங்ஸங் வா லப⁴தி, து³தியோபி தத்த² பி³ளாரோ ஜாயதி உப்பஜ்ஜதி, ததா² ததியோ ச சதுத்தோ² ச. ஏவங் தே ததா³ சத்தாரோ பி³ளாரா அஹேஸுங். ஹுத்வா ச பன தி³வஸே தி³வஸே மங்ஸங் கா²த³ந்தா தே ப³ப்³பு³கா இத³ங் ப²லிகமயங் பி³லங் உரேன பஹரித்வா ஸப்³பே³பி ஜீவிதக்க²யங் பத்தாதி.
Tattha yatthāti yasmiṃ ṭhāne. Babbūti biḷāro. Dutiyo tattha jāyatīti yattha eko mūsikaṃ vā maṃsaṃ vā labhati, dutiyopi tattha biḷāro jāyati uppajjati, tathā tatiyo ca catuttho ca. Evaṃ te tadā cattāro biḷārā ahesuṃ. Hutvā ca pana divase divase maṃsaṃ khādantā te babbukā idaṃ phalikamayaṃ bilaṃ urena paharitvā sabbepi jīvitakkhayaṃ pattāti.
ஏவங் ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ சத்தாரோ பி³ளாரா சத்தாரோ பி⁴க்கூ² அஹேஸுங், மூஸிகா காணமாதா, பாஸாணகொட்டகமணிகாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Evaṃ satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā cattāro biḷārā cattāro bhikkhū ahesuṃ, mūsikā kāṇamātā, pāsāṇakoṭṭakamaṇikāro pana ahameva ahosi’’nti.
ப³ப்³பு³ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Babbujātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 137. ப³ப்³பு³ஜாதகங் • 137. Babbujātakaṃ