Știință |
Bacteriile au simţul atingerii
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Basel, Elveţia, au descoperit că bacteriile, deşi fără organe senzoriale, au simţul atingerii care le permite să recunoască suprafeţele şi să răspundă la stimuli mecanici.
Studiind o bacterie numită Caulobacter, cercetătorii au descoperit că micul microorganism care trăieşte în apă, nu numai că răspunde la semnale chimice, dar recunoaşte şi suprafeţe şi răspunde în câteva secunde, un mecanism care este folosit şi de agenţii patogeni pentru colonizarea şi atacarea celulelor gazdă.
Echipa a constatat că Caulobacter are un organ rotativ ca un bici în membrana celulară, denumit flagel. Rotirea flagelului permite bacteriilor să se deplaseze în lichide. Spre surprinderea cercetătorilor, flagelul este folosit şi ca organ "al simţirii".
Rotirea flagelului este alimentată prin fluxul de protoni din celulă, prin intermediul canalelor ionice.
Atunci când celulele ating suprafeţe, flagelul este deranjat şi fluxul de protoni întrerupt. Aceasta indică bacteriilor să producă o substanţă adezivă care le ancorează ferm de suprafaţă în câteva secunde.
Deşi Caulobacter este o bacterie inofensivă din mediul înconjurător, descoperirile sunt foarte relevante pentru înţelegerea bolilor infecţioase. Ceea ce s-a descoperit la Caulobacter se aplică şi agenţilor patogeni umani importanţi.